Skocz do zawartości

Browar na Strusinie


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie w moim kuchennym browarze ;)

Jak do tej pory , 4 warki udało się uwarzyć , były to :

#1 - Amarillo Pale Ale

Zasyp na 10l , 12 Blg

 

Zasyp:

Słód Pilzneński Strzegom - 2.5 kg

Caramunich I Weyerman - 0,14 kg

 

Zacieranie:

64 oC - 15 min

74 oC - 45 min

 

Chmielenie

lubelski granulat 15g - na 60 min.

Amarillo granulat 15g - na 30 min.

Amarillo granulat 10g - na 5 min.

Amarillo granulat 10g - na 4 dni przed butelkowaniem

 

Celuję w piwo około 35 IBU.

 

Drożdże - Safale S-04

Piwo wyszło bardzo dobre - właściwie to zostało już po nim tylko wspomnienie - i ostatnie 2 butelki

 

post-10237-0-61489700-1417550552_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek W
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 - Milk Stout 14 Blg - zestaw z CP

 

Proporcje na 15l piwa

 

Zasyp :

Słody:

Pilzneński - 1.35 kg

Monachijski - 1.5 kg

Karmelowy jasny- 0.22 kg

Karmelowy ciemny - 0.22 kg

Barwiący 0.15 kg

Jęczmień palony-0.22 kg.

 

Zacieranie:

63 oC - 20 min.

73oC - 40 min

Wrzuciłem słód barwiący i jęczmień palony.

 

Wygrzew do 78 i filtracja.

 

Chmielenie

 

Marynka granulat - 30g. na 60 min.

Na 15 min.przed końcem gotowania 0.37 kg laktozy.

 

Wyszło pogotowaniu prawie 14l rzeczki 16 Blg,postanowiłem rozcieńczyć do 14 Blg, więc wlałem nieco ponad 2l.Wody, by otrzymać 16 l./14Blg.

Taka ilość powędrowała do fermentora , zadałem gęstwę z warki nr 1. (Safale S-04)

Co prawda autor zestawu zakładał ekstrakt 12 Blg, ja jednak postanowiłem zostawić 14 - może nie zaszkodzi wink.gif

 

Milk zabutelkowany, czekam aż się ułoży

 

16.12.2014 - Za mną pierwsze degustacje ,piwo wyszło bardzo dobre,lekko palone , jest czekolada,lekka kawa,oraz delikatna słodycz od laktozy - jestem bardzo z tego piwa zadowolony.

post-10237-0-59680200-1417550631_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek W
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 - Blady Ejl 10 Blg - vox populi , czyli piwo dla ludu

;)

 

Zasyp:

 

Pilzneński Strzegom - 2 kg

Pilzneński Soufflet – 0,25 kg

Monachijski - 0.25 kg

 

 

Zacieranie:

 

Na lenia

70-62oC przez 90min.

 

Chmielenie

 

Marynka granulat - 10g. na 60 min.

Lubelski granulat - 15g. na 30 min.

Lubelski granulat - 10g. na 10 min.

Lubelski granulat - 10g. na cicha

 

Drożdże - Safale S-04

 

Zabutelkowane 1.12.2014,10l,dodalem 80g cukru.

 

16.12.2014 - piwo po pierwszej degustacji - chyba dałem za dużo cukru do refermentacji - piwo est przegazowane , mocno odfermentowane , aromat i smak głównie słodowy , chmiel bardzo słabo wyczuwalny - generalnie piwo trafi w gusta miłośników Perły i Lecha ;)

Gdyby nie to przegazowanie byłoby całkiem ok. Niezbyt jestem z niego zadowolony.

 

post-10237-0-48040400-1418763970_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek W
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 - Blady Johny - czyli Witbier po amerykańsku 11.5 Blg

Bazą proporcji tej receptury jest zasyp z zestawu z CP

-słód pilzneński 1,5 kg
-pszenicaniesłodowana 1,35 kg
-płatki owsiane 0,3 kg

Zacieranie:
Pszenica kleikowana:
15-80 oC
20 min.w 80 oC
nastepnie doprowadzam do wrzenia
Dodaje reszte wody ,słód orazpłatki owsiane
63 oC - 20 min.
71oC - 45 min.

Chmielenie:
Citra-10g na 60 min.
Citra-10g na 5 min.

Kolendra-6g na 10 min.
Kolendra-6gna 3 min.

Curacao-8g na10 min.
Curacao-8gna 3 min.

Skorka z 3 slodkich pomaranczy -na 5 min.

Drozdze
Brewferm Blanche

01.12.2014-zlane na cicha
10.12.2014-zabutelkowane 12,5 l ,z dodatkiem 95g cukru,oraz 150ml wody.

Piwo przy butelkowaniu takie jakieś nijakie - jeszcze czuć trochę siarkowodór od drożdży - mam nadzieję że się ułoży , pomarańcze lekko się wybijają , kolendra i chmiel raczej nie - goryczka dość wyraźna - zobaczymy co z tego będzie...

