Jakub M Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 W mojej pleistoceńskiej kranówie jest 21mg/l siarczanów i 6mg/l chlorków. Ludowa mądrość mówi, że to nie bezwzględna ilość chlorków i siarczanów jest ważna, ale ich proporcje. Tutaj jest 3.5:1 więc zdaje się, że trzeba by skontrować siarczany chlorkiem wapnia. Jeśli dobrze liczę, to na 20L wody powinienem dać: 21 - 6 = 15 mg/l brakujących chlorków 15mg/l * 20l = 300mg 300mg / 33% = 900mg (dla roztworu 33%, wagowo) Czyli ok 1g roztworu 33%, tak? Wiem wiem, to nie apteka, ale chce dobrze zrozumieć co się w moim wiaderku dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Proszę: http://www.brewersfr...tor/?id=X8DB6LM Pamietaj tylko o tym, że poziom siarczanów i chlorków poza proporcjami powinien być na odpowiednim poziomie. Po 20 mg/l to jednak za mało. Edytowane 17 Listopada 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi