Skocz do zawartości

Browar BASTION


Rekomendowane odpowiedzi

LOG2_O.png


Przedstawiam zapiski browaru BASTION. Browar powstał w marcu 2014 roku wraz z uwarzeniem pierwszego piwa z zacieraniem.

Spis treści:

#1 GOBLIN - Pale Ale – 12° BLG
#2 POŁUDNICA - Roggenbier – 12,5° BLG

#3 WENDIGO - American Pale Ale – 14,5° BLG
#4 NIMFA - Hefeweizen – 12° BLG
#5 CIENIOSTWÓR - Robust Porter – 14,5° BLG
#6 PAPILIO - American Rye India Pale Ale – 14° BLG
#7 POIROT - Belgian Pale Ale – 13,5° BLG
#8 HOTEI - American Rice Pale Ale – 12° BLG
#9 ĆMOK - Porter Pszeniczny - 11° BLG

#10 BZIONEK - Witbier - 11° BLG

#11 BIAŁA GORĄYCZKA - White IPA

#12 Pumpkin Ale

#13 Brown Ale

#14 Эльбрус - Imperial Rye Stout

#15 ZIELONY NOWICJUSZ - Gruit IPA

#16 Irish Red Ale

#17 KOCMOŁUCH - Milk Stout

Edytowane przez Dazhdbog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#1 GOBLIN - Pale Ale - 12° BLG
Pierwsze piwo w browarze. Pierwsze piwo z procesem zacierania. Gotowiec z CP dołączony do zestawu startowego. Nie ma tu za wiele do rozpisywania. Piwo wyszło, lecz dostało lekkich aromatów kanalizacyjnych. Koniec końców dało się wypić.

#2 POŁUDNICA - Roggenbier - 12,5° BLG
Zafascynowany cudami dokonywanymi przez Pintę w Apetycie na Życie i Żytorillo postanowiłem uwarzyć swojego żytniaka. Niestety (albo stety) o tym jakie żyto jest uciążliwe dowiedziałem się już po zakupie słodów. Szybko więc nadrabiałem wiedzę o tym jak usprawnić filtrację i jakoś poszło. Ale łatwo nie było. Piwo wyszło nawet niezłe, lecz po dłuższym czasie się przegazowało. Lecz o jego przyczynach miałem się dowiedzieć dopiero kilka warek później.

 

Skrócone info:

IBU: 21, ALK: 4,5%, Objętość brzeczki nastawnej: 22 litry

Warzenie: 26.03.2014 / Rozlew: 13.04.2014

 

Zasyp: żytni, monachijski, pilzneński, caraaroma, carafa I

Chmiele: spalt select, lubelski

Drożdże: Safebrew WB-06

 

Zacieranie w 15 l wody: 66° - 68° C - 90' + Mash Out

Gotowanie: 60 minut, spalt select (28 g; 4,7%) - 60' + lubelski (12 g; 4,2 %) - 10'

 

#3 WENDIGO - American Pale Ale - 14,5° BLG
Pierwsza styczność z amerykańskim chmielem. Piwo wyszło dobre, lecz zbyt estrowe. Temperatura otoczenia 21° C dla fermentacji burzliwej to jednak zbyt wiele. Kolejna lekcja wyciągnięta. Dla zabawy zrobiłem porównanie trzech piw: mojego APA, APA Single HOP Simcoe z Birbanta i APA Single HOP Mosaic z Birbanta. W ślepym teście nie było problemu ze zlokalizowaniem mojego piwa. Odbiegało przede wszystkim aromatem. Było bardziej estrowe i mniej cytrusowe niż rywale.

 

#4 NIMFA - Hefeweizen - 12° BLG
Kolejny kontakt z surowcami nienależącymi do najłatwiejszych w filtracji. Obyło się bez poważniejszych problemów. Pierwsze piwo po którego otwarciu byłem naprawdę zadowolony. Tym razem nie porównywałem ze sklepowymi. Jednak powtórzyła się historia z przegazowaniem po dłuższym czasie. Ale znam już przyczynę. Otóż nie mam na fermentorach nadrukowanej skali i przy obliczaniu objętości cieczy wykorzystywałem wzór na objętość walca. Dopiero przy przeglądaniu plików na forum znalazłem przypadkiem arkusz do obliczania objętości w fermentorze i zrozumiałem, że fermentor nie ma kształtu walca tylko obciętego stożka. W związku z czym otrzymywałem większą objętość cieczy, a przez to dawałem więcej surowca do refermentacji.

