martin_pn Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Witam Jestem początkującym piwowarem. Pierwszym moim piwkiem jest Coopers Lager. Zrobiłem tak mi się wydaje wszystko dobrze tak jak było napisane w ulotce dołączonej do puszki. Piwko podczas pierwszej fermentacji stało w temperaturze ok.20C. Po 6 dniach zlałem je do butelek. Ma odpowiedni kolor i jest klarowne. Po około 3 tygodniach sprawdziłem jaki jest smak piwka. Jest kolor, piana i jest nagazowane ale niestety jest kwaskowate. Czy takie ma być jego smak czy może doszło do zakażenie bakteriami? Czy jest jakiś sposób by poprawić smak piwka? Przepraszam jeśli temat był już poruszany. Z góry dziękuję za odpowiedz. P.S. Jakie polecacie piwko do warzenia dla początkującego piwowara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zrobiłem 3 Coopersy, wszystkie miały kwaskowaty smak, wątpię aby to była infekcja, nie miałem nigdy nic podobnego w piwach zacieranych. >Jakie polecacie piwko do warzenia dla początkującego piwowara? http://www.piwo.org/topic/16321-esb-13blg/ martin_pn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maksimikus Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 6 dni fermentacji to trochę mało żeby butelkować, następnym razem potrzymaj dłużej , przynajmniej 2 tygodnie albo nawet 3. . Moje pierwsze piwko to też był Coopers Lager i dodałem 1 kg. cukru a zdecydowanie lepiejdla smaku jest dodać ekstrakt jasny niechmielony. . Smak był kwaskowaty, taki jak zielone jabłka. Raczej nie dzieje się nic złego i nie jest to infekcja. Z czasem smak się delikatnie poprawi ale na cuda niestety bym nie liczył :-(. martin_pn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin_pn Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 6 dni fermentacji to trochę mało żeby butelkować, następnym razem potrzymaj dłużej , przynajmniej 2 tygodnie albo nawet 3. . Moje pierwsze piwko to też był Coopers Lager i dodałem 1 kg. cukru a zdecydowanie lepiejdla smaku jest dodać ekstrakt jasny niechmielony. . Smak był kwaskowaty, taki jak zielone jabłka. Raczej nie dzieje się nic złego i nie jest to infekcja. Z czasem smak się delikatnie poprawi ale na cuda niestety bym nie liczył :-(. Zrobiłem tak jak pisali w instrukcji. Nie znam osobiście nikogo kto sam waży w domu piwko. Następne potrzymam dłużej zanim przeleje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin_pn Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zrobiłem 3 Coopersy, wszystkie miały kwaskowaty smak, wątpię aby to była infekcja, nie miałem nigdy nic podobnego w piwach zacieranych. >Jakie polecacie piwko do warzenia dla początkującego piwowara? http://www.piwo.org/...6321-esb-13blg/ Zasyp: 2.5kg Pale Malt (optima) 0.25kg Karmelowy 150EBC (optima) Zacieranie: 3L/kg, 60', jednotemperaturowe (68°C) Chmielenie: 15g Target 12%AA 60' 20g EKG 4.5%AA 5' Drożdże Gozdawa PAY7 Temperatura fermentacji: 21°C Cukier do refermentacji: 44g OG: 13Blg FG: 4.5Blg IBU:45 AbV: 4,6% EBC: ~20 Możesz mi wyjaśnić o co chodzi w tym przepisie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zrobiłem 3 Coopersy, wszystkie miały kwaskowaty smak, wątpię aby to była infekcja, nie miałem nigdy nic podobnego w piwach zacieranych. >Jakie polecacie piwko do warzenia dla początkującego piwowara? http://www.piwo.org/...6321-esb-13blg/ Zasyp: 2.5kg Pale Malt (optima) 0.25kg Karmelowy 150EBC (optima) Zacieranie: 3L/kg, 60', jednotemperaturowe (68°C) Chmielenie: 15g Target 12%AA 60' 20g EKG 4.5%AA 5' Drożdże Gozdawa PAY7 Temperatura fermentacji: 21°C Cukier do refermentacji: 44g OG: 13Blg FG: 4.5Blg IBU:45 AbV: 4,6% EBC: ~20 Możesz mi wyjaśnić o co chodzi w tym przepisie? To jest przepis na piwo, składniki, jego podstawowe parametry. Czyli absolutny początek Twojej kariery z piwowarstwem. Przejrzyj sobie temat, poczytaj, bo bez tej wiedzy nie ruszysz. http://www.piwo.org/topic/2146-mapa-watkow-dzialu-piaskownica/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 i tutaj jeszcze poczytaj: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Możesz mi wyjaśnić o co chodzi w tym przepisie? A czego konkretnie nie rozumiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się