sziszi Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Chciałbym się podzielić przepisem na piernik. Mój debiut w wypiekach Muszę się pochwalić, że bardzo udany, niestety już zjedzony. Jest to zmodyfikowany, stary rodzinny przepis. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej 700 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 małe opakowanie śmietany 3 łyżki cukru 0,5kg miodu płynnego 0,5 kostki masła garść orzechów włoskich przyprawa piernikowa 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego Masło rozpuszczamy z miodem i studzimy. Przyprawa piernikowa oczywiście własnoręcznie skomponowana. Ja zmieliłem w młynku do kawy: imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, pieprz, goździki, kardamon, kolendrę i kminek. Następnie mieszamy dokładnie wszystkie składniki i zostawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin. Pieczemy około 1 godziny w 180°C. Piernik najlepszy po co najmniej kilku dniach od pieczenia. Polecam ze szklaneczką porteru bałtyckiego Wesołych świąt! Edytowane 27 Grudnia 2014 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 1 małe opakowanie śmietany przyprawa piernikowa ile tej śmietany? ile %? jaka przyprawa i ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 jaka przyprawa i ile? Przyprawa piernikowa oczywiście własnoręcznie skomponowana. Ja zmieliłem w młynku do kawy: imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, pieprz, goździki, kardamon, kolendrę i kminek. przyprawa jak i ile kto lubi zapewne co z tego że napisane będzie np. 1 opakowanie przyprawy Kamis jak dla jednego pół będzie za dużo ,a dla innego 1,5 za mało piekłeś kiedyś piernik ?dawałeś przyprawę ? było ok? daj tak samo dla mnie piernik musi być megapiernikowy zawsze daję sporo więcej jak zalecane,albo dosypuję sam jeszcze cynamonu,imbiru,gałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Myślę, że czy śmietana ma 12% czy 18% nie ma żadnego znaczenia. Przyprawa jak napisałem skomponowana samemu, jak dla mnie przyprawy gotowe to profanacja prawdziwego piernika. Ja w sumie robię to na oko piernik jest dość pikantny. W necie jest masę przepisów na domową przyprawę piernikową. Edytowane 28 Grudnia 2014 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się