bnp Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 jestem na etapie słodowania ~ 7 kg owsa. Czy wiecie coś na temat receptur piw owsianych lub na nim opartych ? Ma ktoś doświadczenie w tej dziedzinie ? jakie udziały w piwach jasnych 50:50 z pilźnieńskim ? a może 100% a w ciemniaku ? ciekawe jak by smakował stout z 50% dodatkiem słodu owsianego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Możesz uwarzyć stouta owsianego ipa czy nawet milda. Ja bym na początek nie dodawał więcej jak 20 procent. Troche słodu crystal/ciemny karmel i kilka łyżek palonego jęczmienia dla koloru. Moj znajomy uwarzył ipa z 10 procentowym dodatkiem owsa. Piwo mimo 12blg smakowało dużo gęściej, bylo pyszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 20% to ja już przerabiałem w ciemniaku, co prawda nie słód a niesłodowany owies. Piwko właśnie kończy burzliwą. Zapowiada się ciekawie. ja jednak chyba pójdę na całość i postawie górniaka 50:50. zobaczymy, ale najpierw będzie wit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się