QQRQ Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Witam! Mam na imię Tomek. W 2014-tym po przeczytaniu artykułu w gazecie postanowiłem zainteresować się piwem (będąc wcześniej klasycznym Januszem). Po kliknięciu w kilka linków trafiłem na Kopyra i piwo.org, i automatycznie załapałem się na piwną rewolucję. Po paru tygodniach zabrałem się za kompletowanie sprzętu: garnek (17L) od teściowej, palnik gazowy i oczywiście pakiet startowy. Razem ze sprzętem dostałem brewkit Gozdawa Pale Ale. Chociaż nie zamierzałem od razu rzucać się na głębokie wody browarnictwa, to jednak zrobienie zwykłej konserwy było dla mnie zbyt banalne. Dokupiłem więc dodatkowy ekstrakt w syropie i trochę chmieli. I tak powstała pierwsza warka: Warka #1. American India Pale Ale. Metoda warzenia: Ekstrakty + własne chmielenie. Uwarzyłem przy użyciu: Brewkit GOZDAWA Pale Ale 1,7 kg Ekstrakt jasny GOZDAWA 1,7 kg (syrop) Drożdże z brewkita (nie wiem jakie) Chmiele: to co było w konserwie + do gara: Chinook 30g i Centennial 30g + na cichą: Citra 30g Woda źródlana z Lidla Zagotowałem 11L wody dodałem brewkit i ekstrakt oraz chmiele. Gotowałem to wszystko 15 min. Po wyłączeniu palnika poczekałem jeszcze 15 min. (przerwa chmielowa) i zacząłem chłodzenie (w małej plastikowej wanience raz z 4 zamrożonymi PET-ami). Po schłodzeniu do 30 stopni przelałem wszystko ordynarnie do fermentora i dolałem 10L zimnej wody. Zadałem drożdże i czekałem cierpliwie... :-) Data warzenia: 5.10.2014 BLG początkowe: 15 stp Przelane na cichą: 14.10.2014 BLG końcowe: 3,8 stp Chmielenie: 21.10.2014 (Citra 30g) Rozlew: 28.10.2014 z użyciem 65g cukru w postaci syropu Wyszło: 37 butelek 0,5l Wrażenia: piwo wg mnie i prawie wszystkich próbujących (a było ich z 15 osób) wyszło bardzo dobrze. Troszkę mętne i ze słabą pianą, ale to pewnie z powodu niskiego nasycenia i powszechnie znanego problemu piany z ekstraktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Warka #2. Coffee Milk Stout Drugie piwo również poszło z ekstraktów. Był do gotowy zestaw Dry Stout, uzupełniony o laktozę i cukier, oraz oczywiście kawę. Produkty: Ekstrakt ciemny Bruntal 1,7 kg Ekstrakt jasny Bruntal 1,7 kg Drożdże S-33 Chmiel: Marynka 9,5aa 30g; Lubelski 4,5aa 30g Pszenica prażona STRZEGOM 1000EBC 50g Jęczmień prażony STRZEGOM 1000EBC 250g Laktoza 500g Cukier 500g Woda butelkowa z Lidla. Wg receptury z zestawu prażone ziarna wrzuciłem do siateczki muślinowej i zaparzyłem w 6L wody. Po doprowadzeniu wody do wrzenia, wyciągnąłem ziarna i dodałem jasny ekstrakt razem z dodatkiem 3L wody. Zagotowałem całość i dodałem chmiele: Marynka na 20 min a Lubelski na 10 min. Po 20 minutach gotowania wyciągnąłem chmiel (był również w siateczkach) i dodałem ekstrakt ciemny oraz cukier i laktozę. Zagotowałem wszystko i gotowałem dodatkowe 10 min. Po wyłączeniu palnika dolałem do gara 6 litrów zimnej wody i wstawiłem gar do wanny z zimną wodą. Po ostygnięciu brzeczki do 30 stp. przelałem całość do fermentora, uzupełniłem dodatkowymi 6 litrami zimnej wody i zadałem drożdże. Data ważenia: 9.11.2014 BLG początkowe: 18 stp. Przelane na cichą: 24.11.2014 po 6 dniach dodałem do fermentora 100g kawy w ziarnach (ARABICA) BLG końcowe: 8 stp (szybki test fermentacji również stanął na 8 BLG) Rozlałem 7.12.2014 z dodatkiem 100g cukru w postaci syropu w 1L wody Wyszło 40 butelek 0,5l Wrażenia: wyszło kawowe, wyraźny aromat i smak kawy, piwo było słodkie, ale nie ulepek, choć oblepiało gardło. W aromacie pojawiła się podobno nuta kiszonej kapusty (pewnie jakaś mała infekcja). A tego aromatu nie wyczułem, ale jedna z degustatorek potwierdziła zapach w 3 butelkach. Ale ogólnie wszyscy byli zadowoleni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Między kolejnymi warkami pogłębiłem swoją wiedzę na temat warzenia z użyciem ekstraktów. Nie dowiedziałem się wiele w polskim necie, więc zapukałem do Amerykanów. Ale na początek dlaczego chce warzyć z użyciem ekstraktów. Początek wiadomo, prawie każdy zaczyna od brewkitów, albo zestawów na ekstraktach. Mnie natomiast najbardziej ogranicza sprzęt i czas. Mam tylko garnek o pojemności 17L, i chwilowo nie chce inwestować w większy (wiem, że można kupić 30l emaliowany tanio, ale jeśli już kupię to 70L nierdzewkę). Ale jeśli nawet kupię garnek i zacznę warzyć pełną objętość warki to pojawi się problem chłodzenia. Nie dorobiłem się jeszcze wanny i przy warkach 20L - 30L musiałbym zainwestować w chłodnicę. Tak więc kolejny wydatek. Aktualnie warzę warki HGB 12-15L tak więc chłodzę w miarę efektywnie w plastikowej wanience, wypełnionej zimną wodą i zamrożonymi butelkami. Jeśli chodzi o czas to przeraża mnie dodatkowe 3 godzinny spędzone na pełnym zacieraniu, filtrowaniu, wysładzaniu. Wiem, że to przyjemne, ale warze tylko wieczorami i oznaczałoby to dla mnie zarwane noce. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez QQRQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 A oto kilka rad na temat warzenia piwa z użyciem ekstraktów, które wyczytałem w sieci. Po piersze: można uważyć dobre piwo używając do jego produkcji ekstraktów. A jeśli użyjemy takich metod warzenia jak steeping lub partial mash możemy stworzyć piwo, które niczym nie będzie ustępować piwom z pełnego procesu zacierania. Zasadniczo zaleca się aby warzyć piwo w jego pełnej objętości, czyli gotujemy wszystkie planowane ekstrakty, rozpuszczone w całej objętości wody. Oczywiście zalecenie to można zastosować tylko w przypadku braku ograniczeń sprzętowych (wielkość gara). Chmielenie tak przygotowanej brzeczki wykonuje się identycznie jak w "pełnoziarnistych" piwach. Czas warzenia piw tworzonych tylko z ekstraktów jest uzależniony wyłącznie od czasu potrzebnego do założonego nachmielenia brzeczki. Można gotować standarowe 60-70 minut lub więcej. Jednak równie dobre lub lepsze rezultaty może dać gotowanie krótsze np. 30 min. Krąży opinia, że goryczka uzyskana z 30 minutowego gotowania chmielu jest subtelniejsza. Należy to jednak uwzględnić, zwiększając ilość gotowanego chmielu lub stosując odmiany o większej zawartości alfakwasów. Spotkałem się również z instukcją: Jak zrobić piwo w 15 min. Autor twierdzi, że skoro ekstrakty podczas ich produkcji są gotowane to w procesie warzenia wystarczy przygotowaną z nich brzeczkę warzyć przez 15 minut w celu jej sterylizacji. Chmielenie można wykonać przez te 15 minut stosując wysoko goryczkowe chmiele oraz stosując "przerwę chmielową", lub dodając wcześniej przygotowaną herbatkę chmielową albo ekstrakty chmielowe. Jeśli ktoś się boi DMS-u, to bezpodstawnie. Podczas produkcji ekstraktów słodowych brzeczkę gotuje się długo i prekursory DMS są podczas