HAMISH brewery Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) #19 i #19,5 APA i APA Summer Edition (John's Wedding) Data warzenia: 22.05 Zasyp: Pale Ale Weyermann: 5kg Bursztynowy: 0,25kg Karmelowy 300 Strzegom: 0,25kg Słody dodane do 17l wody w temp. 72st. Po wsypaniu słodów temperatura spadła do 67 więc dolałem wrzątku i podniosłem temperaturę do 69st. Zacieranie: 69-68st - 1h30m. Po zacieraniu dolanie wrzątku i podniesienie temperatury do 74st. Brzeczka przednia Blg:21.Wysładzanie ciągłe, bardzo powolne (chyba czas na nowy wężyk w filtratorze) do uzyskania ok. 35l brzeczki. Skończyłem wysładzać przy Blg:4. Ponieważ nie mam takiego wielkiego garnka, podzieliłem to na 2 "porcje": Porcja 1: 25l, Blg:13 Gotowanie: 70' Chmielenie:60'El Dorado 10gr Simcoe 10gr 30' El Dorado 5gr Citra 10gr 1' El Dorado 15gr Citra 20gr Studzenie: Simcoe 20gr Po gotowaniu i odfiltrowaniu chmielin zostało ok 21l brzeczki z Blg na poziomie 15st. Przez noc brzeczka czekała w fermentorze żeby rano przewieźć ją do piwnicy na fermentację i okazało się, że kranik nie był całkiem dokręcony - uciekło ok. 1l brzeczki. Fermentor przewieziony do piwnicy, zadane drożdże US-05 rozsypane na brzeczkę. Porcja 2: 10l, Blg:8. Dodałem 200gr glukozy rozpuszczonej w 0,3l wody i podniosłem Blg do 10. Gotowanie: 70' Chmielenie:60' Cascade (USA) 15gr 20' Cascade (USA) 10gr 1' Cascade (USA) 10gr Studzenie: Cascade (USA) 10gr Po gotowaniu i odfiltrowaniu chmielin zostało ok 8l brzeczki z Blg na poziomie 11st. Dolałem 1,5 litra wody i zbiłem Blg do poziomu 9,5. Fermentor przewieziony do piwnicy, zadane drożdże S-04 rozsypane na brzeczkę. W planach jest uzyskanie lekkiego, świeżego piwa z niskim poziomem alkoholu. Taka APA Summer Edition 24.05 Obydwa fermentory radośnie bulgotają. 20.06 Po przelaniu na cichą i 2 tygodniach cichej, dzisiaj piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 3g glukozy na butelkę. Edytowane 23 Czerwca 2016 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) #20 PilznerData warzenia: 28.05Zasyp:Pilzneński Weyermann: 5kgCarapils Weyermann: 0,5kgBursztynowy Strzegom: 0,25kgSłody dodane do ok. 16l wody w temp. 55stC.Zacieranie:53stC - 10min. Dolanie 6l wrzątku.64stC - 40min. Dekokt 6l.72stC - 40min. Dekokt 4l.76stC - 10min. Wysładzanie ciągłe do uzyskania ok. 38l brzeczki. Gotowanie podzielone na 2 garnki - 29l i 9l. Blg odpowiednio 13 i 8. W sumie na obydwa garnki chmielenie było następujące:Gotowanie: 75'Chmielenie:60'Marynka 25gr20'Marynka 25grŻatecki 25gr1'Żatecki 25gr Po gotowaniu i połączeniu zawartości obydwu garnków uzyskałem pełen fermentor (zostawiłem kilka cm na pianę ale w sumie myślę, że weszło ok 30l) brzeczki z ekstraktem 12st Blg. Niestety ok 1 litra, może 1,5 zostawiłem już z chmielinami bo skończyło się miejsce w fermentorze.Brzeczka wystudzona do ok. 23 stopni. Zadane drożdże Gozdawa Czech Pilsner (2 saszetki) uwodnione w 0,5l wody. Całość wstawiona do lodówki w celu powolnego schładzania do temperatury ok 8-10st.29.05Drożdże ruszyły, temperatura powoli spada - po ok. 12h w lodówce wynosi niecałe 20stC. 18.06 Lodówka wyłączona do zrobienia przerwy diacetylowej. Temperatura podniesiona do 16/17stC. 20.06 Piwo zlane do drugiego fermentora i wstawione do lodówki do lagerowania. Temperatura 3/4stC. Przewidywany czas lagerowania 3 tygodnie. Na ostatni tydzień planuję wrzucić 50g Żateckiego na zimno. 