Roboraff Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Cześć. Przygodę z piwem zacząłem na początku maja tego roku. Przypadkiem wpadłem na vlogi Kopyra, który otworzył mi głowę na kulturę piwną. Spróbowałem wszystkich piw w Kauflandzie (głownie Amber), na które nigdy wcześniej nie zwracałem uwagi. Pokryło się to z premierą trójki Żywca które wtedy wydały mi się w miarę ciekawe A mi wciąż było mało. Potem przyszedł czas na craft pełną gębą. Od pierwszego łyku zakochałem się w Przewrocie mlecznym i Doctor Brew Cascade IPA. To było coś niesamowitego. Moją znajomość z piwem rzemieślniczym pielęgnuję do teraz. Na początku sezonu piwowarskiego narodził się pomysł warzenia w domu. Skoro odkąd pamiętam robi się u nas wino, to dlaczego nie spróbować samemu? Zwłaszcza że od zawsze chciałem je robić. Poleciałem do sklepu ze specjalistycznym sprzętem, uzbrojony w wiedzę (z kilku ostatnich tygodni wertowania Internetu) i wielkie marzenia No to zaczynamy! Spis treści: 09.10.14 - warka #1 K.A.P.A. - Brown IPA 15°Blg 20.11.14 - warka #2 Galaktoza - Milk Stout 14°Blg 20.11.14 - warka #2,5 Milk & Cookies - Xmas Stout (na bazie warki #2) 14°Blg 02.01.15 - warka #3 Dark Side - CDA (na bazie Darth Vader od Scooby_brew) 18°Blg 14.02.15 - warka #4 Belg - Belgian Pale Ale (zestaw z TB) 14°Blg 07.03.15 - warka #5 Benzopiren - Whisky Stout 16,5°Blg 06.04.15 - warka #6 Aotearoa Pale Ale - APA 12,5°Blg 24.05.15 - warka #7 American IPA 15°Blg 16.06.15 - warka #8 Grodziskie 7,5°Blg (receptura Usiu) 28.06.15 - warka #9 Kölsch 10,4°Blg 04.07.15 - warka #10 Lichtenhainer 10,2°Blg 19.09.15 - warka #11 Galaxy Pale Ale 13,4°Blg 25.09.15 - warka #12 Witbier 10,8 °Blg 03.10.15 - warka #13 Dyniowe - Pumpkin Ale 15,9°Blg 07.12.15 - warka #14 West Coast IPA 14,5°Blg 06.01.16 - warka #15 Wędzony Porter 19,3°Blg 06.01.16 - warka #15,5 Plum Ale 11,5°Blg 19.01.16 - warka #16 Galaktoza v2.0 TURBO - Double Chocolate Milk Stout 18°Blg 10.03.16 - warka #17 Rice Pale Ale 12,5°Blg 26.03.16 - warka #18 Amber Ale 13,3°Blg 12.04.16 - warka #19 Smoked Pale Ale 13°Blg 16.05.16 - warka #20 Summer Ale 10,5°Blg 26.05.16 - warka #21 Witbier 10,8°Blg 13.06.16 - warka #22 Belgian Cherry Brett / Belgian IPA 12,8°Blg 21.06.16 - warka #23 Weizen 11,9°Blg 09.07.16 - warka #24 Dunkelweizen 13,8°Blg 29.07.16 - warka #25 White IPA 15°Blg 29.08.16 - warka #26 American Stout 12°Blg 18.09.16 - warka #27 Dyniowe - Pumpkin Ale 16,5°Blg 29.07.16 - warka #28 Best Bitter 10,7°Blg 29.07.16 - warka #29 Rye American Amber Ale 12,6°Blg 05.01.17 - warka #30 Russian Imperial Stout 22,9°Blg 05.01.17 - warka #30,5 Cocoa Coconut Salted Milk Robust Porter 12,6°Blg 12.02.17 - warka #31 Benzopyrene II - Whisky Extra Stout 16,4°Blg 19.03.17 - warka #32 American IPA 17,4°Blg 14.04.17 - warka #33 Grodziskie 7,8°Blg 13.07.17 - Warka #34 Hoppy Cream Ale 10,6°Blg 28.07.17 - Warka #35 Witbier 3.0 11,5°Blg 10.08.17 - Warka #36 Earl Grey IPA 15,7°Blg 21.08.17 - Warka #37 Fruit Brett 12,6°Blg 28.09.17 - Warka #38 Belgian Dubbel 17,7°Blg 03.11.17 - Warka #39 Świąteczny Stout 12,6°Blg 01.12.17 - Warka #40 Vermont IPA 14,4°Blg 30.03.18 - Warka #41 Lite Japan Rye Pale Ale 8,5°Blg 01.05.18 - Warka #42 Smoked Rye APA 11°Blg 22.07.18 - Warka #43 Kveik APA 9,7°Blg 28.07.18 - Warka #44 Kveik CDA 15,9°Blg 28.08.18 - Warka #45 Farmhouse Sour Ale / #46 Cascade Pale Ale 11,3°Blg 26.09.18 - Warka #47 Norvegian Barley Wine 23,2°Blg 26.09.18 - Warka #48 Fruit Wild Ale 11,5°Blg 14.02.19 - Warka #49 Chocolate Stout 12,7°Blg 09.11.19 - Warka #50 Cascade Pale Ale 11°Blg 23.03.20 - Warka #51 APA 13,2°Blg 28.03.20 - Warka #52 Herbal Kveik Ale 10,7°Blg 08.04.20 - Warka #53 Norvegian Barley Wine v2 25,1°Blg 13.04.20 - Warka #54 Benzopyrene III 18,1°Blg Moja obecna woda [ppm]: Ca+2 | Mg+2 | Na+| Cl- | SO4-2 | pH 26.6 | 3.9 | 9.3 | 10.8 | 27.8 | 7.20 Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) 09.10.14 Warka #1 K.A.P.A. (Kuriozalne American Pale Ale) [brown APA] 15°Blg AVB ok 7% Skład: WES Jasny 1,7 kg WES Bursztynowy 0,5 kg Chmiele: Chinook, Amarillo, Cascade Drożdże Safale US-05 Glukoza do refermentacji Gotowanie WESa, tu nie ma co się rozpisywać (8 l wody) Chmielenie: 60' - 25 g Chinook 25' - 5 g Chinook 10' - 20 g Amarillo 0' - 10 g Amarillo, 10 g Chinook Ostatnie 5 dni cichej 30 g Cascade 15°Blg początkowe 2°Blg po tygodniu burzliwej 1,5°Blg po 10 dniach cichej Butelkowane z 57 g glukozy w 300 ml wody (2°Blg) Wszystkiego wyszło jakieś 8,5 l Wrażenia: Jak na pierwszą warkę jest mega dobrze. Piany jest dużo, ślicznie koronkuje, długo się utrzymuje. Kolor: ciemny bursztyn, bardzo mętne (tutaj wina WESów zapewne). W aromacie i smaku baaaardzo chmielowy i taki miał być także na plus. Jestem zadowolony Edytowane 18 Grudnia 2014 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) 20.11.14 Warka #2 Galaktoza [Milk Stout] jestem autorem i właścicielem grafiki 14°Blg | AVB 4,9% | IBU 27 Skład: WES Jasny 1,7 kg WES Ciemny 1,7 kg Słody: °Caraaroma 0,2 kg °Carafa II 0,2 kg °Czekoladowy ciemny 0,2 kg Chmiel Iunga 40 g Laktoza 750 g (2°Blg) Drożdże Safale S-04 Glukoza do refermentacji Słody specjalne wrzucone w muślinowym woreczku na 30 minut w 75°C Gotowanie WESa, tu nie ma co się rozpisywać (12l wody) Chmielenie: 60' - 20 g Iunga 15' - 20 g Iunga 14°Blg początkowe 5°Blg po tygodniu burzliwej 4,5°Blg po tygodniu cichej Łącznie wyszło 25 l. Podczas przelewania na cichą straciłem jeden. Czyli piwa miałem 24 l. Butelkowane z 123 g glukozy w 350 ml wody Edytowane 18 Grudnia 2014 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Po obrazku z logo domyślam się skąd wziąłeś pomysł na warzenie piwa . Oznacz się na mapie piwowarów i wpisz miejscowość, w której stacjonujesz. Zawsze możesz liczyć na wsparcie okolicznych piwowarów, bądź odwiedzić piwne depozyty, czy też wymienić się gęstwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) @up dzięki! 20.11.14 Warka #2,5 Milk & Cookies [Xmas Stout] jestem autorem i właścicielem grafiki Bazą piwa jest warka #2. Ostatnie 7 l podczas rozlewu wzbogaciłem o 140 ml wódki, w której tydzień macerowała się skórka pomarańczy (1 szt.), wanilia (ziarna wydrążone z 2 lasek) i przyprawy do piernika (ok. 1/3 saszetki z kotanyi). Wrażenia: W aromacie jest niesamowicie świątecznie. Nie mogę jednoznacznie zdecydować czy bardziej przebijają się nuty pomarańczowe czy piernikowe. Trudno powiedzieć czy wyczuwam wanilię, myślę że delikatnie daje specyficzną dla siebie słodycz, ale mogę się sugerować. W smaku płynny piernik. Piwo nie wydaje się być bardziej alkoholowe od oryginału. Na pewno spadła mdląca słodycz, to piwo jest zdecydowanie bardziej wytrawne w smaku (wcale nie mówię że jest, porównuję tylko z jej bliźniaczką!). Bardzo udany eksperyment. Dzięki wszystkim na forum za rady dotyczące przypraw i sposobu ich dodawania. Będzie nie lada atrakcją na wigilijnym stole . Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) No dobra, mam wreszcie trochę wolnego czasu, więc wracam aktualizacji e-notatek Piwko wyszło nawet. Robione z gotowego zestawu z TB. Fajnie gra w nim ziołowość z angielskich chmieli. Jedynie Safbrew Abbaye mi nie podeszło, dają bardzo dziwny smak. Na szczęście powoli kompletuję sprzęt do starterów belg.bsmx Belg Belgian Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 14.4* (OG 1.0571) Końcowe blg: 3.1* (FG 1.0117) Alkohol objętościowo: 5.9% Objętość: 20l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.4kg Pale Ale - (5.5 EBC, 73.1%) 0.4kg Castle Malting Abbey - Castle Malting (45 EBC, 8.6%) 0.4kg Monachijski typ I - (12 EBC, 8.6%) 0.2kg Melanoidin (Weyermann) - Weyermann (59.1 EBC, 4.3%) 0.25kg Abbey malt (Castle Malting) - Castle Malting (44.9 EBC, 5.4%) 50g Saaz 4AA (23.6IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Styrian Goldings 5.4AA (10.5IBU) granulat - Gotowanie 15min 30g Fuggles 4.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min Mangrove Jack's Belgian Ale Yeast M27 2013-08-26 Zacieranie: Krok Zacierania (Podgrzewanie 1min) 63°C 30min Saccharification (Podgrzewanie 2min) 73°C 40min Mash Out (Podgrzewanie 2min) 78°C 5min Notatki: Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Chyba pierwsze piwo, z którego jestem zadowolony. Brawo Scooby, no rewelacja! Jeszcze leżakuje mi kilka butelek to może pokuszę się o wpisanie paru zdań więcej. Pamiętam tylko, że aromat był bardzo amerykański (chmieliłem po swojemu) dużo Cascade i tej owocowej nuty z Mosaic. Było niestety czuć trochę alkoholu, no ale piwo miało być wytrawne, więc da się przeżyć. Słody ciemne wrzucane do wygrzewu, więc nie było tu mowy o wysokiej paloności, ortodoksom by się spodobało. Dark Side.bsmx Dark Side Cascadian Dark Ale Parametry: Początkowe blg: 18.5* (OG 1.0747) Końcowe blg: 4.1* (FG 1.0157) Alkohol objętościowo: 7.7% Objętość: 20l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 0.25kg Brown Sugar, Dark - (98.5 EBC, 3.9%) 5kg Pilzneński - (3.2 EBC, 78.7%) 0.25kg BestMälz Caramel Dark - BestMälz (110 EBC, 3.9%) 0.25kg Castle Malting Abbey - Castle Malting (45 EBC, 3.9%) 0.5kg Carafa Special II (Weyermann) - Weyermann (817.5 EBC, 7.9%) 0.1kg Czekoladowy ciemny 1200 - (1100 EBC, 1.6%) 30g Centennial 10.2AA (31.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Mosaic 12AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 30g Cascade 7.7AA (18.4IBU) granulat - Gotowanie 30min 30g Fuggles 4.9AA (6.3IBU) granulat - Gotowanie 15min 20g Cascade 7.7AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 20g Mosaic 12AA (5IBU) granulat - Gotowanie 5min 40g Cascade 7.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni DCL/Fermentis Safale American US-05 2011-03-06 Zacieranie: Saccharification (Infuzja 0min) 66°C 60min Dodano 29l wody 70°C Mash Out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Moje pierwsze potknięcie. Po pierwsze za szybko zlałem na cichą - tak to jest jak się nie popatrzy najpierw na balingi. Potem już nie chciało zejść więc zabutelkowałem i skończyło się na Extra Whisky Champagne. Na szczęście bez wybuchów, wystarczy otworzyć przed schłodzeniem i wychodzi akurat :v Po drugie ten słód z CP o nazwie "średni". Rzeczywiście był średni, bo pomimo doskonałego aromatu ala smoky z fermentora (drożdże oczywiście wylazły rurką), to w produkcie finalnym znikła gdzieś ta cała szynkowa wędzonka i teraz strasznie wali czystą apteką. Wszystko przez to, że wtedy była susza na rynku CM Whisky i tylko to znalazłem. No szkoda bo piwko z wiadra miało zajebisty potencjał. Zapomniałem o tym wspomnieć na ecie, ale przy warzeniu sugerowałem się przepisem Mata z browaru Czarna Łapa, konkretnie tym: http://browarczarnalapa.blogspot.com/p/22-whisky-extra-stout-20-18-blg.html Dzięki za udostępnianie receptur! Benzopyrene.bsmx Benzopyrene Other Smoked Beer Parametry: Początkowe blg: 16.9* (OG 1.068) Końcowe blg: 4.1* (FG 1.0157) Alkohol objętościowo: 6.9% Objętość: 26l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.5kg Pale Ale - (5.5 EBC, 35.2%) 1kg Monachijski typ I - (12 EBC, 14.1%) 0.6kg Oats, Flaked - (2 EBC, 8.5%) 0.4kg Carafa Special I (Weyermann) - Weyermann (630.4 EBC, 5.6%) 0.3kg Caraaroma - Wyermann (256.1 EBC, 4.2%) 2kg Castle Malting Whisky Light - Castle Malting (3 EBC, 28.2%) 0.3kg Briess Black Malt - 2-Row - Briess (985 EBC, 4.2%) DCL/Fermentis SafAle English Ale S-04 2011-02-27 30g Magnum 14AA (37.6IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Fuggles 4.5AA (6.1IBU) granulat - Gotowanie 20min 30g Fuggles 4.5AA (2IBU) granulat - Gotowanie 5min Zacieranie: Protein Rest (Infuzja 0min) 64°C 45min Dodano 23l wody 69°C Saccharification (Podgrzewanie 0min) 72°C 30min Mash Out (Podgrzewanie 2min) 77°C 5min Notatki: Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Po ostatniej wpadce z Benzopirenem miłe zaskoczenie. Przesiadłem się na piwa lżejsze i ta zmiana wyszła mi na dobre. Na fali hype'u Nową Zelandią postanowiłem że w lato będę się ochładzał piwkiem przyprawionym chmielami z właśnie tamtego regionu. Konkretnie Nelsonem i Pacific Gemem. Z tego eksperymentu jestem strasznie zadowolony. Średnio u mnie z ocenianiem własnej twórczości, bo na siłę doszukuję się błędów, ale to piwko mi strasznie smakuje. Bardzo lekkie, pijalne o świetnym aromacie owoców tropikalnych i kwiatów z nutą cytrusów. W smaku strasznie delikatna podbudowa słodowa i to co uwielbiam w apie, czyli skórka grejpfruta w płynie. Goryczka wyraźna, ale nie zniechęca. Tak mi się to spodobało, że w planach kolejne dwie wariacje na temat APA. aotearoa.bsmx Aotearoa Pale Ale American Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 12.8* (OG 1.0507) Końcowe blg: 2.1* (FG 1.0078) Alkohol objętościowo: 5.6% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Pale Ale - (5.5 EBC, 95.2%) 0.25kg BestMälz Caramel Dark - BestMälz (110 EBC, 4.8%) 20g Pacific Gem 15AA (24.1IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Nelson Sauvin 12AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 20g Nelson Sauvin 12AA (9.6IBU) granulat - Gotowanie 15min 10g Pacific Gem 15AA (3.2IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Pacific Gem 15AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 30g Nelson Sauvin 12AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 10g Pacific Gem 15AA (12.4IBU) granulat - Gotowanie 30min DCL/Fermentis Safale American US-05 2011-03-06 Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 68°C 60min Dodano 19l wody 74°C mash out (Podgrzewanie 4min) 75°C 5min Notatki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 24.05.2015 Warka #7 American IPA Skład: Pale Ale 4,54 kg Monachijski (I) 1,25 kg Caraaroma 0,23 kg Cukier kandyzowany 100 g Zythos 88 g Magnum 17 g Fuggles 8 g Citra 25 g Centennial 21 g Cascade 5 g Mosaic 6 g Drożdże US-05 Zacieranie: 18 litrów wody 68°C - 60' 76°C mash out Wysładzanie 3x5 litrów 75°C Gotowanie: 60' Magnum 17 g, Fuggles 8 g, Zythos 5 g 30' Zythos 15 g 15' Zythos 10 g 5' Zythos 15 g 0' Zythos 33 g, Centennial 21 g, Mosaic 6 g, Cascade 5 g Fermentacja: 14 dni burzliwej 20-21°C 8 dni cichej 21°C Na 5 dni poszło 25 g Citry i 10 g Zythosa Balingometr pokazywał ciut poniżej 2°Blg Parametry: V = 21 litrów OG 15°Blg FG 1,8°Blg Alkohol 6,8% 60 IBU Nagazowanie 2,2 obj Uwagi: - trochę za słabo przefiltrowane, bo mój oplot jest do dupy i niestety musiałem zamieszać kilka razy, jest przez to gęściejsze, ale ojciec i tak bardzo piwo chwali, zresztą mi też smakuje - Zythos z promocji ze zbiorów z 2012 to też konieczne było dokupienie Citry na aromat, która uratowała to piwo - za to smak dał świetny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 16.06.2015 Warka #8 Grodziskie Warka skopiowana od Łukasza Szynkiewicza stąd, więc nie będę się rozpisywał. Fermentacja: 12 dni 18-19°C 6 dni 21-22°C Parametry: V = ?? OG 7,5°Blg FG ??? Alkohol ?? Nagazowanie: 2,8 obj Uwagi: - po gotowaniu było podejrzanie gorzkie, oby po fermentacji tego nie było - nie wysładzałem z szyszkami - drożdże zadane bezpośrednio z opakowania - kupiłem śrutownik i akurat na pierwsze śrutowanie trafiła się pszenica, po mordowaniu się z regulacją poszło całkiem nieźle - przyszedł refraktometr z Hong Kongu super sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) 28.06.2015 Warka #9 Kölsch Skład: Pilzneński 4 kg Płatki pszeniczne 0,55 kg Ryż 0,4 kg Płatki owsiane 0,25 kg Iunga 15 g Oktawia (szyszka) 55 g Citra 20 g Drożdże FM50 Kłosy Kansas przeterminowane 3 dni, wlane prosto z probówki, a pracują aż miło Zacieranie: 20 litrów wody 54°C sam słód 10' dodanie płatków i ryżu wcześniej skleikowanych i podgotowanych 64°C - 40' 72°C - 45' 75°C mash out Wysładzanie: Nowy oplot poszło elegancko ale trochę za wcześnie skończyłem zawracanie (myślałem że takie mętne to przez płatki i ryż, ale później zauważyłem że leci pięknie klarowne, więc zawróciłem większość piwa i bardzo spadł mi baling do 8. Dałem o 5 litrów za dużo i z planowanej 12 wyszło 10,5 Gotowanie: 20' bez chmielu 60' Iunga 15 g 15' Oktawia 25 g 5' Oktawia 30 g w woreczku Fermentacja: burzliwa 12 dni 18-19°C cicha 5 dni z 20 g Citry Parametry: V = 25 litrów OG 10,4°Blg FG ?? Alkohol ?? 34 IBU nagazowanie 2,4 obj Uwagi: - no niestety nie wyszło z ekstraktem, ale tragedii nie ma, na lato się nada - piwo powstało spontanicznie (stąd te płatki kupione w markecie, ale dały radę) zrobione dla drożdży, bo kończył im się termin. Rozkręciły się super, nawet mam pianę pod przykrywkę, oby tylko nie wylazło Edytowane 1 Lipca 2015 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 04.07.2015 Warka #10 Lichtenhainer Skład: Pilzneński 2,75 kg Wędzony grodziski 2 kg Sybilla 40 g Drożdże FM51 Grodzie dębowe zbiór po #8 Grodziskie Kwas mlekowy 85% spożywczy przy rozlewie 2 ml/litr piwa, do 10 ostatnich butelek dodałem jeszcze po 0,2 ml i te są moim zdaniem lepsze Zacieranie: 20 litrów wody 65°C 30' 72°C - 30' 78°C - 10' Wysładzanie: 15 litrów w porcjach różnych Gotowanie: 60' Sybilla 10 g 10' Sybilla 10 g 00' Sybilla 20 g Fermentacja: 10 dni w 18°C, drugie 10 temperatura pokojowa Parametry: V = 25 litrów OG 10,2°Blg FG 3°Blg Alkohol 3,8% obj 10 IBU nagazowanie 2,2 obj Uwagi: Piwo nie wyszło ani złe, ani dobre. Można wypić, znajomi chwalą, ale beergeekowi bym się raczej nie pochwalił. Jednak potencjał jest i nie była to moja ostatnia kwaśna warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Nareszcie powrót do regularnego warzenia po lecie. Miło tu być z powrotem 13.09.2015 Warka #11 Aotearoa Pale Ale 2 (SH Galaxy) Skład: Pale ale 4,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Carapils 0,25 kg Wiedeński 0,25 kg Galaxy (2014) 100 g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 19 litrów wody w temperaturze 73°C wrzucone słody 68-65°C 60' 77°C - mash out Wysładzanie: 18 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie: 60' Galaxy 15 g 30' Galaxy 10 g 10' Galaxy 15 g 00' Galaxy 25 g Fermentacja: drożdże świeże z saszetki, nawodnione. Rozbujały się po jakiś 12 h planowane 10 dni burzliwej w 19-20°C i 5 dni cichej w 22-23°C z 30 g Galaxy Parametry: V = 26 litrów OG 13,4°Blg FG ?? Alkohol ?? 38 IBU nagazowanie 2,4 obj Uwagi: - niby filtracja poszła okej, brzeczka była jak należy, ale po gotowaniu w fermentorze mam takie błoto, że aż się przeraziłem. Bynajmniej nie jest to wina drożdży, bo próbka bez nich wyglądała tak samo po dniu spędzonym w lodówce. Musi to być wina Galaxy. Mam nadzieję, że się wyklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 24 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Wow, muszę powiedzieć że nie spodziewałem się aż takich efektów po zastosowaniu żelatyny. Tak jak mówiłem, po filtracji wyglądało jak zawsze, czyli ten bałagan musi pochodzić od galaxy. Próbka prosto po schłodzeniu (bez drożdży): po fermentacji: i teraz próbka po cichej na ostatnie 3 dni 4 gramy żelatyny i trzymane w 7 stopniach Celsjusza produktów ubocznych brak, bardzo polecam takie klarowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 24 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) 25.09.2015 Warka #12 Witbier (wzorowałem się na zapiskach Undeath - pozdrawiam!) Skład: Pilzneński 2,2 kg Pszenica 2 kg Owies 0,23 kg Sybilla 30 g Kolendra 15 g Skórki z: 2 pomarańczy, 2 limonek i połówki cytryny Drożdże Gozdawa CBW Zacieranie: 15 litrów wody w temperaturze 57°C wrzucone słody 53°C 15' 64°C 40' 73°C 30' 78°C - mash out Wysładzanie: 13 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie: 60' Sybilla 20 g 05' Sybilla 5 g, skórki cytrusów, kolendra 5 g 00' kolendra 10 g Fermentacja: drożdże świeże z saszetki, nawodnione. Rozbujały się po jakiś 12 h 15 dni fermentacji w 20 stopniach Parametry: V = 18 litrów OG 10,8°Blg FG 4°Blg Alkohol 3,6% 20 IBU nagazowanie 2,5 obj Uwagi: - bardzo mała wydajność, myślę że to tę pszenicę z targu - nie wziąłem pod uwagę tych litrów przy dodawaniu kolendry, jest bardzo mocna, ale o dziwo smakuje świetnie - świeże skóki też zrobiły swoje - masakrycznie niskie odfermentowanie, słyszałem że to domena CBW, mnie to nie przeszkadza bo piwo jest pełniejsze i tym samym lepsze w odbiorze, tylko obawiam się przegazowania Edytowane 24 Października 2015 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Możesz opisać dokładniej jak uzywałeś żelatyny? Jaka żelatyna, wrzucisz zdjęcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Sory że musiałeś tyle czekać, zarobiony byłem. http://www.piwo.org/topic/2359-klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej/?fromsearch=1tutaj scooby wyczerpał temat, nie pamiętam jakiej marki była, najzwyklejsza spozywcza ze sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Po małej przerwie powrót do warzenia i internetowych zapisków! 03.10.2015 Warka #13 Dyniowe (sugerując się zapiskami na forum w temacie o piwie dyniowym) Skład: Pilzneński Strzegom 4,5 kg Wiedeński Strzegom 0,77 kg Caramel Pils Bestmalz 0,5 kg Owies 0,37 kg Czekoladowy Pszeniczny 0,12 kg Cukier trzcinowy 0,25 kg Marynka 25 g Lubelski 35 g Dynia hokkaido gotowego miąższu wyszło 2,5 kg świeży utarty korzeń imbiru 15g świeżo zmielona kora cynamonowca z Turcji 4g starta gałka muszkatołowa 1g ziele angielskie 2 sztuki Drożdże US-05 Zacieranie: Z dynią, która była przygotowana jak w temacie o dyniowym z 250g cukru trzcinowego w 18,5 L wody 67°C 80' Wysładzanie: 20 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie: 60' Marynka 25 g 30' Lubelski 15 g 15' Lubelski 20 g 05' przyprawy Fermentacja: drożdże świeże z saszetki, nawodnione. Rozbujały się po jakiś 12 h 15 dni fermentacji w 20 