  • IBU: 14
  • ALK: 4,9%
  • Objętość brzeczki nastawnej: 29 litrów
  • Warzenie: 16.09.2014 / Rozlew: 01.10.2014

Surowce:

  • 2,80 kg - słód pszeniczny (Strzegom)
  • 1,80 kg - pilzneński (Strzegom)
  • 0,20 kg - Carahell (Weyermann)
  • 24 g - chmiel Spalter Select 4,7%
  • 10 g - chmiel Iunga 10%
  • 10 g - chmiel Lomik 5,5%
  • drożdże Safebrew WB-06

Zacieranie:

  • 45° - 10 minut
  • 50° - 15 minut
  • 63° - 30 minut
  • 73° - 40 minut
  • 78° - 10 minut

Wysładzanie:

  • wysładzano wodą o temp. 70°-80° C. Otrzymano 35 litrów brzeczki.

Gotowanie:

  • łączny czas gotowania: 70 minut
  • 70 minut - Iunga 10 g
  • 30 minut - Spalter Select 10 g
  • 5 minut - Lomik 10 g
  • 5 minut - Spalter Select 14 g
Edytowane przez Dazhdbog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#5 CIENIOSTWÓR - Robust Porter - 14,5° BLG

  • IBU: 42
  • EBC: 59
  • ALK: 6,2%
  • Objętość brzeczki nastawnej: 27 litrów
  • Warzenie: 15.10.2014 / Rozlew: 16.11.2014

Surowce:

  • 5,00 kg - słód Pale Ale (Strzegom)
  • 0,50 kg - słód wiedeński (Strzegom)
  • 0,30 kg - słód karmelowy 600 (Strzegom)
  • 0,30 kg - słód czekoladowy ciemny 1200 (Strzegom)
  • 0,10 kg - pszenica prażona (Strzegom)
  • 30 g - chmiel Admiral
  • 50 g - chmiel Fuggles
  • 50 g - płatki dębowe SHERRY
  • drożdże: Safale S-04

Zacieranie:

  • 67°-65° - 60 minut

Wysładzanie:

  • wysładzano wodą o temp. 72° C. Otrzymano 36 litrów o ekstrakcie 13,4° BLG

Gotowanie:

  • łączny czas gotowania: 70 minut
  • 60 minut - Admiral 30 g
  • 15 minut - Fuggles 50 g

Inne:

  • chłodzenie: 45 minut do 20° C. Po schłodzeniu i przelaniu do fermentora otrzymano 27 litrów o ekstrakcie 14,5° BLG
  • fermentacja burzliwa: drożdże zadano 5h po schłodzeniu w temperaturze 20° C. Fermentowało 10 dni w temperaturze otoczenia 20° C. Przelane na cichą 26 litrów. Zeszło do 3° BLG
  • fermentacja cicha: leżakowało 22 dni w temperaturze otoczenia 20° C. Piwo na fermentacji cichej rozlano do dwóch fermentorów. Do mniejszego (8 litrów) dodano 50 g płatków dębowych SHERRY. Do większego (17 litrów) nie dodawano nic

Degustacja:

  • do uzupełnienia
Edytowane przez Dazhdbog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#6 American Rye India Pale Ale - 14° BLG

  • IBU: 70
  • EBC: 12
  • ALK: 5,5%
  • Objętość brzeczki nastawnej: 27 litrów
  • Warzenie: 01.12.2014 / Rozlew: 20.12.2014

Surowce:

  • 4,00 kg - słód Pale Ale (Strzegom)
  • 2,00 kg - słód żytni (Weyermann)
  • 0,25 kg - słód karmelowy 150 (Strzegom)
  • 100 g - chmiel Willamette
  • 80 g - chmiel Simcoe
  • 30 g - chmiel Citra
  • 20 g - chmiel Amarillo
  • 20 g - chmiel Iunga
  • 7 g - mech irlandzki
  • drożdże: Safale US-05

Zacieranie:

  • 68°-64° - 90 minut
  • 76° - 10 minut

Wysładzanie:

  • wysładzano wodą w temp. 70° C - 80° C. Otrzymano 35 litrów o ekstrakcie 13° BLG

Gotowanie:

  • łączny czas gotowania: 70 minut
  • 60 minut - Simcoe 25 g
  • 60 minut - Iunga 20 g
  • 20 minut - Simcoe 35 g
  • 20 minut - Amarillo 20 g
  • 15 minut - mech irlandzki 7 g
  • 0 minut - Simcoe 20 g

Inne:

