Akus Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Ostatnio natknąłem się w sieci na pewien japoński wynalazek o nazwie "Kuru-kuru nebe". Jest to garnek, który podczas gotowania wody wytwarza ruch wirowy dzięki czemu gotująca się potrawa sama się miesza: Możnaby ten efekt wykorzystać w garze zaciernym. Wystarczyłoby zrobić rurę z blachy o średnicy nieco mniejszej niż garnek, w którym zacieramy, ponacinać blachę po skosie i powyginać. Efekt kuru-kuru nebe by ładnie mieszał słody i równoważył temperaturę zacieru w całej objętości - żadnych silniczków mieszadeł Czy ktoś z piwowarów majsterkowiczów jest chętny do stworzenia tego typu nakładki do garnka zaciernego i testów? Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Akus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Myślę, że zacier jest zbyt ciężki aby to zadziałało. Poza tym wygląda mi to na wynalazek w stylu naszych TVmarketów Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Do tego, żeby garnek zadziałał musi być ciągły ruch cieczy w górę garnka. Wydaje mi się, że bez wrzenia to nie będzie działało, pomijając fakt gęstości zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 A ja myślę, że to po prostu konwekcja i gęstość zacieru może mieć tu niebagatelne znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Co więcej - efekt ten w filmie mamy dopiero przy wrzącej wodzie, pomijając gęstość zacieru to i temperatura wrzenia jest niepożądana może przy chmieleniu by jakoś zadziałało, jednak przy chmieleniu może być to zbędny, kosztowny bajer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akus Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Czyli raczej nic z tego nie będzie. Może uda mi się zrobić wersję mini takiego bajeru z jakiejś puszki i porobić testy mieszania gorącej, nie wrzącej wody, z jakąś kaszką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Czyli raczej nic z tego nie będzie. Może uda mi się zrobić wersję mini takiego bajeru z jakiejś puszki i porobić testy mieszania gorącej, nie wrzącej wody, z jakąś kaszką. Ale po co? Fizyki nie oszukasz, w 60-kilku stopniach nic nie zdziałasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi