Skocz do zawartości

Browar Rumia


maxikaz

Rekomendowane odpowiedzi

#33 20150109

Milk Stout Strong

 

Słody:

Pale Ale - 4,3kg

Monachijski I - 0,5kg

Karmelowy 150 - 0,5kg

Płatki jęczmienne - 0,4kg

Czekoladowy jasny - 0,3kg

Jęczmien prażony - 0,2 kg

Pszenica prażona - 0,2 kg

Karmelowy żytni - 0,1kg

 

Chmiele:

Polaris - 20g

 

Drożdże - gęstwa z FM13 po #32

 

Dodatki:

Laktoza - 0,5kg

 

Zacieranie w 17L wody:

66°C - 60min

78°C - 15min

 

Wysładzanie ciągłe 15L wody.

 

Gotowanie 60min

Polaris - 20g - 60min

 

Uzyskane 22L brzeczki.  Po wlaniu 1L startera z 170ml gęstwy po #32 FM13 wyszło 23L 18,4Blg

Temperatura fermentacji 19°C

20.01 przelane na cichą, zeszło do 7,5Blg

31.01 butelkowanie 21L z doatkiem 130g glukozy(2,4vols), zeszło do 6,5-7Blg, 42x0,5

Edytowane przez maxikaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#34 20150205


Rye stout


 


Słody:


Pale Ale - 4,0kg


Żytni - 0,8kg


Karmelowy żytni - 0,2kg


Czekoladowy jasny - 0,2kg


Czekoladowy żytni - 0,2kg 


Jęczmień prażony - 0,2kg


Pszenica prażona - 0,2 kg


 


Chmiel:


Challenger - 100g


 


Drożdże - gęstwa z FM13 po #33


 


Zacieranie w 17L wody:


63°C - 75min


78°C - 15min


 


Wysładzanie ciągłe 15L wody.


 


Gotowanie 60min


Challenger - 100g - 60min


 


Uzyskane 25L brzeczki 15,2Blg


Temperatura fermentacji 19°C


17.02 przelane na cichą, zeszło do 5,5Blg


28.02 butelkowanie 24L z dodatkiem 150g cukru (2,5vols), zeszło do 4,5Blg, 48x0,5


Edytowane przez maxikaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 20150306


Dry stout


 


Słody:


Pale Ale - 3,0kg


Monachijski I - 0,7kg


Płatki jęczmienne - 0,6kg


Karmelowy żytni - 0,2kg


Czekoladowy jasny - 0,2kg


Czekoladowy żytni - 0,2kg 


Czekoladowy jasny - 0,2kg


Jęczmień prażony - 0,4kg


 


 


Chmiel:


Challenger - 50g


Marynka - 25g


 


Drożdże - gęstwa z FM13 po #34


 


Zacieranie w 14L wody:


63°C - 45min


72°C - 15min


78°C - 15min


 


Wysładzanie ciągłe 17L wody.


 


Gotowanie 60min


Challenger - 50g - 60min


Marynka - 25g - 30min


 


Uzyskane 23L brzeczki 14Blg


Temperatura fermentacji 19°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.