Łukasz Pawlonka Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) słody: pale ale 5kg jasny carahell 0,5kg caramunich 0,2kg cara gold 0,3kg zacieranie 66-67 stopni 60 minut chmiele: goryczka: tomahowk 15g, Zeus 30 g herkules 30g aromat: Mouteka (15g 1minut przed końcem 15g na cicha), cascade (20g 15min przed końcem 10g na cicha) tomahowk 15g 10 min drożdże: Fermentis safale us-05 Co sądzicie o tej recepturze? Zastanawiam się nad dodaniem trochę pszenicznego słodu dla lepszej piany ale wyczytałem, że carahell ją utrwala. Więc nie wiem czy jest sens żeby go jeszcze dodawać.. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Łukasz Pawlonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Flader Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Przy standardowej warce 23 l jak dla mnie za dużo chmieli na goryczkę. te wrzucone na 1 minutę nic praktycznie nie wniosą. Aromaty rób podczas fermentacji. Co do słodów caramunich zamieniłbym mimo wszystko na pszeniczny. No i pamiętaj o wodzie. Łyżeczka gipsu też wniesie co nieco. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Piotr Flader Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 eee no jak nic nie wniosą te na 1 min,bez przesady ja zawsze do AIPA daję tak z 0,3 kg pszenicy karmeli też bym dał miej i jeden ,nie ma co kombinować przy takim chmieleniu chmieli jak dla mnie faktycznie na goryczkę za dużo ,a na aromat znacznie za mało jakie chcesz blg uzyskać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Flader Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Gawron minuta za mało 5 minut będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Piotr a co powiesz o dodawaniu chmielu na 0', które pojawia się w wielu recepturach? Słyszałeś też o czymś takim jak chmielenie podczas chłodzenia (whirlpoolowe)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Łyżeczka gipsu też wniesie co nieco. Pod warunkiem, że zna swój profil wody, a głównie wapń, chlorki i siarczany. Sypanie "na pałę" mija się z celem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Gawron bez R wrrrrry..... Łukasz ,daj na goryczkę sporo mniej chmieli,jeśli nie będzie kontry ze strony słodyczy może być paskudnie,a odgoryczyć jest problem ,jak będzie za mało zrobisz herbatki i przed butelkowaniem dasz IBU,IBU nie równe ,dużo zależy od samego charakteru chmielu,pełni,słodowości,ciała (jak zwał)piwa jedno piwo z 70ibu smakuje jak by miało 40 ,inne ma 40 ,a czuć jak 80 Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Pawlonka Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Dzięki za wasze rady i sugestie. chce uzyskać 15blg. A oto poprawiona wersja: słody: pale ale 5kg jasny carahell 0,5kg pszeniczny jasny 0,2kg cara gold 0,3kg chmiele: goryczka:Zeus 30 g herkules 15g aromat: 5minut przed końcem 15g cascade na cicha 30g motueka 15g cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 przy mojej wydajności nie wyszło by mi 15 blg ,robię zazwyczaj 22-23 L w AIPA czasami ratowałem się cukrem co akurat nie szkodziło bo wytrawność wzrastała nie dawał bym tego herkulesa na goryczkę ,zostawił samego zeusa ,tak na oko na 20 l t sporo po nad 80 ibu będzie ,a na aromat mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Pawlonka Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Aipa już jest na burzliwej:) Długo czekałem zanim ruszyło bo 17h, przy wcześniejszej warce to trwało o wiele szybciej.. Podejrzewam że wina leżała po stronie zbyt słabego napowietrzenia. Gdyż po gotowaniu brzeczki od razu wlałem ją do fermentatora i w nim studziłem na powietrzu, a po ostygnięciu tylko nim potrząsłem. Wyszło mi równe 15 blg przy 21l. Według programu brewtarget piwo powinno mieć 50 ibu. Recepturę też trochę zmieniłem ponieważ gdy zamiawiałem słody to nie było dostępnego pszenicznego.. słody pale ale 5kg carapils 0,4kg carahell 0,2kg caragold 0,2kg chmielenie 60 min 30g zeusa 10 min 10g citra i na cichą dam: 30g mouteka 20g citra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się