nowak233 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Cześć, chciałbym uwarzyć lekkie piwo. Głównymi założeniami są: bardzo mała zawartość alkoholou (2-3.5%), w smaku i aromacie lekko owocowe i chmielowe z nutami kwiatowymi. Nie wiem pod jaki styl to podciągnąć bo to chyba ani Mild ani Standard/Ordinary Bitter. Zakładam że miałoby mieć 8-10blg i zacierane bardziej na słodko. Da się coś takiego uwarzyć by miało jakieś ciało, nie było zbyt wodniste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Zrób 8-9 BLG z dużą zawartością carapils (15%), ew dorzuć jeszcze karmelu 80-120 EBC. Albo minimalistyczny bitter czyli 3kg pale ale + 0.5 kg crystal (karmel 120) na 20L. Zatrzyj na słodko czyli jedna temp 67-70 st. albo krótko 64-65 i długo 72 st. Chmielenie i drożdże takie jak lubisz ale np. unikałbym drożdży US-05/West Coast bo za głeboko odfermentują. Poszukaj haseł piwo harcerskie, session IPA. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Poszukaj receptur piw w stylu Cream Ale - to jest właśnie to co opisujesz. Ostatnio robiłem coś takiego, zacierane w 66C ale możesz wyżej jak chcesz mniej %, ewentualnie niższy ekstrakt, ta recpetura jest na 10 blg, 21 L: 3,20 kg Pilzneński (3,2 EBC) 80,00% 0,34 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 8,50% 0,23 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) 5,70% 0,23 kg Wiedeński (7,0 EBC) 5,70% 6,8 g Centennial [10,20 %] - Boil 55,0 min 9,4 IBUs 6,8 g Centennial [10,20 %] - Boil 35,0 min 7,9 IBUs 7,0 g Cascade [7,00 %] - Boil 20,0 min 4,1 IBUs 5,56 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) - 7,0 g Cascade [7,00 %] - Boil 5,0 min 1,3 IBUs 1,0 pkg Nottingham (Danstar #-) [23,66 ml] - Edytowane 17 Grudnia 2014 przez micd84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Ja na lato zrobiłem dwa piwa ( 6 blg ) z takim zasypem: Pale ale 1 kg Pszeniczny 0,3 Karmel 30 0,7 Karmel czerwony 0,2 Karmel 300 0,1 Chmiele : SH Simcoe, SH Mosaic Drożdże US-05 - zeszły do 3 blg przy zacieraniu 66 st 5 min, 73-74 st 60 min Piwka wyszły bardzo lekkie, cienkie ale na lato całkiem fajne - SH Simcoe był o wiele lepszy. Teraz bym zwiększył ekstrakt do 8blg i dodał 400 gr płatków żytnich, może zamiast Karmelu 30 dałbym pszeniczny karmelowy 100. Ważne jest chmielenie na zimno. Aromat sprawił, że to piwo wydawało mi się bardziej treściwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się