Roboraff Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) 16.05.2016 Warka #20 Summer Ale Surowce: Lager MEP 4 kg Caramel Pils BestMälz 0,2 kg Sorachi Ace 2014 50 g Citra 2015 30 g Cascade 20 g Magnum 15 g EKG 10 g CaSO4*2H2O 5 g do całej wody US-05 z Warki 19 Smoked PA Zacieranie: 13 L wody 68°C - 60' 76°C mash out Wysładzanie: 20 litrów w porcjach różnych (75-80°C) zakwaszone 5 ml kwasu mlekowego 80% Gotowanie: 60' Magnum 15 g 20' EKG 10 g W 70°C Citra 30 g; Cascade 20 g Fermentacja: 10 dni burzliwej. 3 dni cichej z 50 g Sorachi Ace. Parametry: V = ferm. 23 L / but. 21,5 L - nagazowanie 2,3 vol CO2 OG 10,5°Blg FG 2°Blg Alkohol 4,5% obj 24 IBU Uwagi: - Sorachi to sztos. Drzewa iglaste do potęgi, słodkie owoce. Z masełkiem w świeżym piwie faktycznie dawało kokosowe odczucia Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) 26.05.2016 Warka #21 Witbier Surowce: Lager MEP 2,5 kg Pszenica NS 2,5 kg Owies NS 0,3 kg Marynka 15 g Curacao 20 g Kolendra 10 g Trawa cytrynowa 10 g Woda do zacierania Goczałkowie 19 L + CaSO4*2H2O 2 g; MgSO4*7H2O 1 g; Kwas mlekowy 80% 3 ml Woda do wysładzania Goczałkowie 15 L + CaSO4*2H2O 1,5 g; MgSO4*7H2O 1 g; Kwas mlekowy 80% 3 ml Drożdże Mangrove Jack's Belgian Wit M21 Zacieranie: 19 L wody 75°C - 30' same surowce niesłodowane 64°C - 90' 78°C mash out Wysładzanie: 15 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie: 60' Marynka 15 g 5' Curacao 20 g 5' Kolendra 10 g 5' Trawa cytrynowa 10 g Fermentacja: 16 dni burzliwej 19 - 21°C Parametry: V = ferm. 23 L / but. ?? L - nagazowanie 2,4 vol CO2 OG 10,8°Blg FG 3,1°Blg Alkohol 4,5% obj 24 IBU Uwagi: - troszkę długie zacieranie, ale nie powinno nikogo to dziwić. Bałem się filtracji, a poszło jak po maśle. Nawet uzbroiłem się w matę izolującą dla kadzi filtracyjnej - niestety mało chlorków, ale nie mam jeszcze CaCl2 - w stosunku do zeszłorocznego Wita wydajność skoczyła mi o 5% - niestety pszenica z mojego źródła jest strasznie nędzna i zanieczyszczona, ale nie sądzę żeby Pierre Celis używał lepszej :v - no i zaś coś z MJ jest nie tak. Tym razem padło na przegazowanie w butelkach. Żegnam się z drożdżami tej firmy. Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 I jak drożdże MJ w Wicie? W ogóle ta firma jakoś strasznie mało tych komórek upycha w paczki. M03 - ruszyły po dwóch dniach i finalnie przefermentowały piwo "normalnie", ale dla spokoju IMO lepiej wziąć S-04. M44 - start po 72h, burzliwa 9 dni i stanęła na 6blg (z 14). 2 tyg cichej i w ogóle nie opadły. Piwo mętne, mocno drożdżowe, puste, chmiel przykryty całą masą śmieci. Poszło w kibel. M10 - odpowiednik s-33, są OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Póki co mogę tylko powiedzieć, że szybko startują. Zadane wczoraj o 22, dzisiaj już zaczęły tworzyć pianę i bulkaja Moje M44 wystartowały jakoś po 6 dniach, w warce #17 opisałem swoje przemyślenia. W skrócie nigdy więcej. Zresztą już rehydratacja WC wyglądała tragicznie, w ogóle nie chciały wchłaniać wody, tylko opadły na dno. Przez tę infekcję spowodowaną lagiem ciężko cokolwiek powiedzieć. Zapach cytrynowy, a w smaku ziemisty i odziwo nie kwaśny. Chociaż na początku nawet dało się pić. Druga krata chyba też pójdzie w kibel, ale jeszcze zobaczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) 13.06.2016 Warka #22 Belgian Cherry Brett / Belgian IPA Surowce: Pilzneński Strzegom 2 kg Lager MEP 2 kg Monachijski I Strzegom 0,5 kg Karmelowy 150 Strzegom 0,2 kg Magnum 13 g Tradition 16 g Woda do zacierania Goczałkowie 17 L Woda do wysładzania Goczałkowie 19 L + Kwas mlekowy 80% 4 ml Drożdże Mangrove Jack's Belgian Wit M21 Druga fermentacja: 1) ADHA 529 Experimental 30 g / 13 L 2) Wiśnie mrożone hortex 1350 g + gęstwa po Brett IPA z Pinty odzyskana z Petainera / pozostałe 12 litrów Zacieranie: 17 L wody 65°C - 30' 68°C - 30' 77°C mash out Wysładzanie: 19 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie: 60' Magnum 13 g 20' Tradition 16 g Fermentacja: 20 dni burzliwej w 21°C, niestety przesadziłem, bo zabrakło mi butelek z lodem i drożdże skoczyły do 25°C IPA: cicha 4 dni z chmielem ADHA 529 Bretty jakieś 2,5 miesiąca nie pamiętam dokładnie, ale było 0 blg więc zabutelkowałem Parametry: V = 25 OG 12,8°Blg FG IPA: 1°Blg/ Brett: 0°Blg Alkohol IPA 6,3% obj / Brett 6,8% obj 20 IBU Uwagi: IPA już poszła do butelek, test niebawem. Wersja z wiśniami i brettami do piwnicy na jakieś 2 miesiące. Za miesiąc zerknę. Starter po miesiącu w lodówce zrobił błonę na powierzchni. Nie wiem czy to bretty, czy bakterie w smaku niezłe i odrobinę kwaśne. Gęstwa poszła mimo to. Jak się bawić, to się bawić. edit: Bardzo lipny zapach daje ten ADHA 529. Na pierwszym planie żywiczno-zielony potem może jakieś minimalne owoce. Słabo edit 2: za to brett na wiśniach świetny - wytrawny, ściągający, ale brettowe owoce nadają mu pełni a wiśnia idealnie się tu komponuje Edytowane 12 Lutego 2017 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 21.06.2016 Warka #23 Weizen Surowce: Pszeniczny BestMalz 2,4 kg Lager MEP 2,1 kg Bardzo jasny suchy ekstrakt 0,15 kg - starter Tradition 25 g Woda do zacierania Goczałkowie 15 L Woda do wysładzania Goczałkowie 18 L + Kwas mlekowy 80% 4 ml Drożdże FM41 Gwoździe i banany w starterze 1,5 L Zacieranie:15 L wody 64°C - 45'72°C - 20'77°C mash out Wysładzanie:18 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie:60' Tradition 15 g 20' Tradition 10 g Fermentacja: 16 dni 18°C podwyższona po zakończeniu do 23°C Parametry:V = ferm. 23 L / but. 22,5 L - nagazowanie 2,6 vol CO2OG 11,9°BlgFG 3,1°BlgAlkohol 4,7% obj13 IBU Uwagi: Te drożdże robią strasznie wysoką pianę, warto to mieć na uwadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) 09.07.2016 Warka #24 Dunkelweizen Surowce: Pszeniczny BestMalz 2,42 kg Wiedeński CM 1 kg Lager MEP 0,7 kg Caraaroma Weyermann 0,4 kg Tradition 25 g Woda do zacierania Goczałkowie 14 L Woda do wysładzania Goczałkowie 19 L + Kwas mlekowy 80% 4,5 ml Drożdże FM41 Gwoździe i banany gęstwa po Weizenie Zacieranie: 15 L wody 64°C - 40' 72°C - 20' 77°C mash out Wysładzanie: 16 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie: 60' Tradition 25 g Fermentacja: 17 dni burzliwej 17-20°C zwiększane przy końcówce fermentacji Parametry: V = ferm. 22 L / but. 39*0,5 + 0,33 L - nagazowanie 2,6 vol CO2 OG 13,8°Blg FG 3°Blg Alkohol 5,9% obj 16 IBU Uwagi: - bałem się zbyt niskiej gęstości i wyszła za wysoka. Ale nie dolewam już wody, jest akceptowalna. Przerwałem wcześniej wysładzanie bo woda z wysłodzin miała 2 Brixy - muszę bardziej uważać na te drożdże. Mimo, że zostawiłem 10 litrów przestrzeni, blow-off tube i tak był niezbędny. Może dałem ich za dużo. - przy przelewaniu aromat był super, tylko trochę zbyt trącił palonością. Caraaroma? Smak też jest obiecujący Edytowane 27 Lipca 2016 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 31 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) 29.07.2016 Warka #25 White IPA Surowce: Lager MEP 4 kg Płatki pszeniczne błyskawiczne 1,8 kg Owies NS 0,5 kg Simcoe 50 g Citra 50 g Mosaic 20 g Chinook 20 g Kolendra 12 g Do całości wody dodane 5 g gipsuWoda do zacierania Goczałkowie 20 L + Kwas mlekowy 80% 3,7 mlWoda do wysładzania Goczałkowie 16 L + Kwas mlekowy 80% 1,5 ml Drożdże gęstwa Mangrove Jack's Belgian Wit M21 po warce #22 Zacieranie:20 L wody wrzucone płatki oraz owies w trakcie podgrzewania68°C - 80'77°C mash out Wysładzanie:16 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie:60' Chinook 20 g 20' Simcoe 20 g 5' Kolendra zgnieciona w moździerzu 12 g Podczas chłodzenia przy 70°C: Simcoe 30 g; Mosaic 20 g Fermentacja:Planowane: 12 dni burzliwej 18°C, 6 dni cichej, na ostatnie 3 dni 50 g Citry Parametry:V = ferm. 22 L / but. 19,8 L - nagazowanie 2,2 vol CO2OG 15°BlgFG 1,5°BlgAlkohol 7,3% obj42 IBU Uwagi: - cicha aż 6 dni, bo właśnie Witbier na tych drożdżach zaczął wychodzić z butelek - solidnie nachmielone, brzeczka była aż zielona i pachniała niesamowicie, aż nie mogę się doczekać gotowego produktu Degustacja: - strasznie żarłoczne te drożdże, piwo wyszło bardzo wytrawne, alkohol jest wyczuwalny. Następnym razem użyję us-ów. Za to w kwestii nachmielenia jest świetnie, jednak zdecydowanie za mało w nim kolendry. Na szczęście nuty belgijskie nie pozostawiają wątpliwości, z jakim stylem mamy do czynienia. Gdyby nie ten alkohol, byłoby super. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) 29.08.2016 Warka #26 American Stout Surowce: Lager MEP 3,7 kg Carafa III Special Weyermann 0,25 kg Monachijski I Strzegom 0,15 kg Barwiący Strzegom 0,15 kg Karmelowy 150 Strzegom 0,1 kg Cukier biały 0,15 kg Simcoe 50 g EKG 30 g Cascade 30 g Chinook 27 g ADHA529 25 g Do całości wody dodane: CaSO4*2H2O - 3 g; CaCO3 - 3 g; MgSO4*7H2O - 1gWoda do zacierania Goczałkowie 15 LWoda do wysładzania Goczałkowie 16 L + Kwas mlekowy 80% 2 ml Drożdże Safale US-05 uwodnione z saszetki Zacieranie:66°C - 60' + Carafa III na całe zacieranie75°C mash out + Barwiący Wysładzanie:16 litrów w porcjach różnych (75°C) Gotowanie:60' EKG 15 g 30' EKG 15 g 15' ADHA529 25 g Podczas chłodzenia przy 70°C: Cascade 30 g; Chinook 27 g Fermentacja:Planowane: 12 dni burzliwej 17°C, 3 dni cichej + 50 g Simcoe Parametry:V = ferm. 21,5 L / but. ? L - nagazowanie 2,1 vol CO2OG 12°BlgFG ?°BlgAlkohol ?% obj37 IBU Uwagi: - na świeżo moje najlepsze piwo tego roku, idealnie zagrały tu chmiele, głównie Simcoe ale sporo też paloności - szkoda, że szybko zaczęło tracić na smaku, dalej jest spoko stout, ale uciekł chmiel i wyszła lekka łodyga Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 18.09.2016 Warka #27 Dyniowe II Surowce: Lager MEP 4,5 kg Wiedeński Strzegom 0,8 kg Carapils BestMalz 0,15 kg Owies z targu 0,35 kg Pszeniczny czekoladowy Strzegom 0,15 kg Cukier brązowy 0,2 kg Dynia Hokkaido w kostce posypana cukrem i upieczona 2,16 kg Iunga 20 g Lubelski 35 g Cynamon świeżo mielony 4 g Imbir świeży tarty 15 g Gałka muszkatołowa świeżo tarta 1 g Ziele angielskie 3 szt Drożdże Safale US-05 z Warki #26 Zacieranie:20 L - 67°C - 80'76°C mash out + palona pszenica Wysładzanie:18 litrów w porcjach różnych (75°C) Gotowanie:60' Iunga 20 g 30' Lubelski 15 g 10' Lubelski 10 g 05' przyprawy Fermentacja:Planowane: 16 dni burzliwej 17-22°C Parametry:V = ferm. 24 L / but. ? L - nagazowanie 2,1 vol CO2OG 16,5°BlgFG 4°BlgAlkohol 7% obj25 IBU Uwagi: - bardzo intensywne przyprawy, ale żadna nie dominuje, bardzo oleiste i strasznie pijalne jak na pumpkina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) 22.12.2016 Warka #28 Best Bitter Surowce: Pilsner MEP 4,5 kg Caramunich II Weyermann 0,2 kg Tradition 31 g EKG 27 g Drożdże Safale S-04 z saszetki uwodnione Profil wody: Ca 53,3 Mg 13,7 Na 13,1 SO4 88,6 Cl 48 Zacieranie: Mash In 73°C - 14 L, pH 5,4 66°C - 60' Mash Out 78°C Wysładzanie: ciągłe 23 litry (75-80°C), pH 5,4 Gotowanie: 60' Tradition 31 g 15' EKG 27 g Fermentacja: Planowane: 12 dni burzliwej 17-22°C Faktycznie schłodzone do 17 - zaleta zimy - ale bardzo szybko skoczyła podczas fermentacji. Po ustaniu fermentacji - 6 dni - przeniesione do temperatury pokojowej Parametry: V = ferm. 26 L / but. 24 L - nagazowanie 2,1 vol CO2 OG 10,7°Blg FG 3°Blg Alkohol 4,1% obj 28 IBU Uwagi: estrowo-ziemisto-ziołowe no spoko, ale chyba wolę ejle na US-05 Edytowane 12 Marca 2017 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) 28.12.2016 Warka #29 Rye American Amber Ale Surowce: Pilsner MEP 3,2 kgŻytni Castle Malting 1 kgOwies 0,3 kgCarapils BestMalz 0,2 kgCzekoladowy ciemny 1200 Strzegom 0,1 kg Sybilla 12 gMagnum 6 gMarynka 3 gIunga 2 gMosaic 79 gEquinox 50 g Drożdże Safale US-05 z saszetki uwodnione Profil wody: Ca 65 Mg 16,4Na 14,6SO4 118Cl 57 Zacieranie:Mash In 73°C - 15,5 L, pH 5,468°C - 60'Mash Out 78°C + słód palony Wysładzanie:ciągłe 17 litry (75-80°C) pH 5,8 Gotowanie:60' Sybilla 12 g60' Magnum 6 g60' Marynka 3 g60' Iunga 2 g10' Mosaic 29 g Fermentacja:20 dni burzliwej 17°C4 dni cichejchmielony na zimno 50 g Equinox Parametry:V = ferm. 21,5 L / but. 20,5 L - nagazowanie 2,1 vol CO2OG 12,6°BlgFG 2,5°BlgAlkohol 5,5% obj37 IBU Uwagi:- 20% żyta i zerowe problemy z wysładzaniem, fajnie- wydawało się trochę za ciemne, ale poczekam na efekt końcowy edit: -zdecydowanie za ciemne, ale to nic bo Equinox pozamiatał. Cytrusy, żywica i nafta, ale też niestety troszkę trawy. Akcenty żytnie też wyczuwalne, zdecydowanie się zaprzyjaźnię z tym surowcem Edytowane 12 Lutego 2017 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) 05.01.2017 Warka #30 Russian Imperial Stout Surowce: Pilsner MEP 4 kgMonachijski I Viking Malt 3 kgWhisky Bruntal 1 kgCarapils Weyermann 0,5 kgCarafa II Specjal Weyermann 0,4 kg Pszeniczny Czekoladowy Fawcett 0,3 kg Chinook 50 g Magnum 10 g Drożdże Safale US-05 dwie saszetki uwodnione + 4 łyżki piany z warki #29 Profil wody: Ca 75,5 Mg 4,5Na 24,7SO4 30,1Cl 46,9 HCO3 156,3 Zacieranie:Mash In 74°C - 25 L, pH 5,8 mierzone w 66°C + 0,5 kg słodów palonych głównie carafy66°C - 60' 70°C - 30' Mash Out 78°C + reszta palonych przy podgrzewaniu Wysładzanie:ciągłe ~9 litry (75-80°C) pH 5,8 mierzone w 50°C Gotowanie:70' Chinook 50 g70' Magnum 10 g Fermentacja:38 dni burzliwej 16°C po zniknięciu piany 19-20°C Parametry:V = ferm. 19 L / but. 17,1 L [20*0,33 + 21*0,5] - nagazowanie 1,6 vol CO2OG 22,85°BlgFG 5,6°BlgAlkohol 9,9% obj80 IBU Uwagi: Dla uczczenia trzydziestej warki, postanowiłem strzelić mój kolejny kamień milowy piwowara. Miało być 24°Blg, no ale ciężko paruje taka gęsta brzeczka. edit: No grubo odfermentowało, aż się nie spodziewałem. Mocno daje alkiem, ale też piękną czekoladą i kawą. Dam mu poleżeć I ofc warka wysłodzinowa: Warka #30,5 Cocoa Coconut Salted Milk Robust Porter Wysładzanie:ciągłe ~15 litry (75-80°C) pH 5,9 mierzone w 50°C Gotowanie: idk, tak do 13 z 16 L + Jakieś 2 litry zamrożonych brzeczek po oddzieleniu chmielin 13°Blg Reszta dodatków na ostatnie 10 minut: Wiórki kokosowe 200 g Płatki kokosowe 100 g Łuska kakaowca 100 g Laktoza 100 g NaCl 10 g Fermentacja:Chłodzenie na dworze w zaklejonym taśmą garnku ok -8°C drożdże zadane prosto z lodówki do brzeczki 10°C 3 łyżki stołowe gęstwy po bitterze Planowane: 14 dni burzliwej 20°C Parametry:V = ferm. 9 L / but. nie wiem, tata butelkował - nagazowanie 2,0 vol CO2OG 13,3°BlgFG 4,3°BlgAlkohol 4,9% obj20? IBU Uwagi: Sokro wszyscy robią kokos, to nie będę gorszy. A że mam gdzieś pianę w tym piwie, to bez żadnego prażenia poszło prosto z paczki do gara. Skoro i tak będzie tłusto to mogłem dodać Nutelli, do zapamiętania innym razem. Odrobina soli do pogłębienia smaku i łuska kakao bo akurat ją dzisiaj odkopałem. Jaram się tym piwem na równi z risem, szkoda tylko że nie miałem więcej laktozy. Testuję też chłodzenie na balkonie zimą. - kokos po chłodzeniu bardzo intensywny w smaku i zapachu, zapowiada się pysznie edit: kokos w posmaku, jest też łuska i bardzo słodkie, delikatnie estrowe, przyjemne w piciu, jak ktoś lubi słodyczkę. Edytowane 13 Lipca 2017 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) 12.02.2017 Warka #31 Benzopyrene II - Whisky Extra Stout Surowce: Whisky 30-45 ppm Castle Malting 3 kg - 43% Pilsner MEP 1,5 kgMonachijski I Viking Malt 1 kgOwies - 0,6 kgCaraaroma Weyermann 0,5 kgCarafa II Specjal Weyermann 0,3 kgCzekoladowy ciemny 1200 Strzegom 0,3 kg Magnum 30 gSaaz 20 g Drożdże Safale US-05 4 łyżki - ok. 250 ml gęstwy z warki #29 Profil wody [mg/l]:Ca 87Mg 5,2Na 35,2SO4 49,1Cl 59HCO3 147 Zacieranie:Mash In 72°C - 21 L, pH 5,4 bez korekty mierzone w 66°C + carafa65°C - 40'72°C - 40'Mash Out 78°C + słod czekoladowy Wysładzanie:ciągłe ~17 litrów (75-80°C) pH 6,2 mierzone w 60°C Gotowanie:60' Magnum 30 g20' Saaz 20 gFermentacja:30 dni burzliwej 15°C pod koniec 18°C Parametry:V = ferm. 25 L / but. 46*0,5 + 2*0,33 L - nagazowanie 1,8 vol CO2OG 16,4°BlgFG 3,9°BlgAlkohol 6,9% obj40 IBU Uwagi:TORFTORFTORFTORFTORFTORFTORFTORFTORFTORFTORFTORF Edytowane 13 Lipca 2017 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) 19.03.2017 Warka #32 American IPA Surowce: Pilsner MEP 6 kgPłatki owsiane górskie 0,8 kgCarapils Weyermann 0,3 kgMosaic 50 g Iunga 45 gOktawia 30 gMarynka 10 g Brewferm aromat chmielowy Summit Brewferm aromat chmielowy Chinook Drożdże Safale US-05 4 łyżki - ok.200 ml gęstwy z warki #31 Profil wody [mg/l]:Ca 79,3Mg 12,4Na 13,5SO4 149Cl 46HCO3 41 Zacieranie:Mash In 71°C - 20 L, pH 5,364°C - 60'Mash Out 78°C Wysładzanie:ciągłe ~17 litrów (75-80°C) pH 5,8 Gotowanie:60' Iunga 25 g60' Marynka 10 g20' Oktawia 30 gChłodzenie 70°C Mosaic 50 g i Iunga 20 gFermentacja:21 dni burzliwej 16°C pod koniec 18°C Butelkowane z aromatami chmielowymi Summit i Chinook w różnych proporcjach. Parametry:V = ferm. 24 L / but. 22,5 L - nagazowanie 2,2 vol CO2OG 17,4°BlgFG 4°BlgAlkohol 7,5% obj48 IBU Uwagi: - pierwsze uwarzone samodzielnie przez mojego ojca piwo - student here. Oczywiście wg moich dokładnych instrukcji. Tylko największy problem był przy pomiarze OG bo 5x dostałem różny wynik. Spławik z chmielinami pokazywał 18. Nie mam już siły dalej dopytywać zabutelkowane z aromatami w następujących kombinacjach: Edytowane 13 Lipca 2017 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) 14.04.2017 Warka #33 Grodziskie Surowce: Słód grodziski Strzegom 3 kgLomik 30 gIunga 10 g Drożdże Safale US-05 z saszetki nie uwadniałem Profil wody [mg/l]:Ca2+ - 54Mg2+ - 14Na+ - 9,3SO42- - 73Cl- - 57HCO3- - 73 Zacieranie:Mash In 71°C - 11 L, pH 5,365°C - 40' 72°C - 40'Mash Out 78°C Wysładzanie:ciągłe ~20 litrów (75-80°C) pH 5,8 Gotowanie:60' Iunga 10 g 20' Lomik 10 g 00' Lomik 20 g Fermentacja:28 dni burzliwej Parametry:V = ferm. 22 L / but. ? L - nagazowanie 2,6 vol CO2OG 7,8°BlgFG 1,7°BlgAlkohol 3,2% obj19 IBU Uwagi: Jak to grodziskie wyszło super, nawet mimo miesiąca fermentacji :VOstatnie 5 litrów trzymałem jeszcze dłużej i do syropu na refermentację dodałem w workach na herbatę kilka gramów bazylii suszonej i świeżej oraz skórkę ze świeżej cytryny i ta wersja wymiata. Dałbym więcej bazylii, bo jest ledwie wyczuwalna, ale cytrynowy posmak to cudo w grodziszu Edytowane 13 Lipca 2017 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Grodziskie Słód grodziski Strzegom 3 kg Parametry: V = ferm. 22 L / but. ? L - nagazowanie 2,6 vol CO2 OG 7,8°Blg FG ?°Blg Alkohol 7,5% obj Wkradł się chyba mały błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Jasne, że tak. Dzięki za czujność, tak to jest jak się kopiuje schemat z poprzednich postów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 13 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) 13.07.2017 Warka #34 Hoppy Cream Ale Surowce: Lager MEP 4,5 kgMosaic 50 g Magnum 10 g Chinook 35 g Galaxy 50 g Drożdże Safale US-05 5 dużych łyżek - bardzo gęsta - ok. 200 ml gęstwy z warki #33 Grodziskie Profil wody [mg/l]:Ca2+ - 80,3Mg2+ - 12,9Na+ - 13,8SO42- - 148,9Cl- - 45,8HCO3- - 79,9 Zacieranie:Mash In 71°C - 18,5 L, pH 5,8 w 60°C bez korekty 64°C - 60'Mash Out 78°C Wysładzanie:ciągłe ~19 litrów (75-80°C) pH 5,8 + 2 litry wody, bo wysłodziny miały już 2 Blg Gotowanie:60' Magnum 10 g20' Chinook 15 g 5' Chinook 25 g; Mosaic 25 g Chłodzone wymiennikiem ciepła do 20°CFermentacja:16 dni burzliwej 18°C pod koniec 21°C Chmielenie na zimno Galaxy 50 g i Mosaic 25 g przez 2 dni (23 litra, 3 litry poszły do plastikowych