Mycroft Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Pierwsza warka została uwarzona w marcu 2014 roku. Pierwsze cztery warki produkowane według predefiniowanych receptur i filtrowane przez wężyk z oplotu.Od piątej warki (30 sierpnia 2014 roku) receptury autorskie oraz produkcja metodą BIAB (brew-in-a-bag).Browar mieści się aktualnie w Warszawie w dzielnicy Wola.Sukcesy: Kuźnia Piwowarów 2016 - 1. miejsce w kategorii Fruit Ale (warka #27) IV Kłodzki Konkurs Piw Domowych 2016 - 4. miejsce w kategorii American Stout (warka #40) Warszawski Konkurs Piw Domowych Jesień 2016 - 5. miejsce w kategorii Doppelrauchbock/Podwójny koźlak wędzony (warka #20) Przeszłość*:#1 American India Pale Ale#2 Smoked Rye Ale#3 Dry stout#4 Ginger Weizenbock#5 Pacyfista (Oceanian Wheat)#6 Pistachio Pils (Bohemian Pilsner)#7 Święty Turecki (Belgian Christmas Ale)#8 Table Talk (American Pale Ale)#9 Warowny Grodzisz (Grodziskie Imperialne) #10 Szarwark (Saison) #11 Drzazga Smolna (Black IPA) #12 Nie Lada Wyszynk (Belgian Coffee IPA)#13 Wiklif's Dream (Brown Porter) #14 Gorzkie Gody (Extra Special Bitter) #15 Szarwark 2.0 (Herbal Saison) #16 Just & Sinner (Milk & Chili Robust Porter) #17 Filthy Lucre (Rye Espresso Oatmeal Stout) #18 Rye & Safe (Rye IPA) #19 Smoke of the Wheat (Rauchdunkelweizen) #21 L'IPA (French Double IPA) #22 Beeldenstorm (SMASH IPA) #23 Flattered & Feared (Scottish Export 80/-) #24 Gniew Kajetana (Smoked Barley Wine) #25 Von Bora Bora (Foreign Extra Stout) #26 Häyhä kuurna (Sahti) #27 Milk on Solids (Strawberry Milk Ale) - zwycięzca II edycji Kuźni Piwowarów w kategorii Fruit Ale #28 Ściana Pobielana (White IPA) #29a G2A Baltic Revolt (Porter Bałtycki) #29b G2A Baltic Revolt (Porter Bałtycki z suską sechlońską) #29c G2A Baltic Revolt (Porter Bałtycki leżakowany z płatkami dębowymi po sherry) #30 Red Rye Brett Ale #31a Al Fuego! (Abbey Tripel na drożdżach Wyeast 3787 Trappist High Gravity) #31b Al Fuego! (Abbey Tripel na drożdżach Mangrove Jack's M31) #32 Confutation Refutation (Extreme Roggenbier) #33 For A Shekel (Multigrain Summer Ale) #34 Stetiner Novus (Piwo szczecińskie) #35a Fructus Dignos (Açaí Wheat Milk Ale) #35b Fructus Dignos (Marakuja Passiflora Wheat Milk Ale) #36 Occidental Express (India Red Lager) #38 Kölsch #41a Sour Hell (Passiflora Berliner Weisse) #43 Low Alcohol Session IPA * Pozycje przekreślone oznaczają warki nieudane, zakażone bądź z innego powodu nienadające się do picia. W ofercie:#20 Herezjarcha (Rauchdoppelbock) #37 Reformator (Cedar-Aged Peated Imperial Stout) #39 Robust Porter z laktozą i łuską kakaową #40 Drzazga Smolna v2 (Rye American Stout) #41b Sour Hell (Wild Strawberry Berliner Weisse) #41c Sour Hell (Rhubarb Berliner Weisse) #42 Von Bora Bora v2 (Lagered Foreign Extra Stout) #44 Smoked Tea APA #46 Brown IPA #47 Cucumber & Melon Gose W produkcji: #45 Flanders Red Ale #48 Hopless Pumpkin Biscuit American Amber Ale #49 Wee Heavy W planach: #50 Kiepscy v1: Kanalia (Rauchmaidoppelbock) #51 American Weizen #52 Australian Weizenbock #53 Abbey Dubbel #54 Kiepscy v2: Karwa Kawka (Coffee