  • chłodzenie: 45 minut do 20° C. Po schłodzeniu i przelaniu do fermentora otrzymano 27 litrów o ekstrakcie 14° BLG
  • fermentacja burzliwa: drożdże zadano 6h po schłodzeniu w temperaturze 16° C. Fermentowało 9 dni w temperaturze otoczenia 16° C - 17° C. Przelane na cichą 24 litry w nocy z 10/11.12.2014. Zeszło do 4° BLG.
  • fermentacja cicha: leżakowało 10 dni w temperaturze otoczenia 17° C. Chmielono na zimno wg schematu: 6 dni (Simcoe 14 g, Citra 11 g, Willamette 40 g), 4 dni (Citra 20 g, Simcoe 50 g, Willamette 60 g). Zeszło do 3,5° BLG.
  • rozlew i nagazowanie: 2,3 vol, temperatura 16° C, 22 litry
Edytowane przez Dazhdbog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#7 Belgian Pale Ale - 13,5° BLG

  • IBU: 30
  • EBC: 12
  • ALK: 5%
  • Objętość brzeczki nastawnej: 27,5 litra
  • Warzenie: 08/09.01.2015 / Rozlew: 07.02.2015

Surowce:

  • 2,40 kg - słód Pale Ale (Strzegom)
  • 1,20 kg - słód pilzneński (Strzegom)
  • 1,00 kg - słód monachijski typ I (Strzegom)
  • 0,40 kg - słód Abbey (Castle Malting)
  • 0,30 kg - słód Carabelge (Weyermann)
  • 0,20 kg - słó pszeniczny (Strzegom)
  • 50 g - chmiel Styrian Goldings 5,4%
  • 30 g - chmiel Marynka 9,0%
  • 30 g - chmiel Lomik
  • 8 g - mech irlandzki
  • drożdże: Safebrew T-58

Zacieranie:

  • 65° - 30 minut
  • 75° - 72° - 35 minut

Wysładzanie:

  • wysładzano wodą w temp. 66° C - 72° C. Otrzymano 36 litrów o ekstrakcie 11,9° BLG

Gotowanie:

  • łączny czas gotowania: 70 minut
  • 60 minut - Marynka 30 g
  • 15 minut - Styrian Goldings 50 g
  • 15 minut - mech irlandzki 8 g
  • 0 minut - Lomik 30 g

Inne:

  • chłodzenie: 25 minut do 30° C. Po schłodzeniu i przelaniu do fermentora otrzymano 27,5 litra o ekstrakcie 13,5° BLG
  • fermentacja burzliwa: drożdże zadano 9h po schłodzeniu w temperaturze 23° C i zniesiono fermentor do piwnicy (temp. otoczenia 17° C). Fermentowało 10 dni w temperaturze otoczenia 16° C - 17° C. Przelane na cichą 26 litrów w nocy z 19/20.01.2015. Zeszło do 4° BLG.
  • fermentacja cicha: leżakowało 19 dni w temperaturze otoczenia 15° - 16° C. Brak chmielenia na zimno. Zeszło do 4° BLG.
  • rozlew i nagazowanie: 2,3 vol, temperatura 16° C, 25 litrów.
  • uwagi: Warzenie podzielone na dwa dni. Pierwszego dnia w godzinach 23:00 - 3:00 wykonano zacieranie, filtrację i wysładzanie oraz podgrzano brzeczkę do 80° C. W dzień drugi zagotowano brzeczkę, schłodzono i zaszczepiono drożdżami
Edytowane przez Dazhdbog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#8 Rice Pale Ale - 12° BLG

  • IBU: 33
  • EBC: 6,5
  • ALK: 5,2%
  • Objętość brzeczki nastawnej: 28 litrów
  • Warzenie: 04.02.2015 / Rozlew: bd.

Surowce:

  • 3,00 kg - słód Pale Ale (Strzegom)
  • 1,00 kg - płatki ryżowe
  • 0,50 kg - wiedeński (IREKS)
  • 0,40 kg - słód pszeniczny (Strzegom)
  • 50 g - chmiel Chinook 12,8%
  • 30 g - chmiel Citra 13,5%
  • 30 g - chmiel Pacifica 5,5%
  • 30 g - chmiel Sybilla 6,5%
  • 7 g - mech irlandzki
  • drożdże: Safale S-04

Zacieranie:

  • płatki skleikowano w 6 litrach wody - 20 minut
  • 67° - 60 minut

Wysładzanie:

  • wysładzano wodą w temp. 70° C. Otrzymano 37 litrów o ekstrakcie 11° BLG

Gotowanie:

  • łączny czas gotowania: 60 minut
  • 60 minut - Chinook 20 g
  • 20 minut - Chinook 30 g
  • 15 minut - mech irlandzki 7 g

Inne:

