simer17 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów;) Piwowarem domowym jestem od niedawna, założyłem zeszyt piwowara lecz zapiski ręczne w zeszycie średnio mi wychodzą, w wypadku małych zmian trzeba skreślać coś, kartki się mną itp. Postanowiłem więc że lepsza będzie forma elektroniczna a na dodatek mogą się komuś przydać z forum informacje zawarte w tym temacie, jak uczę się na błędach, co sobie chwalę a co uważam za niewypał itd Dodatkowo również chętnie posłucham uwag innych co do moich poczynań. W temacie będę opisywał zarówno co za piwo aktualnie warzę/mam w planach, będę podawał receptury oraz zdawał relację jak wyszło dane piwo. Opisywać będę również sprzęt który posiadam lub mam zamiar dokupić, czy jestem z niego zadowolony lub nie oraz co tylko jeszcze istotnego mi do głowy przyjdzie Przygodę z piwowarstwem zapoczątkował u mnie między innymi Kopyr, jak i to że lubię się napić dobrego piwa i po prostu postanowiłem nauczyć się takie piwa produkować sam ponieważ uznałem że nie wiele osób robi własne piwo i to fajna sprawa Zaczęło się od kompletowania sprzętu, i tu posłużę się zdjęciami będzie prościej opisać co kupiłem. Zakupy na Browamatorze oraz allegro i waga kuchenna w euro rtv-agd : http://www.piwo.org/...ge/6216-zakupy/ I tu mile zaskoczyła mnie waga. Firmy łucznik, kosztowała chyba 40 zł, waży od 1g do 5 kg przy czym jest naprawdę bardzo dokładna więc zarówno można na niej odważyć parę kg słodu jak i chmiel lub cukier co do grama. Między czasie zrobiłem sobie kapslownicę stołową która działa również bardzo dobrze. Jakieś metalowe elementy w domu miałem, farbę, spawarkę itp więc jedyny koszt to głowica którą zrobił mi tokarz za bodajże 30 PLN. http://www.piwo.org/...ownica-stolowa/ Po tych zakupach przystąpiłem do uwarzenia mojego pierszego piwa którym miała być AIPA z gotowego zestawu na słodach z browamatora 22:10.2014r WARKA 1 AIPA 14 BLG 18.5l Skład: Słód Pale Ale Weyermann® 5,2 kg Słód Carapils Weyermann® 0,4 kg Słód Carared Weyermann® 0,4 kg Zacieranie: 18l wody do zacierania 63°C - 33min 72°C - 30min 77°C - 5 min wygrzew Wysładzanie: 2 X 5.5 l wody o temp 65 °C Odebrałem Łącznie 22l 14 BLG Wydajność około 55 % - mała Gotowanie: 75 min Chmielenie: 60 min – 27g Chinook 2013 USA 10 min – 40g Cascade USA + 23g Chinook 0 min – 20g Cascade + 61g Citra USA + 10g chinook Chłodzenie: W wannie w 2 godziny do 26°C Drożdże: US-05 1 saszetka uwodniona 30 minut przed zadaniem Drożdże zadane w 26° C 8 dni burzliwej oraz 7 dni cichej - zeszło do 4.5 BLG Uwagi: Po pierwszej warce parę uwag jest. Po pierwsze próba jodowa wskazała po 25 minutach że już jest zatarte co mnie zdziwiło bardzo, myślałem że wskaźnik jodowy jest coś nie ok, co się okazało, nowoczesne słody potrafią się już w 15 minut zatrzeć W związku z tym wyniknął kolejny błąd, a mianowicie, chcąc uzyskać piwo o średniej pełni i średnim stopniu odfermentowania nie należy zacierać po 30 minut w 62 i 72 °C, lecz najlepiej zacierać na lenia w 66 °C Np, gdyż po pierwszych 30 minutach w 62°C słód może być już zupełnie zatarty- na słodko. Kolejną sprawą jest że wylałem 3.5l chmielin które można było lepiej odfiltrować. Kolejny błąd - niska wydajność. Zamiast 20l 15.5 BLG wyszło 18.5l 14 blg . Przyczyna ? Po zasięgnięciu