lisiu74 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Witam.. Właśnie przymierzam się do pierwszego butelkowania. Zdaje się, że za mało wysłodziłem i mam mało piwka - ok. 16 litrów mi wyszło. Czy mogę coś z tym zrobić... Nie wiem...Glukozę rozrobić z wodą i wlać do piwka, a później do butelek... Tak z 1,5 litra ? Czy to się nie godzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 A po co? Jaki ekstrakt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisiu74 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Po co? Żeby było więcej piwka A robiłem z zacieraniem - polskie jasne 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Po co? Żeby było więcej piwka A robiłem z zacieraniem - polskie jasne 12 Ale jaki miałeś ekstrakt po wysładzaniu? lisiu74 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisiu74 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Około 16 BLG, przepraszam 14... Edytowane 9 Stycznia 2015 przez lisiu74 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisiu74 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Po co? Żeby było więcej piwka A robiłem z zacieraniem - polskie jasne 12 Ale jaki miałeś ekstrakt po wysładzaniu? 14 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Około 16 BLG, przepraszam 14... Ja bym nie ruszał już nic na tym etapie. Przed chmieleniem jak już mogłeś dodać trochę wody rozcieńczając brzeczkę i zyskując na objętości. Teraz dolewając możesz zakazić itd. moim zdaniem. Butelkuj to co masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisiu74 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Około 16 BLG, przepraszam 14... Ja bym nie ruszał już nic na tym etapie. Przed chmieleniem jak już mogłeś dodać trochę wody rozcieńczając brzeczkę i zyskując na objętości. Teraz dolewając możesz zakazić itd. moim zdaniem. Butelkuj to co masz Dzięki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) rozpuszczasz środek do refermentacji w gorącej wodzie i nie musisz się obawiać zakażeń. mi się czasem zdarza rozcieńczanie po fermentacji, właśnie syropem cukrowym. masz 16L 14BLG to żeby uzyskać piwo które miało by mieć na starcie 12BLG syrop cukrowy sporządzasz z 16*14/12-16 litrów wody. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez jaras lisiu74 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisiu74 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 rozpuszczasz środek do refermentacji w gorącej wodzie i nie musisz się obawiać zakażeń. mi się czasem zdarza rozcieńczanie po fermentacji, właśnie syropem cukrowym. masz 16L 14BLG to żeby uzyskać piwo które miało by mieć na starcie 12BLG syrop cukrowy sporządzasz z 16*14/12-16 litrów wody. A glukozy wg. przepisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Nie rozcieńczaj po fermentacji! Jeśli odfermentowało to butelkuj. Będzie trochę mocniejsze. Na przyszłość przed zadaniem drożdży sprawdzaj BLG i ewentualnie rozcieńczaj do zadanego BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisiu74 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Nie rozcieńczaj po fermentacji! Jeśli odfermentowało to butelkuj. Będzie trochę mocniejsze. Na przyszłość przed zadaniem drożdży sprawdzaj BLG i ewentualnie rozcieńczaj do zadanego BLG. Kurcze... I co teraz am zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisiu74 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Butelkować. Jutro w takim razie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Nie rozcieńczaj po fermentacji! Jeśli odfermentowało to butelkuj. Będzie trochę mocniejsze. Na przyszłość przed zadaniem drożdży sprawdzaj BLG i ewentualnie rozcieńczaj do zadanego BLG. Kurcze... I co teraz am zrobić Butelkuj, im mniej zastanawiania tym szybciej degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisiu74 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Nie rozcieńczaj po fermentacji! Jeśli odfermentowało to butelkuj. Będzie trochę mocniejsze. Na przyszłość przed zadaniem drożdży sprawdzaj BLG i ewentualnie rozcieńczaj do zadanego BLG. Kurcze... I co teraz am zrobić Butelkuj, im mniej zastanawiania tym szybciej degustacja Akurat wyjeżdżam na dwa tygodnie... Więc jak przyjadę to się nada chyba już ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Po co? Żeby było więcej piwka A robiłem z zacieraniem - polskie jasne 12 Chcesz zrobić coś dobrego czy się nawalić? W pierwszym przypadku butelkuj, w drugim dodaj 4 litry wody i ze 2 kg cukru będziesz miał więcej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Jak mają to być szczyny koncernowe, to dolewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisiu74 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Ok - będę butelkował, pazerny nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Jak mają to być szczyny koncernowe, to dolewaj. czyli wszystko poniżej 14blg to szczyny koncernowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Bez komentarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się