Skocz do zawartości

Pinewood Hills


Rekomendowane odpowiedzi

28.09.2017
 
Warka #38 Belgian Dubbel
 
Surowce:
 
Lager MEP 3 kg

Pilsner MEP 2 kg

Pszeniczny Strzegom 0,8 kg

Carared Weyermann 0,3 kg

Caraaroma Weyermann 0,2
Caramunich II Weyermann 0,2 kg
Carafa Special II Weyermann 0,1 kg


Syrop kandyzowany belgijski (cukier + woda + DAP - przepis z tego forum) jasny bursztyn 0,5 kg i ciemny bursztyn 0,25 kg


Magnum 18 g

Saaz 12 g

 

Drożdże FM20 Białe Walonki z warki #37 zbiór 11.09.17

 

Profil wody [mg/l]:
Ca2+ - 51,1
Mg2+ - 7,8
Na+ - 28
SO42- - 69,5
Cl- - 54,4
HCO3- - 89,6
 
Zacieranie:

Mash In  - 20 L, pH zacieru 5,7 mierzone w 70°C - nie zakwaszałem

66°C - 60'

71°C - 15'
Mash Out 78°C

 
Wysładzanie:

16 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,8
 
Gotowanie:
80' Syropy kandyzowane

50' Magnum 18 g
10' Saaz 12 g
 
Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 23°C, bo taką mam wodę w kranie. Zadane drożdże ok. 250-300 ml gęstwa mocno zbita

Poszło do lodówki do 17°C

 
Parametry:
V = ferm. 24 L / but. ? L - nagazowanie 2,1 vol CO2
OG 17,7°Blg
FG 5,2°Blg
Alkohol 7% obj
22 IBU
 
Uwagi:
- ciekawe czy drożdże dadzą radę, stopień odfermentowania 72% mi wystarczy, ale z drugiej strony witbier miał dużo mniej

- chociaż receptura inspirowana GC, to piwo mocno eksperymentalne

- syropy wyszły jaśniejsze niż powinny, chyba za krótko je grzałem, dlatego zrobiłem drugi ciemniejszy 

- jakieś 5 litrów będę chciał wylać eksperymentalnie na płatki dębowe

 

- dwa tygodnie nic się nie działo więc przelałem na cichą chociaż miało 10 Blg, tak jak mówiłem rzuciłem 5 L na płatki dębowe po koniaku i wznowiło fermentację

 

- zeszło do 5 i zabutelkowałem

- trochę słodkie, muszę uważać co się z tego rozwinie

- kapsel czerwony, wersja BA czerwony metaliczny 

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

03.11.2017
 
Warka #39 Świąteczny Stout
 
Surowce:
 
Lager MEP 4 kg

Caramunich II Weyermann 0,3 kg
Carafa II Special Weyermann 0,21 kg
Barwiący Strzegom 0,12 kg

Czekoladowy ciemny 1200 Strzegom 0,12
 
EKG 20 g

Marynka 10 g


Laktoza 0,5 kg
Przyprawy do piernika 30 g Kamis
Skórka świeżej pomarańczy (3 pomarańcze)
Do połowy butelek ekstrakt z wanilii burbon z Oetkera
 
Drożdże US-05 uwodnione

 

Profil wody [mg/l]:
Ca2+ - 110
Mg2+ - 4
Na+ - 12
SO42- - 53
Cl- - 19

HCO3- - 180
 
Zacieranie:

Mash In  - 16 L, pH zacieru 5,9 mierzone w 70°C z dodatkiem Carafy, nie zakwaszane

68-69°C - 60'
Mash Out 78°C do mash outu dodany barwiący i czekoladowy

 
Wysładzanie:

17 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 6,2
 
Gotowanie:
60' EKG 30 g

15' Marynka 10 g - w kalkulatorze ibu mam na pół godziny bo liczę z czasem spuszczenie brzeczki przez chłodnicę

 
Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 18°C planowane 2 tygodnie burzliwej 17°C

Przyprawy będą macerowane w alkoholu i dodane przy rozlewie razem z laktozą i syropem do refermentacji


Parametry:
V = ferm. 22 L / but. ? L - nagazowanie 1,8 vol CO2
OG 12,6°Blg (bez laktozy, z laktozą powinno być 14,4°Blg)
FG 4,6°Blg przed laktozą
Alkohol 4,4% obj
24 IBU
 
Uwagi:

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

01.12.2017
 
Warka #40 Vermont IPA
 
Surowce:
 