info na forum okazało się że dałem za mało wody do wysładzania oraz jej temperatura była zbyt niska Uwagi co do chłodzenia - Chłodzenie w wannie to jest porażka, noszenie wiader z wodą ze studni, ciągłe wymienianie wody oraz jej mieszanie, długi czas chłodzenia oraz itak za wysoka temp. zadania drożdży, spacery z garem wrzątku- planowany zakup chłodnicy zanurzeniowej w przyszłości. W wolnych chwilach uzupełnię wpisy z kolejnych warek Edytowane 14 Stycznia 2015 przez simer17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) jedyny koszt to głowica którą zrobił mi tokarz za bodajże 30 PLN. Cześć Ja też robiłem kapslownicę samemu lecz użyłem głowicy z kapslownicy młotkowej koszt od 8 do 14 zł .Na dłuższą metę polecam kegi mniej pierdzielenia a i piwo lepsze z kega. Edytowane 14 Stycznia 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simer17 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki za radę, o kegach myślę powoli ale to raczej w przyszłości gdyż na razie mam inne istotniejsze wydatki tak że na razie do końca sezonu piwowarskiego czyli pewnie gdzieś do końca maja tylko butelki a po wakacjach mam nadzieję już się uda skompletować sprzęt do kegowania Tym czasem uzupełniania tematu ciąg dalszy, czyli: Data: 15.11.2014 WARKA 2 - APA 13,9 BLG 25 L Skład: Słód Pale Ale Strzegom 5 kg Słód Pilzneński Strzegom 1 kg Słód Carared Weyermann® 50 EBC 0,25 kg Słód Castle Malting Cara Gold 120 EBC 0,25 kg Zacieranie: 20l wody do zacierania 63°C - 45 min 72°C - 20 min 77°C - 5 min wygrzew Wysładzanie: 2 X 8l wody o temp. 77 °C Odebrałem Łącznie 29l brzeczki 14 BLG Wydajność około 63 % - wyraźna poprawa w porównaniu do ubiegłej warki ! Gotowanie: 70 min Chmielenie: 60 min – 15 g Simcoe USA 20 min - 10 g Amarillo USA 10 min - 10 g Cascade + 10 g Amarillo 5 min - 10g simcoe + 10 g Cascade + 10g Amarillo 0 min - 20g Cascade + 10 g Amarillo Na zimno na cichą: 27 g Simcoe + 8g Amarillo + 3g Cascade ... Chłodzenie: W wannie w 2,5 godz. do 24 °C Drożdże: US-05 1 saszetka uwodniona 30 minut przed zadaniem Drożdże zadane w 24 °C 14 dni burzliwej oraz 7 dni cichej - zeszło do 3.5 BLG Uwagi: Poprawa wydajności to na plus Niestety chłodzenie po raz kolejny uporczywe i po raz kolejny trochę za wysoka temperatura fermentacji. Filtrator z pończochy oraz druciaka dobrze dał radę przy zlewaniu z chmielenia na zimno. Zbyt mała ilość fermentorów spowodowała że przy chmieleniu na zimno wyszło tak że musiałem butelkować z fermentora bez kranika Co było dość uporczywe. Kolejna sprawa to nie jestem zadowolony z zaciągania piwa ustami, w przyszłości planowany zakup jeszcze jednego fermentora plus jakiejś super pompki do zaciągania piwa oraz chłodnicy zanurzeniowej. Edytowane 14 Stycznia 2015 przez simer17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simer17 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Końcem roku 2014 postanowiłem lekko doposażyć mój browar domowy, zakupione zostało parę rzeczy takich jak chłodnica zanurzeniowa :http://www.piwo.org/.../6458-imag1594/Profesjonalna pompka do zaciągania/transferu brzeczki :http://www.piwo.org/.../6463-imag1598/Oraz parę dupereli z browamatora typu dodatkowy fermentor z termometrem, oxi, desprej, kapsle, składniki do kolejnego piwa itp. W związku z