mc007 Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Dzisiaj zostawiłem: Ordynarny Bitter I Ordynarny Bitter II Dubbel (receptura GC Czesław Dziełak, prócz drożdży) RIS Zabrałem: Piwne Wino Matkus RIS Czarny z burbonem Matkus Bitter Familienbrauerei Schnura Barley Wine Familienbrauerei Schnura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 #26 Bitter 16blg Familienbrauerei Schnura Kolor bursztynowy, klarowne Wysycenie średnio słabe, w sam raz na Bittera Piana niezbyt obfita, w połowie piwa zanikła W zapachu delikatne estry, jakaś tam nuta chmielowa się wyłania w tle, bardzo delikatnie W smaku estrowe, zalegająca goryczka, na początku nie przeszkadza ale po kilku łykach, bądź po przetrzymaniu w ustach. Goryczka dominuje. Ogólnie, gdyby poprawić tą goryczkę to by było dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatKus Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Familienbrauerei Schnura RIS Czarne, nieprzejżyste, klarowne. Piana średniopęcherzykowa, średnioobfita, utrzymuje się dość długo. Zapach palony, kawowo-czekoladowy, lekko alkoholowy i estrowy, przyjemny. Dość gęste, choć jak na 30 BLG, to wytrawne. Gorzka czekolada, kawa, dość spore wysycenie, jak na RISa. Goryczka przyjemna. Smak palonych słodów pozostaje dość długo. Alkoholu w smaku prawie nie czuć, co jest zaskakujące jak na 30BLG/12,6 Alk. Pije się bardzo lekko i przyjemnie, choć to niebezpieczne przy tak mocnych piwach Ogólnie bardzo dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 RIS MATKUS 10,6%, 26,6 blg Piwo jest (oczywiście) czarne, nie przejrzyste. Totalny brak piany! Wysycenie słabe, ogólnie w sam raz. W smaku na początku byłem zaskoczony kwaśnością tego piwa. Dopiero po chwili dochodzą do głosu lekko palone posmaki, a odczucie kwaśności się zmniejsza. Ogólnie, nawet nieźle współgrają z tą kwaśnością. Te płatki dębowe po burbonie nadałyby piwu taki smak? W zapachu czuć alkohol i coś, czego nie potrafię zinterpretować, może chodzi o te płatki Po początkowym zdziwieniu kwaśnym smakiem i brakiem piany podejrzewałem infekcję, ale dalsza degustacja nie potwierdziła tych podejrzeń. Przyjemnie się pije, ale jak dla mnie mogło by być więcej paloności w smaku jak i wpływu słodów palonych na zapach. W końcu to RIS Dzięki za piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Familienbrauerei Schnura Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 #26 Bitter 16blg Familienbrauerei Schnura Familienbrauerei Schnura RIS dzieki wielkie za recenzje to byla warka 26 i 27 teraz jestem przy 38 ciagle sie ucze jak poprawiac piwo bez tych recenzji nie wiem jak inni smakosze to odbiraja szkoda ze taka mala rotacja w retro jest ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwasala Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Familienbrauerei Schnura - Milk Stout Kolor: czarne, klarowne Piana: średnio obfita, trwała Wysycenie: jak na stout ciut za wysokie Aromat: palone słody, karmelowe Goryczka: średnia, nie zalegająca Smak: przyjemne piwo, jedyne do czego można się przyczepić to kwaśność pochodząca najprawdopodobniej ze słodów palonych MatKus - Piwne Wino Kolor: ciemne, klarowne Piana: obfita, drobno pęcherzykowa, trwała Wysycenie: niskie, pasujace do stylu Aromat: alkohol i nuty karmelowe Goryczka: odpowiednia, dobry balans gorycza/słodowość Smak: bogate, pełne, mocno alkoholowe, pewnie jak by poleżało kilkanaście miesięcy to alkohol by się przykrył QV birra - Dubbel Kolor: klarowne, ciemno brązowe Piana: obfita, drobno pęcherzykowa, trwała Wysycenie: wysokie, odpowiednie, podnoszące pijalność Aromat: nuty belgijskie, przyprawowe, ostre Goryczka: niska Smak: bardzo dobre piwo, pijalne, nie czuć alkoholu. Dużo lepsze od tego co wyszło z browaru cieszyn. Najlepsze z opisywanej czwórki. Zachęciło mnie do przetestowania tych drozdzy QV