Lager MEP 2,5 kg

Pilsner MEP 1,5 kg
Słód pszeniczny Strzegom 1 kg
Płatki owsiane błyskawiczne  1 kg

Caramel Pils BestMälz  0,3 kg
 

EKG 20 g
Chinook 20 g

Mosaic 72 g

Waimea 50 g

Drożdże US-05 - gęstwa z warki #39 (zbiór 26.11)

 

Profil wody [mg/l]:
Ca2+ - 80,1
Mg2+ - 9,4
Na+ - 23,9
SO42- - 98,1
Cl- - 92,8

HCO3- - 73,2
 
Zacieranie:

Mash In  - 21 L, pH zacieru 5,5 mierzone w 65°C

68-66-68°C - 60'
Mash Out 78°C 

 
Wysładzanie:

11,5 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 4,6 w 80°C
 
Gotowanie:
40' EKG 30 g

0' Chinnok 20 g

0' Mosaic 22 g

 
Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 18°C planowane 12 tygodnie burzliwej 17°C

 

Na zimno 3 dni po 50 gramów Mosaica i Waimea


Parametry:
V = ferm. 22 L / but. ? L - nagazowanie 2,0 vol CO2
OG 14,4°Blg
FG ?°Blg
Alkohol ?% obj
40 IBU
 
Uwagi:

- no i stuknęła 40 warka! 

- trzeba dawać mniej wody do zacierania, bo straty przy wysładzaniu obniżyły wydajność o 10%, a zwykle musiałem rozcieńczać w garnku

- kapsel zielony "V"

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

30.03.2018
 
Warka #41 Lite Japan Rye Pale Ale
 
Surowce:
 
Lager MEP 2,5 kg

Płatki żytnie błyskawiczne 1 kg

 
Chinook 15 g

Oktawia 30 g

Sorachi Ace 50 g


Drożdże US-05 saszetka wysypana bezpośrednio na brzeczkę

 

Profil wody [mg/l]:
Ca2+ - 80
Mg2+ - 13,1
Na+ - 11
SO42- - 149
Cl- - 46

HCO3- - 73,2
 
Zacieranie:

Mash In  - 12,5 L, pH zacieru 5,4 mierzone w 70°C

69-63-70°C - 80'
Mash Out 78°C + rozcieńczyłem na oko wodą do wysładzania bo wydawało się gęste

 
Wysładzanie:

15 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,5 w 80°C
 
Gotowanie:
45' nic

15' Chinnok 15 g

0' Oktawia 30 g

 
Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 18°C planowane 16 dni burzliwej 17°C

 

Na zimno 3 dni 50 gramów Sorachi Ace


Parametry:
V = ferm. 25 L / but. ? L - nagazowanie 2,2 vol CO
2
OG 8,5°Blg
FG 2,8°Blg
Alkohol 3% obj
20 IBU
 
Uwagi:

- pyszne! Sorachi pięknie oddał aromaty , żyto sprawia wrażenie, jakbym miał do czynienia z jakąś 12 i dodaje fajnego posmaku, goryczka minimalnie za duża, chociaż to mogą być chmieliny. Wciąż jednak mega pijalne.

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

01.05.2018
 
Warka #42 SRAPA (Smoked Rye APA)
 
Surowce:
 
Lager MEP 2 kg

Żytni Strzegom 1 kg

Whisky 45 ppm Castlemalting 1 kg

 
Chinook 20 g

Iunga 15 g

Falconer's Flight 50 g


Drożdże US-05 z warki #041 100 g zbitej gęstwy (3 łyżki)

 

Profil wody [mg/l]:
Ca2+ - 80
Mg2+ - 13,1
Na+ - 11
SO42- - 149
Cl- - 46

HCO3- - 73,2
 
Zacieranie:

Mash In  - 14 L, pH zacieru 5,4 mierzone w 70°C

69-64-69°C - 80'
Mash Out 78°C

 
Wysładzanie:

18 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,3 w 80°C (końcówkę dolałem do piwa bo wsładzało się poniżej 3 blg)
 
Gotowanie:
60' Iunga 15 g

5' Chinnok 15 g

 
Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 20°C planowane 14 dni burzliwej 18°C

 

Na zimno 3 dni 50 gramów Falconer's Flight


Parametry:
V = ferm. 24 L / but. ? L - nagazowanie 2 vol CO
2
OG 11°Blg
FG 3,6°Blg
Alkohol 4% obj
32 IBU
 
Uwagi:

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

22.07.2018
 
Warka #43 Kveik APA
 
Surowce:
 
