ajc333 Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Witam. Chciałbym w kolejnych warkach dać cukier inwerowany (już sobie go na próbę zrobiłem). Czytałem już wiele postów na ten temat i proszę o wypowiedź mądrzejsze głowy. Zakładając, że drożdże dostaną do jedzenia cukier inwertowany, to mogę się spodziewać lepszego odfermentowania całości, niż w przypadku, gdy dodam sacharozy lub glukozy. Czy zamiast ekstraktu niechmielonego (dodawałem Malt Extract Light 1,7kg) mogę dodać do brzeczki np. 2 litry syropu inwertowanego? Chciałbym trochę urozmaicić warzenie z brewkitów i zacząć dodawać słody (namaczane) oraz chmiel, gdyż ze względu na małe dziecko nie zanosi się, żebym mógł rozpocząć samodzielne zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 To nie ma sensu, efekt w tym przypadku będzie taki sam, jak ze zwykłym cukrem. Inwert z demerary jest przezajebisty, ale w mocnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Ok, czyli zostanę przy estraktach. Dziękuję za konkretną odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Ale na ten przykład jakbyś chciał zmontować jakieś Old ale albo stout imperialny, to kilo inwerta będzie jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się