DoktorPio Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Witam Jako że jestem początkującym piwoamatorem, nie bawiłem się w robienie piwa z gotowych ekstraktów tylko pokusiłem się do zrobienia pierwszego piwa przez zacieranie. Pierwsza i druga warka wyszła mi zadowalająco obecnie się nagazowuje w butelkach zobaczymy jaki efekt będzie ostateczny Ich smak przed butelkowaniem mi odpowiadał ,goryczka oraz aromat był OK. Natomiast trzecią warka którą uwarzyłem wyszła mi większa niż planowałem bo wzrosła mi wydajność z 55% na 76% a ilość chmielu goryczkowego i aromatycznego była chyba zbyt mała na ilość brzeczki jaka mi wyszła bo piwo ma za mała goryczkę aromat jest do przyjęcia. Moje pytanie jak zwiększyć goryczkę w piwie ? Obecnie piwo jest 5 dzień na fermentacji burzliwej, jest to piwo dolnej fermentacji. Czy da się zwiększyć nachmielenie goryczką podczas chmielenia na zimo ? Czy jest ewentualnie jakiś inny sposób. Czytałem o gotowych ekstraktach chmielowych ? Edytowane 26 Listopada 2014 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Nie kombinuj, następnym razem dodasz trochę więcej chmielu, poznasz różnice. Chyba że bardzo chcesz, to możesz spróbować zrobić herbatkę, czyli np. przed cichą odlać z litr brzeczki i pogotować z chmielem przez godzinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się