Lager MEP 4 kg

Carafa Special II Weyermann 0,1 kg

 
Marynka 20 g

Oktawia 20 g

Cascade szyszka z własnej uprawy 40 g

Citra 50 g


Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik rozbujane na litrowym starterze przez niecałe 2 dni

 

Profil wody [mg/l]:
Ca2+ - 90
Mg2+ - 13,1
Na+ - 11
SO42- - 149
Cl- - 46

HCO3- - 85
 
Zacieranie:

Mash In  - 12,5 L, pH zacieru 5,2 mierzone w 64°C

64°C - 70'
Mash Out 77°C

 
Wysładzanie:

21 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,3 w 80°C (końcówkę dolałem do piwa bo wsładzało się poniżej 3 blg)
 
Gotowanie:
40' Marynka 20 g

10' Oktawia 20 g

 00' Cascade 40 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 26°C 5 dni burzliwej 25°C

Kilka godzin po rozpoczęciu fermentacji temperatura w skrzyni skoczyła do 28°C

 

Na zimno 1 dzień  50 gramów Citra


Parametry:
V = ferm. 27 L / but. ? L - nagazowanie 2,2 vol CO
2
OG 9,7°Blg
FG 3°Blg
Alkohol 3,5% obj
30 IBU
 
Uwagi:

- carafe dodałem na końcu mash outu, jestem ciekaw czy da coś poza kolorem

- chłodzenie do 25 a do 18 to niebo a ziemia, czuję że polubię się z tymi drożdżami

- kapsel srebrny "K"

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.07.2018
 
Warka #44 Kveik CDA
 
Surowce:
 
Lager MEP 5,5 kg

Caramel Pils BestMälz  0,3 kg

Carafa Special II Weyermann 0,25 kg

Chocolate Fawcett 0,25 kg

 
Marynka 30 g

Chinook 25 g

Cascade szyszka z własnej uprawy 30 g

Falconer's Flight 30 g

Southern passion 50 g

 

Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik z warki #43 gęstwa zebrana dzień wcześniej ok 200 ml

 

Profil wody [mg/l]:
Ca2+ - 52
Mg2+ - 6
Na+ - 14
SO42- - 60
Cl- - 50

HCO3- - 90
 
Zacieranie:

Mash In  - 19 L, pH zacieru 5,6 mierzone w 67°C

67°C - 75'

Dodanie słodów palonych do podgrzewania
Mash Out 77°C 

 
Wysładzanie:

14 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH nie sprawdzałem i nie modyfikowalem
 
Gotowanie:
60' Marynka 30 g

15' Chinook 25 g

 00' Cascade szyszka 30 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 28°C planowane 10 dni burzliwej 28°C

 

Na zimno 2 dni  50 gramów Southern passion 50 g


Parametry:
V = ferm. 22 L / but. 40x0,5 = 20 L - nagazowanie jedna miarka cukru

OG 15,9°Blg
FG 4,4°Blg
Alkohol 6,3% obj
52 IBU
 
Uwagi:

- nie mam pojęcia czemu tak słabo przefermentowało, 2 dni na cichej nie zmieniło się nic, więc zabutelkowałem, zresztą i tak już dużo czasu miały na dojedzenie, może mi zacieranie nie poszło (chyba przyda sie nowy pHmetr)

- kapsel żółty "K"

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

28.08.2018

 

Warka #45 Farmhouse Sour Ale / #46 Cascade Pale Ale
 
Surowce:
 
Lager MEP 6 kg

Caramel Pils BestMälz  0,3 kg

 
EKG 20 g

 

Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik z warki #44 ok 200 ml do 23,5 L
Drożdże THE YEAST BAY Farmhouse Sour Ale fiolka do 12 L

 

Profil wody [mg/l]:

niemodyfikowany 

 
Zacieranie:

Mash In  - 19 L,

67°C - 90'
Mash Out 77°C 

 
Wysładzanie:

26 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH nie sprawdzałem i nie modyfikowałem. Ostatnie 6 litrów poszło bezpośrednio do brzeczki.
 
Gotowanie:
40' EKG 20 g


Fermentacja:
Brzeczka do Yeast Bay schłodzona do 20°C - fermentacja 12 dni

 

Brzeczka do Kveik schłodzona do 25°C - 15 dni burzliwej

 

Na zimno 3 dni  83 gramy szyszki Cascade z własnej hodowli (12.09 rano)


Parametry:
V = ferm. 23,5 +12 L / but. 23x0,5+2x0,33 = 12 L - nagazowanie jedna miarka cukru

PA 33x0,5 + 2x1,75 + 2x0,33 
OG 11,3°Blg
FG 1°Blg - Sour-Alkohol 5,4% obj

FG 2,6°Blg - PA-Alkohol 4,6% obj

8 IBU

 

Uwagi:

- kapsel czerwony "S" Farmhouse

- w wersji sour absolutnie zero sour, szkoda

- za to całkiem fajny belg z tego wyszedł 

- kapsel niebieski "K" Cascade

 

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

26.09.2018
 
Warka #47 Norvegian Barley Wine
 
Surowce:
 
Lager MEP 5 kg

Monachijski I Strzegom 3,85 kg

RedX BestMälz 0,5 kg

Carapils BestMälz 0,5 kg

 
Marynka 12 g

Cascade szyszka z własnej uprawy 25 g 2018

Falconer's Flight 30 g

EKG 25 g

 

Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik z warki #46 gęstwa, ok 300 ml

 

Profil wody [mg/l]:
Ca2+ - 54,3
Mg2+ - 17,1
Na+ - 9,3
SO42- - 103,2
Cl- - 42,6

HCO3- - 73
 
Zacieranie:

Mash In  - 25 L, pH zacieru 5,6 mierzone w 66°C

66°C - 60'

70°C - 30''

Mash Out 78°C 

 
Wysładzanie:

? litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,8 (w sumie 25L przelałem)


Gotowanie:
60' Marynka 12 g

60' Falconer's Flight 30 g

30' Cascade (2018) szyszka 25 g

15' EKG 25 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 20-30?°C planowane 21 dni burzliwej 23°C

 


Parametry:
V = ferm. 18 L / but. ? L 

OG 23,2°Blg
FG 7,7°Blg
Alkohol 9,0% obj
60 IBU
 
Uwagi:

- KOSIOR

 

26.09.18 Warka #48 Fruit Wild Ale 

 

Warka z wysłodzin, odparowywana długo z 18,5 L

Miał pójść Yeast Bay, ale zdaje się że omyłkowo poszedł już wcześniej do chleba zamiast zakwasu ://///////// 

 

Gotowanie:
15' Loomik 6 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 20?°C planowane 20 dni burzliwej 21°C

Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik z warki #46 gęstwa, ok 50 ml

Na cichą polecą jakieś owoce i dzikie drożdże, jeszcze nwm skąd, może jakiś osad z butli po lambiku

Jednak na cichą poszedł osad z któregoś mojego ostatniego bretta (zdaje się że wiśni) i kilogram puszkowanych brzoskwiń. 

Leżało na owocach 4,5 miesiąca w szklanym gąsiorze. Zabutelkowane z miarką cukru.


Parametry:
V = ferm. 9,5 L / but. 19x0,5L 

OG 11,5°Blg + brzoskwinie nwm
FG ?°Blg
Alkohol ???% obj
5 IBU

 

Uwagi:

- przy butelkowaniu zapowiada się świetnie, w smaku dobrze, w zapachu brzoskwinie, teraz tylko czekać

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

 

14.02.2019
 
Warka #49 Chocolate Stout
 
Surowce:
 
Lager MEP 3,5 kg

Wiedeński Strzegom  0,5 kg

Płatki owsiane 0,5 kg

Carafa Special II Weyermann 0,17 kg

Chocolate Fawcett 0,27 kg

Laktoza 0,5 kg

 
Iunga (2016) 20 g

 

Ziarna kakaowca

 

Drożdże US-05 z saszetki nawodnione

 

Profil wody [mg/l]:
Dublin inspired

Ca2+ - 125
Mg2+ - 10
Na+ - 29
SO42- - 53
Cl- - 13

HCO3- - 273
 
Zacieranie:

Mash In  - 17,5 L, pH zacieru ? zepsuty pH metr

68°C - 60'

Dodanie słodów palonych w 30'
Mash Out 77°C 

 
Wysładzanie:

15 litrów w porcjach różnych (75-80°C) 

 

Dałem do brzeczki 2 ml kwasu mlekowego
 
Gotowanie:
60' Iunga 20 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 17°C planowane 14 dni burzliwej 17°C

 

Na zimno 4 dni 250 g prażonych ziaren kakaowca + 500 g laktozy (oba zagotowane w 700 ml wody)


Parametry:
V = ferm. 24 L / but. ?

OG 12,7°Blg (bez laktozy)
FG 3,6°Blg (bez laktozy)
Alkohol 4,9% obj
22 IBU
 
Uwagi:

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

23.03.2020
 
Warka #51 APA
 
Surowce:
 

Lager MEP 5 kg


Falconer's Flight (2016) 25 g

Oktawia (2018) 20 g

Cascade domowe 50 g

Amarillo 50 g

RPA blend 50 g 

 

Drożdże US-05 z saszetki nawodnione (03.22)

 

Profil wody [mg/l]:
Moja + 2 ml kw. mlekowego do zacierania + 2 ml kw. mlekowego do wysładzania + 5 g gipsu piwowarskiego do gotowania
 
Zacieranie:

Mash In  - 15 L,

68-65-68-65°C - 60'
Mash Out 77°C 

 
Wysładzanie:

18 litrów w porcjach różnych (75-80°C) 


Gotowanie:
(30,5L/10,8°Blg)

 

60' FF 20 g

40' Oktawia 20 g

00' FF 5 g + Cascade szyszka 50 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 17°C, byłó 18 dni burzliwej 14-18°C

 

Na zimno 2 dni Amarillo 50 g + RPA Blend 50 g


Parametry:
V = ferm. 24 L / but. 43*0,5 L = 21,5 L

OG 13,2°Blg
FG 2,9°Blg
Alkohol 5,6% obj
45 IBU
 
Uwagi:

- Duże straty związane z osadem drożdzowym i chmielinami.

- Ciekawie pachną te chmiele, bardziej w stronę Sorachi niż ameryki, z pełną oceną aromatu poczekam, aż piwo w pełni się nagazuje.

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.03.2020
 
Warka #52 Herbal Kveik Ale
 
Surowce:
 
Lager MEP 3,5 kg

 
Opal 20 g

Hibiskus 35 h

Lawenda 9 g

 

Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik w starterze 8°Blg 0,6 L (05.06.20)

 

Profil wody [mg/l]:
Ca2+ - 66
Mg2+ - 10
Na+ - 16
SO42- - 54
Cl- - 91

HCO3- - 73
 
Zacieranie:

Mash In  - 12 L, pH zacieru 5,6 mierzone w 66°C

66°C - 45'
Mash Out 75°C 

 
Wysładzanie:

15 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,6

Dodane 3 L wody bo wysłodziny < 3°Blg
 
Gotowanie:

(26L/8,6°Blg)


50' Opal 20 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 25°C.

Drożdże zadane z dobowego startera bez mieszadła (kilka razy na godzinę pokręciłem kolbą).

Fermentacja w kartonowym pudle żeby podwyższyć temperaturę.

 

Na zimno albo z cukrem do refermentacji w formie herbatki do połowy pójdzie hibiskus do drugiej lawenda. Co do ilości muszę jeszcze doczytać.


Parametry:
V = ferm. 21 L / but. 42*0,5 + 6*0,3 = 22,8 L 

OG 10,7°Blg -> korekta po dodaniu naparu: Hibiskus = 10°Blg, Lawenda = 9,7°Blg

FG 3,3°Blg -> po rozcieńczeniu pewnie ze 3°Blg
Alkohol 3,9% obj
20 IBU
 
Uwagi:

- Od początku gotowania do zadania drożdży minęła równa godzina. Chłodzenie brzeczki na kveiki to super sprawa.

- Fermentacja zaczęła się tego samego dnia po ok 10 h.

- Piwo eksperymentalne na rozruszanie drożdży.

- Zabutelkowane 4.04. Kapsel: Hibiskus = Różowy "H", Lawenda = Niebieski "L". 

- do butelkowania po 10 litrów bazowego + to co przefiltrowałem przez drip z naparu razem z 45 g glukozy.

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

08.04.2020
 
Warka #53 Norvegian Barley Wine v2
 
Surowce:


Lager MEP 4,5 kg

Monachijski I Strzegom 4 kg

Żytni Strzegom 1 kg

Carapils BestMälz 0,5 kg

Carared Weyermann 0,2 kg

 
Columbus (12,6%) 30 g

Mistral (7,9%) 25 g

Herkules (17,3%) 20 g

 

Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik z warki #52 gęstwa, ok 200 ml

 

Profil wody [mg/l]:
Ca2+ - 54
Mg2+ - 17
Na+ - 9
SO42- - 103
Cl- - 42

HCO3- - 73
 
Zacieranie:

Mash In  - 26,5 L, pH zacieru 5,2 mierzone w 66°C

66°C - 60'

72°C - 30''

Mash Out 77°C 

 
Wysładzanie:

? litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,7 (w sumie 25L przelałem). 


