Solaro Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Witam. Postanowiłem założyć dziennik w którym będę dokumentował wszystkie warki. 27.12.2014r. #1 India Pale Ale (zestaw kupiony w centrum piwowarstwa browar.bizu). Surowce: Słód pilzneński 2 kg Słód monachijski 2,3 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Chmiel Marynka, granulat, 45 g Chmiel Lubelski, granulat, 40 g Zacieranie: Planowałem zacieranie w 67 stopniach (15 litrów wody), jednak z uwagi na temperaturę w garażu z gara dość szybko uciekało ciekło i musiałem dwa razy dogrzewać. Nie wiem niestety czy zatarłem na słodko czy wytrawnie, wahania temperatury były dosyć spore. Poprawimy przy nastepnym piwie. Po 60 minutach zacierania zrobiłem wygrzew do 79 stopni i przelałem do filtracji. Filtracja i wysładzanie: Do filtracji użyłem wężyka z oplotu, wysładzałem 12 litrami wody o temperaturze około 65 stopni. Niestety nie dogrzałem do tych 78 stopni, bałem się, że brzeczka przednia zbyt bardzo się wychłodzi i filtracja utknie, dlatego dolewałem wodę 65 stopni. Wysładzanie zakończyłem gdy odbierana brzeczka miała 3 BLG. Niestety tutaj kolejny problem i nie wiedziałem ile brzeczki odebrałem, następnym razem zaznaczę sobie na łyżce poziomy wody. Schemat chmielenia: 45 g chmiel Marynka na 60' 40 g chmiel Lubelski na 5' Po godzinie gotowania przelałem wszystko do fermentatora z kranikiem, uzyskałem 14,5 litra brzeczki zamiast planowanych 20l o BLG 14. Nie zmierzyłem BLG, na przyszłość postaram się poprosić kogoś żeby mi podłożył menzurkę przy przelewaniu. Fermentor chłodził się przez 4 godziny na dworze (temperatura otoczenia -8 stopni). Drożdże (US-05) zostały zadane 28.12.2014 po 1 w nocy. Fermentacja ruszyła po 14 godzinach od zadania drożdży i przebiega w około 19 stopniach Celsjusza. Nie wytrzymałem i dnia 2.01.2015 zmierzyłem BLG. Wiem, że to za wcześnie, ale chciałem zobaczyć ile już zeszło i jak smakuje młode piwo. Areometr wskazał mi 8 BLG, więc potrzymam to piwo jeszcze z 5 dni przed przelaniem na cichą, gdzie planuję chmielenie na zimno przy wykorzystaniu 25 g Fuggles. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez Solaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się