Luqas van Dred Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Witam. Zamierzam uwarzyć piwo około 20 l z ekstraktów z metodą steeping: 3,4 kg ekstraktu słodowego jasnego 0,25 kg Słód Caramunich typ I Weyerman (80 EBC) 0,20 kg Słód czekoladowy (1200 EBC) 0,15 kg Słód belgijski biscuit (50 EBC) No i właśnie mam problem z dobraniem chmieli (max 2). Może być Progress? Jakie jeszcze pasują do tego stylu? Czy słody są dobrze dobrane? Polecacie jakieś inne do tego stylu? Z góry dzięki za podpowiedzi Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Luqas van Dred Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) W/g mnie zasyp jest dobry. Chmiel Progress może być, np. ok. 20g na 60 min + 20g na 5 min. Inne chmiele jakie możesz użyć: Goldings (EKG), Fuggle, Willamette, Junga, Styrian Goldings. Celuj w ok. 20-30 IBU. Drożdże np. S-04, Nottingham, US-05. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Dzięki Scooby :-) Liczyłem właśnie na Twoją opinię, bo czytałem wcześniej kilka postów w których się wypowiadałeś o tych metodach (m. in. steeping i partial mash). Dzięki jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się