Skocz do zawartości

BroBart - browar


Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie skusiłem sie na notatki warzelnicze. Zacznę od planowanej na jutro warki ESB.

Co prawda zamiast pale ale będzie pilzneński, ale myśle ze to nie problem.

Zatem skład:

4kg pilzneński

1kg karmel czerwony

50g fuggles

100g EKG

Mech irlandzki

S-04

Proporcji jeszcze nie przemyślałem także jeśli ktoś ma jakieś ciekawe sugestie to zapraszam do komentarza.

 

Juz po wszystkim.

Zacieranie-60' w 69-67stopni

Gotowanie:

60' - fuggles 25g

20' - fuggles 20g+EKG 20g

15'- EKG 10g

5' - EKG 10g+5g Fuggles

0' - EKG 20g

Reszta pewnie na cicha, ale to sie okaże.

 

Ekstrakt po gotowaniu ok 13blg - 22L

Chłodzenie na balkonie i potem w lodowce. Drożdże zadane w 23 stopniach i po zadaniu brzeczka cały czas w lodowce sukcesywnie schladzana. Docelowa temperatura fermentacji burzliwej: 17 przez 3 pierwsze dni, potem wzrost do ok 20.

 

Fermentacja ruszyła po ok 6 godzinach od zadania, o zgrozo, nie uwodnionych drożdży

Edytowane przez Bartek Śliwiński
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Powrót do warzenia po dwóch latach. Mam nadzieje, ze tym razem bedzie wiecej czasu na notatki na forum.

BroBart zmienia nazwę na Browar Reaktor.

Od początku sezonu powstały 3 warki a czwarta wlasnie zaczęła fermentacje. I od niej zacznę notatki.

 

10.11.2016

AIPA próba klonu Modern Drinking Pinty.

 

Zasyp:

Pale Ale Strzegom 6kg

Carapils 0,5kg

 

Mosaic 95g - 15'

Mosaic 5g - 5'

Mosaic 30g - whirlpool <70 stopni

Mosaic 70g - na zimno

 

IBU - ok. 68

Do fermentacji poszło 23,5L brzeczki 16 Plato

 

Drożdże US-05 uwodnione zadane w temperaturze ok. 15,5 C

 

Fermentacja ruszyła po ok. 30h.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Kontrola po 8 dniach fermentacji w ok 15-17 stopniach ujawniła odfermentowanie na poziomie ok. 3,1 BLG.

Aromat obłędny. Słodkich tropikalnych owoców. Goryczka dość intensywna, ale krótka i przyjemna. Rozważałem jeszcze dry hopping, ale na chwile obecna wydaje sie zbędne. Następna kontrola za tydzien.

Jeśli dojrzałe piwo bedzie tak dobre jak młode to chyba pozostanę przy chmieleniu metoda hop burst.

Edytowane przez Bartek Śliwiński
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.