komplikacjami z wysyłką dostałem za darmo 100g motueki co mnie ucieszyło :http://www.piwo.org/.../6457-imag1372/I tak już dotarliśmy do aktualnego stanu rzeczy, rok 2015 i:Data : 3 stycznia 2015 - Pierwsza warka w tym roku !WARKA 3 - NZ IPA Skład:Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann ® - 5 kgSłód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 1 kgSłód karmelowy jasny Carahell ® 20-30 EBC Weyermann ® - 0,4 kgCukier 150gZacieranie:20l wody do zacierania" Na lenia "65-68* 50min77°C - 5 min wygrzew ( z obawy o zbyt małą ilość cukrów fermentowalnych z powodu minimalnie wyższej temp. zacierania niż planowałem dosypałem awaryjnie 150g cukru)Wysładzanie:2 X 7l wody o temp 77°COdebrałem Łącznie 27 L 15.5 BLGWydajnośćGotowanie:75 minChmielenie:60 min - 10 g Rakau 2014 (NZ) 10,7 % A-A30 min - 20 g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A13 min - 20g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A8 min - 50g Rakau 2014 (NZ) 10,7 % A-A3 min - 10 g Rakau 2014 (NZ) 10,7 % A-A + 30 g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-AChmielenie na zimno:40 g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A30g Rakau 2014 (NZ) 10,7 % A-AChłodzenie: Chłodnicą zanurzeniową w 1 godz. z 100 °C do 18 °C przy małym przepływie wodyDrożdże:US-05 1,5 saszetki , uwodniona 30 minut przed zadaniemDrożdże zadane w 18 °C - W fermentorze 22.5 L 16 BLGUwagi: Jestem zadowolony z chłodnicy zanurzeniwej Bardzo praktyczna i wygodna w porównaniu do chłodzenia w wannie. Do tego dość ekonomiczna, przy małym przepływie wody bez problemu w godzinę schłodziła do 18 °C do tego gorąca woda została podana wężem do wanny aby piwowar mógł wziąć kąpiel po warzeniu :F POLECAM ! "Pompka" ze strzykawki skutecznie eliminuje nie higieniczne zaciąganie brzeczki ustami Niestety dostałem w gratisie więcej Motueki, a szkoda, bo jak dla mnie Rakau ma znacznie lepszy aromat . Naprawdę bardzo ładny i wolał bym jego więcej dostać Edytowane 1 Czerwca 2015 przez simer17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simer17 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 (edytowane) I czas odgrzać kotleta Nie było mnie na forum trochę czasu, temat zaniedbałem, ale czas nadrobić straty Jakieś tam zapiski w zeszycie miałem więc tu to usystematyzuję Data : 21 luty 2015 WARKA 4 - Szybkie Pale AleSkład:Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann ® - 5 kg chmiel Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A Drożdże us05Zacieranie:15l wody do zacierania" Na lenia "65-67 °C 50 minut, wygrzew do 77 °C Wysładzanie:2 X 8l wody o temp 77°COdebrałem Łącznie 25 L 13 BLGWydajnośćGotowanie:75 minChmielenie:60 min - 20 g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A10min - 35g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A5 min - 35g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A Chłodzenie: Chłodnicą zanurzeniową w 1 godz. z 100 °C do 20°C przy małym przepływie wodyDrożdże:US-05 1 saszetka , uwodniona 30 minut przed zadaniemDrożdże zadane w 18 °C - W fermentorze 21 L 13.5 BLGUwagi: Piwo uwarzone na szybko z tego co miałem pod ręką. Proste, tanie, dupy nie urywało ale pijalne. Edytowane 1 Czerwca 2015 przez simer17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się