mcinek Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Witam, To moja druga warka (pierwszą był lager) dlatego proszę o wyrozumiałość bo mogę czegoś nie wiedzieć Piwo robię z brewkita Coopers IPA + M44 + 1.7 ekstaktu słodowego jasnego. Czytałem, że drożdże uwydatniają goryczkę i dobrze odfermentowują brzeczkę, a o to właśnie mi chodziło. Blg początkowe: 13.0° Ilość piwa: 22l Wiem, że na początku popełniłem spory błąd bo zadałem (wcześniej uwodnione przez ok 1.2h) drożdze do brzeczki o temperaturze ok 29°C, ale mimo to fermentacja wystartowała po ok 24h. Potem była naprawdę burzliwa, gdzie rurka z wodą praktycznie non stop bulgotała, ale trwało to max 2dni i wszystko ustało i od tamtej pory cisza. Dziś zajrzałem piana już prawie opadła. Pobrałem próbkę blg ok. 4-5° I teraz pytanie czy te drożdże nie powinny bardziej odfermentować brzeczki? Jeszcze poczekać i przelać na cichą czy już przelewać. Najbardziej martwi mnie ta cisza w rurce i opad piany. Pozdrawiam Marcin Edytowane 27 Listopada 2014 przez mcinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol23 Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Uwodnianie drożdży przez ponad godzinę to nie jest problem. To 4 czy 5? Bo to jest jednak różnica. Sprawdź za 2-3 dni jak będzie takie samo to możesz butelkować. W cichą się na razie nie baw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Pytania: 1. Ile dni minęło od zadania drożdży? 2. Jaką temperaturę fermentacji miałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcinek Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Uwodnianie drożdży przez ponad godzinę to nie jest problem. To 4 czy 5? Bo to jest jednak różnica. Sprawdź za 2-3 dni jak będzie takie samo to możesz butelkować. W cichą się na razie nie baw. Bardziej mnie marwi, że zadałem drożdże gdy piwo było zbyt ciepłe. Jeśli chodzi o blg to tak pomiędzy. Można powiedzieć, że ok 4.5. Pytania: 1. Ile dni minęło od zadania drożdży? 2. Jaką temperaturę fermentacji miałeś? Drożdże zadane 22 listopada (sobota) ok godziny 22.00 w poniedziałek 24 listopada rano fermentacja już trwała i to porządnie czyli musiała się zacząć w nocy z niedzieli na poniedziałek. Potem zaczeła zwalniać i od wtorkowej nocy 25 listopada brak bulgotania, a dziś 27 listopada rano piana prawie opadła. Badanie blg dziś rano 4.5. Czyli od zadania minęło niecałe 5 dni. Temperatura zadania drożdży 29°C potem 23°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 No to 5 dni fermentacji to jeszcze za wcześnie żeby sprawdzać poziom cukru. To że piana opadła nie znaczy że fermentacja się skończyła. Może być jeszcze taki problem że za szybko rzuciły się drożdże, mało ich się namnożyło i szybko zaczęły się pożywiać. Zależy też jak napowietrzyłeś brzeczkę, przy czym im większa temperatura tym mniej tego tlenu w niej będzie. No i na następny raz trochę bardziej schłodź tą brzeczkę. Zostaw jeszcze tydzień i sprawdź, jeśli chcesz przelewać na cichą. Jeśli nie to potrzymaj dłużej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcinek Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Ok, dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 U mnie na M10 dopiero po 40godzinach zaczeło się coś dziać, wcześniej przez wiaderko było widać kłaczki drożdży, a teraz po 48h strzela jak z armaty. Dodam że drożdże uwodniłem 2 godziny przed dodaniem i zadałem do piwa które miało 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Wydaje mi sie, ze przede wszystkim dość wysoka temperatura fermentacji spowodowała intensywny przerób cukrów przez pierwsze dwa dni. Zostawiłbym jeszcze na conajmniej tydzień w tej samej temperaturze. Koło 5-6.12 zmierz gęstość i wtedy napisz jak sie sprawy mają. Ja np mam podobny problem. ESB wstawione w ostatni piątek właśnie uspokoiło prace. Pomiar pokazał 7blg z 13. Tez czekam jeszcze conajmniej tydzień. Fakt faktem ze zacieralem bardzo słodko ( trochę przez nieuwagę) i niestety spodziewam sie słabego odfermentowania i zbyt słodkiego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcinek Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Piwo rozlane do butelek. Blg nie spadło za wiele bo do wartości 4° W smaku bardzo dobre trochę wydaje się słodkie, ale to może tylko moje odczucia. Ogólnie jestem zadowolony z tych drożdży bo mimo, że popełniłem tyle błędów to one dały radę Dodam jeszcze, że zastosowałem 1 tydź. cichej fermentacji. Piwko ładnie się sklarowało. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez mcinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się