Krisowski Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) Witam, Zabieram się do kolejnej warki niedługo i wymyśliłem sobie Imperial Red Ale, ale co dokładnie chcę osiągnąć, to jeszcze się w mojej głowie klaruje. Mam za sobą 4 warki, ale kategoryzuje siebie jako wciąż początkującego. Może wspólnymi siłami coś stworzymy ? Lekko bazuję na tej recepturze http://www.craftedpo...homebrew-recipe Słody, które wybrałem: 7 kg Pale Ale - baza 1 kg melanoidowy - kolor 0,5 kg Carared - kolor 0,5 kg Caramunich III - kolor 0,5 Carawheat - Ciekaw jestem jak zagra z tym pełnia pszenicy. Dać więcej ? 0,3 kg Caraaroma - słodowy i karmelowy zapach Proszę o korektę jeśli ktoś robił kiedyś coś podobnego. I tak nie wiem jak to pomieszczę w 30l garnku. Jak warzyłem RIS to miałem załadowany po brzegi przy zacieraniu. Chmielenie. Tu zupełnie nie wiem co zrobić. Raczej nie chcę iść w styl Irish, ale przesadzić z amerykańskimi chmielami też nie. Na pewno użyję Cascade, Columbusa. Centennial? Nie wiem, czy to coś zmieni. Tu zdaje się zupełnie na wasze rady. Ile czego i na jak długo. Drożdże Safale US 05 P.S. W 3/4 moich piw miałem problemy z pianą. Tylko RIS wyszedł ok, ale zdrowo mu dałem płatków jęczmiennych i owsianych. Jak ustrzec się przed takim efektem ? http://www.craftedpo...d-ale-clone.jpg Podobnie wyglądało moje pierwsze piwo (AIPA) Edytowane 23 Listopada 2014 przez Krisowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Jesli chodzi o piane, to kiepskie efekty mialem jak rozcienczalem piwo po etapie burzliwej fermentacji, rozlewie etc. Teraz nawet syrop cukrowy robie z 0,5-0,75 L zeby za bardzo piwa nie rozcienczac. Dodanie troche pszenicy zawsze pomaga piwu w budowaniu piany. Tak samo jak slody carapils, carahell. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Rozumiem, że ten zasyp chcesz zastosować na 20L do fermentora ? Czy też chcesz go zmodyfikować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Redy to mój konik, trochę z nimi eksperymentowałem. Po pierwsze, aby mieć kolor czerwony, musisz wstrzelić się między 25 a 30 EBC. Użyj beersmitha by ustalić % zasypu. Po drugie, odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz mieć piwo mocniej karmelowe, czy raczej chcesz tylko ciemniejszą, czerwoną barwę. Jeśli to pierwsze, kombinacja Carared 1kg + melanoidynowy, caraaroma, caramunich w ilości ~~250 każdy, powinna dać dobry efekt. Jeśli zaś zależy Ci tylko na kolorze, posiłkuj się palonym jęczmieniem wrzuconym na wygrzew, lub pszenicą czekoladową wrzucaną bezpośrednio do zacierania + do 0,5 carared. Ile dokładnie podpowie beersmith. Po trzecie - jeśli o pianę chodzi, spóbuj uwzględnić w zasypie 10% słodu pszenicznego. Duża ilość chmielu w IPA też pomoże. Po czwarte - jeśli chcesz uwarzyć IIPA 20Blg + i nie przesadzić z chmielami, radziłbym się zatrzymać poniżej granicy stylu, gdzieś w 50 IBU. Na goryczkę poleciłbym chinooka, bo daje ją czystą, krótką i rześką. Jeśli o smak i aromat chodzi, to już zależy czy chcesz bardziej słodko - kwiatowo - owocowy, wtedy mieszanka cascade, citra, może palisade byłaby odpowiednia, jeśli bardziej cytrusy to cenntenial, athanum, amarillo z przewagą tego ostatniego. Nuty iglaste da Ci simcoe, a mosaic multiwitaminę, ale co człowiek to opinia. No i żeby nie być gołosłownym, moje przepisy na red: IIRA I 5kg pale ale 1kg pszeniczny 0,5kg cara gold 0,2kg cara blond 0,06kg pszenica prażona 0,5kg cukier biały IIRA II 5kg pale ale 1kg carared 1kg pszeniczny 0,15kg caraaroma 0,15kg caramunich 0,15 melanoidynowy To akurat są pod single hop citra także chmielenia nie ma sensu podawać. Blg wyjdzie między 20 a 19. santa i kubek_77 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Szalejesz. Mniej karmelu. Mniej melanoidowego. Kolor mniejszą ilością ciemniejszych slodow rob jak polecał ci Wilkor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisowski Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) Dzięki za rady. Przede wszystkim dziękuję za polecenie kalkulatora, który w końcu działa jak należy! Chyba nawet kupię pełną wersję. Wersja na telefon jest chyba tańsza, ma tą samą funkcjonalność co PC ? Faktycznie wyszło mi zbyt wpadające w Brown Ale z tego przepisu, już skorygowałem za waszą radą. Będzie tak: Słody: Pale Ale 7kg Pszeniczny 1kg Carawheat 500g Melanoidowy 250g Carared 250g Caramunich III 250g Caraaroma 100g Chmiele Cascade 20g 60 min Chinook 12g 60 min Centennial 20g 15 min Cascade 12 g 15 min Niech ktoś jeszcze rzuci na to okiem, bo lekko improwizowałem. Myślę, czy nie zdjąć trochę z Cascade na rzecz Chinooka. IBU wychodzi 33 Drożdże Safale US-05 Jeśli chodzi o kolor to z kalkulatora wychodzi mi 29,8 EBC, powyżej tego piwo wpada już w barwę brunatną. Osiągnąłem to obniżając zasyp Caraaroma. Edytowane 23 Listopada 2014 przez Krisowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Ponowię pytanie - to jest zasyp na 20L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisowski Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Ponowię pytanie - to jest zasyp na 20L ? Ah, tak miałem dopisać. Celuję w 25L. Wychodzi mi ok. 20 BLG. Zobaczymy jak będzie z wydajnością filtracji, bo mój ostatni imperial to była istna rzeź. Ziarna zapchały wszystkie dziurki w kadzi. Macie na to jakiś sposób tak nawiasem mówiąc ? Może jakaś gaza na dno ? santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Filtrator z oplotu. Jeszcze mnie nie zawiódł, koszt 25-30 zł, 10 minut roboty. santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się