K14 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, Chciałbym uwarzyć IPĘ w której będę w stanie uzyskać jak najwięcej armomatów owoców tropikalnych/multiwitaminy. Ewentualnie - co jestem w stanie uzyskać z poniższej receptury, prośba o weryfikację: Docelowa wielkość warki: 22-25L ~ 15-16 BLG Zasyp: 5kg pilzneński 1kg pszeniczny jasny 0,5kg carahell Zacieranie: 40 min w 63-65C 20 min 71-72C 5 min 77C Chmielenie: 60' Pacific Jade 50g - 14,8% 25' Mosaic 30g - 12% 15' Simcoe 20g - 13,2% 10' Mech irlandzki 5g 5' Kohatu 7g - 7,8% 2,5' Topaz 7g - 16,1% 0,5' Kohatu 8g - 7,8% 0,5' Topaz 8g - 16,1% Na zimno (fermentacja cicha): Mosaic 20g Simcoe 30g Topaz 35g Kohatu 35g Drożdże: 1x11,5g US-05 - 19C Dodatki: Mech irlandzki Czy dokonalibyście jakiś korekt w zakresie zasypu/zacierania/chemielenia? Zastanawiam się nad zmniejszeniem: *Pacyfic Jade z 50g do 30g na goryczkę (obecnie Brewtarget wskazuje na ~100 IBU) oraz Mosaic i Simcoe o 5g. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi! Edytowane 17 Stycznia 2015 przez K14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 jeśli ma być intensywna multiwitamina, to na aromat zostaw sobie sam Mosaic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 O po co to chmielenie w 2,5' i 0,5'? Chmiel w 60', 30' 10' i 0'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzwagierMinazuki Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 O po co to chmielenie w 2,5' i 0,5'? Chmiel w 60', 30' 10' i 0'. Dokładnie, to czy chmiel wsypiesz 2 min szybciej czy później to żadna różnica a takie receptury tracą na w przejrzystości i ciężko się odnaleźć w czytaniu takiej receptury (to że chodziło Ci o wsypanie chmielu na ostanie 30 sekund gotowania chwilę zajęło) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Dokladnie... zresztą, potrafisz tak dokładnie koniec gotowania określić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K14 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Wrzucę więc w 60', 25', 10', 0' - podejrzewam, że nie ma to większego znaczenia i rzeczywiście - zgadzam się, że receptura jest mniej czytelna. ;-) Wiem już również, że powinienem nieco ograniczyć ilość chmielu. Czy w kwestii zasypu lub użytych chmieli ktoś dokonałby jakiś korekt? Edytowane 18 Stycznia 2015 przez K14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się