Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak sama forma prowadzenia bloga na FB nie zdaje egzaminu.

Tutaj zapiski w formie bardziej rozwiniętej :)

 

Start Browaru:

25.11.13

 

Liczba warek:

 

#1 Lager z płynnego ekstraktu słodowego chmielony amerykańskim chmielem na zimno

#2 American Pale Ale z płynnego ekstraktu słodowego

#3 Zombie AIPA

lekka AIPA 14 BLG

#4 Dry Stout

#5 FAH Cascade

#6 AIPA

#7 Coffee Stout

#8 AIPA 80 IBU

#9 APA Amarillo

#10 FAH Sorachi Ace

#11 Cascadian Dark Ale

#12 Hefe-Weizen

#13 Belgian Pale Ale

#14 Saison

#15 American Amber Ale

#16 Dubbel

#17 NZIPA (New Zealand India Pale Ale, dwie wersje)

#18 Piwo Świąteczne

#19 American Amber Ale #2 (Szczecińska Liga Piwowarów)

#20 Pumpkin Ale (dwie wersje)

#21 Nut Brown Ale

#22 Pszeniczne wędzone (dwie wersje)

#23 Rauchbock

#24 Czekoladowe

#25 Dyniowe

Edytowane przez ZZZabioreCiButy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #17

Miała to być APA około 38L

 

zasyp:

Pale Ale (Strzegom) - 8 kg

Karmelowy Czerwony (Strzegom) - 1 kg

 

drożdże:

Gęstwa z dzisiaj, US-05 z warki #15 AAA którą przelewałem na cicha

 

zaciernie:

3h w 38°C

temp. spadła do 62-64°C

później wygrzew do 76°C i przełożenie zacieru na filtracje.

 

zamiast 43L 11BLG wyszło mi magiczne 13BLG.

wydajność na poziomie 86%, ciekawie...

 

chmielenie:

60 min - Amarillo 33g 17,4 IBU

45 min - Amarillo 30g 14,4 IBU

05 min - Amarillo 30g 3,2 IBU

 

trochę monotonnie (muszę się pozbyć Amarillo), ale zamierzam chmielić na zimno dwa oddzielne fermentory, chmielami nowozelandzkimi

 

po gotowaniu wyszło mi 38,8L 14,4 BLG - czyli jednak AIPA

 

Trochę rozcieńczyłem do 14 BLG, schłodziłem do 18 stopni, zlałem, napowietrzyłem i zadałem, wcześniej mocno pobudzona brzeczka, gęstwę.

 

40L lekkiej AIPA leży sobie teraz w zimnym (18°C) pokoju. jako ze fermentor ma tylko 42L czuje ze będą mi ładnie drożdże uciekały...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #18

Piwo Świąteczne, docelowo 35L 16 BLG

 

Zasyp:

wszystkie słody Weyermanna

Pilzneński - 4,2 kg

Monachijski II - 4,2 kg

Caraaroma - 400 g

Specjal B - 400 g

Melanoidynowy - 100 g

 

Drożdże:

uwodnione T-58

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 32,5L Wody o temperaturze 68°C

Temperatura spadła do 64°C

podgrzane do 68°C i zostawione na 50 min

temp. spadła do 65-67°C

podgrzane do następnej przerwy w 72°C i zostawione na 30 min

temp. spadła do 70°C, trochę słabo, coś zacier nie trzymał temperatury.

Wygrzew do 76°C i przełożyłem zacier do filtracji

 

Filtracja:

Spokojna, na pierwsze ułożenie złoża czekałem 30 min,

później po dodawaniu wody do wysładzania 10-15 min.

 

Uzyskałem 40L brzeczki 12,4 BLG

 

Gotowanie i chmielenie:

gotowanie 90 min

60 min - Amarillo 20 g

60 min - Mosaic 10 g

05 min - Styrian Goldings 20 g

~19,5 IBU

 

Po gotowaniu, ostudzeniu i zlaniu do fermentora wyszło mi 32,4L brzeczki 15,5 BLG - czyli wydajność na poziomie 75%.

Czyli standardowo, coś czuje ze długość zacierania wiąże się u mnie z wydajnością...

 

Piwo dzisiaj rano już radośnie bulga, siedzi w pokoju gdzie panuje 18°C. Teraz w fermentorze jest około 19-20°C.

Na cicha pójdą typowo świąteczne dodatki

________________________________

piwo Świąteczne, na cichą.

Piwko pęknie pachniało, myślę że T-58 dają radę.

 

Na cichą dodałem najważniejszy element czyli przyprawy

 

Dałem:

- 5 całych goździków (trochę je rozgniotłem)

- 2 rurki kory cynamonu

- 1 całą suszoną gałkę muszkatałową którą pokroiłem na 5 części

- 6-8 rozgniecionych kulek ziela angielskiego

- Sporo świeżego imbiru, skrojonego w plasterki, ale zapomniałem zważyć

__________________

Zabutelkowane, nagazowanie 1.9 Vol.

3 troszkę mocniej nagazowane butelki, pojechały na konkurs Mikołajkowy.

Edytowane przez ZZZabioreCiButy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19

American Amber Ale

Piwo na Szczecińską Ligę Piwowarów, gdzie stanę w szranki z piwowarkąAgnieszka

 

zasyp:

wszystkie słody Weyermanna

Pale Ale - 5 kg

Wiedenski - 1 kg

Caraamber - 500 g

Carapils - 500 g

Special B - 300 g

 

drożdże:

Uwodnione US-05

 

zaciernie:

słody wrzucone do 69°C

temperatura spadła do 61°C

podgrzane do 68°C

2h w 68°C

temp. spadła do 63-66°C

później wygrzew do 76°C i przełożenie zacieru na filtracje.

 

odebranie 40L około 11 BLG

wydajność 77%. Średnio, czyli wnioskuje ze jednak dłuższy czas zacierania nie koniecznie wpływa na większą wydajność.

 

chmielenie:

60 min - Amarillo 30 g

45 min - Amarillo 5 g

45 min - Mosaic 5 g

10 min - Mosaic 10 g

05 min - Mosaic 10 g

05 min - Saaz 10 g

00 min - Mosaic 10 g

 

Goryczka wyliczona to 33,7 IBU. Trochę mało, korciło mnie żeby podkręcić na 40 IBU, ale skoro to ma być na konkurs, do szerszego grona odbiorców to się powstrzymałem...

 

po gotowaniu wyszło mi około 34L brzeczki 13BLG

 

Schłodziłem do 21 stopni, zlałem, napowietrzyłem i wrzuciłem fermentor do pokoju gdzie panowała temperatura 16°C

 

Odzyskałem brzeczkę z chmielin i po zagotowaniu i przestudzeniu dolałem do fermentora i stanęło na lekko ponad 32L w wiadrze.

 

Drożdże zadałem za jakieś 2h bo musiałem po nie jechać (dzięki Sebastian!), w tym czasie brzeczka wystudziła się do 19°C.

 

W tej chwili piwko radośnie bulga a temperatura w fermentorze jest w granicy 19-20°C.

 

 

__________________________

Na cichą poszło troszkę chmielu w 3 partiach

#1

10 g - Mosaic

11,4 g - Amarillo

#2

15 g - Mosaic

15 g - Amarillo

15 g - Zythos

#3

20 g - Zythos

15,7 g - Vic Secret

18,6 g - Mosaic

___________________

Zabutelkowane, nagazowanie 2.3 Vol.

___________________

Piwko przegralo walke, w dodatku mialo lekka siarke w aromacie, dodatkowo pomimo wielkiej ilosci chmielu na cicha aromat byl nikly.

Wnioski - za szybko schlodzilem piwo na cichej - do 15 stopni

a pozniej z chmielem nawet do 10-12

Piwo nie dofermentowalo, siarka nie zostala zredukowana, albo przez ciezkie warunki drozdze je naprodukowaly.

Do tego piwo niedofermentowane i chmielone na zimno pachnie bardzo kiepsko, nawet jesli chmielu jest multum...

Cheers!

Edytowane przez ZZZabioreCiButy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tydzień temu uwarzyłem warkę #20

Piwo Dyniowe (Pumpkin Ale)

 

Znowu wydajność (82%) pozwoliła poszaleć, więc 39 L brzeczki 17,3 BLG poszło do dwóch fermentorów (20 i 19L)

 

zadałem rożne drożdże, dodam tez rożne przyprawy i w innej ilości.

 

zasyp:

wszystkie słody Weyermanna

Pilzneński - 10 kg

Caraamber - 500 g

Carapils - 500 g

 

drożdże:

Gęstwa US-05

Gęstwa T-58

 

Dynia:

5 kg pokrojona, wyżłobiony środek, ale polowa poszła ze skórką.

zasypana 500 g cukru i 3-4 g kardamonu. Pieczona w piekarniku 60 min w 180-200°C

 

zacieranie:

słody wrzucone do 70°C

podgrzane do 65°C - przerwa 1 h

temp. spadła do 62-65°C

podgrzane do 72°C - przerwa 15 min

później wygrzew do 76°C i przełożenie zacieru na filtracje.

 

Filtracja:

Co jakiś czas przy przekładaniu zacieru, dodawałem dynie, którą wcześniej rozgniotłem na miazgę widelcem i ostudziłem (IMO za bardzo...).

Najwięcej poszło na wierzch. Była bardzo gęsta, a cukier się ładnie skarmelizował i w niektórych miejscach nawet przypalił. Dynia była bardzo smaczna, chodź mdła .

Filtracja przeszła bezproblemowo.

 

odebranie 45 L

wydajność 82%

 

chmielenie:

60 min - Amarillo 30 g

60 min - Mosaic 10 g

15 min - Resztki skórek dyni które mi zostały

05 min - Styrian Goldings 20 g

 

Goryczka 21,1 IBU

 

po gotowaniu wyszło mi około 41 L brzeczki 17,3 BLG

 

Schłodziłem do 22 stopni, zlałem do dwóch fermentorów (20 L i 19 L), napowietrzyłem. i zadałem gęstwy po US-05 i T-58 do dwóch rożnych fermentorów.

 

USy ruszyły po 4 godzinach (wow!), a T-58 gdzieś rano.

 

___________________________________

29.11.14

piwa troche za wczesniej przelane na cicha, ale wyjezdzam na tydzien i nie chcialem trzymac piwka 2 tyg. na drozdzach.

T-58 zeszlo do 6 BLG a US-05 do 4,5... jednak nie zakonczyly fermentacji, zostawiam w cieplym i podnosze temperature zeby dofermentowaly.

do wersji T-58 pojda zaraz dodatki a do US-05 wrzucę za tydzien jak wrócę.

 

___________________________________

06.12.14

US-05 - wrzucone 1 kora cynamonu, pol galki muszkatalowej, 2 ziela angielskie, 1 goździk, 30 g świeżego imbiru

T-58 - 2 kory cynamonu i 30 g świeżego imbiru :P

 

___________________________________

09.12.14

do US-05 wrzuciłem 20g mix chmielu - Zythos

___________________________________

16.12.14

dwie wersje rozlane z polówkami pomarańczy, pomarańcze sparzyłem i rozkroiłem na pól i wrzuciłem do piwa podczas rozlewania (660 g)

nagazowanie 2.0 + (cukier z pomarańczy, czyli max 2.3 ale pewnie mniej)

gestosc koncowa,

US-05 4,5 BLG 6,4% Alc.

T-58 6 BLG 5,7% Alc.

Edytowane przez ZZZabioreCiButy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

11.12.14 poszła warka #21 Nut Brown Ale

 

wzorowane na recepturze Scoobiego http://www.piwo.org/...-nut-brown-ale/

 

Zasyp:

Wszystkie słody Weyermanna

Pilzneński - 5,8 kg

Biscuit - 1 kg

Cara Gold - 700 g

Carafa I - 300 g

300 g - jakiś jasny nie opisany słód

 

Drożdże:

Gęstwa FM Irlandzkie Ciemności II pokolenie

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 28L wody o temperaturze 72°C

Spadło do 65°C, podgrzane do 70°C - przerwa 3h (zasnąłem ;))

spadła do 68-64°C

Wygrzew -> Filtracja

 

Uzyskałem 42 L brzeczki

 

Chmielenie:

czas gotowania 90 min

60 min - Nugget 20g

15 min - Willamette 10g

05 min - Willamette 20g

 

Wyliczone IBU 21,7

 

Wyszło około 36 L piwa 13,7 BLG czyli wydajność 85%

 

drożdże zadane w temperaturze 19°C

_______________________________

Piwko fermentuje w niskich temperaturach około 17-18°C,

na 8 dzień fermentacji podstawiony fermentor pod kaloryfer na 2 dni.

 

_______________________________

23.12.14

Piwko przelałem na cicha, temp piwa 20°C

Pięknie, po prostu pięknie pachniało orzechem laskowym podczas przelewania, wielkie nadzieje pokładam w tym piwie :)

________________________________

31.12.14 Piwko zabutelkowane

nagzowane 2.2 Vol.

Aromat podczas przelwania mniej orzechowy jakbym sobi etego zyczyl, czyli zapowiada sie dobry Ale ale bez pompy :(

wyszlo 37,5L Czyli calkiem sporo, wiec nagazowanie moze byc na poziomie 2.1 (obliczalem na 36L).

 

________________________________

24.01.14

Piwo po 2 tyg. było dość pełne i mocno orzechowe, w 3 tyg profil się zbalansowal, orzech trochę się przytłumił i wychodzi lekka kwaskowatość od słodów palonych. Piwo naprawdę jest lekki i świetnie pijalne.

Jestem zadowolony, na pewno powtórzę :)

Edytowane przez ZZZabioreCiButy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

07.01.15 Wędzona pszenica x2

Zasyp:
Wędzony Weyermann - 4 kg
Grodziski wędzony dębem Weyermann - 4 kg

Drożdże:
Wersja 1 - MauriBrew WEISS
Wersja 2 - WB-06

Zacieranie:
do 30L wrzucono slody
47°C przerwa - 1h
podgrzane do 69°C - 30 min
spadlo do 67°C
podgrzane do 71°C - przerwa 30 min
wygrzew -> przełożenie złoża do filtracji.

Filtracja tym razem ciągła, brzeczka mocno nie klarowna - jak pod koniec robiłem przerwę na ułożenie się złoża to brzeczka ładnie się klarowała, chyba nie będę już wysładzał ciągle.

Chmielenie:
Nugget - 12g, 60 min
Willamette - 30g, 0 min

Wyszło 2x po 14 L 12 BLG
drożdże zadane w temp 17°C i wstawione do zimnego pokoju

wydajnosc 76%
IBU około 12-15
_____________________________________
Temperatury w nastepne dni

1 - 16°C
3 - 18°C
5 - 20°C
10 - 20°C
_____________________________________
21.01.15
Zabutelkowane, bez robienia cichej fermentacji
burzliwa trwała 14 dni.
nagazowanie 2.9 vol.

_____________________________________
09.02.15
Piwka wyszły całkiem zgrabne i o dziwo mało wędzone.
7 dni po zabutelkowaniu wędzonka o aromacie wędzonego sera, oscypka.
Później aromat bardzo nikły, głownie banany w obu wersjach.
W smaku tez słaba wędzonka. WB dość wytrawne, a Weiss całkiem zbalansowane i smaczne.
Następnym razem zamiast Weyermanna, dam Steinbacha.

_____________________________________

piwo na weissach starzało się o wiele ładniej do tego miało mocniej wyczuwalna wędzonkę.

​ale oba piwa po 3-4 tyg. od zabutelkowania mocno się zdegradowały.

Edytowane przez ZZZabioreCiButy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.01.15 warka #23 a mój drugi w życiu lager.
Rauchbock 60%

Zasyp:
Wędzony Steinbach - 6 kg
Monach I - 2 kg
Monach II- 800 g
Caraaroma - 800 g
Specjal B - 400 g
Melanoidynowy - 300 g

Drożdże:
Gęstwa I pokolenie - W34/70 około 300 g dość rzadkiej, jednodniowej.

Zacieranie:
52°C - 10 min
66°C - 35 min
72°C - 40 min
Wygrzew do 76°C -> przełożenie złoża na filtracje.

Filtracja:
Długa, spokojna. Czekanie na ułożenie się złoża około 15 min

Chmielenie:
Nugget - 35 g, 55 min
Saaz - 22,5 g, 5 min

Wydajność 79% 35 L 16,5 BLG
zadane w 17°C i wstawione do temperatury 8 stopni.
____________________________________
Piana po 2 dniach.
Bulganie dopiero po 4-5 dniach.
____________________________________
temperatury od 8 do 11°C

____________________________________

31.01.15 

piwo poszlo na cicha gestosc 7,5 BLG - chyba jednak poszlo za malo gestwy.

temp. 11 C

____________________________________
14.02.15 

Butelkowanie, nagazowanie 2.2 wyszło 34 L

odfermentowało do 7 wiec dość słabo. alc 5%

_____________________________________

Piwo zdobyło V miejsce na SzKPD 2015

Edytowane przez ZZZabioreCiButy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11.12.14 poszła warka #21 Nut Brown Ale

 

wzorowane na recepturze Scoobiego http://www.piwo.org/...-nut-brown-ale/

 

Zasyp:

Wszystkie słody Weyermanna

Pilzneński - 5,8 kg

Biscuit - 1 kg

Cara Gold - 700 g

Carafa I - 300 g

300 g - jakiś jasny nie opisany słód

 

Drożdże:

Gęstwa FM Irlandzkie Ciemności II pokolenie

 

Tak z ciekawości, jak doświadczenia z FM 13?

Ja na nich robię doświadczenia pod piwo czekoladowe. Dziś wąchałem pierwsze piwo, fermentowane w temp. 19-20, które pomiędzy 3, a 4 dniem fermentacji skoczyło na 22C i o ile czekolada tego nie przykryje to na czekoladę będzie zbyt mocno owocowa. Z fermentora coś pomiedzy zmywaczem do paznokci, a owocami "z polskich sadów", po schłodzeniu gruszka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11.12.14 poszła warka #21 Nut Brown Ale

 

(...)

Drożdże:

Gęstwa FM Irlandzkie Ciemności II pokolenie

 

Tak z ciekawości, jak doświadczenia z FM 13?

Ja na nich robię doświadczenia pod piwo czekoladowe. Dziś wąchałem pierwsze piwo, fermentowane w temp. 19-20, które pomiędzy 3, a 4 dniem fermentacji skoczyło na 22C i o ile czekolada tego nie przykryje to na czekoladę będzie zbyt mocno owocowa. Z fermentora coś pomiedzy zmywaczem do paznokci, a owocami "z polskich sadów", po schłodzeniu gruszka.

 

Tak jak napisałem, fermentowane w niższych temperaturach 17-18. dopiero pod koniec burzliwej podniosłem do 20. Wiec piwo wyszło całkiem czyste z lekki estrem, ale przytłumionym przez orzech od słodu - jest w depozycie, można spróbować.

Pewnie 22 stopni w 4 dzień fermentacji zapewniło Ci silne estry owocowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

19.01.15
Warka #24 Czekoladowe

Zasyp:
Monach I - 5 kg
Pilz - 2 kg
Biscuit - 1 kg
Carafa I - 600 g
Laktoza - 500 g
melanoidynowy - 200 g
łuska kakaowa (do zacierania) - 200 g
ziarno kakaa (do chłodzenia) - 215 g
łuska kakaowa (do chłodzenia) - 155 g
łuska kakaowa (na cicha) - 300 g

Drożdże - FM Irlandzkie ciemności III Pok. 220 g świeże (za dużo - over pitching)

Zacieranie:
do zacierania użyto 22,6 litrów wody.
66 C - 60 min
72 C - 15
76 -> przełożenie złoża na filtracje

Filtracja:
Długa, spokojna, czekanie 15 min na ułożenie złoża.

