GTB Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Witam wszystkich! Jestem początkującym piwowarem, dopiero zaczynam przygodę (mam nadzieję, że ciekawą) z piwowarstwem. Znudziły mnie już te koncerniaki, to tanie coś co nazywają piwem..ile to można pić? Od dłuższego czasu kupuję sobie piwa "dziwne" (jak ja to nazywam) i testuję nowe style i nowe smaki. Coś koło pół roku zbierałem informacje na temat warzenia piwa w domu. Czytałem nasze forum, różne publikacje, wideoporadniki (Pozdrowienia dla Kopyra, to głównie przez Pana tu jestem!) wykresy, tabelki i kto wie co jeszcze. W końcu postanowiłem - TAK! kupuję cały sprzęt! - trochę mnie to kosztowało, nie powiem że nie.. W tym temacie postaram się dokładnie, ale i w miarę czasowych możliwosci, opisywać wszystkie moje poczynania odnośnie popełnionych piw. Co, jak, gdzie i kiedy Sprzęt jaki posiadam (stan na 25.11.2014) : Fermentor 31,5L z kranikiem Fermentor 31,5L z rurką i kranikiem Zaworek grawitacyjny Balingometr 0-25 Blg Kapslownica stołowa Grifo (nie HD) Termometr piwowarski -20 do +110°C Termometr do żywności 0-100°C (taki do wbijania np. w mięso) Garnek emaliowany Dukat Olkusz 50l Lodówka styropianowa (kamera internetowa w środku, widzę co się dzieje bez otwierania i straty temperatury) Filtrator z oplotu i wiadomo węże, szczotki do butelek/do mycia, łycha do mieszania, OXI itd itp Edytowane 25 Listopada 2014 przez GTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Witam kolegę, widzę że województwo rośnie w siłę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTB Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Warka #1American Wheat / Amerykańskie Pszeniczne 12BlgData: 23.11.2014 (Niedziela)Warka 20lZasyp: Słód Pszeniczny 2,5kg Słód Pizneński 1,5kg Pszenica Prażona 0,3kg Chmiel: Zythos 5gr Centiennial 40gr Citra 25gr Przygotowanie do zacierania: 15l wody czyli w stosunku około 3,5l/kg słodu Wsypanie słodów do wody o temperaturze 72C Zacieranie infuzyjne: 69C przez 60min do negatywnej próby jodowej 78C przez 10min - mashout Wysładzanie: 10l wody o temperaturze 75C Gotowanie: Łączny czas gotowania 60minut Chmiel Zythos 5g na początku gotowania (60min) Chmiel Centennial 20gr w 50 minucie (10minut) Chmiel Centennial 20gr w 55 minucie (5minut) Chmiel Citra 25gr w 55 minucie (5minut) Fermentacja: Drożdze Fermentis US-05, zadane do brzeczki o temperaturze okolo 22-24C o godzinie 23:30 Fermentacja burzliwa w około 14-15C przez 12dni Fermentacja cicha - pominięta Rozlew: 05.12.2014 120gr glukozy (3gr/but) Uwagi!Jako że nie mam skali na fermentorze, to tak naprawdę nie wiedziałem ile mam tego piwa. Po zmierzeniu Blg wyszło mi 15Blg zamiast oryginalnych 12..Według arkusza do wyliczania ilości piwa w fermentorze wyszło mi 15l. Dla mnie to troche za mało a i 15Blg to za mocne piwo by wyszło. Teraz wiem że podczas wysładzania coś poszło nie tak, piwa za mało a Balingometr pokazywał że leci juz 3Blg, więc zakończyłem wysładzanie.. Idąc za poradami kolegów z naszego forum (ostry dyżur) dolałem 4l wody butelkowanej ze sklepu (bo prościej, po co gotować,studzić itd). Z tego wyszło mi 10Blg, co i tak mnie cieszy bo mam więcej piwa i słabszego procentowo, a na tym akurat mi mniej zależało.Podumowanie:Ogólnie to jestem mimo wszystko zadowolony z pierwszej poważnej - jak dla mnie - warki z zacieraniem. Fermentacja juz ruszyła ładne parę godzin temu, bluka pięknie, wręcz szaleje Na kamerce wszystko pięknie widać Pozdrawiam! Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez GTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTB Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Witam kolegę, widzę że województwo rośnie w siłę. Również witam No musimy pokazać co Kujawy potrafia! Oby nas coraz więcej było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTB Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #2Irish Red Ale / Irlandzkie Czerwone Ale 13BlgData: 28.03.2015 (Sobota)Warka 20lZasyp: Słód Pizneński Strzegom 5kg Słód Karmelowy Czerwony Strzegom 0,5kg Słód Bursztynowy Strzegom 0,5kg Chmiel: Sybilla (PL) 50g Przygotowanie do zacierania: 18l wody czyli w stosunku 3l/kg słodu Wsypanie słodów do wody o temperaturze 52C Zacieranie: 52C przez 10min (przerwa białkowa) 68C przez 60min (przerwa scukrzająca) - do negatywnej próby jodowej 72C przez 15min (przerwa dekstrynująca) 78C przez 10min - mashout Wysładzanie: 19l wody o temperaturze 75C Gotowanie: Łączny czas gotowania 60minut Chmiel Sybilla 50g - w 30min gotowania ( na 30min) Trawa Cytrynowa 3g - w 45min (15min przed końcem gotowania) Fermentacja: Drożdze Fermentis S-04, zadane do brzeczki o temperaturze okolo 25C o godzinie 23:30 Fermentacja burzliwa w około 16-17C przez 7dni (do 5BLG!!!!) Fermentacja cicha - pominięta Rozlew: 01.04.2015 100g glukozy (2,5g/but) Uwagi! Niskie odfermentowanie do 5BLG (moja wina). Obawa przed granatami, lecz program do obliczania surowca do refermentacji na szczęście się nie pomylił i "bombek" brak. Piwo słabe, delikatne, za słaby posmak trawy cytrynowej. Piana obfita, gęsta, lekko mydlana (kilkanaście dużych pęcherzyków), dosyć trwała. Po miesiącu w butelkach, posmak i zapach drożdży w piwie zniknął. Lekki, ale wyraźny aromat chmielowy, gorzyczka niska. Podumowanie:Piwo bardzo kobiece, delikatne. Przy dobrym schłodzeniu idealne na "babskie wieczory". Pijalne i IMO sesyjne.Pozdrawiam! Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez GTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 siemanko ,czy warzysz dalej piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się