Tomek W Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Witajcie w moim kuchennym browarze Jak do tej pory , 4 warki udało się uwarzyć , były to : #1 - Amarillo Pale Ale Zasyp na 10l , 12 Blg Zasyp: Słód Pilzneński Strzegom - 2.5 kg Caramunich I Weyerman - 0,14 kg Zacieranie: 64 oC - 15 min 74 oC - 45 min Chmielenie lubelski granulat 15g - na 60 min. Amarillo granulat 15g - na 30 min. Amarillo granulat 10g - na 5 min. Amarillo granulat 10g - na 4 dni przed butelkowaniem Celuję w piwo około 35 IBU. Drożdże - Safale S-04 Piwo wyszło bardzo dobre - właściwie to zostało już po nim tylko wspomnienie - i ostatnie 2 butelki Edytowane 16 Grudnia 2014 przez Tomek W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek W Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #2 - Milk Stout 14 Blg - zestaw z CP Proporcje na 15l piwa Zasyp : Słody: Pilzneński - 1.35 kg Monachijski - 1.5 kg Karmelowy jasny- 0.22 kg Karmelowy ciemny - 0.22 kg Barwiący 0.15 kg Jęczmień palony-0.22 kg. Zacieranie: 63 oC - 20 min. 73oC - 40 min Wrzuciłem słód barwiący i jęczmień palony. Wygrzew do 78 i filtracja. Chmielenie Marynka granulat - 30g. na 60 min. Na 15 min.przed końcem gotowania 0.37 kg laktozy. Wyszło pogotowaniu prawie 14l rzeczki 16 Blg,postanowiłem rozcieńczyć do 14 Blg, więc wlałem nieco ponad 2l.Wody, by otrzymać 16 l./14Blg. Taka ilość powędrowała do fermentora , zadałem gęstwę z warki nr 1. (Safale S-04) Co prawda autor zestawu zakładał ekstrakt 12 Blg, ja jednak postanowiłem zostawić 14 - może nie zaszkodzi Milk zabutelkowany, czekam aż się ułoży 16.12.2014 - Za mną pierwsze degustacje ,piwo wyszło bardzo dobre,lekko palone , jest czekolada,lekka kawa,oraz delikatna słodycz od laktozy - jestem bardzo z tego piwa zadowolony. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez Tomek W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek W Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #3 - Blady Ejl 10 Blg - vox populi , czyli piwo dla ludu Zasyp: Pilzneński Strzegom - 2 kg Pilzneński Soufflet – 0,25 kg Monachijski - 0.25 kg Zacieranie: Na lenia 70-62oC przez 90min. Chmielenie Marynka granulat - 10g. na 60 min. Lubelski granulat - 15g. na 30 min. Lubelski granulat - 10g. na 10 min. Lubelski granulat - 10g. na cicha Drożdże - Safale S-04 Zabutelkowane 1.12.2014,10l,dodalem 80g cukru. 16.12.2014 - piwo po pierwszej degustacji - chyba dałem za dużo cukru do refermentacji - piwo est przegazowane , mocno odfermentowane , aromat i smak głównie słodowy , chmiel bardzo słabo wyczuwalny - generalnie piwo trafi w gusta miłośników Perły i Lecha Gdyby nie to przegazowanie byłoby całkiem ok. Niezbyt jestem z niego zadowolony. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez Tomek W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek W Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #4 - Blady Johny - czyli Witbier po amerykańsku 11.5 Blg Bazą proporcji tej receptury jest zasyp z zestawu z CP-słód pilzneński 1,5 kg-pszenicaniesłodowana 1,35 kg-płatki owsiane 0,3 kgZacieranie:Pszenica kleikowana:15-80 oC20 min.w 80 oCnastepnie doprowadzam do wrzeniaDodaje reszte wody ,słód orazpłatki owsiane63 oC - 20 min.71oC - 45 min.Chmielenie:Citra-10g na 60 min.Citra-10g na 5 min.Kolendra-6g na 10 min.Kolendra-6gna 3 min.Curacao-8g na10 min.Curacao-8gna 3 min.Skorka z 3 slodkich pomaranczy -na 5 min.DrozdzeBrewferm Blanche01.12.2014-zlane na cicha10.12.2014-zabutelkowane 12,5 l ,z dodatkiem 95g cukru,oraz 150ml wody. Piwo przy butelkowaniu takie jakieś nijakie - jeszcze czuć trochę siarkowodór od drożdży - mam nadzieję że się ułoży , pomarańcze lekko się wybijają , kolendra i chmiel raczej nie - goryczka dość wyraźna - zobaczymy co z tego będzie... 23.02.2015 - na dzień dzisiejszy piwo jeszcze delikatnie przy otwarciu daje jajem ale tylko przez moment , w smaku głównie pomarańcze , leciutko wyczuwalna kolendra,chmiel głównie w goryczce, w smaku praktycznie go nie ma. Na tą chwilę jest to już Crystal Witbier Na pewno piwo do powtórzenia , ale na innych drożdżach , raczej płynnych , i troszkę inny zasyp i chmielenie... Edytowane 23 Lutego 2015 przez Tomek W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek W Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #5 - Bursztynowa Cytryna czyli American Amber Ale Single hop Citra 12 Blg, Proporcje na 15l piwa Zasyp : Słody: Pale ale– o,25 kg Pilzneński – 2,3 kg Monachijski – 0,25 kg Karmelowy jasny- 0.10 kg Caramunich I - 0,075kg Pszenica niesłodowana 0,2 kg Zacieranie: Pszenica kleikowana: 15-80 oC 20 min.w 80 oC nastepnie doprowadzam do wrzenia 64 oC - 20 min. 74 oC - 40 min. Chmielenie: Citra-15g na 60 min. Citra-7g na 15 min. Citra-8g na 5 min. Citra-10g na 0 min. Drożdże - Safale S-04 Warzone 6.12.2014 15.12.2014 - zlane na cichą , aromat chmielu świetny , kolor raczej pale ale niż bursztyn... Aromat chmielowy jest tak wyraźny , że zastanawiam się czy chmielić na zimno... Trochę chyba jednak wrzucę. Piwo zapowiada się świetnie , jedynie goryczka jak na razie niezbyt wyraźna. 23.01.2015 - piwo wyszło bardzo dobre , sesyjne, lekkie, o umiarkowanej goryczce , i aromacie chmielowym, zakładałem wyższy aromat , jak i goryczkę. Na cichą wrzuciłem 15g. Citry , ale leżała chyba trochę za długo - 6 dni , niestety nie miałem możliwości zabutelkować wcześniej. Drugi raz udało mi się uzyskać dokładnie takie wysycenie jak chciałem ( pierwszy był stout) . Piana dość słaba, średnio pęcherzykowa,kiepsko zdobiąca szkło. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Tomek W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek W Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Warka # 6 - "Ale Iunga" - Polish Pale Ale single hop Iunga 12 Blg Zasyp : - Pale Ale - 2,5 kg - Monachijski I -0,5 kg - Caragold -0,15 kg - Pszeniczny - 0,2 kg Zacieranie : 64 oC - 15 min 74 oC - 45 min Chmielenie : Iunga - 10 g na 60 min Iunga - 15 g na 15 min Iunga - 10 g na 1 min Iunga - 15 g na cichą na 3 dni przed butelkowaniem Drożdże - Danstar Nothigham Piwo uważone 10.022015 - niestety przez zbytni pośpiech przy wysładzaniu i filtracji uzyskałem tragiczną wydajnośc - wyszło tylko 13 l. 12 Blg...Drożdże ruszyły ostro i pięknie fermentują , pachnie pięknie chmielem.Fermentacja w temp. - 14oC.Zapowiada się świetnie - zapach chmielu piękny , liczę też na dobrą pianę 18.02.2015 - piwo zlane na cichą , odfermentowało do 4 Blg. Edytowane 23 Lutego 2015 przez Tomek W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek W Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) Warka #7 - Czarna Inez czyli Dry Stout 12 Blg Bazą jest zestaw Dry Stout z Centrum Piwowarstwa wzbogacony kawą. Zasyp: Słody: - Pilzneński - 3 kg - Monachijski - 1 kg - Barwiący - 0,2 kg - Jęczmień palony - 0.3 kg Zacieranie : 68 oC - 65 oC przez 90 min. na ostatnie 15 min.wsypane słód barwiący i jęczmień palony. Chmielenie : Marynka - 40 g. na 60 min. Drożdże - Danstar Nottingham - gęstwa z warki # 6 Uwarzone 23.02.2015 - nareszcie wyszła mi taka wydajność jak powinna , jest to efekt braku pośpiechu przy wysładzaniu ,wszystko przeprowadziłem powoli i metodycznie Wysładzałem w sposób ciągły przy użyciu 14 l wody - uzyskałem 22l brzeczki nastawnej 12 Blg. Normalnie dumny z siebie jestem. Kawę planuję dodać na 3 dni przed butelkowaniem w postaci albo naparu , albo zaleję kawę zimną wodą na 24 h przed dodaniem do piwa , po 24h w lodówce, przefiltruję , aby oddzielić fusy i powstały ekstrakt sru do piwa Muszę tylko jakąś dobrą kawę zanabyć. Edytowane 23 Lutego 2015 przez Tomek W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się