Palagrin Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Witam Szukam wzoru na przeliczenie ekstraktu rzeczywistego w brzeczce na podstawie ekstraktu początkowego i ekstraktu pozornego (gęstości). Wydaje się to takie dosyć istotna wiedza, ale o dziwo nigdzie nie mogę tego znaleźć - czyli pewnie nie umiem szukać. Na forum znalazłem linki do różnych programów które pewnie przeliczają takie dane, ale zależy mi na wzorze żeby samodzielnie sobie to przeliczać. Pozdrawiam Pal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Zerknij w plikownię na pliki excel - jeżeli jest tam to, czego szukasz to spójrz w komórkę - będziesz miał wzór. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juzek Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Możesz pobawić się w domowe laboratorium. Próbkę piwa o określonej objętości chwilę pogotować bez przykrycia, tak żeby około połowa wyparowała. Po tym uzupełnić wodą do pierwotnej objętości i zmierzyć Blg. Mając chłodnicę do destylacji i alkoholomierz można równocześnie zbadać zawartość alkoholu Edytowane 12 Stycznia 2015 przez juzek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palagrin Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Dzięki za info, wiedziałem że musi gdzieś być - znalazłem to w toolkicie piwowara 1.8, duży szacunek za przygotowanie tak rozbudowanych obliczeń. Jak widzę dokładność obliczeń, z uwzględnieniem poprawek na temperatury pomiaru to aż prosi się o jakiś dokładniejszy gęstościomierz. A przy okazji juzek, fajny pomysł z tym odparowaniem alko, chłodnicy do destylacji nie mam i nie chce mi się z tym teraz kombinować - ale z ciekawości odparuję sobie alko z piwa w garnku i zweryfikuję wyniki obliczeń i wcześniejszych pomiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się