PrzemoW Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Witam, Kilkanaście dni temu zakupiłem swój pierwszy zestaw z trzeba zestawami słodów. Pierwszą warkę juz mam za sobą (Belgian Blodn Ale). Do rozlania do butelek wszystko było w porządku (odpukane). Druga się fermentuje. Teraz czas pomyśleć o trzeciej. I tutaj pojawia się mały problem. Jakimś cudem kupiłem oprócz dwóch Belgian Blond Ale (na drożdżach Safbrew T-58) także Munich Helles 12BLG o składzie: Słód pilzneński Strzegom 3,5kg Monachijski typ I Strzegom 1,0kg Chmiel Northern Brewer 15g Drożdże Saflager W 34/70 lub Mauribrew Lager Niestety, ale zamawiając zestawy starałem się nie wybierać dolniaków, bo nie mam warunków do ich tworzenia (w piwnicy 18, na podwórku 4-8). I teraz jestem w kropce. Mam kilka możliwości: 1. zrobić warkę tak jak w przepisie i przez pierwsze 72h przenosić fermentator co 12h z balkonu (4-8 st. C)do domu(24 st. C). Następnie przenieść fermentator do piwnicy (18 st. C). 2. Zmienić drożdże na jakieś inne, tylko jakie? 3. Zmienić drożdże na te z Belgian Blond Ale Safbrew T-58 (wziąć zaszczep z właśnie fermentującej brzeczki). 4. Pogodzić się, że nic z tego słodu nie zrobię 5. Inne rozwiązanie?... Jak pisałem jestem mocno początkującym piwowarem. Bawienie się w samodzielne zmiany receptur na moim etapie jest raczej nieporządane. (link1 ) Poproszę o pomoc. Edytowane 16 Listopada 2014 przez PrzemoW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Ja bym się na Twoim miejscu nie bawił w noszenie fermentora w te i wewte, tylko właśnie zebrał trochę drożdży z obecnie fermentującego ejla i zadał je do nowego piwa. To ci da ciekawy efekt wynikający z tego co owe drożdże dają za wyniki. A jeśli nie chcesz zadawać tych drożdży (tutaj masz charakterystyke: http://www.piwo.org/...s-safbrew-t-58/ ) to po prostu zaczekaj z warzeniem. Skoro to Twoja 3 i ostatnia warka z zamówionych zestawów, to pewnie niedługo będziesz zamawiał nowe? Wtedy do paczki mógłbyś dorzucić i drożdże do tego. Przecież te słody Cie nie ograniczają, może z nich być i dolniak i górniak, wszystko zależy od Twojej inwencji. Możesz zatrzeć jak w instrukcji, możesz też inaczej, zależnie od tego czego oczekujesz Kwestia tego co Ci tam w tej instrukcji napisali odnośnie zacierania Zawsze możesz zatrzeć np tak: 68' - 70min, 78' - 10min. Więc jeśli zamawiasz niedługo, to poczekaj. Jeśli odpowiada Ci profil piwa jakie wyjdzie po tych drożdżach to warz i zadaj gęstwe Edytowane 16 Listopada 2014 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się