Robler Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Oczywiście 4,5°C w nocy do 7°C w dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Panowie jeszcze jedno szybkie pytanie. Lepsze stabilne 8-9 w piwnicy czy miejsce gdzie tem. jest niższa ale w ciągu doby są wachnięcia 4,5-7°C? Oczywiście mówie póki co o burzliwej. CIężko mi będzie poradzić coś w przypadku tych wachnięć, ale u mnie piwa fermentują w 4 stopniach a w 8-9 bym nie pchał piw w których bardzo zależałoby mi na czystości profilu, przynajmniej przez pierwsze dwa tygodnie fermentacji. Może zaczynaj w zimniejszym a później przenoś w stabilną wyższą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Licze na to że 26 litrów płynu w plastikowym wiadrze ma jakaś bezwładność temperaturową i wachnięcia wewnątrz nie są tak duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Ja bym fermentował w temperaturze 8-9, pomijając że jest to zalecana temperatura dla większości dolniaków, ale również ze względu na stabilność temperatury, co prawda jak piszesz bezwładność jest, ale czy jesteś w stanie przewidzieć dokładnie wachnięcia przez 2-3 tyg? Inną sprawą jest to że nawet w 4°C będą pracować tylko pewnie dłużej. Możesz podnieść temperaturę pod koniec fermentacji żeby zrobić przerwę diacetylową, ale to raczej do temp. 13-14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prosiak Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Bezwładnośc wbrew pozorom jest duża. Kiedyś to nawet mierzyłem i przy wahaniach temperatury powietrza w garażu w granicach 11 w dzień, 6 w nocy, temperatura w fermentorze wahała się o 0,2 stopnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Piwo dla pewności powędrowało do piwnicy, ponieważ temp. na dworze spadły i bałem się, że miejsce, w którym chciałem je trzymać może wychłodzić sie za bardzo tj. 1,5-2°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Bezwładnośc wbrew pozorom jest duża. Kiedyś to nawet mierzyłem i przy wahaniach temperatury powietrza w garażu w granicach 11 w dzień, 6 w nocy, temperatura w fermentorze wahała się o 0,2 stopnia. No nie do końca. Zostawiłem otworzone okno dziś w pokoju. Poszedłem do pracy. Minęło 10h. Tempertura z 17 zjechała do 15 - termometr naklejony. Dodam, że w pokoju mam termometr - wskazywał 15.6C Nie wiem, jak temp wyglądała w środku Edytowane 7 Lutego 2015 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Wczoraj postanowiłem zlać mojego pilsa na cichą ponieważ potrzebowałem gęstwe (drożdze zadane 5.02, piwo stało w stałej temperaturze 8,5°C), niestety po dokonaniu pomiaru okazało się że piwo zjechało z 10,2°Blg do zaledwie 5°Blg. Do piwa został przygotowany starter drożdze FM30, w zapachu i smaku jest ok (profil jest dość czysty i w dodatku nie wydaje się być w ogóle słodkie) spławik sprawdzałem jest ok. Zacierałem dekokcyjnie i przyznam szczerze, że troche mi się przeciągneła przerwa białkowa (ok. 30-40 min) ponieważ dekokt potrzebował więcej czasu na zagotowanie niż zakładałem. Oprócz tego zacierane było raczej na wytrawnie w 62°C a potem w 68°C (docelowo miało być 72°C ale dekokt nie podniósł temp. do zakładanego poziomu) i potem mash out ale to już podgrzanie na palniku. Ilość gęstwy jest dość spora i wygląda całkiem dobrze (niewielka ilość ciemnych drożdzy) więc problemów z zamałą ilością drożdzy też raczej nie było. Co radzicie? Bardzo długa cicha, dodać jeszcze trochę zebranej gęstwy i czekać, czy może zadać saszetkę w34/70? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Ilość gęstwy jest dość spora Tzn ile? u mnie wychodzi ok 1l samego gęstego. Coś słabo ta fermentacja poszła. Moje 3 lagery wstawione później niż twoje pewnie dzis zakeguję. Mogłeś podnieść temperaturę na koniec. Teraz też w zasadzie nie pozostalo nic innego. Mało tylko drożdży po zlaniu zostało. Odgazowałeś próbkę i podgrzałeś do 20C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Odgazowałem i mierzyłem w 20° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się