josh.kowalski Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Witam. Zmodyfikowałem trochę recepturę Scooby'ego na Back in Black i coś takiego mi wyszło. Zależy mi na paloności, prażonym słoneczniku, ale nie za kwaśnym w smaku piwem. No i mocy Goryczki!!! Słody: 5 kg Pale Ale 0,5 kg płatki owsiane 0,5 kg karmelowy 600 Strzegom 0,5 kg czekoladowy 400 Strzegom 100 g jęczmień palony Chmiele: 25 g Iunga 60 min 25 g Cascade 60 min 25 g Cascade 15 min 25 g Cascade 5 min Drożdże: US-05 Zacieranie: 67°C / 60 min Brewtarget liczy 15,4 Plato, 59 IBU i barwę 78,7 EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Zredukuj o połowę karmelowy i czekoladowy. Z tych składników wyjdzie mega cappuccino z czekoladą. Do mojego porterka dałem 0,5kg kawowego 250 (na 40l) i wyszła kawa świeżo parzona I nie zapomnij, że jęczmień palony wrzucamy dopiero na mashout. Podaruj sobie cascade na goryczkę. Lepiej użyć go tylko na smak/aromat. Na goryczkę szkoda amerykańskiego chmielu i kasy za niego IBU wyrównaj Iungą albo innym popularnym goryczkowym (magnum, hercules, marynka itp.). Edytowane 20 Stycznia 2015 przez pavulonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Ale to porter czy stout? Ja bym na przykład zredukował ilość karmelu, ilość czekoladowego, a zwiększył jęczmienia palonego albo dodałbym ciemnego czekoladowego. Czarnych słodów wcale na mash out nie trzeba dawać. Można je wrzucić od razu. Stout musi być zdecydowanie palony, zwłaszcza amerykański, w końcu czym by się różnił od black IPA? bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 czyli karmelowego 600 zredukować do 250g, czekoladowy dać 1200 i też zredukować do 250g, a jęczmienia dać np 250g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Możesz tak zrobić, ale ja bym jeszcze zmniejszył karmel. Albo wywalił go całkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 ja zrobiłem coś takiego, wyszło fajne mocna kawa,czekolada, goryczka w miarę ale mogłem dać nieco więcej chmielu. Dostałem 53 butelki 0,5 i jedną 0,33 Zasyp : 5kg Słód jęczmienny Pale Ale 0,2kg Słód jęczmienny karmelowy 0,5kg Słód jęczmienny palony 0,75kg Płatki jęczmienne Zacieranie: 68oC-Pale Ale, płatki 45min 72oC reszta 15min wygrzew Chmielenie amerykański chmiel Simcoe 50g 35g -60min 15g 15min Otrzymałem brzeczkę ~27L 14,5BLG obliczone IBU 42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się