maxikaz Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Żeby nie tworzyć nowego tematu podepnę się tutaj. Jestem przed uważeniem pierwszej warki z zacieraniem i mam wątpliwości dot. wielkości gara. Warzony będzie Weizenbock z zestawu (http://www.browar.bi...izenbock_16_blg) czyli zasyp konkretny 6,1kg a garnek mam niezbyt okazały tj. pojemność całkowita ok 27-28l. Planowana ilość brzeczki nastawnej to 20l więc warzenia się nie boję (planowałem wysładzać do objętości) natomiast obawiam się o zacieranie. Z tego czytalem polecane są 3 litry wody na 1kg zasypu co daje mi 18l wody i 6kg słodów. Stąd moje pytanie czy taki wsad zmieści mi się w garze czy też muszę rozbijać warkę na 2 razy ? Ew. czy mogę do zacierania użyć np. 2,5l wody na 1kg słodów a 3 litry więcej użyć przy wysładzaniu ? Co radzicie koledzy ? Zrobiłem w garnku 29L piwo z 7kg zasypem. Da się. Ale zastanawiam czy 10kg w nim zmieszczę. Próbował ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajmon Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Żeby nie tworzyć nowego tematu podepnę się tutaj. Jestem przed uważeniem pierwszej warki z zacieraniem i mam wątpliwości dot. wielkości gara. Warzony będzie Weizenbock z zestawu (http://www.browar.bi...izenbock_16_blg) czyli zasyp konkretny 6,1kg a garnek mam niezbyt okazały tj. pojemność całkowita ok 27-28l. Planowana ilość brzeczki nastawnej to 20l więc warzenia się nie boję (planowałem wysładzać do objętości) natomiast obawiam się o zacieranie. Z tego czytalem polecane są 3 litry wody na 1kg zasypu co daje mi 18l wody i 6kg słodów. Stąd moje pytanie czy taki wsad zmieści mi się w garze czy też muszę rozbijać warkę na 2 razy ? Ew. czy mogę do zacierania użyć np. 2,5l wody na 1kg słodów a 3 litry więcej użyć przy wysładzaniu ? Co radzicie koledzy ? Zrobiłem w garnku 29L piwo z 7kg zasypem. Da się. Ale zastanawiam czy 10kg w nim zmieszczę. Próbował ktoś? Ja zmieściłem 10,5kg. Jest duży kłopot z mieszaniem i utrzymywaniem temperatury ze względu na to, że jest duża szansa na przegrzanie zacieru (lub przypalenie). Wydajność jest gorsza niż przy standardowych warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się