Luqas van Dred Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Witam Chciałbym uwarzyć AIPA metodą steeping z receptury: dwie puszki ekstraktu jasnego (2x1.7 kg) 250g słodu karamelowego jasnego Caramunich ® typ I 80-100 EBC Weyermann ® 25g Chmiel goryczkowy Bravo --- granulat (13,9 alfa-kwasy) - 60 min 25 Chmel Amarillo (8,9 alfa-kwasy) - 15min Drożdże S-04 Według PPPP będę miał 68,8 IBU 1) Ile litrów brzeczki muszę mieć dla uzyskania 15 BLG ? 2) Co sądzicie o słodach? Wybrać z większym EBC? 2) Co sądzicie o tych chmielach? 3) Macie jakieś dodatkowe porady? Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candle Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Hej, ja robiłem coś podobnego tylko dorzucałem jeszcze 0,5 ekstraktu pszenicznego. 1) Przy 19L brzeczki wyszło mi 13,5 BLG czyli bardziej APA. Także może przy 15 litrach wyjdzie pietnastka. 2) Nie jestem ekspertem, ale niektóre jasne ekstrakty są dość ciemne, więc jeśli zależy Ci na konkretnej barwie, to mi przy ekstraktach Bruntal i karmelowym z takim samym EBC wyszedł ciemny bursztyn. 3) Chmieliłem Amarillo i Chinook na goryczke oraz Mosaic na zimno. Co do chmieli to niech wypowie się jakiś znawca - ja chmieliłem "na czuja". Jeśli lubisz goryczkowe piwa to tak jak napisałeś będzie chyba OK, chociaż chmiel Bravo nic mi nie mówi. Pamiętaj o możliwości dry hoppingu, jeśli zależy Ci na ciekawszym aromacie. 4) Sprawdź jeszcze profil drożdży US-05. Może będzie Ci bardziej odpowiadał do AIPA, chociaż S-04 też dobre. Poza tym miłej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zmień drożdże na US-05 lub tańsze, a równie dobre Gozdawa US West Coast (zakładam, że raczej decydujesz się na sucharki). Zdecydowanie za mało chmielu na smak i aromat - koledzy twierdzą, że dla dobrego efektu do AIPA trochę (100-200g/20L) tego trzeba wsypać.. szczególnie na zimno (koniec fermentacji cichej, przed rozlewem). Jeżeli chodzi o Blg, to możesz to policzyć: - ekstrakty płynne mają mniej więcej 80% cukrów, - ekstrahowaniem słodów jakiejś mega wydajności nie ukręcisz - jako, że to karmelowy, to przyjmijmy z 70%, więc z Caramunich'a będzie cukrów -> 0,25kg * 0,7 = ~0,18kg - jeżeli będziesz zacierał sam karmelowy, to możesz zostać ze skrobią w piwie - dodaj tam nieco słodu podstawowego (0,5kg? pilzneńskiego) - zapewni Ci to konwersję skrobi, która może się znaleźć w innych słodach - cukry z 0,5kg pilzneńskiego -> 0,5kg * 0,6 = 0,3kg Zgodnie z tym, co wyżej - cukry: - z ekstraktów: 3,4kg * 0,8 = 2,72kg - z pilzneńskiego i karmelowego: 0,25kg * 0,7 + 0,5kg * 0,6 = 0,48kg W sumie masz więc 2,72 + 0,48kg = 3,2kg = 3200g cukrów 15 Blg to jest 150g cukrów na 1kg roztworu (dla uproszczenia przyjmijmy, że 1kg = 1 litr brzeczki) Z tego wynika, że Ilość brzeczki nastawnej 15Blg powinna wynosić: 3200/15 = 21,3 litra. Do tego weź poprawkę, że przez 1h gotowania odparuje Ci kilka litrów (szacowałbym ~4l), następnie z chmielinami też trochę odejdzie (~1l). Wychodzi, że przed gotowaniem powinieneś mieć ok. 26-27 litrów brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się