 

23.02.2015 - na dzień dzisiejszy piwo jeszcze delikatnie przy otwarciu daje jajem ;)

ale tylko przez moment , w smaku głównie pomarańcze , leciutko wyczuwalna kolendra,chmiel głównie w goryczce, w smaku praktycznie go nie ma.

Na tą chwilę jest to już Crystal Witbier ;)

Na pewno piwo do powtórzenia , ale na innych drożdżach , raczej płynnych , i troszkę inny zasyp i chmielenie...


 

Edytowane przez Tomek W
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #5 - Bursztynowa Cytryna czyli American Amber Ale Single hop Citra

12 Blg, Proporcje na 15l piwa

 

Zasyp :

 

Słody:

Pale ale– o,25 kg

Pilzneński – 2,3 kg

Monachijski – 0,25 kg

Karmelowy jasny- 0.10 kg

Caramunich I - 0,075kg

Pszenica niesłodowana 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

Pszenica kleikowana:

15-80 oC

20 min.w 80 oC

nastepnie doprowadzam do wrzenia

 

64 oC - 20 min.

74 oC - 40 min.

 

 

Chmielenie:

 

Citra-15g na 60 min.

Citra-7g na 15 min.

Citra-8g na 5 min.

Citra-10g na 0 min.

 

Drożdże - Safale S-04

 

Warzone 6.12.2014

 

15.12.2014 - zlane na cichą , aromat chmielu świetny , kolor raczej pale ale niż bursztyn...

Aromat chmielowy jest tak wyraźny , że zastanawiam się czy chmielić na zimno...

Trochę chyba jednak wrzucę.

Piwo zapowiada się świetnie , jedynie goryczka jak na razie niezbyt wyraźna.

 

23.01.2015 - piwo wyszło bardzo dobre , sesyjne, lekkie, o umiarkowanej goryczce , i aromacie chmielowym, zakładałem wyższy aromat , jak i goryczkę.

Na cichą wrzuciłem 15g. Citry , ale leżała chyba trochę za długo - 6 dni , niestety nie miałem możliwości zabutelkować wcześniej.

Drugi raz udało mi się uzyskać dokładnie takie wysycenie jak chciałem ( pierwszy był stout) .

Piana dość słaba, średnio pęcherzykowa,kiepsko zdobiąca szkło.

Edytowane przez Tomek W
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka # 6 - "Ale Iunga" - Polish Pale Ale single hop Iunga

12 Blg


Zasyp :


- Pale Ale - 2,5 kg

- Monachijski I -0,5 kg

- Caragold -0,15 kg

- Pszeniczny - 0,2 kg


Zacieranie :


64 oC - 15 min

74 oC - 45 min


Chmielenie :


Iunga - 10 g na 60 min

Iunga - 15 g na 15 min

Iunga - 10 g na 1 min

Iunga - 15 g na cichą na 3 dni przed butelkowaniem


Drożdże - Danstar Nothigham


Piwo uważone 10.022015 - niestety przez zbytni pośpiech przy wysładzaniu i filtracji uzyskałem tragiczną wydajnośc - wyszło tylko 13 l. 12 Blg...
Drożdże ruszyły ostro i pięknie fermentują , pachnie pięknie chmielem.
Fermentacja w temp. - 14oC.
Zapowiada się świetnie - zapach chmielu piękny , liczę też na dobrą pianę ;)

 

18.02.2015  - piwo zlane na cichą , odfermentowało do 4 Blg.

Edytowane przez Tomek W
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #7 - Czarna Inez czyli Dry Stout 

12 Blg

 

Bazą jest zestaw Dry Stout z Centrum Piwowarstwa wzbogacony kawą.

 

Zasyp:

 

Słody:

- Pilzneński - 3 kg

- Monachijski - 1 kg

- Barwiący - 0,2 kg

- Jęczmień palony - 0.3 kg

 

Zacieranie :

 

68 oC - 65 oC przez 90 min.

na ostatnie 15 min.wsypane słód barwiący i jęczmień palony.

 

Chmielenie :

 

Marynka - 40 g. na 60 min.

 

Drożdże - Danstar Nottingham - gęstwa z warki # 6

 

 

Uwarzone 23.02.2015  - nareszcie wyszła mi taka wydajność jak powinna , jest to efekt braku pośpiechu przy wysładzaniu  ,wszystko przeprowadziłem powoli i metodycznie ;)

Wysładzałem w sposób ciągły przy użyciu 14 l wody - uzyskałem 22l brzeczki nastawnej 12 Blg.

Normalnie dumny z siebie jestem. ;)

Kawę planuję dodać na 3 dni przed butelkowaniem w postaci albo naparu , albo zaleję kawę zimną wodą na 24 h przed dodaniem do piwa , po 24h w lodówce, przefiltruję , aby oddzielić fusy i powstały ekstrakt sru do piwa ;)

Muszę tylko jakąś dobrą kawę zanabyć.

Edytowane przez Tomek W
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.