Stout) #55 Quadrupel #56 Rye Wine #57 Smoked Weizen #58 Dark Australian Weizen #59 Kiepscy v3: Afera Jest (American Saison) Planowanie warek: BeerSmith 2 (początkowo PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki)Podstawowy sprzęt: Grainfather + Hop Spider Garnek emaliowany, 30-litrowy (obecnie używany do przygotowywania wody do wysładzania) Młynek żarnowy - przystawka do maszynki Zelmer (w zastępstwie śrutownika) Sito z blachy kwasoodpornej na nóżkach (średnica: 32 cm, wysokość: 26 cm) - obecnie nieużywane, na sprzedaż Filtry nylonowe o siatce 150 mikronów - obecnie nieużywane, na sprzedaż Dwa pręty stalowe (służące do podtrzymywania sita i torby nad garem w czasie filtracji/wysładzania) - obecnie nieużywane, na sprzedaż Chłodziarka Indesit SIAA 12 SI Zamrażarka skrzyniowa Candy CCHE 150 Termostat RT2-CO+, 2 sztuki Fermentory 30-litrowe (6 sztuk) Fermentory 20-litrowe (3 sztuki) Fermentory 15-litrowe Castorama (4 sztuki) Filtrator z nierdzewki 100 cm - wykorzystywany przy rozlewie Filtrator z oplotu - wykorzystywany przy rozlewie Refraktometr Termometr piwowarski w metalowej obudowie - obecnie nieużywany, na sprzedaż Termometr piwowarski -20 do +110°C - obecnie nieużywany, na sprzedaż Termometr FANTAST (IKEA) Kapslownica stołowa Grifo Suszarka/stojak na 47 butelek Sterylizator do butelek Mieszadło magnetyczne kolba Erlenmeyera 1l Waga kuchenna 6 skrzynek na 20 piw Historycznie używane w browarze: Pudło styropianowe (wymiary wewnętrzne: 470x670x540 mm, grubość ścianki: 65 mm) Pojemnik chłodzący na fermentor wykonany z karimaty Środki regularnie wykorzystywane w browarze: Dezynfekcja: Star San (wcześniej: pirosiarczyn sodu), desprej Klarowanie: Protofloc (wcześniej: biersol, mech irlandzki) Pożywka dla drożdży: Wyeast Nutrient Blend Korekta wody: chlorek wapnia, kwas fosforowy Katalog: http://www.piwo.org/katalog/browar/510-kacerz/ Edytowane 21 Października 2016 przez Mycroft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) #11 Black IPA Planowana data warzenia: między 9 a 11 lutego Wielkość warki: 20 litrów Ekstrakt: 17 BLG IBU: 80 Zasyp: Pale Ale - 3 kg Karmelowy 150 - 1 kg Carahell - 0,5 kg Cararye - 0,5 kg Carafa II - 0,28 kg Carafa III - 0,28 kg Zacieranie: 64C - 60' 72C - 15' 78C - 5' (być może, mam wątpliwości co do zasadności stosowania wygrzewu przy BIAB) Chmielenie (65 minut): Columbus 15,7a - 25 g - 55' Pacific Jade 14,8a - 15 g - 25' Simcoe 12,2a - 20 g - 10' Pacific Gem 14,6a - 15 g - whirlpool Chmielenie na zimno (jeszcze nie zaplanowałem konkretnych chmieli) Drożdże: Fermentis Safale US-05 Temperatura fermentacji: 18-20 st. C. (7 dni burzliwej + 7 dni cichej) Edytowane 6 Lutego 2015 przez Mycroft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 2kg karmelu w black ipa? to trochę dużo, tak o 1,8kg Masz niezłą wydajność, 17 Blg z 5,5kg zasypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 2kg karmelu w black ipa? to trochę dużo, tak o 1,8kg Masz niezłą wydajność, 17 Blg z 5,5kg zasypu Coś mi późna pora nie służy, karmelowy 150 to pomyłka. Będzie kilo więcej pale ale, a carahell 0,4 kg zamiast 0,5 kg. 0,9 kg wciąż za dużo dla IPA? Wydajność mam wyjechaną w kosmos, minimum 90 proc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Ja bym dał nie więcej niż 300g, najbardziej kopiowana receptura na tym forum to receptura soobiego (ogólnie bardzo polecam jego receptury amerykańskich stylów) http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/ ma 0,45 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 #14 Gorzkie Gody (Extra Special Bitter)Warzenie dzisiaj. Proszę o uwagi.Wielkość warki: 20 litrówEkstrakt: 12,5 BLGIBU: 50Zasyp:Fawcett Pale Ale (Maris Otter) - 3,45 kgKarmelowy 150 - 0,4 kgCzekoladowy 400 - 0,12 kgFawcett Brown - 0,04 kgZacieranie:67C - 50'72C - 20'Chmielenie (65 minut):East Kent Golding 6,9a - 15 g - 60'Styrian Golding 3,7a - 25 g - 60'Bouclier 10,59a - 35 g - 15' (razem z mchem irlandzkim) Chmielenie na zimno: CascadeDrożdże: Fermentis Safale S-04Temperatura fermentacji: 18-20 st. C. (7 dni burzliwej + 7 dni cichej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 #37 Imperial Stout Co myślicie o takim zasypie? Wyjdzie coś z tego? 3,4 kg - WES ciemny płynny ekstrakt słodowy 2 kg - Castle Malting Whisky 1 kg - Briess Chocolate 1 kg - płatki owsiane 1 kg - Strzegom Pale Ale 0,5 kg - Castle Malting Black 0,4 kg - cukier rapadura Target: 27-28 st. Plato Chmielenie Herkules lub Iunga + Galena, ~80 IBU Drożdże Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale - 2 saszetki Do leżakowania płatki cedrelli wonnej, być może do części warki laski wanilii, ale nie wiem czy to dobra kompozycja ze słodem whisky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Plan warzenia na 18.08.2016. #43 Low Alcohol Session IPA Zasyp: Strzegom - Pale Ale - 1 kg Fawcett - Rye - 0,5 kg Weyermann - Caraaroma - 0,1 kg Strzegom - Karmelowy 150 - 0,1 kg Chmielenie: Iunga (11%) - 12 g - 50 minut Na aromat po amerykańsku - Citra, Mosaic, Amarillo - zarówno pod koniec gotowania, jak i na zimno (szczegóły do ustalenia) Drożdże: Wyeast 1272 American Ale II (do rozruszania przed Tea Pale Ale) Zacieranie na słodko. Fermentacja burzliwa w 18 st. C. Plan: OG: 4,5 st. Plato Alk.: 1,6% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Plan warzenia na 28.08.2016. #44 Smoked Tea Pale Ale Zasyp: Strzegom - Pale Ale - 4 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg Strzegom - Pszeniczny - 0,4 kg Weyermann - Caraaroma - 0,2 kg Chmielenie: Hallertau Magnum (11,5%) - 25 g - 45 minut Chmielenie na aromat po amerykańsku, ale bez szaleństw - i tak pierwsze skrzypce ma grać herbata. Planuję dodać jedną z moich ulubionych, wędzoną Lapsang Souchong. Prawdopodobnie jako coldbrew (najpierw zaparzona zgodnie ze sztuką, następnie wlana prawdopodobnie bezpośrednio do fermentora). Nie ustaliłem jeszcze "dawkowania" - wszelkie sugestie mile widziane. Drożdże: gęstwa Wyeast 1272 American Ale II z warki #43. Zacieranie na wytrawnie. Fermentacja burzliwa w 18 st. C. Plan:OG: 13 st. Plato Alk. 5,6% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 (edytowane) Plan warzenia na 4.09.2016. #46 Brown IPA Zasyp: Fawcett - Golden Promise Pale Ale - 4 kg Fawcett - Brown - 0,5 kg Castle Malting - Munich (25 EBC) - 0,5 kg Płatki owsiane górskie - 0,5 kg BestMälz Aromatic - 0,25 kg Weyermann - Caraaroma - 0,2 kg Briess - Chocolate - 0,125 kg Chmielenie: Hallertau Magnum (11,5%) - 30 g - 50 minut Na aromat Citra, Mosaic i Amarillo + być może trawa cytrynowa Drożdże: gęstwa Wyeast 1272 American Ale II z warki #44 (drugie użycie). Zacieranie "na lenia". Fermentacja burzliwa w 18 st. C. Plan: Brzeczka nastawna: 21 lOG: 16 st. Plato Alk. 6,8% Edytowane 12 Września 2016 przez Mycroft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 (edytowane) Plan warzenia na 11.09.2016. #45 Flanders Red Ale Zasyp (w dużej mierze oparty na Grand Championie z 2015 roku): Castle Malting - Pilzneński 2-rzędowy - 4 kg Castle Malting - Munich - 1 kg Castle Malting - Special B - 0,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg Weyermann - Caramunich II - 0,2 kg Chmielenie: Saaz (3,75%) - 30 g - 60 minut Saaz (3,75%) - 20 g - 20 minut Drożdże: Fermentis SafBrew S-33 - na "burzliwą" Wyeast 3763 (Roselare Belgian Blend) - na "cichą" Pod koniec cichej dodatek 50 g francuskich kostek dębowych średnio opiekanych Zacieranie: 64C - 30 minut 72C - 40 minut 77C - 5 minut Gotowanie: 75 minut. Fermentacja burzliwa w 18 st. C. Cicha (3 miesiące) w nieco wyższej. Plan: Brzeczka nastawna: 23 lOG: 15,2 st. Plato Alk. 7% Edytowane 12 Września 2016 przez Mycroft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Plan warzenia na 28.09.2016. #47 Cucumber & Melon Gose Zasyp: Weyermann - Pilsner - 2 kg Weyermann - Pale Wheat - 2 kg Zakwaszanie podczas zacierania ("sour mashing"): Bakterie lactobacillus plantarum (5 tabletek) (http://www.aptekagemini.pl/lactobacillus-plantarum-x-30-tabl-swanson.html) Chmielenie: Hallertau Magnum (11,5%) - 10 g - 50 minut Sól czarna Kala Namak - 2 g - 1 minuta Drożdże: Fermentis Safale US-05 Na cichą planuję po ok. 1 kg melona i świeżych ogórków zielonych. Zacieranie chyba na lenia. Gotowanie: 60 minut. Fermentacja standardowa ejlowa (ok. 18C). Plan: Brzeczka nastawna: 23 l OG: 10,2 st. Plato Alk. 4,4% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 (edytowane) Plan warzenia na 2.10.2016. #48 Hopless Pumpkin Biscuit American Amber Ale Zasyp: Castle Malting - Biscuit - 3,5 kg Castle Malting - Diastatyczny - 1,5 kg "Chmielenie": Gojnik - 35 g - 60 minut Hallertau Magnum (11,5%) - 7 g - 60 minut Świeżo zebrana skórka cytryny - 110 g - 10 minut Liście limonki kaffir - 5 g - 2 minut Na zimno 1,25 kg dyni muszkatołowej (Muscat de Provence), 100 g skórki pomarańczy i 5 g liści limonki kaffir Drożdże: gęstwa Wyeast 1272 American Ale II z warki #46 (3. użycie gęstwy). Zacieranie: 63C - 60 minut; 72C - 50 minut; 76C - 5 minut. Gotowanie: 60 minut. Fermentacja standardowa ejlowa (ok. 18C). Plan: Brzeczka nastawna: 17 l OG: 13 st. Plato Alk. 5,3% Kłopoty z wydajnością (tylko 60%) i bardzo płytkie odfermentowanie (z 13 do zaledwie 6,5 st. Plato). Edytowane 19 Października 2016 przez Mycroft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Plan warzenia na 8.10.2016. #49 Wee Heavy / Strong Scotch Ale Zasyp: Fawcett - Golden Promise Pale Ale - 3,5 kg (79,5%) BestMälz - Caramel Pils - 0,4 kg (9,1%) Weyermann - Caraaroma - 0,2 kg (4,5%) Weyermann - Carafa Special I - 0,1 kg (2,3%) Cukier biały (do gotowania) - 0,2 kg (4,5%) Chmielenie: Hallertau Magnum (11,5%) - 15 g - 55 minut Saaz (3,75%) - 15 g - 10 minut Tabletka Whirlfloc na 15 minut Drożdże: FM12 "W szkocką kratę" (starter) Zacieranie: 63C - 30 minut; 72C - 60 minut; 76C - 5 minut. Gotowanie: 75 minut. Fermentacja standardowa ejlowa (ok. 18C). Plan: Brzeczka nastawna: 11 l OG: 18,1 st. Plato Alk. 9,0% Były problemy z wydajnością (tylko 59%) - zapchana rura w Grainfatherze utrudniła cyrkulację zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) Plan warzenia na 22.10.2016. #50 Kiepscy v1: Kanalia (Rauchmaidoppelbock) Zasyp: Steinbach - Wędzony bukiem - 4 kg (63,5%) CastleMalting - Monachijski - 1,4 kg (22,2%) BestMälz - Caramel Pils - 0,6 kg (9,5%) BestMälz - Melanoidynowy - 0,3 kg (4,8%) Chmielenie: Hallertau Magnum (11,5%) - 20 g - 55 minut Saaz (3,75%) - 25 g - 15 minut Tabletka Whirlfloc na 15 minut Drożdże: Mangrove Jack's M76 Bavarian Lager Zacieranie: 63C - 40 minut; 71C - 40 minut; 77C - 5 minut. Gotowanie: 90 minut. Fermentacja lagerowa (z ~8C do ~14C). Plan: Brzeczka nastawna: 15 l OG: 22,2 st. Plato Alk. 8,5% Edytowane 19 Października 2016 przez Mycroft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Plan warzenia na 22.10.2016. #51 American Weizen Zasyp: Viking Malt - Pszeniczny - 1,5 kg (56,6%) CastleMalting - Pilzneński 2-rzędowy - 1 kg (37,7%) Weyermann - Carahell - 0,15 kg (5,7%) Chmielenie: Olicana (6,9%) - 10 g - 55 minut Cascade (6,9%) - 15 g - 5 minut Citra (13,5%) - 10 g - 2 minuty Amarillo (8,9%) - 20 g - whirlpool Tabletka Whirlfloc na 15 minut Drożdże: Fermentum Mobile FM41 "Gwoździe i banany" Zacieranie: 45C - 10 minut; 50C - 15 minut; 63C - 40 minut; 73C - 30 minut; 77C - 5 minut. Gotowanie: 60 minut. Fermentacja standardowa ejlowa (z ~15C do ~25C). Plan: Brzeczka nastawna: 12 l OG: 12,3 st. Plato Alk. 5,8% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Plan warzenia na 6.11.2016. #52 Australian Weizenbock Zasyp: BestMälz - Pszeniczny jasny - 2 kg (49,4%) BestMälz - Monachijski ciemny - 1 kg (24,7%) BestMälz - Pszeniczny ciemny - 0,5 kg (12,3%) Weyermann - Caramunich II - 0,25 kg (6,2%) CastleMalting - Special B - 0,1 kg (2,5%) Viking Malt - Pszeniczny karmelowy - 0,1 kg (2,5%) BestMälz - zakwaszający - 0,1 kg (2,5%) Chmielenie: Topaz (15,5%) - 5 g - 55 minut Ella (15,1%) - 5 g - 30 minut Topaz (15,5%) - 10 g - 10 minut Ella (15,1%) - 10 g - 5 minut Topaz (15,5%) - 10 g - 3 minut Ella (15,1%) - 10 g - 1 minut Tabletka Whirlfloc na 15 minut Drożdże: Fermentum Mobile FM41 "Gwoździe i banany" Zacieranie: 45C - 10 minut; 50C - 15 minut; 63C - 45 minut; 71C - 30 minut; 77C - 5 minut. Gotowanie: 60 minut. Fermentacja standardowa ejlowa (z ~15C do ~25C). Plan: Brzeczka nastawna: 12 l OG: 18,9 st. Plato Alk. 7,3% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się