Roboraff Opublikowano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 (edytowane) 28.09.2017 Warka #38 Belgian Dubbel Surowce: Lager MEP 3 kg Pilsner MEP 2 kg Pszeniczny Strzegom 0,8 kg Carared Weyermann 0,3 kg Caraaroma Weyermann 0,2 Caramunich II Weyermann 0,2 kg Carafa Special II Weyermann 0,1 kg Syrop kandyzowany belgijski (cukier + woda + DAP - przepis z tego forum) jasny bursztyn 0,5 kg i ciemny bursztyn 0,25 kg Magnum 18 g Saaz 12 g Drożdże FM20 Białe Walonki z warki #37 zbiór 11.09.17 Profil wody [mg/l]: Ca2+ - 51,1 Mg2+ - 7,8 Na+ - 28 SO42- - 69,5 Cl- - 54,4 HCO3- - 89,6 Zacieranie: Mash In - 20 L, pH zacieru 5,7 mierzone w 70°C - nie zakwaszałem 66°C - 60' 71°C - 15' Mash Out 78°C Wysładzanie: 16 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,8 Gotowanie: 80' Syropy kandyzowane 50' Magnum 18 g 10' Saaz 12 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 23°C, bo taką mam wodę w kranie. Zadane drożdże ok. 250-300 ml gęstwa mocno zbita Poszło do lodówki do 17°C Parametry: V = ferm. 24 L / but. ? L - nagazowanie 2,1 vol CO2 OG 17,7°Blg FG 5,2°Blg Alkohol 7% obj 22 IBU Uwagi: - ciekawe czy drożdże dadzą radę, stopień odfermentowania 72% mi wystarczy, ale z drugiej strony witbier miał dużo mniej - chociaż receptura inspirowana GC, to piwo mocno eksperymentalne - syropy wyszły jaśniejsze niż powinny, chyba za krótko je grzałem, dlatego zrobiłem drugi ciemniejszy - jakieś 5 litrów będę chciał wylać eksperymentalnie na płatki dębowe - dwa tygodnie nic się nie działo więc przelałem na cichą chociaż miało 10 Blg, tak jak mówiłem rzuciłem 5 L na płatki dębowe po koniaku i wznowiło fermentację - zeszło do 5 i zabutelkowałem - trochę słodkie, muszę uważać co się z tego rozwinie - kapsel czerwony, wersja BA czerwony metaliczny Edytowane 11 Września 2018 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 (edytowane) 03.11.2017 Warka #39 Świąteczny Stout Surowce: Lager MEP 4 kg Caramunich II Weyermann 0,3 kg Carafa II Special Weyermann 0,21 kg Barwiący Strzegom 0,12 kg Czekoladowy ciemny 1200 Strzegom 0,12 EKG 20 g Marynka 10 g Laktoza 0,5 kg Przyprawy do piernika 30 g Kamis Skórka świeżej pomarańczy (3 pomarańcze) Do połowy butelek ekstrakt z wanilii burbon z Oetkera Drożdże US-05 uwodnione Profil wody [mg/l]: Ca2+ - 110 Mg2+ - 4 Na+ - 12 SO42- - 53 Cl- - 19 HCO3- - 180 Zacieranie: Mash In - 16 L, pH zacieru 5,9 mierzone w 70°C z dodatkiem Carafy, nie zakwaszane 68-69°C - 60' Mash Out 78°C do mash outu dodany barwiący i czekoladowy Wysładzanie: 17 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 6,2 Gotowanie: 60' EKG 30 g 15' Marynka 10 g - w kalkulatorze ibu mam na pół godziny bo liczę z czasem spuszczenie brzeczki przez chłodnicę Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 18°C planowane 2 tygodnie burzliwej 17°C Przyprawy będą macerowane w alkoholu i dodane przy rozlewie razem z laktozą i syropem do refermentacji Parametry: V = ferm. 22 L / but. ? L - nagazowanie 1,8 vol CO2 OG 12,6°Blg (bez laktozy, z laktozą powinno być 14,4°Blg) FG 4,6°Blg przed laktozą Alkohol 4,4% obj 24 IBU Uwagi: Edytowane 1 Grudnia 2017 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) 01.12.2017 Warka #40 Vermont IPA Surowce: Lager MEP 2,5 kg Pilsner MEP 1,5 kg Słód pszeniczny Strzegom 1 kg Płatki owsiane błyskawiczne 1 kg Caramel Pils BestMälz 0,3 kg EKG 20 g Chinook 20 g Mosaic 72 g Waimea 50 gDrożdże US-05 - gęstwa z warki #39 (zbiór 26.11) Profil wody [mg/l]: Ca2+ - 80,1 Mg2+ - 9,4 Na+ - 23,9 SO42- - 98,1 Cl- - 92,8 HCO3- - 73,2 Zacieranie: Mash In - 21 L, pH zacieru 5,5 mierzone w 65°C 68-66-68°C - 60' Mash Out 78°C Wysładzanie: 11,5 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 4,6 w 80°C Gotowanie: 40' EKG 30 g 0' Chinnok 20 g 0' Mosaic 22 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 18°C planowane 12 tygodnie burzliwej 17°C Na zimno 3 dni po 50 gramów Mosaica i Waimea Parametry: V = ferm. 22 L / but. ? L - nagazowanie 2,0 vol CO2 OG 14,4°Blg FG ?°Blg Alkohol ?% obj 40 IBU Uwagi: - no i stuknęła 40 warka! - trzeba dawać mniej wody do zacierania, bo straty przy wysładzaniu obniżyły wydajność o 10%, a zwykle musiałem rozcieńczać w garnku - kapsel zielony "V" Edytowane 11 Września 2018 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 (edytowane) 30.03.2018 Warka #41 Lite Japan Rye Pale Ale Surowce: Lager MEP 2,5 kg Płatki żytnie błyskawiczne 1 kg Chinook 15 g Oktawia 30 g Sorachi Ace 50 g Drożdże US-05 saszetka wysypana bezpośrednio na brzeczkę Profil wody [mg/l]: Ca2+ - 80 Mg2+ - 13,1 Na+ - 11 SO42- - 149 Cl- - 46 HCO3- - 73,2 Zacieranie: Mash In - 12,5 L, pH zacieru 5,4 mierzone w 70°C 69-63-70°C - 80' Mash Out 78°C + rozcieńczyłem na oko wodą do wysładzania bo wydawało się gęste Wysładzanie: 15 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,5 w 80°C Gotowanie: 45' nic 15' Chinnok 15 g 0' Oktawia 30 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 18°C planowane 16 dni burzliwej 17°C Na zimno 3 dni 50 gramów Sorachi Ace Parametry: V = ferm. 25 L / but. ? L - nagazowanie 2,2 vol CO2OG 8,5°Blg FG 2,8°Blg Alkohol 3% obj 20 IBU Uwagi: - pyszne! Sorachi pięknie oddał aromaty , żyto sprawia wrażenie, jakbym miał do czynienia z jakąś 12 i dodaje fajnego posmaku, goryczka minimalnie za duża, chociaż to mogą być chmieliny. Wciąż jednak mega pijalne. Edytowane 1 Maja 2018 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 (edytowane) 01.05.2018 Warka #42 SRAPA (Smoked Rye APA) Surowce: Lager MEP 2 kg Żytni Strzegom 1 kg Whisky 45 ppm Castlemalting 1 kg Chinook 20 g Iunga 15 g Falconer's Flight 50 g Drożdże US-05 z warki #041 100 g zbitej gęstwy (3 łyżki) Profil wody [mg/l]: Ca2+ - 80 Mg2+ - 13,1 Na+ - 11 SO42- - 149 Cl- - 46 HCO3- - 73,2 Zacieranie: Mash In - 14 L, pH zacieru 5,4 mierzone w 70°C 69-64-69°C - 80' Mash Out 78°C Wysładzanie: 18 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,3 w 80°C (końcówkę dolałem do piwa bo wsładzało się poniżej 3 blg) Gotowanie: 60' Iunga 15 g 5' Chinnok 15 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 20°C planowane 14 dni burzliwej 18°C Na zimno 3 dni 50 gramów Falconer's Flight Parametry: V = ferm. 24 L / but. ? L - nagazowanie 2 vol CO2OG 11°Blg FG 3,6°Blg Alkohol 4% obj 32 IBU Uwagi: Edytowane 24 Maja 2018 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 22 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 (edytowane) 22.07.2018 Warka #43 Kveik APA Surowce: Lager MEP 4 kg Carafa Special II Weyermann 0,1 kg Marynka 20 g Oktawia 20 g Cascade szyszka z własnej uprawy 40 g Citra 50 g Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik rozbujane na litrowym starterze przez niecałe 2 dni Profil wody [mg/l]: Ca2+ - 90 Mg2+ - 13,1 Na+ - 11 SO42- - 149 Cl- - 46 HCO3- - 85 Zacieranie: Mash In - 12,5 L, pH zacieru 5,2 mierzone w 64°C 64°C - 70' Mash Out 77°C Wysładzanie: 21 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,3 w 80°C (końcówkę dolałem do piwa bo wsładzało się poniżej 3 blg) Gotowanie: 40' Marynka 20 g 10' Oktawia 20 g 00' Cascade 40 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 26°C 5 dni burzliwej 25°C Kilka godzin po rozpoczęciu fermentacji temperatura w skrzyni skoczyła do 28°C Na zimno 1 dzień 50 gramów Citra Parametry: V = ferm. 27 L / but. ? L - nagazowanie 2,2 vol CO2OG 9,7°Blg FG 3°Blg Alkohol 3,5% obj 30 IBU Uwagi: - carafe dodałem na końcu mash outu, jestem ciekaw czy da coś poza kolorem - chłodzenie do 25 a do 18 to niebo a ziemia, czuję że polubię się z tymi drożdżami - kapsel srebrny "K" Edytowane 11 Września 2018 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 28 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) 28.07.2018 Warka #44 Kveik CDA Surowce: Lager MEP 5,5 kg Caramel Pils BestMälz 0,3 kg Carafa Special II Weyermann 0,25 kg Chocolate Fawcett 0,25 kg Marynka 30 g Chinook 25 g Cascade szyszka z własnej uprawy 30 g Falconer's Flight 30 g Southern passion 50 g Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik z warki #43 gęstwa zebrana dzień wcześniej ok 200 ml Profil wody [mg/l]: Ca2+ - 52 Mg2+ - 6 Na+ - 14 SO42- - 60 Cl- - 50 HCO3- - 90 Zacieranie: Mash In - 19 L, pH zacieru 5,6 mierzone w 67°C 67°C - 75' Dodanie słodów palonych do podgrzewania Mash Out 77°C Wysładzanie: 14 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH nie sprawdzałem i nie modyfikowalem Gotowanie: 60' Marynka 30 g 15' Chinook 25 g 00' Cascade szyszka 30 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 28°C planowane 10 dni burzliwej 28°C Na zimno 2 dni 50 gramów Southern passion 50 g Parametry: V = ferm. 22 L / but. 40x0,5 = 20 L - nagazowanie jedna miarka cukruOG 15,9°Blg FG 4,4°Blg Alkohol 6,3% obj 52 IBU Uwagi: - nie mam pojęcia czemu tak słabo przefermentowało, 2 dni na cichej nie zmieniło się nic, więc zabutelkowałem, zresztą i tak już dużo czasu miały na dojedzenie, może mi zacieranie nie poszło (chyba przyda sie nowy pHmetr) - kapsel żółty "K" Edytowane 11 Września 2018 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) 28.08.2018 Warka #45 Farmhouse Sour Ale / #46 Cascade Pale Ale Surowce: Lager MEP 6 kg Caramel Pils BestMälz 0,3 kg EKG 20 g Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik z warki #44 ok 200 ml do 23,5 L Drożdże THE YEAST BAY Farmhouse Sour Ale fiolka do 12 L Profil wody [mg/l]: niemodyfikowany Zacieranie: Mash In - 19 L, 67°C - 90' Mash Out 77°C Wysładzanie: 26 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH nie sprawdzałem i nie modyfikowałem. Ostatnie 6 litrów poszło bezpośrednio do brzeczki. Gotowanie: 40' EKG 20 g Fermentacja: Brzeczka do Yeast Bay schłodzona do 20°C - fermentacja 12 dni Brzeczka do Kveik schłodzona do 25°C - 15 dni burzliwej Na zimno 3 dni 83 gramy szyszki Cascade z własnej hodowli (12.09 rano) Parametry: V = ferm. 23,5 +12 L / but. 23x0,5+2x0,33 = 12 L - nagazowanie jedna miarka cukru PA 33x0,5 + 2x1,75 + 2x0,33 OG 11,3°Blg FG 1°Blg - Sour-Alkohol 5,4% obj FG 2,6°Blg - PA-Alkohol 4,6% obj 8 IBU Uwagi: - kapsel czerwony "S" Farmhouse - w wersji sour absolutnie zero sour, szkoda - za to całkiem fajny belg z tego wyszedł - kapsel niebieski "K" Cascade Edytowane 15 Września 2018 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 25 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) 26.09.2018 Warka #47 Norvegian Barley Wine Surowce: Lager MEP 5 kg Monachijski I Strzegom 3,85 kg RedX BestMälz 0,5 kg Carapils BestMälz 0,5 kg Marynka 12 g Cascade szyszka z własnej uprawy 25 g 2018 Falconer's Flight 30 g EKG 25 g Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik z warki #46 gęstwa, ok 300 ml Profil wody [mg/l]: Ca2+ - 54,3 Mg2+ - 17,1 Na+ - 9,3 SO42- - 103,2 Cl- - 42,6 HCO3- - 73 Zacieranie: Mash In - 25 L, pH zacieru 5,6 mierzone w 66°C 66°C - 60' 70°C - 30'' Mash Out 78°C Wysładzanie: ? litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,8 (w sumie 25L przelałem) Gotowanie: 60' Marynka 12 g 60' Falconer's Flight 30 g 30' Cascade (2018) szyszka 25 g 15' EKG 25 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 20-30?°C planowane 21 dni burzliwej 23°C Parametry: V = ferm. 18 L / but. ? L OG 23,2°Blg FG 7,7°Blg Alkohol 9,0% obj 60 IBU Uwagi: - KOSIOR 26.09.18 Warka #48 Fruit Wild Ale Warka z wysłodzin, odparowywana długo z 18,5 L Miał pójść Yeast Bay, ale zdaje się że omyłkowo poszedł już wcześniej do chleba zamiast zakwasu ://///////// Gotowanie: 15' Loomik 6 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 20?°C planowane 20 dni burzliwej 21°C Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik z warki #46 gęstwa, ok 50 ml Na cichą polecą jakieś owoce i dzikie drożdże, jeszcze nwm skąd, może jakiś osad z butli po lambiku Jednak na cichą poszedł osad z któregoś mojego ostatniego bretta (zdaje się że wiśni) i kilogram puszkowanych brzoskwiń. Leżało na owocach 4,5 miesiąca w szklanym gąsiorze. Zabutelkowane z miarką cukru. Parametry: V = ferm. 9,5 L / but. 19x0,5L OG 11,5°Blg + brzoskwinie nwm FG ?°Blg Alkohol ???% obj 5 IBU Uwagi: - przy butelkowaniu zapowiada się świetnie, w smaku dobrze, w zapachu brzoskwinie, teraz tylko czekać Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 (edytowane) 14.02.2019 Warka #49 Chocolate Stout Surowce: Lager MEP 3,5 kg Wiedeński Strzegom 0,5 kg Płatki owsiane 0,5 kg Carafa Special II Weyermann 0,17 kg Chocolate Fawcett 0,27 kg Laktoza 0,5 kg Iunga (2016) 20 g Ziarna kakaowca Drożdże US-05 z saszetki nawodnione Profil wody [mg/l]: Dublin inspired Ca2+ - 125 Mg2+ - 10 Na+ - 29 SO42- - 53 Cl- - 13 HCO3- - 273 Zacieranie: Mash In - 17,5 L, pH zacieru ? zepsuty pH metr 68°C - 60' Dodanie słodów palonych w 30' Mash Out 77°C Wysładzanie: 15 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Dałem do brzeczki 2 ml kwasu mlekowego Gotowanie: 60' Iunga 20 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 17°C planowane 14 dni burzliwej 17°C Na zimno 4 dni 250 g prażonych ziaren kakaowca + 500 g laktozy (oba zagotowane w 700 ml wody) Parametry: V = ferm. 24 L / but. ?OG 12,7°Blg (bez laktozy) FG 3,6°Blg (bez laktozy) Alkohol 4,9% obj 22 IBU Uwagi: Edytowane 28 Marca 2020 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Zarezerwowane dla warki #050 jak znajdę przepis to zaktualizuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 (edytowane) 23.03.2020 Warka #51 APA Surowce: Lager MEP 5 kg Falconer's Flight (2016) 25 g Oktawia (2018) 20 g Cascade domowe 50 g Amarillo 50 g RPA blend 50 g Drożdże US-05 z saszetki nawodnione (03.22) Profil wody [mg/l]:Moja + 2 ml kw. mlekowego do zacierania + 2 ml kw. mlekowego do wysładzania + 5 g gipsu piwowarskiego do gotowania Zacieranie: Mash In - 15 L, 68-65-68-65°C - 60' Mash Out 77°C Wysładzanie: 18 litrów w porcjach różnych (75-80°C) Gotowanie: (30,5L/10,8°Blg) 60' FF 20 g 40' Oktawia 20 g 00' FF 5 g + Cascade szyszka 50 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 17°C, byłó 18 dni burzliwej 14-18°C Na zimno 2 dni Amarillo 50 g + RPA Blend 50 g Parametry: V = ferm. 24 L / but. 43*0,5 L = 21,5 LOG 13,2°Blg FG 2,9°Blg Alkohol 5,6% obj 45 IBU Uwagi: - Duże straty związane z osadem drożdzowym i chmielinami. - Ciekawie pachną te chmiele, bardziej w stronę Sorachi niż ameryki, z pełną oceną aromatu poczekam, aż piwo w pełni się nagazuje. Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) 28.03.2020 Warka #52 Herbal Kveik Ale Surowce: Lager MEP 3,5 kg Opal 20 g Hibiskus 35 h Lawenda 9 g Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik w starterze 8°Blg 0,6 L (05.06.20) Profil wody [mg/l]: Ca2+ - 66 Mg2+ - 10 Na+ - 16 SO42- - 54 Cl- - 91 HCO3- - 73 Zacieranie: Mash In - 12 L, pH zacieru 5,6 mierzone w 66°C 66°C - 45' Mash Out 75°C Wysładzanie: 15 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,6 Dodane 3 L wody bo wysłodziny < 3°Blg Gotowanie: (26L/8,6°Blg) 50' Opal 20 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 25°C. Drożdże zadane z dobowego startera bez mieszadła (kilka razy na godzinę pokręciłem kolbą). Fermentacja w kartonowym pudle żeby podwyższyć temperaturę. Na zimno albo z cukrem do refermentacji w formie herbatki do połowy pójdzie hibiskus do drugiej lawenda. Co do ilości muszę jeszcze doczytać. Parametry: V = ferm. 21 L / but. 42*0,5 + 6*0,3 = 22,8 L OG 10,7°Blg -> korekta po dodaniu naparu: Hibiskus = 10°Blg, Lawenda = 9,7°Blg FG 3,3°Blg -> po rozcieńczeniu pewnie ze 3°Blg Alkohol 3,9% obj 20 IBU Uwagi: - Od początku gotowania do zadania drożdży minęła równa godzina. Chłodzenie brzeczki na kveiki to super sprawa. - Fermentacja zaczęła się tego samego dnia po ok 10 h. - Piwo eksperymentalne na rozruszanie drożdży. - Zabutelkowane 4.04. Kapsel: Hibiskus = Różowy "H", Lawenda = Niebieski "L". - do butelkowania po 10 litrów bazowego + to co przefiltrowałem przez drip z naparu razem z 45 g glukozy. Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) 08.04.2020 Warka #53 Norvegian Barley Wine v2 Surowce: Lager MEP 4,5 kg Monachijski I Strzegom 4 kg Żytni Strzegom 1 kg Carapils BestMälz 0,5 kg Carared Weyermann 0,2 kg Columbus (12,6%) 30 g Mistral (7,9%) 25 g Herkules (17,3%) 20 g Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik z warki #52 gęstwa, ok 200 ml Profil wody [mg/l]: Ca2+ - 54 Mg2+ - 17 Na+ - 9 SO42- - 103 Cl- - 42 HCO3- - 73 Zacieranie: Mash In - 26,5 L, pH zacieru 5,2 mierzone w 66°C 66°C - 60' 72°C - 30'' Mash Out 77°C Wysładzanie: ? litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,7 (w sumie 25L przelałem). Gotowanie: (28L/20,7°Blg) 120' - 60' Herkules 20 g 30' Columbus 30 g 10' Mistral 25 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 22°C planowane 21 dni burzliwej w kartonowym pudełku do utrzymania ciepła. Wyszło 40 dni burzliwej bez zlewania na zimną. Parametry: V = ferm. 19 L / but. 22x0,5 L i 21x0,33 L = 18 L OG 25,1°Blg FG 9,95°Blg Alkohol 9% obj 65 IBU Uwagi: - Powtórka mojego najlepszego moim zdaniem piwa do tej pory, no i jak znalazł dojrzały BW na jesień. - Długie gotowanie zwiększyło wydajność, sprawdziłem ile odparowało po pół h gotowania i postanowiłem, że pogotuję w sumie 2 godziny. Wyszło najbardziej gęste piwo w mojej karierze, z czego jestem zadowolony. - Duże straty na hopstopperze niestety prawie litr. Chmiel zdekantowany i dodane do warki wysłodzinowej ok. 0,5 L. - Kapsel srebrny "BW2". 08.04.20 Warka #52,5 Rosemary & Citrus Zest Amber Ale Warka z wysłodzin, których wyszło 13 L o ekstrakcie 7,7°Blg. Gotowanie: 30' Columbus 8 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 24°C planowane 7 dni burzliwej w temperaturze pokojowej. Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik z warki #52 gęstwa, ok 50 ml. Na cichą pewnie jakiś chmiel, albo zioła, bo po udanym eksperymencie z herbalem (szczególnie wersja lawendowa mam ochotę na więcej). Update: zabutelkowane 14.04, czyli 6 dni po warzeniu z naparem pół litra z 4,5 g rozmarynu suszonego kamis, 6,5 g curacao i 5 g skórki cytryny suszonej i cukrem do refermentacji. Parametry: V = ferm. 12 L / but. 22x0,5 L + 1x0,33 L OG 9,3°Blg FG 2,7°Blg Alkohol 3,5% obj 20 IBU Uwagi: - Gotowane 30 minut, bo i tak byłem zmęczony po BW, niech z tego piwa wyjdzie cokolwiek, byle nie było zakażenia, bo planuję odzyskać drożdże - Kapsel ciemna zieleń "R". Edytowane 25 Maja 2020 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) 13.04.2020 Warka #54 Benzopyrene III Surowce: Castle Malting Whisky 45 ppm 3 kg (52%) Strzegom Żytni 2 kg BestMalz RedX 0,2 kg Weyermann Carafa Special III 0,2 kg BestMalz Chocolate 0,2 kg Strzegom Barwiący 0,1 kg Columbus 30 g Mistral 15 g Drożdże Fermentis US-05 zebrane z warki #51 (zbiór 10.04.20) Profil wody [mg/l]: Ca2+ - 87 Mg2+ - 5 Na+ - 35 SO42- - 49 Cl- - 59 HCO3- - 147 Zacieranie: Mash In - 17 L, pH zacieru 5,2 mierzone w 66°C 67(63)°C - 40' 72(70)°C - 20' Mash Out - 78°C Wysładzanie: 14 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,8 (zatkało się pomimo dodania łuski gryczanej, pewnie stad spadek wydajności, zdecydowanie nie wskazany jest pośpiech przy 35% żyta) Gotowanie: (24,4/15,3°Blg) 60' Columbus 30 g 10' Mistral 15 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 18°C. Planowa fermentacja ~3 tygodnie w 17°C Wyszło równe 6 tygodni w 17°C Parametry: V = ferm. 19,2 L / but. 34x0,5 LOG 18,1°Blg FG 6,2°Blg Alkohol 6,7% obj 50 IBU Uwagi: - dawno już mi się nic nie przytkało przy wysładzaniu i poczułem się zbyt pewnie - liczyłem na więcej wody do wysładzania żeby zwiększyć wydajność i niestety się przeliczyłem i trzeba było zawracać, ale w wydajności nie ma tragedii - dobra, dwa mocarze sobie fermentują, przerwa w warzeniu - kapsel czarny Edytowane 25 Maja 2020 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 24 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 19.09.2020 Warka #55 Działkowa APA Surowce: MEP Lager Herkules 15g Cascade z własnej uprawy zmielony 350 g Drożdże Fermentis US-05 z saszetki nawodnione Profil wody [mg/l]: 5 g gipsu piwowarskiego Zacieranie: nie pamiętam pewnie na lenia Wysładzanie: nie pamiętam Gotowanie: (24 L) 60' Herkules 15 g 30' Cascade 50 g 0' Cascade 100 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 18°C. Planowa fermentacja burzliwa ~3 tygodnie w 17°C Cicha 4 dni z 200 g chmielu Cascade Parametry: V = ferm. 22 L / but. 40x0,5 LOG 13,3°Blg FG 4,6°Blg Alkohol 4,7% obj 50 IBU Uwagi: - zdecydowanie warto posiadać swój krzew jakiegoś amerykańca ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 24 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 24.10.2020 Warka #56 Grodziskie Surowce: Strzegom Słód pszeniczny wędzony dębem 3 kg Mistral 8 g Opal 9 g Drożdże Fermentis US-05 zebrane z warki #55 parę dni wcześniej Profil wody [mg/l]: bez zmian Zacieranie: Mash In - 71°C - 11 L 66)°C - 40' 72°C - 40' Mash Out - 78°C Wysładzanie: 20 litrów w porcjach różnych (75-80°C) z 3 ml kwasu mlekowego Gotowanie: (27 L) 60' Mistral 8 g 20' Opal 9 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 17°C. Planowa fermentacja ~3 tygodnie w 16°C Parametry: V = ferm. 21,5 L / but. ?x0,5 LOG 7,7°Blg FG ?°Blg Alkohol ?% obj ? IBU Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 (edytowane) 15.02.2021 Warka #57 Hazy APA Surowce: MEP Lager 4 kg Columbus 30g (12,6%) Bravo 25 g (13,9%) Ekuanot 100 g (13,6%) Jaryllo 100 g (15%) Drożdże Nottingham bezpośrednio na brzeczkę Profil wody [mg/l]: 5 g gipsu piwowarskiego do gotowania Zacieranie: Mash In - 71°C - 14 L 67°C - 40' 72°C - 20' Mash Out - 78°C Wysładzanie: 23 L / 70-80°C ciągłe Gotowanie: (32 L / 8,35°Blg) 60' Columbus 30 g 30' Bravo 25 g 0' Ekuanot 50 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 18°C. Planowa fermentacja burzliwa ~2 tygodnie w 17°C Cicha 4 dni z Jaryllo 100 g i Ekuanot 50 g Parametry: V = ferm. 25 L / but. 26x0,5 L + 2x0,33LOG 9,4°Blg FG 3,6°Blg Alkohol 3% obj ? IBU Uwagi: - Edytowane 9 Marca 2021 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) 21.03.2021 Warka #58 Cappuccino Pale Ale Surowce: Pszeniczny Viking Malt 3 kg Lager MEP 2 kg Słód kawowy Castle Malting 0,5 kg Laktoza 500 g Opal 30 g Brazylia Cemorrado Chocolate Edition Duży fermentor 200 g - coldbrew, mały fermentor 3x30 g - aeropress Drożdże Drożdże Nottingham z warki #57 Profil wody [mg/l]: Tylko modyfikowane pH Zacieranie: Mash In - 19 L, pH zacieru 5,9 mierzone w 67°C 67°C - 40' 71°C - 30' Mash Out 76°C Wysładzanie: 24 litry wysładzanie ciągłe (75-80°C) pH 5,4 Gotowanie: (37,5L/9,6°Blg) 60' Opal 30 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 17°C. 12 L do małego fermentora z 1,5 łyżkami gęstwy Do kadzi warzelnej po odlaniu pierwszego fermentora dodatek 0,5 kg laktozy 18,5 L do dużego fermentora + 2 litry brzeczki z chmielinami zagotowane z 1,5 L wody zdekantowane znad osadu po schłodzeniu bezpośrednio do fermentora + 2,5 łyżki gęstwy 14 dni fermentacji Parametry fermentora małego: V = ferm. 12 L / but. 25*0,5 = 12,5 L OG 10,8°Blg FG 2,7°Blg (6 Brix) Alkohol 4,3% obj 20 IBU Kapsel srebrny "58" Parametry fermentora dużego: V = ferm. 22 L / but. Wersja podstawowa 31*0,5 L = 15,5 L Wersja z mlekiem 11*0,5 L +1*0,3 L = 10,8 L OG 12,4°Blg przed rozcieńczeniem, po dodaniu wody kalkulator wyliczył jakieś 11,5°Blg FG 5,3°Blg (8 Brix) (a po dodaniu mleka (już bez glukozy do butelek 7,5brix?) - coś chyba nie wyszło, może kawa wpłynęła na odczyt, obstawiam, że alkoholu wyszło ok 4% jak w pierwszym Alkohol 3,3% obj 20 IBU Kapsel czarny - wersja podstawowa brązowa kreska lakieru, wersja milk - kremowa kreska Uwagi: - Kawa grubo mielona przed wrzuceniem do fermentora na zimno ok. 200 g na 1,5 doby -> coldbrew bezpośrednio w brzeczce - do części butelek planuję dodać odtłuszczonego mleka w proszku ostatnie 5 litrów dużego fermentora poszło 50 g mleka odtłuszczonego w proszku i litr wody - ogrzane do jakiś 65°C - do małego fermentora aeropress 3 x 30 g kawy i 150 ml wody w 95°C parzone 90 sekund i glukoza na 1,6 vol - kawy nie wybrałem jeszcze, pójdzie coś o profilu czekoladowo-orzechowym poszła do obu piw Brazylia Cemorrado Chocolate Edition - wersja coldbrew już teraz pachnie dokładnie tak, jak oczekiwałem Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) 06.04.2021 Warka #59 Cherrywood Smoked Stout Surowce: Strzegom Wędzony wiśnią 3 kg (52%) MEP Lager 3 kg Płatki owsiane 0,5 kg Weyermann Carapils 0,2 kg Weyermann Carafa Special III 0,3 kg BestMalz Chocolate 0,3 kg Herkules (17,3%) 25 g Drożdże Nottingham dwudniowa gęstwa (2,5 czubatej łyżki) z warki #59 Profil wody [mg/l]: + 5g CaCO3 do warzenia Zacieranie: Mash In - 20 L, pH zacieru 6,2 mierzone w 66°C 66°C - 40' 72°C - 40' + słody palone Mash Out - 78°C Wysładzanie: 20 litrów wysładzania ciągłego (75-80°C) Gotowanie: (32 L/14°Blg) 60' Herkules 25 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 18°C. Planowa fermentacja ~4 tygodnie w 17°C Parametry: V = ferm. 25 L / but. ?x0,5 LOG 16,8°Blg FG 5,8°Blg Alkohol 6% obj 38 IBU Uwagi: - zabutelkowane 26 butelek, pozostałe 12 litrów do małego fermentora z 250 g suszonej żurawiny - kapsle czerwone "59" Edytowane 2 Maja 2021 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 9 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 (edytowane) 09.01.2022 Warka #60 Kveik APA Surowce: Lager MEP 4 kg Bravo 20 g Cascade szyszka z własnej uprawy 50 g Sorachi Ace 100 g Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik rozbujane na litrowym starterze przez 2 dni Profil wody [mg/l]: Łódzka + 5 g gipsu Zacieranie: Mash In - 12,5 L, pH zacieru 5,5 mierzone w 64°C 64°C - 75' Mash Out 77°C Wysładzanie: 21 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,1 w 80°C ostatnie 2,6 litra bezpośrednio do gara Gotowanie: 50' 40' Bravo 20 g 10' Cascade 50 g Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 23°C 12 dni burzliwej w T pokojowej Na zimno 1 dzień 100 gramów Sorachi Ace Parametry: V = ferm. 23 L / but. ? L - nagazowanie 2,2 vol CO2OG 10,5°Blg FG 1,3°Blg Alkohol 4,9% obj ? IBU Uwagi: - Edytowane 22 Stycznia 2022 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się