MagicznyJanusz Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Postanowiłem zapisywać tu swoje receptury. Nie jestem dobry w układaniu receptur więc mile widziane komentarze. Sprzęt na jakim pracuje to: -gar 50l emalia -taboret gazowy - gniotownik gabej -oplot, przymierzam się do filtratora rurkowego -chłodnica z rury karbowanej dn12- 14 metrów -grifo HD Spis treści: #23 Żytnie Iunga single hop Edytowane 3 Stycznia 2015 przez kto3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) #23 Żytnie Iunga single hop, pierwsze piwo w zapiskach i od razu mały błąd, ale o tym później Receptura: Pilzneński 6kg Żyto nie słodowane 2,5kg Karmelowy 150 0,2kg Zacieranie: 45°C 10' 55°C 10' 67°C 80' 78°C 10' Chmielenie: Iunga 25g 60' Iunga 20g 20' Iunga 20g 5' Drożdże: 1 wiadro US-05, 2 wiadro BRY-97 Spodziewam się uzyskać 40l brzeczki 13BLG, 25IBU Podsumowanie: #Popełniłem błąd przy ważeniu słodów, i wsypałem odważone żyto do wiadra z pilzneńskim. Nie chciało mi się tego oddzielać, więc ześrutowałem gabejem wszystko jak leci. Żyto przepuszczone przez gabeja spłaszcza się, ale nie pęka. Więc przydałoby się zrobić kleikowanie. A że miałem żyto wymieszane z pilzneńskim to nie kleikowałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. #Ostatecznie wyszło 40L 12,2BLG, czas pracy około 7h Drożdże uwodnione zostały zadane do brzeczki 20°C, wiadra przeniesione do pomieszczenie gdzie jest 15°C #17.01.2015 Rozlałem wszystkie piwa ze zdjęcie pod postem. Wyszło równe 8 transporterów, 4 żytniego i 4 pale ale. Oba nagazowane do 2.3v/v. Cały dzień spędzony w piwnicy. Dałem radę umyć 11 transporterów. Koniecznie muszę kupić szczotkę napędzaną wiertarką. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez kto3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się