Chmielenie:
Nugget - 29 g, 55 min
Vic Sec - 18 g, 55 min
Amarillo - 10 g, 13 min
Laktoza - 500 g 5 min (gdzies 0,8 BLG)

IBU - 40-45

Do chłodzenia łuska i ziarno (cale, zapomniałem rozdrobnić)

Wydajność 79% - 15 BLG, 36,5 L

Gęstwę zadano w 18 C i przeniesiono do pomieszczenia 16 C
_____________________
Temp.
1d - 16 C
5d - 20C
6 d - 22
7 d - 22
_____________________
26.01.15
przelanie na cicha, BLG 6 (1 blg z laktozy), temp. 21 C
dodano 300 g zaparzone wrzątkiem łuski.

_____________________

12.02 .15

Butelkowanie, piwo zeszło do 6 czyli po odjęciu laktozy (0,9), daje 5,1. Alc. 4,6%.

nagazowanie 2.1

dodano 3x 50 ml sztucznego aromatu czekolady bezy zamaskować wady aromatu.

_____________________
Piwo jednak dostało dużo, za dużo gęstwy i wyszło mocno rozpuszczalnikowe.

Do tego mocna goryczka 40-45 IBU i piwo staje się niepijalne...

Zobaczymy co powiedzą sędziowie na SzKPD ;)

_____________________

W końcu piwa nie wysłałem na SzKPD

Edytowane przez ZZZabioreCiButy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.01.15
Piwo Dyniowe

Zasyp:
Pilz - 4,5 kg
Pale Ale - 1 kg
Caraamber - 500 g
Carapils - 500 g
Cukier (do pieczenia dyni) - 300 g

Drożdże:
Suche, uwodnione - US-05

Dynia:
3 Dynie, wyskrobane środki + trochę skorki na 1 h do piekarnika na 200 C.
Posypane cukrem 300 g i kardamonem w proszku 2-3 g. Wyszła cala blacha.
Dynia dodana do zacierania.

Zacieranie:
65 C - 60 min
spadło do 62-65 C
72 C - 20 min
76 -> przełożenie złoża do filtracji.

Filtracja:
Powolna, 15 min na układanie się złoża.

Chmielenie:
30 g Magnum - 60 min
30 g Saaz - 7 min
reszta skórki z dyni - 5 min

Wydajność 86%. Wyszło 25 l, 16 BLG

drożdże zadano w 17 C
_________________________
31.01.15
Piwo przelane na cicha
temp. 19 C, 3,5 BLG

_________________________

14.02.15

piwko dostało 36 g chmielu Vic Secret

_________________________

19.02.15

Butelkowanie, zeszło do 3,5 co daje 6,5% alc.

bardzo ładny zapach, mocno pachnie gałką muszkatołową. jednak brakuje trochę aromatu goździków wiec polowe piwa rozlałem z 2 pokruszonymi goździkami.

nagazowanie 2.1

_________________________

Piwo nie przeszło eliminacji SzKPD 2015 r. 

Opinia dość mila - Aromat lekkiej mięty i porzeczki, nie takiej z utlenienia. Mocna, garbnikowa goryczka. Piwo interesujące ale nie w stylu pumpkin ale.

W sumie ten dziwny aromat czarnej porzeczki dala własnie gałka muszkatołowa i chmiel Vic Sec, przynajmniej tak mi się wydaje, rzeczywiście aromat mi wyszedł nietuzinkowy.

Edytowane przez ZZZabioreCiButy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04.02.15
Żytnia AIPA 41% Żyta :)

Zasyp:
Pale Ale - 4,5 kg
Słód Żytni Steinbach - 4,2 kg
Monach - 610 g
Caraamber - 500 g
cukier - 330 g

Drożdże:
US-05 gęstwa 1 pok. po dyniowym.

