TKF Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Witam, nastawiłem wczoraj o godzinie 15 (wtedy zadałem drożdże z zestawu) w/w brewkita. Obecnie znajduje się on w mojej "chłodni" - pokój z rozszczelnionym oknem. W całym mieszkaniu panuje temperatura 21 stopni, w "chłodni" wacha się od 15-16. Mój pomysł jest taki, żeby przetrzymać piwo w tej temperaturze 15-16 stopni przez 10 dni, a następnie na cztery dni podnieść ją do 21, aby uniknąć ewentualnego niedofermentowania. Dodam, że obecnie, po tych 20h w chłodni widać początki fermentacji - piany nie widzę (wprawdzie nie otwieram wieka, ale świecę latarką), za to pokrywa fermentora się wybrzuszyła (nie używam rurki, jedynie niedomkniętą pokrywę). Czy mogę tak zrobić, czy posiadacie inne pomysły? Dodam, że nie mam możliwości uzyskania innej stabilnej temperatury niż 15-16 bądź 21... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zrób tak jak piszesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soochy1 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 ja tak robię i jest czysty smak bez estrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się