butelek bez chmielenia) Parametry:V = ferm. 28 (!!!) L / but. 25 L - nagazowanie 2,2 vol CO2OG 10,6°BlgFG po burzliwej 1,5°Blg FG po cichej 1,5°BlgAlkohol 4,8% obj35 IBU Uwagi: - chłodnica i hopstopper są cudowne. Jeszcze tylko popracować nad ergonomią pracy, dokupić uszczelki i będzie świetnie. Elegancko wybrało całą brzeczkę i z planowanych 24 mam 28 litrów - na pierwszy ogień poszedł styl lekki, przyjemny i jakże potrzebny letnią porą - chłodzenie wyklucza chmielenie w 70°C, ale potrzymałem trochę po wyłączeniu palnika. I tak Galaxy wszystko przykryje :V Edytowane 28 Lipca 2017 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) 28.07.2017 Warka #35 Witbier 3.0 Surowce: Pilzneński MEP 2,3 kg Monachijski II Strzegom 0,1 kgPszenica NS 2,3 kgOwies NS 0,3 kg Marynka 15 g Curacao 15 g Skórka cytryny suszona 15 gKolendra 7 gRumianek 2 g Drożdże FM20 Białe Walonki w litrowym starterze kręcone 42 godziny Profil wody [mg/l]:Ca2+ - 32,3Mg2+ - 7,4Na+ - 23,6SO42- - 41,4Cl- - 43,5HCO3- - 73,2 Zacieranie: Kleikowanie pszenicy i owsa w 80°C pół godziny Mash In - 17 L, pH 5,6 w 60°C 64°C - 100'Mash Out 76°C Wysładzanie: 200 gramów łuski gryczanej - połowa na dno kadzi, połowa do zacieru18 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie:60' Marynka 15 g5' Curacao 15 g 5' Skórka cytryny suszona 15 g5' Kolendra 7 g5' Rumianek 2 g Fermentacja:Brzeczka schłodzona do 21°C, zadane drożdże razem ze starterem i do lodówki w 17°C 22 dni burzliwej 18 - 23°C Parametry:V = ferm. 22 + 1 (starter) L / but. 43x0,5 + 0,33 L - nagazowanie 2,2 vol CO2OG 11,5°BlgFG 4,2°BlgAlkohol 4% obj19 IBU Uwagi: - Zielone piwo pachnie jak sok pomarańczowy - Coś słabo odfermentowało, pewnie będzie trzeba odgazować, o ile nie wypiję go szybciej. W ogóle słabo fermentacja szła, drożdże były jakieś 1,5 tygodnia po terminie, ale kręciłem długo. Teraz na gęstwie poleci baza do owocowych brettów na cichej dodam gęstwy z zeszłorocznego wiśniowego, chyba że ogarnę jakieś świeże dzikusy Edytowane 20 Sierpnia 2017 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Czym warka 34 różni się od session apa? Wiadomo że zapsiki Twoje i możesz to nazwać risem nawet, ale koło cream ale to chyba nie stało? Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 A nie wiem, najlepiej leży w widełkach barwy i ekstraktu, jest wytrawne (APA dla mnie powinna mieć trochę ciała) i gasi pragnienie bez większych refleksji. A dopisek Hoppy pozwala mi podkręcić goryczkę i dowalić aromat. Chociaż faktycznie trafniejszy byłby styl Summer Ale. Tylko co za różnica XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) 10.08.2017 Warka #36 Earl Grey IPA Surowce: Lager MEP 5 kg Monachijski I Strzegom 0,3 kg Red X Bestmalz 0,3 kg Cukier biały 0,25 kg Magnum 25 g Chinook 15 g Mosaic 26 g Suszona skórka bergamotki 20 g Herbata Dilmah Ceylon Gold 100 g Drożdże US-05 z warki #34 Profil wody [mg/l]: Ca2+ - 86,8 Mg2+ - 15,2 Na+ - 16,1 SO42- - 192,7 Cl- - 36,1 HCO3- - 73,2 Zacieranie: Mash In - 17 L, pH zacieru 5,4 mierzone w 70°C 67°C - 60' Mash Out 77°C Wysładzanie: 17 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,6 Gotowanie: 60' Magnum 25 g 20' Chinook 15 g 15' Skórka bergamotki suszona 20 g 00' Mosaic 26 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 22°C, zadane drożdże 6 łyżek gęstwa średnio zbita 30 (robota ) dni burzliwej 17-24°C Do butelkowania dodany napar z czarnej herbaty Dilmah Ceylon Gold 100 g w litrze wody razem z cukrem do refermentacji Parametry: V = ferm. 21 L / but. 20,5 L - nagazowanie 2,1 vol CO2 OG 15,7°Blg FG 3,5°Blg Alkohol 6,7% obj 42 IBU Uwagi: - warzenie, a przede wszystkim chłodzenie to dramat w taki upał, a jeszcze hopstopper mi się zatkał na ostatnich dwóch litrach. Nic dziwnego, bo warstwa syfu na nim to spokojnie centymetr, co dziwne, bo przecież wcale dużo chmielu nie rzuciłem - po warzeniu zostaje tylko dobrać odpowiednią herbatę, póki co skłaniam się ku cejlońskiej - coś mniejsza wydajność niż taka jaką ustawiłem po #34, więc na koniec gotowania dorzuciłem ćwierć kilo cukru - dorzuciłem aż 200 mg/l siarczanów, jestem ciekaw goryczki Edytowane 14 Września 2017 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) 21.08.2017 Warka #37 Fruit Brett Surowce: Lager MEP 4,2 kg Płatki pszeniczne błyskawiczne 1,8 kg Loomik 15 g Drożdże FM20 Białe Walonki z warki #35 Witbier zbiór 19.08.17 The Yeast Bay Amalgamation Brett Blend z warki #22 (czyli pewnie też jakieś niedobitki z Mangrove Jack's Belgian Wit M21) Profil wody [mg/l]: Ca2+ - 29,8 Mg2+ - 4,2 Na+ - 18,7 SO42- - 36,5 Cl- - 25,8 HCO3- - 73,2 Zacieranie: Mash In - 21 L, pH zacieru 5,5 mierzone w 65°C 65°C - 30' 69°C - 35' Mash Out 78°C Wysładzanie: 20 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,7 Gotowanie: 45' Loomik 15 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 26°C, drożdże się nie zbiły, więc wlałem połowę zebranych, ok 150 ml planowane 14 dni burzliwej 20-24°C Na cichą dzielę warkę na 3 małe fermentory i dodaję owoców + bretty na jakieś 3 miesiące Parametry: V = ferm. 29,5 L / but. ?? L - nagazowanie ? vol CO2 OG 12,6°Blg FG mieszanki do smoothie 2°Blg FG aronii 4(?)°Blg FG wiśni 2,5°Blg Alkohol ~6,5% obj 6,2 IBU Uwagi: - chłodziłem na 2 razy pierwsze poszło do fermentora z kranikiem i zeszło do 35°C, W drugiej wahało się między 23-28°C, ostatecznie wyszło jakieś 26°C. Woda w kranie teraz nie nadaje się do chłodzenia - miało pójść do szafy, ale przez mierne chłodzenie poszło do lodówki do 17°C na 2 dni - a niech drożdże zrobią tyle syfów ile chcą, wszystko i tak dojedzą bretty - w gotowaniu napisałem 45' bo od tego momentu zacząłem chłodzić, czyli piwo jeszcze jakieś 15 ' siedziało w +90°C na piwie, w kalkulatorze IBU dałem godzinę Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 11 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Update warki #37 Po 21 dniach burzliwej w 19-24°C zlałem na cichą z owocami do małych fermentorów. Pomiar blg wskazywał 4,9 stopni.Fermentor I - ok 9 litrów + 3 kilogramy mrożonej aronii z działki wymoczonej przed mrożeniem w oxi.Fermentor II - ok 9 litrów + 1,35 kg mrożonej mieszanki do smoothie (40% ananas, 30% mango, 30% papaja). Fermentor III - ok 9 litrów + 1,35 kg mrożonej wiśni hortex Do wszystkich została zadana gęstwa z warki #22 zawierająca bretty (po ok 50 ml). Fermentory lecą do piwnicy na 2 miesiące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się