tego procesu skutecznie redukowane. Porada: wlewając lub wsypując ekstrakty do gorącej wody wyłączcie palnik. Gęste ekstrakty słodowe opadają szybko na dno gara i łatwo się przypalają. Zdarzyło mi się to przy warce #2, po zdekantowaniu brzeczki z gara, na dnie pozostała przypalona skorupa, ale dzięki temu, że był to Coffee Stout spalenizna nie wpłynęła na smak i aromat gotowego piwa). Tak więc wyłączcie palnik, wsypcie lub wlejcie ekstrakty i dobrze wszystko wymieszajcie (min. 5 min). I dopiero wtedy zacznijcie ponowne gotowanie brzeczki. Dobrą praktyką jest używanie do mieszania metalowej łyżki. Skrobiąc metal o metal łatwiej wyczuć czy ekstrakty już się dobrze rozpuściły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Warka #3. Polish Pale Ale Produkty: Ekstrakt jasny Bruntal 3,4 kg Słód przeniczny karmelowy CARAWHEAT 100-130 EBC - 0,5 kg Cukier 0,25 kg Drożdże: S-04 Chmiel: Iunga (11% aa) - 30 g Lomik (4,5% aa) - 30 g Lubelski (4,5% aa) - 30 g mech irlandzki - 5g Woda demineralizowana (Kaufland) - 20L Woda z sieci - 2L Podgrzałem 10L wody do 75 stopni, wyłączyłem palnik i zanurzyłem w niej słód pszeniczny w muślinowym woreczku. Zaparzałem pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąłem słód na durszlak i przelałem 2 litrami wody w temperaturze 80 stopni. Doprowadziłem napar do wrzenia i po wyłączeniu palnika dodałem 1,7 kg ekstraktu słodowego. Po dokładnym wymieszaniu i rozpuszczeniu syropu ponownie zagotowałem całość, a następnie dodałem chmiel Iunga (30g). Po 15 minutach gotowania wyłączyłem palnik i dodałem pozostałą porcję ekstraktu oraz cukier. Zagotowałem całość i dodałem chmiel Lomik (30g) oraz mech irlandzki (5g). Gotowałem brzeczkę kolejne 15 minut. Po zakończeniu gotowania włożyłem gar do wanny z zimną wodą i zamrożonymi butelkami PET. Odczekałem aż temperatura brzeczki spadnie poniżej 36 stopni (gar w dotyku przestał być ciepły), i zdekantowałem brzeczkę do fermentora. Później dolałem z wysokości ok 1 metra kolejne 10L zimnej zdemineralizowanej wody (schłodzonej w zamrażarce). Temperatura całości spadła do 14 stopni. Zadałem uwodnione drożdże. Data warzenia: 30.11.2014 BLG początkowe: 14 stopni BLG końcowe: 3,5 stopnia (Szybki test fermentacji: 4 BLG) Przelane na cichą: 10.12.2014, na trzy dni przed rozlewem dodałem chmiel Lubelski (30g) Butelkowane: 23.12.2014 z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonego w 1L wody. Pojemność końcowa: 39 butelek 0,5L Wrażenia: wyszło bardzo fajne piwko o wyraźniej goryczce i aromacie jak w dobrym pilsie, w miarę klarowne. Piana niestety wciąż słaba (na zdjęciach wymuszona i nietrwała), pszenica nie pomogła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Woda używana do warzenia piwa to temat rzeka i zapewne niejednokrotnie poruszany na forum. Jeśli chodzi o proces warzenia z ekstraktów to zasadniczo poleca się stosować wodę zdemineralizowaną. Tłumaczy się to tym, że podczas produkcji ekstraktów stosuję się wodę z mikroelementami, które podczas zagęszczania brzeczki pozostają w końcowym produkcie. Tak więc stosowanie ponownie wody "mineralnej" stwarza ryzyko przedawkowania tych elementów. Pewnie niektórych z was zdziwi lub zbulwersuje fakt, że w warce #2 i #3 pojawił się zwykły cukier. Dodałem go nie tylko po to aby zwiększyć ekstrakt. Przy warzeniu z ekstraktów często spotykanym problemem jest zbyt płytkie odfermentowanie piwa. Spowodowane jest to tym, że producenci ekstraktów zacierają je uniwersalnie, czyli tak gdzieś pośrodku, aby pasowały do jak największej liczby piwnych stylów. Sposobów na poradzenie sobie z tym problemem jest kilka. Można część ekstraktu w recepturze zastąpić w pełni fermentowalnym cukrem (tak jak zrobiłem to ja). Innym zalecanym sposobem jest wykonanie małego zacierania. Rozpuszcza się w gorącej wodzie część ekstraktów (np. połowę), ustala się temperaturę brzeczki na poziomie 65 stopni i dodaje ok 0,5-1,0 kg słodu pilzneńskiego w woreczku lub siateczce muślinowej. Zaparza się słód przez 30-45 minut. Enzymy zawarte w słodzie potną dekstrozy zawarte w ekstrakcie, a proces ten sprawi, że tak spreparowana brzeczka będzie bardziej "wytrawna". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Czytałem że woda zdemineralizowana, taka do chlodnic, może być zanieczyszczona metalami ciężkimi. Słyszałeś coś o tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Woda którą ja kupuje jest również przeznaczona do celów spożywczych oraz laboratoryjnych. Tak więc problem metali ciężkich chyba w niej nie istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 A gdzie taką kupujesz i ile taka woda kosztuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Pracuje w elektrowni i do procesów technologicznych (wytwarzanie pary suchej , chłodzenie uzwojeń stojana w generatorze itp ) jest wytwarzana woda demineralizowana-dejonizowana jest to H2O w najczystszej postaci nawet bez wolno latających ładunków dodatnich czy ujemnych. Woda ta jest uzdatniana chemicznie i elektrochemicznie. Ale generalnie jak kiedyś pytałem laborantki czy można taka wodę pić to stanowczo zabroniła ! Mówiła również że woda demineralizowana którą kupujemy do chłodnic czy akumulatorów jest uzdatniana za pomocą chemii !!! Chodzi o koszty produkcji takiej wody które są zdecydowanie niższe niż wody otrzymywanej przez destylacje ! Pytałem jej a skąd to wie to powiedziała że niejednokrotnie dostawali zlecenia od firm zewnętrznych celem zbadania składu wody demineralizowanej przez firmę która się zajmuję produkcja takiej wody !!! Tak wiec ostrzegam przed stosowaniem takiej wody do celów spożywczych no chyba że na bańce jest napisane ze może służyć do celów spożywczych i spełnia wszelkie normy posiada atesty ! Edytowane 12 Stycznia 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Mi chodziło o zakupienie takiej wody do warzenia, i uzupełnienie jej odpowiednimi solami, aby osiągnąć skład wody odpowiedni dla danego stylu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Ja kupuje w Kauflandzie. 5L wody za 2,99 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Jeśli się nie mylę ta woda demineralizowana która jest przeznaczona do celów spożywczych jest uzyskiwana przez odwróconą osmozę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Sprawdziłem etykietę i podają, że przeznaczona jest woda do celów m.in. laboratoryjnych oraz do kosmetyków. O spożywce nie wspominają, ale nie ma też zakazu spożywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Warka #4. Mosaic Pale Ale Produkty: Ekstrakt jasny Bruntal 1,7 kg (syrop) Słód Strzegom Pale Ale - 3 kg Słód pszeniczny karmelowy CARAWHEAT 100-130 EBC - 0,5 kg Drożdże S-04 Chmiel: Marynka (9,5% aa) 30g; Mosaic (12% aa) 2 x 30g Woda zdemineralizowana (Kaufland) - 10L Woda źródlana butelkowa - 10L Woda kranówka (wysładzanie) Pierwsze podejście do metody partial mash + mash in a bag. Podgrzałem 10L wody butelkowej do 65 stopni, wyłączyłem palnik i zanurzyłem słody wsypane do bawełnianego worka (długa koszulka typu T-shirt - dar od żony ). Przykryłem pokrywką i starałem się zacierać przez 50 minut w miarę stałej temperaturze ok 60 stopni. Miałem kłopoty z zapewnieniem stałej temperatury. Podgrzewałem, ale myślę, że proces zacierania był daleki od ideału. Po wysłodzeniu wyszło ok. 12L brzeczki o ekstrakcie 12,5 BLG, więc wydajność raczej bez rewelacji. Z 3,5 kilograma słodu uzyskałem tylko 1,57 kg cukrów. Zebraną brzeczkę zagotowałem i dodałem Marynkę (30g), gotowałem 15 minut. Wyłączyłem palnik i dodałem ekstrakt słodowy. Po rozmieszaniu zagotowałem całość i dodałem Mosaic (30g) i mech irlandzki. Gotowałem kolejne 15 minut. Podczas gotowania odparowało 1L wody. Przełożyłem gar do wanny z zimną wodą, zrobiłem Whirlpool i zostawiłem do ostygnięcia. Gdy gar przestał być ciepły w dotyku, zdekantowałem brzeczkę do fermentora i dolałem z wysokości ok 1m wodę zdemineralizowaną (schłodzoną w zamrażarce). Razem wyszło 19L (3L zostały z chmielinami i osadem gorącym). Zadałem uwodnione drożdże. Uważone: 09.12.2014 BLG początkowe: 14 stopni Szybki test fermentacji: 4 stopnie BLG końcowe: 4 stopnie Przelane na cichą: 16.12.2014 Chmielenie na zimno (Mosaic 30g): 25.12.2014 Rozlew z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonego w 1L wody: 31.12.2014 Pojemność końcowa: 38 butelek 0,5L Wrażenia: fajnie goryczkowe piwo o ładnej barwie, zmętnione (pewnie od chmielenia na zimno). W aromacie czuć wyraźnie chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zastawiam się czy powinienem walczyć o odzyskanie czegoś z chmielin i osadu. Było tego ze 2 litry o ekstrakcie 22BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Warka #5. Coffee StoutProdukty:Ekstrakt Profimator blong (65 Bx)- 1 kgSłód pilzneński Strzegom - 3 kgPszenica prażona IREKS 1600 EBC - 100gJęczmień prażony IREKS 1300-1500 EBC - 250gCukier 0,5 kgChmiel: Columbus (14,5%aa) - 30gMech irlandzki - 5 gDrożdże US-05 - 11gWoda kranówka + 10L butelkowejKawa Arabica (ziarna) - 100gKawa rozpuszczalna - 30gSłody zacierałem w worku (konkretnie duże prześcieradło bawełniane) i w coolerze. Wsypałem wszystkie słody razem i zalałem je 10L wody o temperaturze 78 stopni. Owinąłem lodóweczkę kocami i odczekałem 60 minut. Po odsączeniu słodów, przełożyłem wór do fermentora z ułożonym na dnie odwróconym durszlakiem. Młóto przelałem 11L wody o temperaturze 80 stopni. Po odsączeniu wyszło 15 litrów brzeczki o BLG 13,5. Daje to 2,13 kg cukrów tak więc wydajność ok. 70%. Następnie zagotowałem brzeczkę i warzyłem przez 30 minut. W 30 minucie dodałem chmiel 30g i gotowałem kolejne 15 minut. Wyłączyłem palnik i dodałem cukier oraz ekstrakt i mech irlandzki. Jeszcze raz całość zagotowałem i warzyłem przez kolejne 15 minut. Po ostatecznym wyłączeniu palnika zostawiłem gar pod przykryciem na 20 minut, a następnie przełożyłem do wanny, do schłodzenia. Po jakiś 50 minutach zdekantowałem brzeczkę znad osadów (wyszło 11L), dolałem 10L zimnej wody i zadałem drożdże.Fermentacja burzliwa: start 