12.07 Piwo zabutelkowane głównie w "bączki" oraz testowo w 5-litrowego kega po piwie z Lidla Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) #21 American Dark IPAData warzenia: 06.11Zasyp:Pale Ale Weyermann: 4kgPszeniczny ciemny Weyermann: 0,5kgCaraamber: 0,5kgCarafa special: 0,125kgkarmelowy 600: 0,125kgSłody dodane do ok. 18l wody w temp. 72stC. Zacieranie w temperaturze 68stC przez 80 minut. Dodane słody ciemne i podniesiona temperatura do 71stC. Pobrane 3l do dekoktu i po zagotowaniu i zwróceniu rozpoczęcie wysładzania. Wysładzanie ciągłe do zapełnienia garnka.Blg brzeczki przedniej 22st, brzeczki nastawnej 15st.Gotowanie: 70'Chmielenie:60'Mosaic (12,8%) 15grChinook (12,8%) 10gr20'Mosaic (12,8%) 10grChinook (12,8%) 15gr1'Cascade (6,8%) 25gr0'Mosaic (12,8%) 5grChinook (12,8%) 5grCascade (6,8%) 5grBrzeczka wystudzona do ok. 23 stopni. Blg brzeczki po gotowaniu wynosi 17st. Fermentor przewieziony do piwnicy (temperatura ok 17-18stC), napowietrzony po drodze Drożdże US-05 rozsypane po powierzchni i zamieszany fermentor. Duże ryzyko, że piana wyjdzie z fermentora więc zrezygnowałem z rurki na rzecz plastra naklejonego na otwór na rurkę. Niestety nie pamiętam, kiedy przelewałem na cichą ale ponieważ nie bardzo miałem czas, piwo na cichej spędziło ponad miesiąc. Butelkowane 18.01 Edytowane 19 Lutego 2017 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 #22 Rauchweizen (BeerCupKato)Data warzenia: 06.02 (BeerCup jest 23.02 - nie wiem czemu cały czas miałem w głowie, że na początku marca. Trochę późno warzyłem ale może da radę)Zasyp:Wędzony Gruszą (Viking Malt): 2kgPszeniczny Jasny (Strzegom): 2,5kgPszeniczny Karmelowy (Strzegom): 0,125kgSłody dodane do ok. 18l wody w temp. 72stC.Zacieranie:66stC - 10min. Dolanie 3l wrzątku.68stC - 60min. Dolanie wrzątku do 72stC72stC - 10min. Wysładzanie ciągłe do uzyskania ok. 31l brzeczki. Blg brzeczki przed warzeniem 10,5.Gotowanie: 70'Chmielenie:60'Hellertauer (5,9%) 30gr1'Hellertauer (5,9%) 20gr Na 15 minut przed końcem gotowania dorzuciłem 200g gruszki wędzonej pokrojonej w kostkę. Po wystudzeniu i przelaniu do fermentora uzyskałem ok. 25l brzeczki, Blg 12. Niestety zorientowałem się, że zapomniałem kupić drożdże 07.02Drożdże kupione Zdecydowałem się (po namowie p. Adama z piwopiweczko - dzięki ) na płynne z Fermentum Mobile "Gwoździe i banany". Drożdże zadane do brzeczki w temperaturze ok 19stC. Jest to też temperatura, w której będzie przebiegać fermentacja. 08.02 Drożdże pracują jak szalone. 10.02 Rurka przestała bulkać, w fermentorze utrzymuje się wysoka, gęsta piana. Czas zaczyna naglić ale czekam, nie ruszam. 15.02 Piana cały czas się utrzymuje. Ponieważ nie mam za dużo czasu, przebijam się przez piane i sprawdzam Blg. Ku mojemu zaskoczeniu wynosi 2,5st. 17.02 Blg 2st. Do BeerCupKato już niecały tydzień. Butelkuje. Brzeczkę przelewam do czystego baniaka dodając 500ml syropu z 160g glukozy. Butelki do kartonu i pod biurko - temperatura ok 20-21stC. Mam nadzieję, że się jako-tako nagazuje do czwartku (23.02). Uzyskałem 54 butelki 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) #23 Hefe-Weizen / #24 American WheatData warzenia: 11.07Zasyp:Pszeniczny: 3,2kgPilzneński): 2,5kgZakwaszający: 0,15kgSłody dodane do ok. 20l wody w temp. 46stC. Regulacja temperatury +/- 5l. Całość zacieru ok. 25l.Zacieranie:44stC - 15min. Dekokt 5l.52stC - 15min. Dekokt 8l.68stC - 60min. Dekokt 9l.76stC - 10min. Wysładzanie ciągłe do uzyskania ok. 35l brzeczki. Blg brzeczki przedniej 18st. Uzyskana brzeczka została podzielona na 2 porcje po ok 18l każda. Jedna będzie Hefe-Weizen, druga American WheatGotowanie: 70'Chmielenie:60'H-W: Lubelski 20gAW: Citra 10g10'H-W: Cascade (D) 10g1'H-W: Cascade (D) 10gAW: Citra 10g0'H-W: Cascade (D) 10gAW: Citra 10g Blg w trakcie warzenia wzrosło z ok 9Blg do 11Blg. Po wystudzeniu i przelaniu do fermentora uzyskałem ok. 2x15l brzeczki, Blg 11. Zadane drożdże (rozsypane po powierzchni):H-W: Bulldog B49 Bavarian WheatAW: Gozdawa US West Coast Fermentory przeniesione do piwnicy do temperatury 17-19stC. 25.07Blg w obydwu fermentorach spadło do 2-2,5st. AW już nie pracuje, kilka plamek z piany na powierzchni. H-W jeszcze pracuje, na powierzchni ślady piany i drożdży. 29.07 Fermentory przeniesione do domu, do rozlewu. 30.07 Piwo zabutelkowane. H-W: syrop 96g glukozy na 0,5l wody. Ilość butelek: 0,3x34 i 0,5x12 AW: syrop 90g glukozy na 0,5l wody. Ilość butelek: 0,3x25 i 0,5x15 Edytowane 30 Lipca 2017 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) #27 APA Zasyp: Pale Ale: 3kg Pszeniczny Jasny: 0,5kg Monachijski: 0,5kg Caraaroma: 0,1kg Słody dodane do ok. 14l wody w temp. 72stC. Zacieranie: 69-67stC - 60min. Dolanie wrzątku do 76stC 76stC - 5min. Wysładzanie ciągłe do uzyskania ok. 23l brzeczki. Blg 10. Gotowanie: 70' Chmielenie: 60' Citra (12,3%) 15gr Amarillo (7,9%) 15gr 7' Citra (12,3%) 12gr Chinook (12,8%) 15gr Amarillo (7,9%) 7gr 1' Citra (12,3%) 13gr Chinook (12,8%) 15gr Amarillo (7,9%) 8gr Po wystudzeniu i przelaniu do fermentora uzyskałem ok. 19l brzeczki, Blg 12. Odstawione do pomieszczenia +/- 17stC, zadane drożdże Safale US-05. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) #28 American Stout Zasyp: Pale Ale: 4,1kg Czekoladowy ciemny: 0,3kg Carafa II Specjal: 0,15kg Caraaroma: 0,15kg Brown: 0,15kg Pszeniczny karmelowy: 0,1kg płatki owsiane błyskawiczne: 0,8kg Słody dodane do ok. 14l wody w temp. 72stC. Zacieranie: 69-67stC - 60min. Dolanie wrzątku do 76stC 76stC - 5min. Wysładzanie ciągłe do uzyskania ok. 30l brzeczki. Około 25l, Blg 13 gotowane w dużym garnku, reszta, czyli ok. 5l, Blg 4, gotowane w małym garnku Gotowanie: 70' (w nawiasie chmielenie małego garnka) Chmielenie: 60' Cascade (D) (4,9%) 10gr (5gr) Mosaic (12,5%) 25gr 10' Mosaic (12,5%) 15gr (dolana zawartość małego garnka - w sumie 27l) 0' Mosaic (12,5%) 10gr Po wystudzeniu i przelaniu do fermentora uzyskałem ok. 27l brzeczki, Blg 13. Zaraz odstawię do pomieszczenia +/- 17stC, planuję zlać #25 na cichą i od razu zadać gęstwę bezpośrednio z fermentora (gęstwa Safale US-05). Jeśli nie skończyła się jeszcze fermentacja #25, zadam drożdże Safale S-04. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się