Skocz do zawartości

Drożdże do saison i witbier


Rekomendowane odpowiedzi

Planuję saison i witbier jako jedne z kolejnych warek. Czy można te dwa style uwarzyć na jednym szczepie drożdży? Jeśli tak to co polecacie?

Saisona robiłem na T-58 ( wg receptury Dori, przepis jest na wiki) co prawda jeśli dobrze pamiętam, Dori użyła innych drożdży, ale piwo wyszło rewelacyjne. Do witbiera użyłem Brewferm Blanbche i wyszedł też bardzo dobry. Przy warzeniu tych piw, pewnie ponownie użyję drożdży które wymieniłem, Wydaje mi się, że tych piw, jeżeli mają się trzymać swoich stylów, nie da się zrobić na jednych drożdżach.

Z drugiej strony, jeśli piwa nie są wysyłane na konkursy, to jak najbardziej można eksperymentować. Sam od czasu do czasu mieszam różne słody, chmiele, dodaję drożdże jakie mam akurat pod ręką i wychodzą całkiem ciekawe piwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy można te dwa style uwarzyć na jednym szczepie drożdży? Jeśli tak to co polecacie?

 

Saison na szczepie do Witbiera nie będzie Saisonem, a Witbier na szczepie Saisona nie będzie Witbierem. Styl Saison jest dość charakterystyczny i przeważnie dedykowany jest dla niego konkretny szczep drożdży.

 

Jak już myślisz o płynnych i to jednym do 2 piw to ja bym zrobił tak, że kupił drożdże Wyeast 3724 i uwarzył Witbiera, a później Saisona.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.