Skocz do zawartości

KEG-Regulator ciśnienia CO2 w zalezności od temperatury piwa.


IMERGROUP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Ciśnienie CO2 w KEG-u rośnie wraz ze wzrostem temperatury. Wzrost temperatury o 10stopni spowoduje zrost ciśnienia o ok. 0,8Bar. Powoduje to, że piwo jest bardziej gazowane i leje się z dużą ilością piany z KEG-a!

Ten problem rozwiązali Duńczycy. Ściągam aktualnie regulatory na test do Polski. Urządzenie przynosi duże oszczędności.

Zapraszam wszystkich do dyskusji na ten temat.

 

Udostępnię na forum wyniki testu tego regulatora po przeprowadzeniu prób.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Ciśnienie CO2 w KEG-u rośnie wraz ze wzrostem temperatury. Wzrost temperatury o 10stopni spowoduje zrost ciśnienia o ok. 0,8Bar. Powoduje to, że piwo jest bardziej gazowane i leje się z dużą ilością piany z KEG-a!

Nieprawda. Ciśnienie w KEGu rośnie ponieważ po pierwsze maleje rozpuszczalność CO2 w piwie. Im cieplejsze piwo, tym mniej jest nagazowane. A pieni się dlatego, że gaz szybko się uwalnia z piwa.

Jak mamy dyskutować o czymś, czego nie widzieliśmy na oczy, czego ponoć nie ma na rynku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.