Gotowanie:
(28L/20,7°Blg)

 

120' -

60' Herkules 20 g

30' Columbus 30 g

10' Mistral 25 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 22°C planowane 21 dni burzliwej w kartonowym pudełku do utrzymania ciepła. 

 

Wyszło 40 dni burzliwej bez zlewania na zimną.

 


Parametry:
V = ferm. 19 L / but. 22x0,5 L i 21x0,33 L = 18 L

OG 25,1°Blg
FG 9,95°Blg
Alkohol 9% obj
65 IBU
 
Uwagi:

- Powtórka mojego najlepszego moim zdaniem piwa do tej pory, no i jak znalazł dojrzały BW na jesień.

- Długie gotowanie zwiększyło wydajność, sprawdziłem ile odparowało po pół h gotowania i postanowiłem, że pogotuję w sumie 2 godziny. Wyszło najbardziej gęste piwo w mojej karierze, z czego jestem zadowolony.

- Duże straty na hopstopperze niestety prawie litr. Chmiel zdekantowany i dodane do warki wysłodzinowej ok. 0,5 L.

- Kapsel srebrny "BW2". 

 

08.04.20 Warka #52,5 Rosemary & Citrus Zest Amber Ale

 

Warka z wysłodzin, których wyszło 13 L o ekstrakcie 7,7°Blg. 

 

Gotowanie:
30' Columbus 8 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 24°C planowane 7 dni burzliwej w temperaturze pokojowej. 

Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik z warki #52 gęstwa, ok 50 ml. 

Na cichą pewnie jakiś chmiel, albo zioła, bo po udanym eksperymencie z herbalem (szczególnie wersja lawendowa mam ochotę na więcej). 

 

Update: zabutelkowane 14.04, czyli 6 dni po warzeniu z naparem pół litra z 4,5 g rozmarynu suszonego kamis, 6,5 g curacao i 5 g skórki cytryny suszonej i cukrem do refermentacji. 


Parametry:
V = ferm. 12 L / but. 22x0,5 L + 1x0,33 L

OG 9,3°Blg 
FG 2,7°Blg
Alkohol 3,5% obj
20 IBU

 

Uwagi:

- Gotowane 30 minut, bo i tak byłem zmęczony po BW, niech z tego piwa wyjdzie cokolwiek, byle nie było zakażenia, bo planuję odzyskać drożdże :P

- Kapsel ciemna zieleń "R". 

 

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.04.2020
 
Warka #54 Benzopyrene III
 
Surowce:
 
Castle Malting Whisky 45 ppm 3 kg (52%)

Strzegom Żytni 2 kg

BestMalz RedX 0,2 kg

Weyermann Carafa Special III 0,2 kg

BestMalz Chocolate  0,2 kg

Strzegom Barwiący 0,1 kg

 

Columbus 30 g

Mistral 15 g

 

Drożdże Fermentis US-05 zebrane z warki #51 (zbiór 10.04.20)

 

Profil wody [mg/l]:
Ca2+ - 87
Mg2+ - 5
Na+ - 35
SO42- - 49
Cl- - 59

HCO3- - 147
 
Zacieranie:

Mash In  - 17 L, pH zacieru 5,2 mierzone w 66°C

67(63)°C - 40'

72(70)°C - 20'
Mash Out - 78°C 

 
Wysładzanie:

14 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,8

(zatkało się pomimo dodania łuski gryczanej, pewnie stad spadek wydajności, zdecydowanie nie wskazany jest pośpiech przy 35% żyta)
 
Gotowanie:

(24,4/15,3°Blg)


60' Columbus 30 g

10' Mistral 15 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 18°C.

Planowa fermentacja ~3 tygodnie w 17°C 

 

Wyszło równe 6 tygodni w 17°C

 


Parametry:
V = ferm. 19,2 L / but. 34x0,5 L

OG 18,1°Blg

FG 6,2°Blg 
Alkohol 6,7% obj
50 IBU
 
Uwagi:

- dawno już mi się nic nie przytkało przy wysładzaniu i poczułem się zbyt pewnie

- liczyłem na więcej wody do wysładzania żeby zwiększyć wydajność i niestety się przeliczyłem i trzeba było zawracać, ale w wydajności nie ma tragedii

- dobra, dwa mocarze sobie fermentują, przerwa w warzeniu

- kapsel czarny 

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

19.09.2020
 
Warka #55 Działkowa APA
 
Surowce:
 
MEP Lager

 

Herkules 15g

Cascade z własnej uprawy zmielony 350 g

 

Drożdże Fermentis US-05 z saszetki nawodnione

 

Profil wody [mg/l]:

5 g gipsu piwowarskiego

 
Zacieranie:

nie pamiętam pewnie na lenia

 
Wysładzanie:

nie pamiętam

 
Gotowanie:

(24 L)


60' Herkules 15 g

30' Cascade 50 g

0' Cascade 100 g

 


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 18°C.

Planowa fermentacja burzliwa ~3 tygodnie w 17°C 

Cicha 4 dni z 200 g chmielu Cascade

 

 


Parametry:
V = ferm. 22 L / but. 40x0,5 L

OG 13,3°Blg

FG 4,6°Blg 
Alkohol 4,7% obj
50 IBU
 
Uwagi:

- zdecydowanie warto posiadać swój krzew jakiegoś amerykańca ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24.10.2020
 
Warka #56 Grodziskie
 
Surowce:
 
Strzegom Słód pszeniczny wędzony dębem 3 kg

 

Mistral 8 g

Opal 9 g

 

Drożdże Fermentis US-05 zebrane z warki #55 parę dni wcześniej

 

Profil wody [mg/l]:

bez zmian

 
Zacieranie:

Mash In  - 71°C - 11 L

66)°C - 40'

72°C - 40'
Mash Out - 78°C 

 
Wysładzanie:

20 litrów w porcjach różnych (75-80°C) z 3 ml kwasu mlekowego

 
Gotowanie:

(27 L)


60' Mistral 8 g

20' Opal 9 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 17°C.

Planowa fermentacja ~3 tygodnie w 16°C 


Parametry:
V = ferm. 21,5 L / but. ?x0,5 L

OG 7,7°Blg

FG ?°Blg 
Alkohol ?% obj
? IBU
 
Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

15.02.2021
 
Warka #57 Hazy APA
 
Surowce:
 
MEP Lager 4 kg

 

Columbus 30g (12,6%)

Bravo 25 g (13,9%)

Ekuanot 100 g (13,6%)

Jaryllo 100 g  (15%)

 

Drożdże Nottingham bezpośrednio na brzeczkę

 

Profil wody [mg/l]:

5 g gipsu piwowarskiego do gotowania

 
Zacieranie:

Mash In  - 71°C - 14 L

67°C - 40'

72°C - 20'
Mash Out - 78°C 

 
Wysładzanie:

23 L / 70-80°C ciągłe

 
Gotowanie:

(32 L / 8,35°Blg)


60' Columbus 30 g

30' Bravo 25 g

0' Ekuanot 50 g

 


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 18°C.

Planowa fermentacja burzliwa ~2 tygodnie w 17°C 

Cicha 4 dni z Jaryllo 100 g i Ekuanot 50 g

 

 


Parametry:
V = ferm. 25 L / but. 26x0,5 L + 2x0,33L

OG 9,4°Blg

FG 3,6°Blg 
Alkohol 3% obj
? IBU
 
Uwagi:

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

21.03.2021
 
Warka #58 Cappuccino Pale Ale
 
Surowce:
 

Pszeniczny Viking Malt 3 kg

Lager MEP 2 kg

Słód kawowy Castle Malting 0,5 kg

 

Laktoza 500 g

 

Opal 30 g

 

Brazylia Cemorrado Chocolate Edition Duży fermentor 200 g - coldbrew, mały fermentor 3x30 g -  aeropress

 

Drożdże Drożdże Nottingham z warki #57

 

Profil wody [mg/l]:

Tylko modyfikowane  pH

 
Zacieranie:

Mash In  - 19 L, pH zacieru 5,9 mierzone w 67°C

67°C - 40'

71°C - 30'
Mash Out 76°C 

 
Wysładzanie:

24 litry wysładzanie ciągłe (75-80°C) pH 5,4
 
Gotowanie:

(37,5L/9,6°Blg)


60' Opal 30 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 17°C.

12 L do małego fermentora z 1,5 łyżkami gęstwy

 

Do kadzi warzelnej po odlaniu pierwszego fermentora dodatek 0,5 kg laktozy

 

18,5 L do dużego fermentora + 2 litry brzeczki z chmielinami zagotowane z 1,5 L wody zdekantowane znad osadu po schłodzeniu bezpośrednio do fermentora + 2,5 łyżki gęstwy

 

14 dni fermentacji


Parametry fermentora małego:
V = ferm. 12 L / but. 25*0,5 = 12,5 L 

OG 10,8°Blg 

FG 2,7°Blg (6 Brix)
Alkohol 4,3% obj
20 IBU

Kapsel srebrny "58"
 

Parametry fermentora dużego:
V = ferm. 22 L / but. Wersja podstawowa 31*0,5 L = 15,5 L 

Wersja z mlekiem 11*0,5 L +1*0,3 L =  10,8 L

OG 12,4°Blg przed rozcieńczeniem, po dodaniu wody kalkulator wyliczył jakieś 11,5°Blg

FG 5,3°Blg (8 Brix)

(a po dodaniu mleka (już bez glukozy do butelek 7,5brix?) - coś chyba nie wyszło, może kawa wpłynęła na odczyt, obstawiam, że alkoholu wyszło ok 4% jak w pierwszym
Alkohol 3,3% obj
20 IBU

Kapsel czarny - wersja podstawowa brązowa kreska lakieru, wersja milk - kremowa kreska


Uwagi:

- Kawa grubo mielona przed wrzuceniem do fermentora na zimno ok. 200 g na 1,5 doby -> coldbrew bezpośrednio w brzeczce

- do części butelek planuję dodać odtłuszczonego mleka w proszku ostatnie 5 litrów dużego fermentora poszło 50 g mleka odtłuszczonego w proszku i litr wody - ogrzane do jakiś 65°C

- do małego fermentora aeropress 3 x 30 g kawy i 150 ml wody w 95°C parzone 90 sekund i glukoza na 1,6 vol

- kawy nie wybrałem jeszcze, pójdzie coś o profilu czekoladowo-orzechowym  poszła do obu piw Brazylia Cemorrado Chocolate Edition - wersja coldbrew już teraz pachnie dokładnie tak, jak oczekiwałem :)

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

06.04.2021
 
Warka #59 Cherrywood Smoked Stout
 
Surowce:
 
Strzegom Wędzony wiśnią 3 kg (52%)

MEP Lager 3 kg

Płatki owsiane 0,5 kg

Weyermann Carapils 0,2 kg

Weyermann Carafa Special III 0,3 kg

BestMalz Chocolate  0,3 kg

 

Herkules (17,3%) 25 g

 

Drożdże Nottingham dwudniowa gęstwa (2,5 czubatej łyżki) z warki #59

 

Profil wody [mg/l]:

+ 5g CaCO3 do warzenia

 
Zacieranie:

Mash In  - 20 L, pH zacieru 6,2 mierzone w 66°C

66°C - 40'

72°C - 40' + słody palone
Mash Out - 78°C 

 
Wysładzanie:

20 litrów wysładzania ciągłego (75-80°C)
 
Gotowanie:

(32 L/14°Blg)


60' Herkules 25 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 18°C.

Planowa fermentacja ~4 tygodnie w 17°C 


Parametry:
V = ferm. 25 L / but. ?x0,5 L

OG 16,8°Blg

FG 5,8°Blg 
Alkohol 6% obj
38 IBU
 
Uwagi:

- zabutelkowane 26 butelek, pozostałe 12 litrów do małego fermentora z 250 g suszonej żurawiny

- kapsle czerwone "59"

 

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

09.01.2022
 
Warka #60 Kveik APA
 
Surowce:
 
Lager MEP 4 kg

 
Bravo 20 g

Cascade szyszka z własnej uprawy 50 g

Sorachi Ace 100 g


Drożdże Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik rozbujane na litrowym starterze przez 2 dni

 

Profil wody [mg/l]:
Łódzka + 5 g gipsu
 
Zacieranie:

Mash In  - 12,5 L, pH zacieru 5,5 mierzone w 64°C

64°C - 75'
Mash Out 77°C

 
Wysładzanie:

21 litrów w porcjach różnych (75-80°C) pH 5,1 w 80°C ostatnie 2,6 litra bezpośrednio do gara
 
Gotowanie:
50'

40' Bravo 20 g

10' Cascade 50 g


Fermentacja:
Brzeczka schłodzona do 23°C 12 dni burzliwej w T pokojowej

 

Na zimno 1 dzień  100 gramów Sorachi Ace


Parametry:
V = ferm. 23 L / but. ? L - nagazowanie 2,2 vol CO
2
OG 10,5°Blg
FG 1,3°Blg
Alkohol 4,9% obj
? IBU
 
Uwagi:

-

Edytowane przez Roboraff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.