Pii Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Witam, 10 Stycznia butelkowałem IIPA 19,5°blg, które finalnie zeszło do 4°blg. Wg kalkulatora dodałem 110g glukozy na 23,5l. Temperatura stała ok 21°C Piwo testowane w dniu dzisiejszym było bardzo słabiutko nagazowane, lekki syk na początku, piana wymuszona i w smaku bardzo słabo nasycone. Pytanie czy piwko jeszcze potrzebuje czasu? Czy może ilość surowca była za mała lub drożdże wymęczone nie dają rady? Czekać i sprawdzać czy interweniować? Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Jeśli jest syknięcie, to drożdże działają. Spokojnie. 10 dni to jeszcze nie jest powód do niepokoju, ostatnio piwo mi się nagazowało po 3 tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pii Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Dzięki adamsky, temperatury nie zmieniać? Trzymać dalej w ok 20°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jak się jeszcze nie nagazowało to trzymaj dalej w temeraturze pokojowej, nie przenoś w chłodniejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 mocne piwa sie dlugo gazują - musisz uświadomić sobie ile tam jest alkoholu i jak nieprzyjazne jest to środowisko dla drożdży - pomijając fakt że jest ich tam już maławo - w końcu nie butelkowałeś gęstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pii Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Dzięki, poczekam spokojnie i spróbuję za 2 tygodnie. Zastanawia mnie jeszcze czy jest możliwe, żeby drożdże nie dojadły środka do refermentacji? Czy zbyt mała ilość drożdży, brak tlenu, wymęczenie drożdży, itp może spowodować, że drożdże nie dojedzą cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Moje świąteczne 20°Blg nasycało się bardzo długo - po 3 tyg było ledwie syk pod kapslem. Zirytowany tym postanowiłem nic nie robić - 2tyg później było super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pii Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Piwo finalnie się nagazowało! Cierpliwość się opłaciła beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się