sziszi Opublikowano 15 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 Teoretycznie ześrutowany słód powinniśmy zużyć w ciągu 3 miesięcy. Jakie mogą być konsekwencje używania słodu starszego, półrocznego a może już starszego, oczywiście już ześrutowanego? Mam trochę niezużytego z wiosny i nie wiem czy wywalać. Z tego co czytałem niektórzy z Was polecają dla poprawienia piany mały udział słodu pszenicznego. Słód żytni ma dość podobne właściwości (?), może można by go użyć do tego celu?? W jakiej ilości? Właśnie przymierzam się do warki z tego co zostało:) i tak sobie kombinuje:) dori edit - poprawiłam tytuł i przeniosłam do działu Surowce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 15 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 Teoretycznie ześrutowany słód powinniśmy zużyć w ciągu 3 miesięcy. Jakie mogą być konsekwencje używania słodu starszego, półrocznego a może już starszego, oczywiście już ześrutowanego? Mam trochę niezużytego z wiosny i nie wiem czy wywalać.Z tego co czytałem niektórzy z Was polecają dla poprawienia piany mały udział słodu pszenicznego. Słód żytni ma dość podobne właściwości (?), może można by go użyć do tego celu?? W jakiej ilości? Właśnie przymierzam się do warki z tego co zostało:) i tak sobie kombinuje:) Praktycznie jeśli wcześniej ześrutowany słód przechowywany był w odpowiednich warunkach to może być zupełnie ok. Jeśli nadal ma przyjemny słodowy zapach, odpowiednią barwę. Słód żytni ma zupełnie inne właściwości niż pszeniczny, wątpię aby poprawił pianę w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Słód żytni ma zupełnie inne właściwości niż pszeniczny, wątpię aby poprawił pianę w piwie. To, że słód żytni jest podobny do pszenicznego przeczytałem w "Domowym wyrobie piwa", Dave'a Miller'a (nie mam przy sobie to bym zacytował. Znalazłem też wątek na podobny temat: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=81604&highlight=s%C5%82%C3%B3d+%C5%BCytni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 To, że słód żytni jest podobny do pszenicznego przeczytałem w "Domowym wyrobie piwa", Dave'a Miller'a (nie mam przy sobie to bym zacytował. Jedyne podobieństwo jakie widzę to że zarówno żytni jak pszeniczny nie posiada łuski i tradycyjnie w Bawarii technologia produkcji roggena i weizena jest podobna. Poza tym słód żytni jest bardzo specyficzny i jego dodatek daje kompletnie inny efekt w piwie. Spróbuj zamienić pszeniczny żytnim, różnicę spotkasz już na etapie filtracji (filtrowanie pszenicy to pikuś ) Słód żytni w gotowym piwie często daje wrażenie gęstego wręcz lekko kisielowatego płynu i nadeje specyficzny, zupełnie odmienny od pszenicznego posmak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się