Luqas van Dred Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Witam. Zamierzam uwarzyć piwo około 20 l z ekstraktów z metodą steeping: 3,4 kg ekstraktu słodowego jasnego 0,25 kg Słód Caramunich typ I Weyerman (80 EBC) 0,20 kg Słód czekoladowy (1200 EBC) 0,15 kg Słód belgijski biscuit (50 EBC) No i właśnie mam problem z dobraniem chmieli (max 2). Może być Progress? Jakie jeszcze pasują do tego stylu? Czy słody są dobrze dobrane? Polecacie jakieś inne do tego stylu? Z góry dzięki za podpowiedzi Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Luqas van Dred Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) W/g mnie zasyp jest dobry. Chmiel Progress może być, np. ok. 20g na 60 min + 20g na 5 min. Inne chmiele jakie możesz użyć: Goldings (EKG), Fuggle, Willamette, Junga, Styrian Goldings. Celuj w ok. 20-30 IBU. Drożdże np. S-04, Nottingham, US-05. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Dzięki Scooby :-) Liczyłem właśnie na Twoją opinię, bo czytałem wcześniej kilka postów w których się wypowiadałeś o tych metodach (m. in. steeping i partial mash). Dzięki jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi