Brz Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Czy są tutaj może jacyś koledzy z UK/Szkocji? W jaki sposób najkorzystniej wysłać funty do polski? Zwykły przelew bankowy? Chodzi o większą sumę, więc raczej Western Union czy PayPal odpada ze względu na prowizję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 ja bym to zrobił tak: - otworzyć konto walutowe w GBP w banku polskim (brak prowizji czyli 1:1) - będzie pewnie opłata za przelew do banku z innym kraju (w Polsce to koszt ok 30zł) - przewalutowanie przez cinkciarz.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Opcja 1 wcale nie jest taka różowa na jaką wygląda, bo przelewy w Europie są realizowane najczęściej w standardzie SEPA, co powoduje przewalutowanie przez EUR po środku - przelew z rachunku w GBP na GBP wcale nie poleci 1:1. Alternatywą jest SWIFT, który z kolei rozwali opłatami. Ja bym zrobił podobnie jak pisze cml, ale w punkcie 1 otworzył rachunek lokalnie w EUR a nie GBP. Wtedy na etapie banku jedynym przewalutowaniem będzie GBP->EUR, a EUR można wymienić w cinkciarzu na małym spreadzie. No i druga opcja - może Paypal? Zależy skąd i dokąd, ale to może być sensowne wyjście. cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memłon Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Tylko po co dla zwykłego przelewu międzynarodowego tworzyć jakieś konta bankowe i bawić się w tą całą biurokrację? Nie lepiej jest to zlecić przez np Easysend? Koszt przelewu to 2 funty, kurs wymiany też znośny. Kasa wysłana dziś - jutro dojdzie na kontow PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brz Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Nie mam opcji na razie założyć sobie konta walutowego w PL. Może w przyszłości. W Pay pal chyba jest jakaś prowizja od wysyłanej kwoty tak? O easysend jeszcze nie słyszałem. Wysyłasz tam kasę przez internet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memłon Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Już trzeci rok wysyłam kasę przez Easysend i nigdy nie było żadnego problemu. Kasa nadana przed południem tego samego dnia powinna trafić na Twoje konto w PL. Pieniądze wysłane po południu dotrą na drugi dzień roboczy. Stary, testowałem różne sposoby i easysend wychodzi najtaniej. A o PayPay to czy ja wiem? Poczytaj sobie ostatnio był wykop na ich temat jak traktują klientów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brz Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Podziękował za pomoc. Kasa przelana i już jest w PL. Z kursu wymiany też jestem zadowolony - chociaż te 2 groże był niższy niż w kantorach w ktorych sprawdzałem - ale generalnie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi