Skocz do zawartości

Brown ale (ekstrakty + steeping)


Luqas van Dred

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Zamierzam uwarzyć piwo około 20 l z ekstraktów z metodą steeping:

 

3,4 kg ekstraktu słodowego jasnego

 

0,25 kg Słód Caramunich typ I Weyerman (80 EBC)

0,20 kg Słód czekoladowy (1200 EBC)

0,15 kg Słód belgijski biscuit (50 EBC)

 

No i właśnie mam problem z dobraniem chmieli (max 2).

Może być Progress? Jakie jeszcze pasują do tego stylu?

Czy słody są dobrze dobrane? Polecacie jakieś inne do tego stylu?

 

Z góry dzięki za podpowiedzi :)

Edytowane przez Luqas van Dred
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W/g mnie zasyp jest dobry. Chmiel Progress może być, np. ok. 20g na 60 min + 20g na 5 min. Inne chmiele jakie możesz użyć: Goldings (EKG), Fuggle, Willamette, Junga, Styrian Goldings. Celuj w ok. 20-30 IBU. Drożdże np. S-04, Nottingham, US-05.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.