Skocz do zawartości

Browar Perkele


Rekomendowane odpowiedzi

25.12.2014 roku postanowiłem uwarzyć pierwszą warkę z zacieraniem i oicjalnie otworzyć browar domowy "PERKELE".

 

1# RIS

 

W oparciu na recepturze z wiki,choć pozmieniałem nieco,a to z tego względu,że nie wszystko mogłem dostać w sklepie.

 

Brzeczka nastawna:10 litrów

Blg: 23

 

Skład:

3,5 kg Pale ALe

1kg Pilzneński

0,3 kg Jęczmień palony

0,35 kg Caraaroma

0,4 kg Carramunich II

0,2 kg płatki jęczmienne

0,2 kg płatki owsiane

0,2 kg płatki pszenne

0,25 kg Carafa I

 

Zacieranie: 17 litrów wody,90minut,jęczmień palony i płatki dodane w 60 minucie gotowania,Carafa dodany w 70 minucie gotowania

 

Gotowanie: 160 minut, 67 C

 

Chmielenie : 40 gram Marynka w 90 minucie,30 gram Ammarilo w 120 minucie

 

Drożdże: suche T-58

 

Temperatura fermentacj : około 17 C

 

2# Cieńkusz z RISA

 

Brzeczka nastawna : 7 litrów

Blg: 15

 

Gotowanie :70 minut ,67 C

 

Chmielenie: Herkules 20 gram w 30 minucie, 10 gram Kohahtu w 50 minucie

 

Dodatki dodane na jakieś 5 minut przed końcem : gałka muszkatałowa,czerwone chili,kubek kawy,cynamon

 

Drożdże: US-05

Temperatura fermentacj : około 17 C

 

 

Komentarz do warki 1 i 2:błędy i jeszcze raz błędy.W pierwszej warce z braku towaru nie mogłem kupić wszystkich składników,i w myśl zrób to sam,bez konsultacji i żadnego doświadczenia sam ulożyłem recepture i nie wiadomo co z tego wyjdzie.W cieńkuszu natomiast ,na którym za bardzo mi nie zależało dałem wolną ręke mojej dziewczynie,a ta nawsypywała co miała pod ręką,"bo ładnie pachnie" i też nie wiemy co z tego będzie.Nieco inaczej spędzone święta i po mimo wielu błędów zabawa była świetna i zamierzam kontunować moje piwowarzenie,lecz tym razem z nieco większą dokładnością:)

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#1 Przelane na cichą 15 dniach burzliwej zeszło tylko do 10blg,chyba to za sprawą spadku temperatury otoczenia;/ Za 2 tygodnie butelkuje.

 

#2 warka zabutelkowana.Zeszło z 15 do 3,5 blg czyli piwo będzie miało jakieś 6% alkoholu.Za jakiś miesiąc jak się ułoży to posmakuje,po pomiarze blg spróbowałem troche i zarówno w aromacie jak i zapachu jest sporo gałki,goryczka także gałkowa ale pije się ze smakiem.Strasznie mętne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 3 FAH w oparciu o recepture z wiki

 

Brzeczka nastawna : 25 litrów

Blg: 14

 

Zacieranie: 6kg słód pilzneński w 20 litrów wody,

słody wsypałem do 40 stopniowej wody,

podgrzanie do 60 stopni przerwa 10 minut,

podgrzanie do 72 stopni przerwa 45 minut,

wygrzew 77 stopni przerwa 10 minut.

 

Odebrałem około 17 litrów brzeczki i wysładzalem 4,3,3.Uzyskałem 27 litrów przed gotowaniem ,pelny gar i musiałem robić na 2 garki,ale dalo rade :)

 

Gotowanie 90 minut

start 25 gram marynka,

10 minut- 15 gram herkules,

45 minuta - 45 gram Kohahtu,

75 minuta- 20 gram amarillo

85 minuta - 10 gram mechu irlandzkiego.

Na cichą dorzuce 20 gram Amarillo

 

Drożdże US-05

Temperatura fermentacji 16 stopni.

 

W ramach eksperymentu pozostałość słodu wysłodziłem praktycznie do zera,razem wyszło mi 24 litry ,7 blg,pochmieliłem resztkami i zobaczymy co wyjdzie.W zamyśle ma to być piwo praktycznie bezalkoholowe,zrobiłem je z ciekawości.Drożdże s33

Edytowane przez WojtekBezportek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To drugie piwo trzeba już było zagęścić do 9 czy 10 blg. bo 7 to strasznie miało.

 

Nazwa browaru przypomina mi teksty z Pana Lodowego Ogrodu, Jarosława Grzędowicza. Kto czytał to wie. :D

 

Specialnie zrobiłem 7 blg w ramach eksperymentu co wyjdzie,jestem świerzakiem w dziedzinie piwowarstwa i bardziej przemawia do mnie praktyka niż sucha wiedza,jak piwo będzie słabe to poleci w kanał i tyle,a może wyjdzie z niego lekki napój orzeźwiający z czego się będe cieszył bo to miałem w zamyśle.

 

Browar tak nazwałem z paru powodów,Pierwszy to nawiązanie do Pana Lodowego Ogrodu, drugi do zespołu który bardzo lubie, trzeci do fińskiego boga ,czwarty powód to często używam tego słowa w polskim tłumaczeniu (oczywiście jak się wnerwie deko):D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W sobotę zabutelkowałem RISa i bezalkoholowego FAHa,RIS po pomiarze dalej miał 10 blg w smaku jest mocniej Black IPA niż RIS,ale jak na pierwszy raz myślę że ok.W przypadku bezalkoholowego FAHa, uzyskałem efekt zamierzony z tym,że jest cierpkość w smaku,myśle że to za sprawą wysładzania praktycznie do zera.

 

Dziś przelałem na cichą #3 FAH,jest cierpkość w smaku,wydaje mi się że to przez mech irlandzki,chyba dałem za dużo i nie przefiltrowałem dobrze.Rzucę coś na cichą może deko przykryje to.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

4#IAAA

 

Moja 4 warka miało być AIPA,ale chyba wyszło American amber ale w wersji imperialnej :)

 

5,5 kg słód pale ale

0,35 kg caraaroma

0,35 kg caramunich II

0,7 kg pszeniczny jasny

 

Zacieranie:

Słody wsypałem do 20 litrów wody o temperaturze 66 stopni,zeszło do 62 stopni i trzymałem na tej temperaturze 15 minut.Podgrzanie do 68 stopni ,przerwa 60 minut.Wygrzew 78 stopni przerwa 10 minut i wysładzanie.

Wysładzałem 4,4,4 i oderałem jakieś 25 litrów brzeczki o blg 15.

 

Gotowanie.

10 minuta 30 gram ammarilo

30 minuta 15 gram amarilo

50 minuta 20 gram centential

60 minuta 10 gram centential

65 minuta 2 gramy mchu irlandzkiego

70 minuta koniec gotowania

 

Po przelaniu do fermentora uzyskałem 20,5 litra brzeczki nastawnej o blg 21,5 .Zadałem 2 paczki drożdzy us-05.

 

W ramach eksperymentu wysłodziłem resztę i uzyskałem 15 litrów brzeczki o blg 3,dziś będę to gotował i podbije blg cukrem oraz dodam około 0,5 litra zagęszczonego syropu o smaku czarnej porzeczki,zobaczymy co z tego wyjdzie.Celuje w 10 litrów ,10 blg ,lekko chmielone herkulesem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#5 Blondie  z Brewferm

 

Warka z zestawu surowców Brewferm który miałem w zestawie startowym do robienia piwa z Brewfermu.Skład pilzneński,melaidynowy, pszeniczny- niestety nie wiem ile kilo było,bo nie pisze ,dorzuciłem od siebie 400 gram pszenicznego.

Słody wrzuciłem do 21 litrów 50 stopniowej wody,zseszło do 45 stopni-przerwa 10 minut.

Podgrzanie do 62 przerwa 45 minut.

Podgrzanie 72 przerwa 25 minut.

Wygrzew 78 stopni,przerwa 5 minut.

 

Wysładzałem 4,4 i otrzymałęm 24 litry brzeczki ,13 stopni balinga.

 

Gotowanie 70 minut.

10 minuta styrian goldings (szyszka)

60 minuta saaz + east kent goldings

Otrzymałem 19 litrów - 19 stopni balinga,dolałem 2 litry zimnej wody i zeszło do 15,5 .Zadałem dwie paczki s33.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.