Zacieranie:
(wlałem za ciepłąwodę, na przerwę beta-glukanową i musiałem dolać wody, wiec ilość wody do zacierania była 4:1 albo nawet więcej)
50-51 C - 30 min
45 C - 1 h (imo dzięki tej przerwie nie miałem żadnych problemow z filtracja, chociaż jak brzeczka się chłodziła czuć było jak jest lepka)
65 C - 50 min
72 C - 20 min
78 -> przełożenie zacieru do filtracji

Filtracja:
Cały fermentor 42 L zalany po czub ;)
dodane 300 g łuski gryczanej do filtracji (dzięki Browar Buldog!)
15 min na ułożenie się pierwszego złoża.
Filtracja średnio spokojna, nie ciurkało się powoli jak zawsze, tylko trochę szybciej (troszkę się jednak balem).
Później przerwy 10 min na ułożenie się złoża.
Brzeczka odebrana mocno nie klarowna, dopiero gdzieś w połowie ładnie klarowna leciała.

odebrałem gdzieś 46 L - dobra wydajność, jak się później okazało, kolejny rekord! ;)

Chmielenie:
zbiory 2014!
33 g Magnum - 60 min
20 g Citra - 60 min
15 g Citra - 45 min
10 g Citra - 30 min
22 Cascade - 15 min
20 Cascade - 10 min
21 Cascade - 5 min
24 Cascade - 0 min

Wyszło około 38 L, 16 BLG.
Wydajność 92%!!!
4 L poszły z chmielinami, normalnie odzyskuje ale tym razem nie chciano mi się bawić.

Słabo szło chłodzenie, wiec schłodziłem tylko do 21 C.

Zadałem wyliczona ilość brzeczki, gdzieś około 180 g średnio gęstej, dość świeżej.
piwo poszło do zimnego pokoju.
____________________________
Szybki start, piwo zaczęło uciekać przez rurkę, zrobiłem blow-up.
temp. podskoczyła w pewnym momencie aż do 21. szybko zostało schłodzone do 19 C
____________________________
08.02.15
piwko już nie ucieka, temp 19 C

____________________________

14.02.15

cicha fermentacja

piwo mętne jak błoto, za to aromat przyprawowy od żyta - niesamowity.\

nie sprawdziłem gęstości.

____________________________

21.02.15

100 g Centenniala

60 g Citry

na cicha.

____________________________

26.02.15 

jeszcze 50 i 50 Citry i Centenniala.

____________________________

27.02.15

rozlewanie, nie sprawdziłem gęstości... zobaczę przed konkursem.

4 L chmielin i drożdży poszło do wylania.

wyszło 34 L piwa nagazowanie 2.15

zapach chmielu świetny, piwo nadal mętne jak błoto, moje najmętniejsze piwo - masakra!

____________________________

Gęstości w końcu nie sprawdziłem - nie ważne.

Piwo nie przeszło eliminacji SzKPD - aromat zmywacza do paznokci, i lekki siarkowodór.

Nie zgadzałem się z opinia sędziów (w eliminacjach sędziowali sędziowie PSPD. Otworzyłem na spokojnie piwo, i rzeczywiście, pod chmielem ukrywał się lekki aromat farby :)

Edytowane przez ZZZabioreCiButy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
15.02.15

Porter Bałtycki

 

Zasyp:

Pilzneński - 7,3 kg

Monach I - 3.3 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 600 g

Caramunich - 400 g

Palony jęczmień - 300 g

Carafa II - 300 g

Cara Gold - 300 g

Caraaroma - 200 g

Special B - 200 g

Węglan wapnia - 15 g

 

Drożdże:

w 34/70 gęstwa II pok, około 350 ml gęstwy, mocno pobudzonej pierwsza przefiltrowana brzeczka rozcieńczonej do 7 blg (około 1,5 litra)

 

Zacieranie:

zacierałem dość gęsto bo 2,7:1

palone przez przypadek wrzuciłem od razu

62-64 C - 80 min

po 30 min dodane 15 g węglanu wapnia

spadło do 60 C

podgrzane do 72 C przerwa 30 min

spadło do 70-71 C

76 C -> przełożenie złoża do filtracji

 

Filtracja:

Spokojna czekanie na ułożenie się pierwszego złoża, 20 min. Później 15 min

odebrano 30 L

 

Chmielenie:

gotowanie 90 min

60 min - 100 g Magnum

20 min - 30 g Saaz

około 70-75 IBU

 

Wyszło 28 L, 22 BLG, 79% wydajności.

