kordas Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Trafiłem jeszcze ostatnio na takie opinie, że również z overpitchingiem nie ma co przesadzać, bo może dawać jakieś nieporządane aromaty. Warto też zadbać o to, żeby gęstwa była czysta (najlepiej przemywać) - wtedy zmniejsza się szansa na wniesienie posmaków do piwa. Nie wiem na ile to prawda - nie potrafię tego sprawdzić. Być może ktoś jest w stanie potwierdzic/zanegować. Ze swoich doświadczeń wnoszę, że częściowo może coś wnieść, podejrzewam że wiele zależy od tego ile pasaży ma za sobą gęstwa. Zrobiłem raz mały eksperyment (w sumie to raczej słowo eksperyment wytłumaczeniem lenistwa i braku sprzętu - nie miałem kolejnego wolnego słoika o odpowiedniej wielkości, a nie chciałem na siłę wyciągać przetworów i próbować pozbyć się zapachów ze słoika, a później go wysterylizować) i po ciemnych piwach gęstwa nie wnosiła nic do zapachu jasnych piw. W ostatnich piwach z serii pojawiał się zapach siarkowy. Podejrzewałem, że albo rozkłada się coś w gęstwie (np. resztki osadu gorącego czy inne śmieci), albo w gęstwie było więcej słabych drożdży oraz trupków i przez to zwiększyła się produkcja siarkowodoru, albo spowolniła redukcja tego związku. Po jakichś dwóch tygodniach w butelkach w piwach nie pozostał ślad po tym zapachu. Wniosek mam taki, że brak przemywania nie musi zepsuć piwa (ale może pogorszyć), ale poprawić go też nie poprawi, więc lepiej przemywać niż nie. A jeśli chodzi o overpitching i artykuły HBT to przypadkiem wnioski z tych tematów nie płynęły trochę inne? Temat ten czytałem wcześniej, teraz mam krótką przerwę w pracy, więc całego nie doczytam, ale wydawało mi się że pojawiały się dwie odpowiedzi - nie powoduje niepożądanych aromatów, a wręcz przeciwnie, redukuje ilość aromatów powstających podczas fermentacji, co może być niekorzystne przy niektórych stylach. A druga opinia to, że ludzie nie widzą jakichś różnic pomiędzy overpitchingiem, a normalną porcją drożdży. Pierwsze wersja wydaje się do mnie bardziej przemawiać - opanowanie brzeczki trwa krócej, więc drożdże produkują mniej zapaszków. Edytowane 29 Stycznia 2015 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Co może powodować ze piwo jest w efekcie płaskie w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Bajki o żelaznym wilku. A o przemywaniu - skoro nie wiadomo czy działa, to lepiej nie ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się