Robler Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 W takim razie zamawiam surowce i za jakieś 10-14 dni warzenie, bo akurat będe miał świeżą gęstwe FM30 z pilsa, który od tygodnia stoi na burzliwej:) będe chmielił chyba tylko na goryczkę Iungą bo się kiedyś pomyliłem i zamówiłem dużo za dużo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Moim zdaniem akademicka dyskusja. Przy zachowaniu niskiej temperatury fermentacji bimbru być nie powinno. Porteru nigdy nie warzyłem, ale cenię sobie treściwość w tych piwach, więc cukru bym unikał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Wciąż nie sądzę żeby zanieczyszczenie cukru "sklepowego" było aż tak duże, Przecież to nie chodzi o zanieczyszczenie! Polecam na prawdę zrobienie eksperymentu, jakbyś miał możliwość przedestylowania, to już w ogóle kosmiczna różnica. Przy refermentacji pewnie różnicy nie ma, ale jako dodatek niesłodowany nie dawałbym cukru, raz dodałem trzcinowy i to już była lipa, buraczanego w życiu nie dodam ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Więc jak już psuć piwo oszczędzaniem na słodzie, to tak żeby nie przepłacać. Wciąż nie sądzę żeby zanieczyszczenie cukru "sklepowego" było aż tak duże, że warte zastępowania go glukozą. Poza tym to ma chyba mały sens ekonomiczny, glukoza chyba wcale od słodu nie jest tańsza, a niby każecie jej używać jako substytutu... Uczepiłeś się tej oszczędności, a jakbyś poświecił 5 minut na prześledzenie wątku, to byś się dowiedział, że cała dyskusja zaczęła się od mojej wypowiedzi a powodem podbijania ekstraktu glukozą był zbyt mały garnek, aby zatrzeć odpowiednio dużą porcję słodów. 6kg to jest rozsądne maximum, ile w nim mogę zmieścić i koniec. I w tym wypadku tak - oszczędzam jak diabli, bo jakbym chciał sypnąć te 0,5kg więcej słodów, to musiałbym kupić taboret gazowy + garnek - razem to wydatek jakichś 500zł. Owszem, pewnie można było: - uzyskać mniej bardziej ekstraktywnej brzeczki, wysładzając mniejszą ilością wody - zacierać w mniejszym stosunku wody do słodu - odprawić gusła i czary Pytanie tylko "po co?". Skoro nie czuć tego w smaku, to nie widzę przeciwwskazań, aby taki ekstrakt podbić właśnie cukrem lub czymś innym. Padło na glukozę, bo akurat miałem "na stanie" i mi niepotrzebnie zalegała w szafie. Na temat czy lepszy jest cukier czy glukoza nie mam zamiaru dyskutować, bo nigdy tego nie sprawdzałem - na chłopski rozum wydaje się, że skoro glukoza jest czystsza, to wniesie mniej różnych posmaków. A czy to ktoś jest w stanie wyczuć, to już nie wnikam.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Nie musisz odprawiać guseł i czarów, możesz zacierać na 2x, ja dzisiaj tak robiłem, gdyby nie parę wpadek to było by całkiem spoko Zagotowałem cały garnek wody, połowę wlałem do fermentora, dolałem zimnej do 70°C i zasypałem słody, filtracja na 2x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 możesz zacierać na 2x Wiesz, to wszystko zależy co kto chce osiągnąć - jakbym chciał zrobić piwo 30Blg, to pewnie trzeba by się do takiego czegoś posunąć, ale skoro mogę wykręcić ok. 20Blg, a docelowo chcę 22, to moim zdaniem zbędne kombinacje nie mają sensu - po prostu aż się prosi pójść tą prostą drogą i po prostu czegoś sypnąć Dlatego w moim przypadku to by było kompletnie nieopłacalne - głównie z uwagi na poświęcony czas, którego zawsze mi na wszystko brakuje Wolałbym chyba zrobić dwa różne piwa, zamiast jedno zacierać na 2x. PS. A jakie piwko robiłeś, też PB? Ile Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Jeszcze się gotuje, za dużo odebrałem. Z wyliczeń powinno być 20l 27Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Nie trzeba guseł i czarów, ani wydawania 500 zł. Ekstrakt słodowy nie jest super tani, ale naprawdę znacznie lepszy niż "puste" cukry. Nawet nasz krajowy WES z lekkim "chlebowym" posmaczkiem powinien pomóc. Oczywiście każdy robi co uważa, nikogo nie zmuszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 24.02 uwarzyłem portera bałtyckiego na zasypie podanym kilka wątków wcześniej, chaciałem uzyskać ok. 20 litrów i z wyliczeń w PPPP wychodziło mi (8 kg słodów) że osiągne ok. 21° blg w związku z czym chciałem podbić do 22° cukrem, całe szczęście udało się uzyskać blg na poziomie 23,2° tylko ze słodów. Zacierane w garze 30l. w 20 litrach wody w temp. 66°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Nie trzeba guseł i czarów, ani wydawania 500 zł. Ekstrakt słodowy nie jest super tani, ale naprawdę znacznie lepszy niż "puste" cukry. Nawet nasz krajowy WES z lekkim "chlebowym" posmaczkiem powinien pomóc. Oczywiście każdy robi co uważa, nikogo nie zmuszam. Jak sądzicie, ile takiego ekstraktu można dodać na 20l warkę, żeby nie zdominował całej reszty zasypu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się