stopniach Parametry: V = 22 L OG 15,9°Blg FG 2,2°Blg Alkohol 7,5% 30 IBU nagazowanie 2,1 obj Uwagi: Bardzo udana warka. Wszystko poszło jak należy i smakuje tak, jak powinno Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 07.12.2015 Warka #14 West Coast IPA Skład: Pale Ale Strzegom 6 kg Karmelowy 30 Strzegom 0,2 kg Magnum 26 g Centennial 37 g Cascade 51 g Mosaic 33 g Drożdże US-05 Zacieranie: 17 L wody 62°C 40' 70°C 20' 77°C mash out Wysładzanie: 19 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie: 60' Magnum 26 g 30' Centennial 20 g 00' Mosaic 17 g 00'> ok 70°C Cascade 26 g Fermentacja: 14 dni burzliwej początkowa temperatura 16°C, końcowa 20°C podwyższana przy zwalnianiu fermentacji 25 g Cascade, 17 g Centennial i 16 g Mosaic na 3 dni cichej Parametry: V = ferm. 24 L / but. 43 x 0,5 L OG 14,5°Blg FG 3°Blg Alkohol 6,3% 52 IBU nagazowanie 2,2 obj Uwagi: Aromat mógłby być mocniejszy (tak bywa jak się skąpi na chmielach), za to w smaku jest idealne. Pijalne wręcz za mocno, bo już poszła jedna krata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) 06.01.2016 Warka #15 Wędzony Porter Skład: Wędzony Steinbach 3 kg Monachijski typ I 3 kg Pale Ale Strzegom 2 kg Caramel Pils Bestmalz 0,5 kg Karmelowy 300 Strzegom 0,3 kg Karmelowy 30 Strzegom 0,2 kg Barwiący Strzegom 0,15 kg Pszeniczny czekoladowy Fawcett 0,1 kg Palony jęczmień Strzegom 0,05 kg Iunga 20 g EKG 30 g Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności na starterze na mieszadle 9Blg - 30h - 1,5L (z 2L) Zacieranie: 24 L wody 55°C - 5' 62-60,5°C - 30' 62°C - 10' - wrzucenie palonych słodów 72°C - 30' 77°C mash out Wysładzanie: 15 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie: 60' Iunga 20 g 30' EKG 15 g 15' EKG 15 g Fermentacja: 26 dni burzliwej początkowa temperatura 16°C, końcowa 21°C podwyższana przy zwalnianiu fermentacji Parametry: V = ferm. 24 L / but. 47x0,5 L OG 19,3°Blg (20°Blg początkowej + 1,5 L startera 9°Blg liczone metodą krzyża) FG 6,5°Blg Alkohol 7,5% 30 IBU nagazowanie 1,8 obj Uwagi: 02.02.2016 Zabutelkowałem, bo gęstość się zatrzymała i za nic nie chciała ruszyć, a czekałem tydzień dłużej, niż pierwotnie planowałem. Całkiem nieźle pachnie wędzonką. Warka #15,5 Plum Ale - Warka z wysłodzin po Porterze, która posłużyła za inkubator dla FM13 Wysładzanie 8,5°Blg - 12 L Gotowanie: 50' Marynka 10 g 15' Suszone śliwki 400 g 15' Oktawia szyszka 4 g Fermentacja: Pozostałe 0,5L startera FM13 - 12 dni burzliwej 20-21°C Parametry: V = ferm. 8,5 L / but. 15x0,33L + 4x0,5L OG 11,5°Blg FG ?°Blg Alkohol ?% ~4,5-5% 35 IBU nagazowanie 2,1 obj Uwagi: Śliwka bardzo mocna, za to wędzonka ledwie wyczuwalna. Bardzo mętne. Spoko piwo jak na wysłodziny Edytowane 13 Lipca 2017 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) 19.01.2016 Warka #16 Galaktoza v2.0 TURBO - Double Chocolate Milk Stout Skład: Pale Ale Strzegom 4,3 kgPszeniczny BestMalz 0,7 kgCaramel Pils Bestmalz 0,5 kgWiedeński CastleMalting 0,4 kgPalony jęczmień Strzegom 0,4 kgPszeniczny Czekoladowy 0,27 kgPłatki owsiane - kleikowane 0,25 kgLaktoza 0,9 kg Perle 45 gŁuska kakaowa 300 g Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności z warki 15,5 Zacieranie:20 L wody67°C - 40'72°C - 15'72°C - 10' - wrzucenie palonych słodów77°C mash out Wysładzanie:21 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie:60' Perle 25 g20' Perle 20 g15' Laktoza 900 g10' Łuska kakaowca 300 g Fermentacja:20 dni burzliwej początkowa temperatura 18°C, końcowa 21°C podwyższana przy zwalnianiu fermentacji 5 dni cichej 21°CParametry:V = ferm. 24,5 L / but. 45 x 0,5 L + 5 x 0,5 L z 45g wody rozcieńczone na konkursOG 18°Blg (3-3,2°Blg z laktozy)FG ~8,2°BlgAlkohol 5,6%27 IBUnagazowanie 2,0 obj - 115 g sacharozy Uwagi:- Wreszcie zrobiłem piwo na tych łuskach, w planach były już od roku :v Teraz pozostaje tylko czekać na efekty. - po baaaardzo długiej fermentacji wreszcie poleciało do butelek, już teraz jest słodko-czekoladowa petara, czyli to, o co mi chodziło Edytowane 16 Lutego 2016 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) 10.03.2016 Warka #17 Rice Pale Ale Skład: Pale Ale Strzegom 4 kgRyż 1 kg - ześrutowany i gotowany pół godziny Caramel Pils Bestmalz 0,3 kgOwies NS 0,13 kg Cascade 43 gChinook 36 g Mosaic 17 gPerle 11 g Do całości wody 5 g gipsu Drożdże MJ WC Zacieranie:19 L wody65°C - 50'72°C - 20'77°C mash out Wysładzanie:17 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie:60' Chinook 21 g 60' Perle 11 g 20' Chinook 15 gW 70°C Cascade 43 g; Mosaic 17 g Fermentacja: Tutaj drożdże poazały, co oznacza nazwa WC - powinny być zadane właśnie tam. 6 dni fermentacja nawet nie drgnęła. Skończyło się to ofc lekkim zakwaszeniem a później przegazowaniem. Serdecznie ku*wa nie polecam.16 dni burzliwej początkowa temperatura 17°C, końcowa 21°C podwyższana przy zwalnianiu fermentacji 12 dni cichej 22°C infekcja więc dry hop odpuściłem. Miało polecieć 50g sorachi.Parametry:V = ferm. 24 L / but. 21 L gaz dodawany tą miarką do cukru. Oczywiście zajebisty przegazOG 12,5°BlgFG 2,2°BlgAlkohol 5,5%45 IBU Uwagi: Jak pisałem przy fermentacji, trzymajcie się z daleka od tych drożdży. Na początku nawet dało się wypić, ale wybitne to ono nie jest. Ciekawostka - kwas w smaku zniknął z czasem, a w zapachu pozostał. Edytowane 26 Maja 2016 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 26.03.2016 Warka #18 Amber Ale Skład: Pale Ale Strzegom 3,8 kgMonachijski I Strzegom 1,5 kgKarmelowy 300 Strzegom 0,35 kgKarmelowy 30 Strzegom 0,3 kg Citra 20 g Lubelski 20 g Sybilla 20 gChinook 16 g Magnum 15 g US-05 z saszetki uwodnione Zacieranie:17 L wody62°C - 25'70°C - 45'76°C mash out Wysładzanie:19 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie:60' Magnum 15 g 20' Chinook 16 g 0' Lubelski 20 g 0' Sybilla 20 gW 70°C Citra 20 g Fermentacja: Stare dobre "juesy" to jest jedna to. Fermentacja przebiegła podręcznikowo. 15 dni początek 17°C, koniec 21°C Parametry:V = ferm. 24 L / but. 23 L 2,3 vol CO2OG 13,3°BlgFG 2,9°BlgAlkohol 5,6% obj29 IBU Uwagi: Chociaż trochę się bałem tego strzegomskiego karmelu, to efekt jest zadowalający. Zapach trochę jak te białe landrynki i karmel z domieszką chmielowego zapachu. Słodkie, delikatna goryczka. Piwo robione pod płeć piękną i tutaj spisało się na medal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 12.04.2016 Warka #19 Smoked Pale Ale Skład: Pale Ale Strzegom 2,5 kgWędzony Steinbah 2 kgKarmelowy 150 Strzegom 0,2 kgOwies NS 0,2 kg Magnum 24 g US-05 z Warki 18 Amber Ale Zacieranie:15 L wody67°C - 60'76°C mash out Wysładzanie:19 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie:60' Magnum 24 g Fermentacja: 13 dni burzliwej od 17°C do 21°C Parametry:V = ferm. 23 L / but. 22 L - nagazowanie 2,2 vol CO2OG 13°BlgFG 3°BlgAlkohol 5,4% obj30 IBU Uwagi: Standardowo otworzyłem za szybko i tu niemiłe zaskoczenie - masło i to bardzo wyraźne. Na szczęście butelka odpalona 2 tygodnie później już go nie miała. Całkiem solidne piwo mi wyszło. Wad nie wykryłem, za to wędzonka jest na mocnym, acz nie przesadzonym poziomie. Dla takiego smokedheada jak ja, jest dokładnie w punkt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się