18.01.2015 objętość: 21LBLG początkowe: 15,5 BLGSzybki test fermentacji: 3 BLG (21.01.2015)Zrezygnowałem z przelewania na cichą.Kawa w ziarnach prosto do fermentora: 06.02.2015BLG końcowe: 3 BLGRozlew: 09.02.201540 Butelek 0,5 L Piwko wyszło dobre. Bardzo kawowe. Piana niestety wciąż słaba. Tym razem nietrwała. Edytowane 3 Marca 2015 przez QQRQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Przy butelkowaniu warki #5 postanowiłem troszkę poeksperymentować. Większość butelek rozlałem standardowo z dodatkiem 3g sacharozy. Ale kupiłem też dodatkowo cukier waniliowy i cukier cynamonowy (torebeczki po 15g). Rozrobiłem w osobnych naczyniach cukry, tak aby uzyskać roztwór 10 Bx. Przy rozlewaniu zacząłem mieszać: tu trochę waniliowego, tu cynamonowego, tam wymieszane w różnych proporcjach ze sobą a gdzieś indziej jeszcze z dodatkiem roztworu zwykłego cukru. Wszędzie tak aby suma cukru wynosiła 3 g na 0,5L. Troszkę zabawy z tym jest (butelkowanie zajęło mi ponad 1,5 h), ale z niecierpliwością czekam na efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 WARKA #6 IMPERIAL IPA (miał być imperial wyszło zwykłe, za to mocno chmielone IPA) Produkty: słód pilzneński STRZEGOM - 2 kg słód monachijski I STRZEGOM - 1 kg słód karmelowy pszeniczny STRZEGOM - 1 kg ekstrakt suchy - 0,5 kg ekstrakt płynny (PROFIMATOR) 65Bx - 2 kg glukoza - 0,5 kg Chmiel: Chinook (13,4%aa) - 100 g Amarillo (8,3%aa) - 100 g Simcoe (12,9%aa) - 100 g Drożdze: S-04 - 2 szaszetki Planowany ekstrakt: 20 BLG 14 (22L) IBU (wg PPPP): 80 Zacieranie BIAB w coolerze: 4 kg słodu + 15 litrów wody o temperaturze: 70 stopni. Temperatura zacierania: 64 stopnie - 60 minut. Infuzja: dolewam 5 L wrzątku (temperatura docelowa: 70 stopni - 30 minut. Odfiltrowałem 15L brzeczki 12,5 BLG (słaba wydajność). Zagotowuje i trzymam przez 30 minut. W 30 min. wrzucam chmiel (pierwsza porcja). Gotuje kolejne 15 min i dodaje ekstrakty i glukozę. Gotuje kolejne 15 min po drodze dodając chmiel na 5 min (druga porcja). Po wyłączeniu robię hop stand 30 minut i daje do chłodzenia. Po cedzeniu uzupełniam wodą butelkową zimną do 22L i zadaje drożdże. Chmielenie: Chinook (13,4%aa) - 25 g (30`) Amarillo (8,3%aa) - 25 g (30`) Simcoe (12,9%aa) - 25 g (30`) Chinook (13,4%aa) - 25 g (5`) Amarillo (8,3%aa) - 25 g (5`) Simcoe (12,9%aa) - 25 g (5`) Na zimno na tydzień przed rozlewem: Chinook (13,4%aa) - 50 g Amarillo (8,3%aa) - 50 g Simcoe (12,9%aa) - 50 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) WARKA #7 CARMEN (BROWN ALE) Produkty: słód pale ale STRZEGOM - 5 kg słód czekoladowy jasny STRZEGOM - 1 kg słód karmelowy pszeniczny STRZEGOM - 1 kg Chmiel: Magnat (11,2%aa) - 25 g - 60` Drożdze: US-05 - 1 szaszetka Ekstrakt: 14 BLG (22L) IBU (wg PPPP): 35 Słód zacierany na lenia w fermentorze, z filtratorem z oplotu. Zalane 18L wody o temp 75 stopni. Wymieszałem, obłożyłem fermentor dwoma kocami i zostawiłem w spokoju na 60 minut. Po zawróceniu 10 L odfiltrowałem 16L brzeczki o BLG 20 (słaba wydajność, zrobiłem błąd przy wysładzaniu: zamiast wlać wodę przez durszlak, to wlałem wszystko od razu, owszem na talerzyk, który i tak zatonął w młócie). Podczas gotowania, od 45 minuty dolałem 5,5 L wrzątku. Do chłodzenia, przed cedzeniem poszło 18L o BLG 18. Do fermentora zdekantowałem 17L i dolałem 5L wody z PETA. Data warzenia: 18.03.2015 BLG końcowe 3 Butelkowanie: 18.04.2015 Edytowane 15 Września 2015 przez QQRQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 WARKA # 8 SINGLE HOP EQUINOX Produkty: słód pale ale STRZEGOM - 5 kg słód karmelowy pszeniczny STRZEGOM - 1 kg Chmiel: Equinox (14,5 %aa) - 50g na 30 min 50 g na zimno Drożdze: US-05 - 1 szaszetka Ekstrakt: Słód zacierany na lenia (BIAB) w coolerze przez 80 min. (6 kg słodu zalane 16 litrami wody w temp. 73C, wysładzanie do 17L wodą temp. 80C). Wyszło 17 litrów brzeczki BLG 16. (bardzo słaba wydajność 48%). Po gotowaniu odcedziłem 14,5 L o 17,5 BLG i dolałem 9,5 L wody. Data zacierania: 07.05.2015 Warzone: 07.05.2015 Po ważeniu zostawiłem brzeczkę na dworze na noc. BLG początkowe: 10,6 BLG końcowe: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) WARKA # 9 Sarmata Polish Pale Ale Produkty: słód pale ale STRZEGOM - 6 kg Chmiel: Magnat 11,2% aa - 50 g - 30 min. Sybilla 5,5 % aa - 50 g - 5 min. Drożdze: US-05 - 1 szaszetka IBU obliczeniowe: 49 Ekstrakt: Słód zacierany jednotemperaturowo. 18 Litrów wody podgrzałem do 75 stopni i wsypałem 6 kg słodu. Temperatura docelowa miała się ustabilizować na poziomie 65 stopni. Mieszałem co 15 minut. Po godzinie przełożyłem zacier do kadzi filtracyjnej i odczekałem 30 min na ułożenie się złoża fltracyjnego. Zawróciłem 5 L brzeczki przedniej. Odebrałem 12,5L brzeczki przedniej o BLG 17, następnie wysładzałem młóto 15L wody o temp. 80 stopni. Ostatecznie odebrałem 25 litrów brzeczki o BLG 13,5. Ze złoża zeszło jeszcze 1,8L o BLG 5. Daje to jakieś 3600 g cukru. Wydajność zacierania: ok. 61 %. Warzenie: 60 min. Chmielenie jak wyżej. Data zacierania: 07.09.2015 Warzone: 07.09.2015 Po ważeniu zostawiłem brzeczkę na noc do wystygnięcia. Przelane do fermentora: 08.09.2015 rano - zadane drożdże (rozsypane z paczki na pianę) W fermentorze 17L o BLG 17 Wieczorem zagotowałem 1L brzeczki (pozostałości po cedzeniu) i wystudzone dolałem do fermentora. Uzupełniłem brzeczkę 5L wody z butelki. Daje to 23L o BLG początkowe: 13 BLG końcowe: 3 BLG Zabutelkowane: 3.10.2015 (46 butelek x 0,5L) Alkohol: 5,5 % WARKA # 10 Dana Caramel Produkty: słód pale ale STRZEGOM - 4,5 kg słód pszeniczny karmelowy - 1,5 kg Chmiel: Extra Styrian Dana (13,5aa) - 30 g - 30 min 30 g - 0 min Drożdze: US-05 - 1 szaszetka IBU obliczeniowe: 34 Ekstrakt: Słód zacierany jednotemperaturowo. 20 Litrów wody podgrzałem do 70 stopni i wsypałem 6 kg słodu. Temperatura docelowa miała się ustabilizować na poziomie 65 stopni. Mieszałem co 15 minut. Po godzinie przełożyłem zacier do kadzi filtracyjnej i odczekałem 30 min na ułożenie się złoża fltracyjnego. Zawróciłem 5 L brzeczki przedniej. Następnie wysładzałem młóto 17L wody o temp. 80 stopni. Po gotowaniu (30 min) wyszło 31,5 L o BLG 12. Wydajność zacierania: ok. 65%. Warzenie: 30 min. Chmielenie jak wyżej. Data zacierania: 09.09.2015 Warzone: 09.09.2015 Po ważeniu zostawiłem brzeczkę na noc do wystygnięcia. Przelane do fermentora: 10.09.2015 wieczorem - zadane drożdże (rozsypane z paczki na pianę) W fermentorze 27L o BLG 12 BLG końcowe: 2,5 BLG Zabutelkowano: 05.10.2015 (52 butelki x 0,5 L) Alkohol: 5,2% Edytowane 31 Października 2015 przez QQRQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) WARKA # 11 Smooth Criminal Produkty: słód pale ale STRZEGOM - 4,5 kg słód pszeniczny karmelowy - 0,5 kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg Cukier trzcinowy demerara - 0,5 kg Chmiel: Magnat (11,3 aa) - 23g - 30 min Sybilla (5,5 aa) - 49 g - 10 min Extra Styrian Dana - na zimno 2 dni przed rozlewem Drożdze: US-05 - 1 szaszetka IBU obliczeniowe: 29 Ekstrakt: Słód zacierany jednotemperaturowo. 