  • chłodzenie: 20 minut do 40° C. Po schłodzeniu i przelaniu do fermentora otrzymano 28 litrów o ekstrakcie 12° BLG
  • fermentacja burzliwa: drożdże zadano 10h po schłodzeniu w temperaturze 20° C i zniesiono fermentor do piwnicy (temp. otoczenia 17° C). Fermentowało 16 dni w temperaturze otoczenia 16° C - 17° C. Przelane na cichą 25,5 litrów 21.02.2015. Zeszło do 2° BLG.
  • fermentacja cicha: leżakowało 9 dni w temperaturze otoczenia 17° C. Piwo podzielono na trzy fermentory, każdy oddzielnie chmielony na zimno. 7 dni Sybilla 30 g na 8 litrów. 7 dni Pacifica 30 g na 8 litrów. 7 dni Citra 30 g na 9,5 litra. Zeszło do 2° BLG.
  • rozlew i nagazowanie: idea była taka by nagazować każdą partię piwa w rózny sposób. nisko, średnio i wysoko. Niestety wartości nie pamiętam.
Edytowane przez Dazhdbog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#9 Porter pszeniczny - 11° BLG

  • IBU: 20
  • EBC: 55
  • ALK: 4,5%
  • Objętość brzeczki nastawnej: bd.
  • Warzenie: 11.04.2015 / Rozlew: 26.04/09.06.2015

Surowce:

  • 2,20 kg - słód pszeniczny (Strzegom)
  • 1,10 kg - słód pilzneński (Strzegom)
  • 0,50 kg - słód czekoladowy jasny 400 (Strzegom)
  • 0,40 kg - słód monachijski typ I (Strzegom)
  • 0,25 kg - słód Carafa II Special (Weyermann)
  • 0,10 kg - słód barwiący (Strzegom)
  • 20 g - chmiel Admiral 14,2%
  • 40 g - chmiel Lubelski 4,2%
  • drożdże: Gozdawa Bavarian Wheat 11

Zacieranie:

  • 66° - 90 minut

Wysładzanie:

  • wysładzano wodą w temp. 60° C - 70° C. Otrzymano 35 litrów o ekstrakcie 10° BLG

Gotowanie:

  • łączny czas gotowania: 60 minut
  • 60 minut - Admiral 20 g
  • 0 minut - Lubelski 40 g

Inne:

  • chłodzenie: Gorącą brzeczkę przelano do fermentora i pozostawiono do wychłodzenia na 20h.
  • fermentacja burzliwa: Drożdże zadano 24h po zakończeniu warzenia w temperaturze 24° C i zniesiono fermentor do piwnicy (temp. otoczenia 18° C). Fermentowało 13 dni w temperaturze otoczenia 18° C - 19° C. Przelane na cichą tylko 7,5 litra 26.04.2015. Zeszło do 3° BLG.
  • fermentacja cicha: 7,5 litra piwa leżakowało 6 tygodni dni w temperaturze otoczenia 16° - 19° C razem z dwoma pociętymi laskami wanilii.
  • rozlew i nagazowanie: 2,5 vol, temperatura 17° C, 25 litrów.

Degustacja:

  • do uzupełnienia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#10 Witbier - 11° BLG

  • IBU: 14
  • EBC: 4,5
  • ALK: ???
  • Objętość brzeczki nastawnej: 27 litrów
  • Warzenie: 30.05.2015 / Rozlew: ???

Surowce:

  • 1,78 kg - płatki pszeniczne (TESCO)
  • 1,60 kg - słód pilzneński (Strzegom)
  • 0,50 kg - słód monachijski typ I (Strzegom)
  • 0,50 kg - płatki owsiane (TESCO)
  • 22 g - chmiel Magnum 13%
  • 15 g - kolendra rozbita w moździerzu
  • 4 szt - świeża starta skórka słodkiej pomarańczy
  • drożdże: Safebrew T-58

Zacieranie:

  • kleikowanie płatków - 20 minut
  • 54° - 30 minut
  • 68° - 80 minut
  • 72° - 15 minut
  • podgrzanie do 78°

Wysładzanie:

  • wysładzano wodą w temp. 70° C - 80° C. Otrzymano 35 litrów o ekstrakcie 9,5° BLG

Gotowanie:

  • łączny czas gotowania: 60 minut
  • 20 minut - Margnum 20 g
  • 10 minut - kolendra 15 g
  • 10 minut - świeża starta skórka słodkiej pomarańczy 4 szt

Inne:

  • chłodzenie: 45 minut do 20° C. Po schłodzeniu i przelaniu do fermentora otrzymano 27 litrów o ekstrakcie 11° BLG
  • fermentacja burzliwa: Drożdże zadano od razu po schłodzeniu w temperaturze 20° C i zniesiono fermentor do piwnicy (temp. otoczenia 17° C). ???
  • fermentacja cicha: ???
  • rozlew i nagazowanie: ???

Degustacja:

  • do uzupełnienia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.