keisan Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Pora i na mnie, aby zacząć prowadzić notatki online. Notatki prowadzę tradycyjnie czyli w zeszycie długopisem, a tu tylko dodatkowo. Moje warki w bardzo wielu przypadkach nie są zgodne ze stylem, więc nie ma co się spinać. Jeszcze się uczę, zdobywam wiedzę i doświadczenie. Na pewno będę robił wiele eksperymentów, prób etc. Jako pierwszy mogę zaznaczyć warkę Ryżowe. Nie mam wielkich zdolności sensorycznych, więc piwo oceniam na podstawie własnych preferencji. Stan sprzętowy na dzień 07.12.2014: - kadź filtracyjno-zacierna - ocieplony fermentor z kranikiem i filtratorem z oplotu. Zacieram infuzyjnie, dolewając wrzątku - kadź warzelna - radziecki gar 40l - taboret gazowy - chłodnica z nierdzewki - areometr, dwa termometry, łycha, węże (silikon, igelit), próba jodowa, i wiele innych rzeczy drobnych - 4x fermentor - wiadra z Casto - fermentor z kranikiem - jako wielofunkcyjne naczynie przelewowe. Spis warek: #1 - American Pale Ale #2 - kanał (będzie powtórzone) #3 - kanał (będzie powtórzone) #4 - Belgian Dubbel - Dubbeltówka #5 - Witbier - Witkacy #6 - American Wheat #7 - Rauchbier (górnej fermentacji) Edytowane 9 Grudnia 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) #1 - American Pale Ale (10.10.2014) szacowanie: 43IBU, 22EBC Pierwsza warka z zacieraniem. Sam nie wiem co chciałem uwarzyć, myśli miałem dużo. Miał być Bitter albo BPA. Zmajstrowałem recepturę wyszło nie wiadomo co , ale najbliżej mu chyba do APA, więc niech tak zostanie. zasyp: 4kg Pale Ale Strzegom 1kg monachijski Strzegom 0,2kg Caraaroma 0,1kg karmelowy czerwony chmielenie: 60' Marynka 20g 40' Marynka 10g 15' East Kent Golding 10g 15' Mosaic 10g 5' East Kent Golding 13g 5' Centenial 10g zacieranie: 18l wody 68°-66° - 60min (do NPJ) wysładzanie do uzyskania 28l brzeczki Gotowanie: 65min Chłodzenie: w fermentorze do rana Drożdże: Gozdawa Pale Ale Yeast 7 - uwodnione cała saszetka Wyszło: 24 litry, 13°BLG Fermentacja: burzliwa 9 dni (17-18°), cicha 14 dni (17-18°), refermentacja 85g glukozy (zostało tylko 17l piwa, z resztek miało być cytrynowe) zeszło do 5,5°BLG Alkohol 4,4% obj. Rozlew 35x0,5l 04.11.2014 Uwagi: Jestem zadowolony z piwa, smakuje dobrze. ( nie będę się ośmieszał pisząc recenzje w stylu sędziego piwnego, którym nie jestem) Edytowane 7 Grudnia 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 #2 - kanał (będzie powtórzone) To miało być Belgian Pale Ale, ale infekcja się wdała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 #3 - kanał (będzie powtórzone) To miało być Grodziskie, ale infekcja się wdała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) #4 - Belgian Dubbel - Dubbeltówka (21.11.2014) Szacowanie: 17IBU, 24EBC Po dwóch piwach z infekcjami można się lekko podłamać. Działałem dalej i mam kolejne efekty. Tym razem styl belgijski. Postanowiłem warzyć mniejsze warki, dzięki czemu będę miał okazję spróbować więcej stylów i więcej się nauczyć. zasyp: 1kg Pale Ale Strzegom + 0,5kg Wyermann 1kg monachijski Weyermann + 0,5kg Strzegom 0,2kg Abbey 0,1kg Carabelge 0,12kg Caramunich II 0,4kg cukier kandyzowany Diamant (innego nie miałem, a robiony przeze mnie uległ wypadkowi i raczej z podłogi nie dam cukru do piwa. Na szybko kupione w sklepie) chmielenie: 60' East Kent Golding 5,8%%AA 15g 10' cukier kandyzowany zacieranie: (+3g NaCl) 62° - 20 min 7l - 71,1° 72° - 40 min 3l - 97° 78° - 5min 4l - 98° wysładzanie do uzyskania 16l brzeczki Gotowanie 90min celem zagęszczenia brzeczki Chłodzenie: chłodnicą 20 min do 22°C Drożdże: Gozdawa Belgian Fruit & Spicy Ale Yeast - uwodnione cała saszetka Wyszło: 12 litrów, 18°BLG Fermentacja: burzliwa trwa... (18-19°) Edytowane 7 Grudnia 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) #5 - Witbier - Witkacy (22.11.2014) szacowanie: 18IBU, 9EBC Kolejny belg. Bardzo lubię piwa tego typu, więc postanowiłem jedno popełnić sam. Do receptury zakradł się błąd, nie przy układaniu, ale przy szykowaniu surowców. Nie wiem dlaczego zamiast Carapils wziąłem Melanoidynowy. Zorientowałem się dopiero po wsypaniu słodów do kadzi, jak wyrzucałem woreczek. W sumie piwo wyszło ciemniejsze. zasyp: 1,2kg Pilzneński Strzegom 0,65kg pszeniczny Strzegom 0,4kg płatki pszenne 0,3kg płatki owsiane 0,2kg Melanoidynowy Weyermann 0,05kg zakwaszający chmielenie: 60' East Kent Golding 5,8%AA 10g 10' Saaz 3,1%AA 10g dodatki: 10' kolendra 5g 5' kolendra 10g 5' skórka pomarańczy świeżo starta 40g zacieranie: (+3g NaCl) 64° - 60min - płatki skleikowane 30' - 66°, zagotowane i dodane do zacieru 72° - 15min (do NPJ) wysładzanie do uzyskania 16l brzeczki Gotowanie: 65min Chłodzenie: chłodnicą 20' do 22° Drożdże: Gozdawa Classic Belgian Witbier - uwodnione cała saszetka Wyszło: 11 litry, 13,5°BLG - wyszło trochę za dużo BLG, a za mało objętości. Niestety nie miałem wody mineralnej w domu. Fermentacja: burzliwa 9 dni (18-19°, 22.11-02.12), cicha dni (18-19°, 02.12-...), zeszło do 3°BLG Alkohol 5,9% obj. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) #6 - American Wheat - (27.11.2014) szacowanie: 43IBU, 9EBC Pora na coś amerykańskiego. Nie szalałem z chmieleniem bo nie wiem jeszcze jak moje podniebienie zniesie dużą dawkę amerykańskich chmieli. zasyp: 1,2kg Pale Ale Strzegom - 48% 1,2kg pszeniczny Strzegom - 48% 0,12kg karmelowy czerwony - 4% chmielenie: 60' Magnum 12,5%AA 10g 5' Citra 12%AA 10g 5' Amarillo 8,3%AA 10g 0' Citra 12%AA 10g 0' Amarillo 8,3%AA 10g zacieranie: (4g NaCl) 64° - 40min 72° - 20 min (do NPJ) 78° - mash out wysładzanie do uzyskania 16l brzeczki Gotowanie: 65min Chłodzenie: chłodnicą do 22° w 20' Drożdże: Saftbrew WB-06 - uwodnione pół saszetki Wyszło: 11 litrów, 13°BLG (znów zapomniałem o wodzie) Fermentacja: burzliwa trwa Edytowane 7 Grudnia 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Ryżowe Taki mały piwny eksperyment. Nie ma co za wiele pisać, 50% skleikowanego ryżu, 50% pilneńskiego do tego 5g Citry. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zdjęcie 2. To koniec wysładzania? Wysładzasz na raty czy stosujesz wysładzanie ciągłe? Młóta raczej nie powinieneś odsłaniać jeśli ciągłe. Zdjęcie 4. Przeróbka profesjonalnym programem paint? Zdjęcie 5. Wężyk przy wysładzaniu nie powinien dotykać ścianek fermentora, chyba że to tylko zdjęcie pokazowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zdjęcie 2. To koniec wysładzania? Wysładzasz na raty czy stosujesz wysładzanie ciągłe? Młóta raczej nie powinieneś odsłaniać jeśli ciągłe. Tak to koniec wysładzania. Reszta już się grzeje, żeby było szybciej. Zdjęcie 4. Przeróbka profesjonalnym programem paint? Taak Chciałem tylko nazwę firmy zasłonić, więc zrobiłem to na szybko Zdjęcie 5. Wężyk przy wysładzaniu nie powinien dotykać ścianek fermentora, chyba że to tylko zdjęcie pokazowe. To jest zdjęcie pokazowe. Na zdjęciu nie ma drutu. Teraz w środku jest miedziany drut i oplot leży zagięty w półkole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Taak Chciałem tylko nazwę firmy zasłonić, więc zrobiłem to na szybko Ja rozumiem lokowanie produktu itd. Mogli by zapłacić za reklamę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) #7 - Rauchbier - Smokeyyy!!! (07.12.2014) szacowanie: 26IBU, 43EBC Warka powstała pod wpływem forum. Dużo w ostatnim czasie tematów o piwie wędzonym. Postanowiłem spróbować sam. Mam tylko nadzieje, że aromat jaki był w trakcie warzenia zostanie w gotowym piwie. Klasyczny Rauchbier jest dolnej fermentacji, ale że nie mam warunków na dolną mój Rauchbier jest górnej fermentacji. zasyp: 2kg wędzony bukiem Weyermann 63,5% 0,7kg monachijski Strzegom 22,2% 0,2kg płatki owsiane 6,3% (skleikowane) 0,1kg czekoladowy jasny 400 Strzegom 3,2% (dodane po I przewie) 0,1kg karmelowy 600 Strzegom 3,2% (dodane po I przewie) 0,05kg jęczmień prażony 1,6% (dodany na 5 minut) chmielenie: 60' Marynka 8,5%AA 10g 10' Spalter Select 5%AA 10g 15' East Kent Golding 10g zacieranie: (4g NaCl) 66° - 30' 72-69° - 40' (do NPJ) wysładzanie do uzyskania 16l brzeczki - trochę się zapędziłem i wyszło mi 17,5l Gotowanie: 65min Chłodzenie: chłodnicą do 23° w 20' Drożdże: Gozdawa Old German Altbier 9 - uwodnione cała saszetka Wyszło: 13 litrów, 12°BLG Fermentacja: burzliwa trwa.... Edytowane 9 Grudnia 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) W planach mam kociołek z Lidla jako kadź zacierną (choć raczej filtracyjno-zacierną), mniejszy garnek i refraktometr. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bili881 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Mam do sprzedania kociołek z lidla z wyświetlaczem LCD z mieszadłem plus fałszywe dno z nierdzewki wycinane laserowo do fermentora.więcej informacji na priv pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Mam do sprzedania kociołek z lidla z wyświetlaczem LCD z mieszadłem plus fałszywe dno z nierdzewki wycinane laserowo do fermentora.więcej informacji na priv pozdrawiam ff.bsmx #7 - Smokeyyy!!! Classic Rauchbier Parametry: Początkowe blg: 12.3* (OG 1.0486) Końcowe blg: 3.1* (FG 1.0117) Alkohol objętościowo: 4.8% Objętość: 13l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2kg Smoked Malt (Weyermann) - Weyermann (3.9 EBC, 63.5%) 0.7kg Monachijski typ I - (12 EBC, 22.2%) 0.2kg Oats, Flaked - (2 EBC, 6.3%) 0.1kg Czekoladowy jasny 400 - (350 EBC, 3.2%) 0.1kg Karmelowy 600 - (400 EBC, 3.2%) 0.05kg Jęczmień prażony - (1000 EBC, 1.6%) 10g Marynka 9.5AA (21.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Spalter Select 5AA (4.2IBU) granulat - Gotowanie 10min Gozdawa Old German Altbier 9 OGA9 2014-12-01 Zacieranie: Saccharification (Infuzja 2min) 66°C 30min Dodano 7l wody 73°C Mash Out (Infuzja 2min) 72°C 20min Dodano 4l wody 84°C Notatki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się