tolo Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Witam, Zdarzyło się, że po zadaniu drożdży (suchary Gozdawa BW-11) zauważyłem, że kranik cieknie, i to nie na uszczelce tylko w miejscu łączenia części stałej przykręcanej do fermentora a elementem obrotowym. Brzeczka była chłodzona w wannie z wodą. Fermentacja jeszcze się nie zaczęła, do czasu planowanego przegotowania brzeczki minie ok 12h. Ponieważ zepsułem sobie ostatnio IRA prawdopodobnie acetobacterem (tłusta plama na powierzchni i zapach octu) i to być może było na tym samym zestawie, postanowiłem nie czekać biernie na efekty tylko przegotować piwo jescze raz i raz jeszcze zadać drożdże. Pytanie czy piwo nie będzie po tym zabiegu wybitnie drożdżowe (choć chyba jednak lepsze drożdżowe niż zakażone) i jakie jeszcze procedury są ważne w przypadku ponownego przegotowywania? Zdrówka Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Żywe drożdże podczas gotowania zginą i staną się doskonałą pożywką dla nowych drożdży. Tak więc raczej nic się złego nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (choć chyba jednak lepsze drożdżowe niż zakażone) A ja właśnie tydzień temu nastawiłem 3l starter z połowy przygotowany z żakażonej brzeczki, którą gotowałem około 40min - jutro dam znać jakie efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (choć chyba jednak lepsze drożdżowe niż zakażone) A ja właśnie tydzień temu nastawiłem 3l starter z połowy przygotowany z żakażonej brzeczki, którą gotowałem około 40min - jutro dam znać jakie efekty. No właśnie, to jest jeszcze pytanie jak długo należałoby taką brzeczkę gotować. To z pewnością zależy od typu bakterii, który mógł się przyplątać, ale skąd wiadomo co mogło się przyplątać, jak nawet nie wiem czy cokolwiek się przyplątało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się