WujekStaszek Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Przepis który chciałbym przedstawić jest banalnie prosty i uważam, że każdy, nawet największy kulinarny laik, poradzi sobie z nim Składniki: 3 kilogramy żeberek 2 kilogramy cebuli 1 litr piwa (najlepiej ciemne i jasne w proporcji pół na pół) 1 łyżka mąki, tłuszcz do smażenia (olej lub smalec), sól i pieprz Żeberka myjemy, suszymy, kroimy na porcje i grubo nacieramy solą i pieprzem.Następnie kroimy cebulę w sposób raczej dowolny (talarki, pół talarki, kostka, piórka - cebula i tak w większości się rozgotuje) w tym czasie przygotowujemy naczynie do smażenia (ja smażę w brytfance, wszystko w jednym naczyniu, mniej zmywania ). Mocno rozgrzewamy tłuszcz i smażymy żeberka na brązowy kolor. Po obsmażeniu odkładamy żeberka na talerz i smażymy cebulę, również na brązowo. Gdy cebula będzie już gotowa zasypujemy ją mąką aby wchłonęła tłuszcz, wrzucamy żeberka do naczynia (razem z sokami które wypłynęły), zalewamy piwem, zmniejszamy ogień, przykrywamy i...zapominamy na godzinę. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Gotujemy do miękkości, a to zależne jest od grubości mięsa. Generalnie danie najlepsze jest następnego dnia, kiedy cebula się rozgotuje i odda cukier do sosu, a sam sos stanie się gęsty. Dla podkręcenia smaku można dodać trochę musztardy, można też użyć piwa miodowego, albo portera z chilli. W warunkach domowych podaję z kaszą gryczaną i sałatką z buraków, w warunkach imprez na świeżym powietrzu świetnie smakuje i ze zwykłą bułką. Wielką zaletą jest to, że piwo będące tu bardzo istotnym składnikiem smakowym można dobierać do własnych potrzeb i upodobań. sibart 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Oooo w pytę dobry przepis - muszę spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się