Schłodziłem do 16 C, mocno napowietrzyłem i zadałem pobudzone drożdżaki.

_______________________________________

Wstawiono do pokoju o temperaturze 8 C.

Rano bulgał aż milo (około 12 h) 

temperatura piwa 12 C

_______________________________________

02.03.15

Temperatura przez 3 tygodnie, wąchała się od 8 do 13 stopni.

_______________________________________

16.03.15

piwo przelane na cicha, ma odfermentowalo do 6,5 BLG co daje nam 8% alc.

Wiec całkiem, całkiem.

W smaku mocno palone, kawowe, wytrawne - o to mi chodziło!

temp. w czasie przelewania 14 C

Edytowane przez ZZZabioreCiButy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #28 Projekt: Szczoch

 

Popłuczyny po Porterze Batyckim.

+ 3 L 22 BLG PB z chmielem.

wyszło:

15 L, 12 BLG.

 

Do studzenia dodano:

Miętę

Melisę

Rumianek

Kardamon

Wojskowy ekstrakt kawowy

cukier

 

Fermentacja w około 19 stopniach.

__________________

Wyszło bardzo ciekawe piwo, mocno pachnące miętą i mocno ziołowe w smaku. Niestety wyszło mocno wytrawne co przy mocniej goryczce (PB ma około 75 ibu), jest dosyć meczące.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #29 10.03.15

 

American Pale Ale - Simcoe

 

Zasyp:

4,5 kg - Pale Ale

350 g - Carabelg

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucono do 68 C

temperatura spadła do 64

podgrzane do 68 C - 1h

spadło do 64-68 C

72 C - 15 min

76 C -> przełożenie do filtracji

 

Filtracja:

Spokojna. Czekanie na ułożenie się złoża 15/10 min

do 4 BLG

 

wyszło około 26 L

 

Chmielenie:

 

60 min - 23 g Magnum

10 min - 20 g Simcoe

05 min - 20 g Simcoe

00 min - 20 g Simcoe

 

Wyszło 22 L, 12,5 BLG, drożdże suche, uwodnione S-04

___________________________

16.03.15

piwo poszło na cicha. 5 blg, 19 C.

________________________

Chmiel na cicha

25.03.15

38 g Mosaic, 43 g Citra

26.03.15

70 g Simcoe

________________________

29.03.15

Rozlew. Wyszło 19 L, nagazowanie 2.4 vol. odfermentowalo do 5 blg czyli 3.8% alc. 37 IBU.

________________________

Niestety w piwie czuć nutkę czosnkowa z kiepskiej jakości amerykańskich chmieli :/

________________________

Aromat się ustabilizował, pachnie dość fajnie żywicznie. Za to piwo ewidentnie nie dofermentowało, bo piwo się przegazowuje...

Edytowane przez ZZZabioreCiButy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25.03.15 Warka #30

Cascadian Dark Ale

 

Zasyp:

5 kg - Pilz

300 g - pszenica

300 g - Cara Gold

160 g - Caramunich

550 g - Carafa II (tylko do filtracji dla koloru)

 

Zacieranie:

do 28 L wody o temp 61 C wrzucono słody.

Spadło do 58 C.

Podgrzane do 64,5 C - 30 min

spadło do 62 C, podgrzane do 66,5 C - 30 min

Spadło do 64,5 C

Podgrzane do 72 C - 15 min

76 C -> przełożenie zacieru do filtracji.

 

Carafa dodano do filtracji.

 

Filtracja:

Spokojna. 25/10 min na ułożenie złoża.

 

Wyszło 27 L

 

Chmielenie:

60 - 10 g Citra

60 - 34 g Magnum

15 - 20 g Simcoe

05 - 20 g Centennial

05 - 10 g Cascade

00 - 50 g Zythos

00 - 30 g Cascade

 

3 L straty z chmielem

 

Wyszło 21 L 16,5 BLG, wydajność 90%, 62 IBU

zadano 120 g gęstwy S-04 I pok. w temp. 19 C.

______________________________

temperatury:

1 dzień - 18/19 C

2 dzień - 19 C

3 dzień - 20 C

4 dzień - 21 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.