dafit Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, dziś zacząłem przygodę z warzeniem piwka domowego Na pierwszy ogień poszedł: WARKA #1 Irish Red Ale 12º BLG z zestawu surowców CP Słód pilzneński 1,7 kg Słód monachijski 2,20 kg Słód karmelowy jasny 0,15 kg Słód karmelowy ciemny 0,15 kg Zasyp do 15l wody 66º Zacieranie: 15 minut w temp. 62º 45 minut w temp. 73º koniec 78ºC Filtracja 3x 5 litrów /filtrator - sracz wężyk/ Chmielenie Chmiel Marynka, granulat, 20 g /60 minut/ Chmiel Lubelski, granulat, 15 g /10 minut/ + od siebie dodałem: Chmiel Chinook US,granulat - 10g /ok 30minut przed końcem/ Chmiel Citra US, granulat - 16g /10 minut/ Chłodzenie w wannie Drożdże jakie zadałem to : Danstar Nottingham - Ale Yeast Cała operacja do momentu zadania drożdży trwała 7h Wyszło 21 litrów brzeczki 12º blg Nazwa browaru: Farma Chmielu wzięła się zamiłowania do grania w symulatory farmy Edytowane 17 Grudnia 2014 przez dafit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafit Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 WARKA #1 28.12.2014 - Po 11 dniach fermentacji burzliwej /temperatura w jakiej przebywał fermentator był to ok 19-21º nie wiem jak przebiegało bo dzień po warzeniu musiałem wyjechać, dopiero dziś wróciłem. przelana na cichą przy ok 3º BLG Z okazji powrotu do domu jestem w trakcie warzenia WARKA #2 Dry Stout 12º BLG /zestaw surowców CP/ Słody: Pilzeński - 3kg Monachijski - 1kg Barwiący - 0,2kg Palony - 0,3kg Chmiele: Marynka /granulat/ - 40g Zacieranie - 1h45m w temperaturach 69-65 /ostatnie 10 minut dla kolorku słody palone i barwiące/ Filtracja /sracz wężyk/ 4 x ok 5 litów Teraz jest chmielenie : 60 minut Marynka 40 gram Po gotowaniu postawię gar na noc na balkonie temperatura powietrza ok - 10 stopni zobaczymy do jakiej temperatury zejdzie w 5-6 godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafit Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 WARKA #1 28.12.2014 - Po 11 dniach fermentacji burzliwej /temperatura w jakiej przebywał fermentator był to ok 19-21º nie wiem jak przebiegało bo dzień po warzeniu musiałem wyjechać, dopiero dziś wróciłem. przelana na cichą przy ok 3º BLG Z okazji powrotu do domu jestem w trakcie warzenia WARKA #2 Dry Stout 12º BLG /zestaw surowców CP/ Słody: Pilzeński - 3kg Monachijski - 1kg Barwiący - 0,2kg Palony - 0,3kg Chmiele: Marynka /granulat/ - 40g Zacieranie - 1h45m w temperaturach 69-65 /ostatnie 10 minut dla kolorku słody palone i barwiące/ Filtracja /sracz wężyk/ 4 x ok 5 litów Teraz jest chmielenie : 60 minut Marynka 40 gram Po gotowaniu postawię gar na noc na balkonie temperatura powietrza ok - 10 stopni zobaczymy do jakiej temperatury zejdzie w 5-6 godzin drożdże jakie zadam to s-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się