17 litrów wody podgrzałem do 73 stopni i wsypałem 5,5 kg słodu. Temperatura docelowa miała się ustabilizować na poziomie 65 stopni. Mieszałem co 15 minut. Po godzinie przełożyłem zacier do kadzi filtracyjnej i odczekałem 30 min na ułożenie się złoża fltracyjnego. Zawróciłem 5 L brzeczki przedniej. Następnie wysładzałem młóto 17L wody o temp. 80 stopni. Do gotowania poszło 28,5L o BLG 11,5. Wydajność zacierania: ok. 62%. Pod koniec gotowania dodałem cukier trzcinowy. Warzenie: 30 min. Chmielenie jak wyżej. Data zacierania: 14.09.2015 Warzone: 14.09.2015 Po ważeniu zostawiłem brzeczkę na noc do wystygnięcia. Przelane do fermentora: 15.09.2015 wieczorem - zadane drożdże (rozsypane z paczki na pianę) W fermentorze 26L o BLG 14 BLG końcowe: 3 BLG Zabutelkowano 07.10.2015 (50 butelek x 0,5 L) Alkohol: 6,1 % Edytowane 31 Października 2015 przez QQRQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Warka 12 GALAXY (SMASH Galaxy) Produkty: Pale ale - 9 kg Chmiel: Galaxy 30 g - 60 min Galaxy 30 g - 10 min + hop stand Galaxy 2 x 20g - na zimno Drożdze: US-05 Zacierane przez 60 min w temp 65 stopni w 31,5L wody. Mieszane podczas zacierania co 10 min. Wysładzanie: 17L o temp. 80 stopni. Filtracja w tempie 1L na 70 sekund. W filtracji wyszło 38L o BLG 15 oraz 5,5L o BLG 5. Razem daje to 6,3 kg cukru więc wydajność zacierania 70%. Do warzenia poszło 38L o BLG 15. Gotowanie 70 minut. Chmielenia jak wyżej. Studzenie: 23h w temp. 18 stopni. Do fermentorów poszło Warka 12a: 16,5L o BLG 16 Warka 12b: 15L BLG 16 + 5L wody Zacieranie: 28.10.2015 wieczór Warzenie: 29.10.2015 wieczór Przelanie do fermentorów: 30.10.2015 wieczór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 WARKA # 13 X-mas spice Produkty: słód pale ale STRZEGOM - 7 kg (60 min) słód pszeniczny karmelowy - 1,0 kg (60 min) Carafa SPECIAL III - 0,5 kg (60 min) Cukier trzcinowy MUSCAVADO - 0,5 kg (10 min) Przyprawy: (10 min) Imbir kandyzowany: 24g Gożdziki: 10 szt. Laska wanilii: 1 szt. Cynamon: 4 pokruszone laski Gałka muszkatałowa: 2 łyżeczki startej 12g Anyż: 4 gwiazdki Kardamon: 10 ziarenek Chmiel: Magnum - 50 g - 40 min Saaz - 50 g - 5 min Mech irlandzki: 10 g - 10 min Drożdze: #13a: British ALE M07 Mangrove Jacks (17,5L) #13b: T-58 (18L) IBU obliczeniowe: 40 Ekstrakt początkowy: 16 BLG Zacieranie: 30 L (73 stopnie) + 8,5 kg słodu (20 stopni) - czas: 60 min. Mieszane co 10 minut. Wygrzew: 72 stopnie Filtracja: 1L/60 sekund Wysładzanie: 17 L (80 stopni) Wyszło: 43L o BLG 11 - 4 934 g cukru - wydajność 58% - chyba zły pomiar bo nie zgadza się BLG końcowym. Warzenie: 60 min jak wyżej KONIEC PIERWSZEJ BUTLI Z GAZEM (zrobiłem na niej przez rok 12 warek) Do fermentacji poszło 35,5L + 2L wylane z chmielinami. 37,5 L o BLG 16 daje 6400 g cukru minus 0,5 kg z cukru trzcinowego. Wychodzi wydajność: 5900/8500 = 69% Data zacierania: 11.11.2015 Warzone: 11.11.2015 Przelane do fermentora: 12.11.2015 (wieczorem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się