Bartek Śliwiński Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Wreszcie skusiłem sie na notatki warzelnicze. Zacznę od planowanej na jutro warki ESB. Co prawda zamiast pale ale będzie pilzneński, ale myśle ze to nie problem. Zatem skład: 4kg pilzneński 1kg karmel czerwony 50g fuggles 100g EKG Mech irlandzki S-04 Proporcji jeszcze nie przemyślałem także jeśli ktoś ma jakieś ciekawe sugestie to zapraszam do komentarza. Juz po wszystkim. Zacieranie-60' w 69-67stopni Gotowanie: 60' - fuggles 25g 20' - fuggles 20g+EKG 20g 15'- EKG 10g 5' - EKG 10g+5g Fuggles 0' - EKG 20g Reszta pewnie na cicha, ale to sie okaże. Ekstrakt po gotowaniu ok 13blg - 22L Chłodzenie na balkonie i potem w lodowce. Drożdże zadane w 23 stopniach i po zadaniu brzeczka cały czas w lodowce sukcesywnie schladzana. Docelowa temperatura fermentacji burzliwej: 17 przez 3 pierwsze dni, potem wzrost do ok 20. Fermentacja ruszyła po ok 6 godzinach od zadania, o zgrozo, nie uwodnionych drożdży Edytowane 22 Listopada 2014 przez Bartek Śliwiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) Powrót do warzenia po dwóch latach. Mam nadzieje, ze tym razem bedzie wiecej czasu na notatki na forum. BroBart zmienia nazwę na Browar Reaktor. Od początku sezonu powstały 3 warki a czwarta wlasnie zaczęła fermentacje. I od niej zacznę notatki. 10.11.2016 AIPA próba klonu Modern Drinking Pinty. Zasyp: Pale Ale Strzegom 6kg Carapils 0,5kg Mosaic 95g - 15' Mosaic 5g - 5' Mosaic 30g - whirlpool <70 stopni Mosaic 70g - na zimno IBU - ok. 68 Do fermentacji poszło 23,5L brzeczki 16 Plato Drożdże US-05 uwodnione zadane w temperaturze ok. 15,5 C Fermentacja ruszyła po ok. 30h. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Kontrola po 8 dniach fermentacji w ok 15-17 stopniach ujawniła odfermentowanie na poziomie ok. 3,1 BLG. Aromat obłędny. Słodkich tropikalnych owoców. Goryczka dość intensywna, ale krótka i przyjemna. Rozważałem jeszcze dry hopping, ale na chwile obecna wydaje sie zbędne. Następna kontrola za tydzien. Jeśli dojrzałe piwo bedzie tak dobre jak młode to chyba pozostanę przy chmieleniu metoda hop burst. Edytowane 21 Listopada 2016 przez Bartek Śliwiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Blg juz nie spadło. Tylko jest problem. Nie wiem czy sypać jeszcze chmiel na zimno, bo dostałem strasznego kataru i nie czuje za bardzo aromatu piwa Chyba proforma 50g sypne... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się