birra - RIS Kolor: czarne, nalewało się klarowne Piana: niska, drobno pęcherzykowa, średnio trwała Wysycenie: średnie, odpowiednie Aromat: słody palone, whisky, alkohol Goryczka: nie zalegajaca, gaładka Smak: pierwszy łyk - rewelacja, później nieprzyjemny alkohol, smakowało jakby ktoś wlał tam whisky. Dobry balans ciało / goryczka mc007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Piwne Wino 28,2blg Browar MATKUS kolor: bardzo ciemno brązowe, klarowne piana: pojawia się po czym znika w oka mngnieniu wysycenie: średnie (w sam raz) aromat: alkoholowy, pewne karmelowe i palone nuty goryczka: w sam raz smak: główną nutę gra alkohol, nie ma się co dziwić, w końcu deklarowane 10,5% a piwo stosunkowo młode, 2 miesiące w butelce. Na drugim planie paloność, której w barley wine chyba nie powinno być Ogólnie piwo do długiego degustowania dobrze, że jest w butelce 0,33 No i chyba poza stylem. Dzięki. dzieki wielkie za recenzje to byla warka 26 i 27 teraz jestem przy 38 ciagle sie ucze jak poprawiac piwo bez tych recenzji nie wiem jak inni smakosze to odbiraja szkoda ze taka mala rotacja w retro jest ;/ Nie ma sprawy, jak czuję tak piszę, a sensoryk póki co ze mnie słaby Z tym depozytem to i tak lepiej, niż w Katowicach, gdzie w ogóle przestał istnieć Czekam jeszcze na recenzje moich bitterów. Jak na 10 blg moim zdaniem są w porządku, ale czekam na opinię kogoś spoza moich stałych degustatorów Edytowane 18 Listopada 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepic Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Cześć wszystkim, dziś pierwszy raz zostawiłem co nieco w depozycie: "Robert" - Peat-Smoked RIS "No Reason" - Peat-Smoked Hoppy American Stout (wysłodek po risie) "Pacyficzny Rimming" - Pacific Hoppy Rauchweizen Dwa pierwsze były warzone z użyciem mojego domowego słodu suszonego dymem torfowym, starym chmielem, trochę winorośli i co tam jeszcze wpadło w ręce podczas wędzenia Są to kolejno moje warki 3,4,5, więc początkującego piwowara. Ramek BJCP nie ma co w nich szukać Zabrałem: Belgian Dark Strong Ale (rw), Grisette (tabi i bary) oraz zwycięskiego OKPD 2015 Whisky Stouta Pozdrawiam. Edytowane 21 Listopada 2015 przez pepic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czgr Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Witam. Standardowo 20 buteleczek 330ml. do odbioru w Retro. Ktoś chętny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatKus Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Familienbrauerei Schnura, Barley Wine Nie bardzo rozumiem, jaki to miał być gatunek piwa. Na etykiecie mamy 3 informacje sprzeczne ze sobą: Barley Wine, BLG 5, VOL 4%. Domyślam się, że "VOL" to alkohol, ale i tak żadne z tych 3 informacji nie pasują do żadnej z 2 pozostałych Piana - praktycznie brak Kolor - jasno bursztynowy, klarowne Aromat - coś a'la ruski szampan. Czuć alkohol, estry i słody. Smak - Głównie czuć słody. goryczka średnia, wyraźna, ale nie przesadzona. obstawiał bym ok.30-40 IBU. Alkoholu, który czuć w zapachu, w smaku nie czułem. Dość lekkie i wytrawne. Jeśli mam obstawiać, to może to 4% alk pasuje do pozostałych informacji. Ekstrakt na pewno większy, niż 5 BLG (strzelam w okolice 12), ale na pewno nie jest to barley wine. Wysłodziny po nim? W sumie ciekawe piwo, ale etykieta mocno myląca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwasala Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Whisky Stout - zwyciezca I OKPD Kolor: czarne, klarowne Piana: średnio obfita, nie trwała Wysycenie: jak na stout'a wysokie Aromat: bandaze, szpital Goryczka: wyczuwalna, nie przesadzona Smak: torf to jednak nie moje klimaty, piwo raczej do wąskiego grona odbiorców. Dzięki za możliwość spróbowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwasala Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) pepic - Pacific Hoppy Rauchweizen Kolor: jasne, zmętnione Piana: obfita, trwała, duże pęcherzyki Wysycenie: wysokie, pasujące do stylu Aromat: bardzo lekka wędzonka, głównie goździki i banany, chmiele nie wyczuwalne Goryczka: niska, ale to w końcu weizen Smak: lekkie, łagodne piwo. Minimalnie kwaskowate, bardzo pijalne. Szkoda, że drożdże całkowicie zakryły chmiele. Bardzo dobre piwo. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez rwasala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepic Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 pepic - Pacific Hoppy Rauchweizen Kolor: jasne, zmętnione Piana: obfita, trwała, duże pęcherzyki Wysycenie: wysokie, pasujące do stylu Aromat: bardzo lekka wędzonka, głównie goździki i banany, chmiele nie wyczuwalne Goryczka: niska, ale to w końcu weizen Smak: lekkie, łagodne piwo. Minimalnie kwaskowate, bardzo pijalne. Szkoda, że drożdże całkowicie zakryły chmiele. Bardzo dobre piwo. Piwo diametralnie się zmieniało, chmielu nie żałowałem i przez pierwsze 2 tygodnie grał główne skrzypce, goryczka też była znacznie wyższa niż styl przewiduje, jednak drożdże weizenowe mają skłonności totalitarne Piłem Twoje Belgian Dark Strong Ale: Kolor: jak w nazwie - dark Piana: obficie się uformowała po czym szybko znikła, ale przy takich wolarzach to norma Wysycenie: średnie, jak najbardziej na miejscu Aromat: Owoce typowe dla belgów, może delikatne utlenienie, ale w dobrą stronę Smak: tak jak zapowiadał aromat, wiśnia w likierze czekoladowym, ale na wytrawnie, alkohol wyraźnie wyczuwalny ale przyjemny, rozgrzewający. Bardzo smaczne. rwasala 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Witam. Standardowo 20 buteleczek 330ml. do odbioru w Retro. Ktoś chętny? Jakby jakieś jeszcze były to chętnie przygarnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwasala Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Pepic - peated ris Kolor: czarne Piana: średnio obfita, trwała, drobne pęcherzyki Wysycenie: średnie, jak na ris moze troszkę za wysokie Aromat: dym torfowy, palone słody, minimalnie czuć alkohol i chmiele Goryczka: średnia, krótka, nie zalegająca Smak: torf mało wyczuwalny (dla mnie na plus), oleiste, dosyć pełne, lekkie akcenty chmielowe. Jestem pod wrażeniem produkcji wlasnego slodu. Według mnie piwo udane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aothunterpl Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 (edytowane) Witam w piątek zostawiłem 4x Coopers Stout Zabrałem: Jakieś konkursowe z przylepionym numerem (zapewne IPA z opolskiego festiwalu piwa) - dobre piwko American Weat - autor nie podany - właśnie pije dobre piwko Bambo Milk Stout - całkiem przyjemny milk stout, z początku za duża jak dla mnie goryczka ale po kolejnych łykach już było coraz lepiej goodrye am .. hops - nie idzie doczytać zapewne będzie piwo w stylu Ale / familienbrauerei schnura - nastepne w kolejce do przetestowania edit niestety też już zepsute warzone 4.9.15 rozlew 10.10.15 degustacja 6.3.16 Hefe-Weizen familienbrauerei schnura - niestety zepsute kwaśne itd warzone 19.9.2015 rozlew 10.11.15 degustacja 6.3.2016 za pewne za długo leżakowało w depozycie Zaznaczam, że jestem początkujący a coopers stout to moja pierwsza warka. Krytyka mile widziana Podziękował za piwka Pozdrawiam Edytowane 6 Marca 2016 przez aothunterpl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czgr Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 20 butelek 330ml. Wymienię za dobre pifko domowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Witam! Czy depozyt wciąż działa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aothunterpl Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Witam jest w Opolu jeszcze jakiś depozyt lub możliwość wymiany z kimś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi